Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка

cancerВсеки ден в България една жена умира от рак на маточната шийка, а се диагностицират по 3-4 нови случая. Заболяването е второ по честота сред онкологичните в световен мащаб, като България отново е на челно място сред Европейските страни по брой  заболели. Това съобщиха специалисти днес, по повод десетата Европейска седмица за предпазване от рак на маточната шийка, която отбелязваме от 22-и до 28-и януари.

Ракът на маточната шийка съставлява около 1/3 от случаите на генитални карциноми. По данни на националния раков регистър всяка година има 1100 новорегистрирани случая на рак на шийката на матката в България. Според СЗО годишно в световен мащаб има около 500 000 нови случая на цервикален карцином, като той е много по-чест в развиващите се страни. Засягат се най-често жени на възраст 30 до 60 години, като честота на рака на маточната шийка сред младите жени се повишава драстично.

Според лекарите посредством имунизация и редовни профилактични прегледи смъртността и заболяемостта от рак на маточната шийка могат да бъдат намалени с 94%.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»