От печата: Още едно старо плащане на НЗОК се прехвърля към новия бюджет

pechatСега - Още едно старо плащане на НЗОК се прехвърля към новия бюджет
Част от компенсацията за потребителската такса на пенсионерите, дължима на лекарите за последните месеци на 2016 г., ще бъде за сметка на бюджета на Министерството на здравеопазването за настоящата година, става ясно от писмо на директора на НЗОК Глинка Комитов до председателя на лекарския съюз Венцислав Грозев.
По закон пенсионерите плащат 1 лв. потребителска такса, а разликата до 2.90 лв., колкото е таксата за останалите граждани, се поема от здравното министерство. То превежда пари на НЗОК, която пък плаща компенсацията на личните лекари. В края на миналата година част парите се забавиха. От писмото на Комитов става ясно, че с пари от бюджета за 2017 г. ще бъдат разплатени средства и за част от октомври, ноември и декември.
Касата вече обяви, че ще плати 19 млн. лв. надлимитна дейност на болниците за миналата година, тъй като разходите й са намалели с въвеждането на пръстовия отпечатък. Средствата обаче ще се вземат от бюджета за 2017 г. Отделно част от плащанията към аптеките за 2016 г. също бяха разсрочени за тази година.
Дума - Преди да си тръгне, Москов обърна философията си на 180 градуса
"Няма причина болниците да бъдат търговски дружества", заяви пред журналисти в Перник министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов. По думите му на първо време това, което е необходимо да се случи в следващия управленски мандат, е всеки собственик да има ангажимент към собствеността си и инфраструктурата. Постъпилите от НЗОК средства трябва да отидат пряко за лечение на пациентите и за заплащане на хората, които работят, смята Москов. Според него ангажиментът за инфраструктурата, за режийните разходи е редно да бъде на собственика - община, държава или частник. Нашите разчети заедно с Министерството на финансите са, че за държавните и университетските болници това финансово задължение би било около 92 млн.лв. годишно на базата на разходите за ток, парно, вода и други режийни, които всяко лечебно заведение прави, подчерта Москов. По думите му това е постижимо за републиканския бюджет за следващата година.
Средно с около 5 млн. лв. на месец по-малко са заявките за плащане към НЗОК от болниците за ноември и декември спрямо периода преди въвеждане на електронната идентификация, сочи равносметката на Москов. Той припомни, че това е дало възможност на Надзорния съвет на касата да вземе решение за закупуване на допълнителна дейност от болниците за минал период.
Капитал Daily -  Здравната каса ще повтаря преговорите за лечение на хепатит С
След като пациентите подадоха жалба в съда срещу дискриминационните условия на здравната каса за лечение на хепатит С, а фирмите съобщиха, че не са допуснати до преговори касата да заплаща лекарствата им и ще си търсят правата в съда, институцията реши да се поправи и да покани за преговори всички фирми.
В понеделник фирмите са получили покани за преговори, като здравната каса се е мотивирала с желанието си "да предостави равна възможност на всички да предоставят отстъпки". Критериите за заплащане на лечението обаче продължават да са дискриминационни и незаконни, а срокът фирмите да са готови е само четири дни.
Първоначално НЗОК сключи напълно непрозрачно договор с една от трите фармацевтични компании, производители на лечение за заболяването, и им предостави цялата квота пациенти, като паралелно с това въведе критерии, които лишават болни от лечение.
Гафът с антивирусните лекарства
В края на миналата година НЗОК и здравното министерство проведоха преговори за цялата квота от около 600 пациенти годишно само с една фармацевтична компания, като на тази база подготвиха критерии, които не са консултирани с лекари специалисти, според които пациенти с ниска продължителност на живота няма да получават лечение, а всички ще се лекуват с икономически най-изгодното лекарство. В допълнение в документите е записано, че всички ще се лекуват само с един вид от три възможни медикамента, а ако някой лекар предпише друго, съдбата на пациентите ще решава надзорният съвет на касата.
Труд - Касата пуска за обсъждане денталните дейности
Проект на Национален рамков договор за денталните дейности за 2017 г. прие Надзорният съвет на Националната здравоосигурителна каса. Документът е публикуван за обществено обсъждане на официалната страница на НЗОК -www.nhif.bg. Проектът е изготвен съвместно от работни групи от експерти на НЗОК и на Българския зъболекарски съюз (БЗС). Един от най-важните моменти в предложения текст е заплащането на трета лечебна дейност в полза на здравноосигурените на възраст над 18 години.
Труд - Грипът разболява още месец
Грипната епидемия отминава, като повечето области вече излязоха от епидемични стойности.
До средата на февруари отделни заболявания ще продължат да се регистрират. Това съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.
"Съвпадението с коледните и новогодишните празници оказа доста влияние върху регистрацията", обясни експертът по повод пика на грипа, който тази година дойде месец по-рано.
"Така или иначе и в България, и в другите страни от Балканите и Европа вървим към приключване на сезонната грипна епидемия", уточни той пред "Фокус".
По думите му вирусът се характеризира с класическите симптоми, но тази година има две разлики.
"Едната е, че епидемията беше доста интензивна - в смисъл, че засегна доста хора, но същевременно бяха класически симптомите. Без изненади както като клинична картина, така и като засегнати групи и без някакви изключително тежки, различни от очакваното усложнения. Така че, ако трябва да обобщим, много хора боледуваха, но не много тежко", заяви д-р Кунчев.
Монитор - Пациенти мръзнат на 10 градуса в столична поликлиника
Пациенти мръзнат при 10 градуса в коридорите на 9-а поликлиника в столичния кв. "Орландовци". Това отчете термометърът на екип на "Монитор" в ден, когато температурите навън бяха минус 2,5 градуса.
Когато живакът падне под 10 градуса, в коридорите е около нула, разказаха лекари. Затова и повечето от тях въобще не отварят кабинетите в такива дни, а преглеждат пациентите си по домовете

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»