Из печата: агресори в болниците, схеми с инвалидни колички, нови университетски болници

pechatМонитор  - Роми на процент в схема с инвалидни колички
Роми и фирми за медицински изделия си партнират в схема за източване на пари за инвалидни колички и слухови апарати. Това твърди доставчикът на помощни средства Адриана Борисова, която преди време получила предложение за включване в подобна схема.
"Намери ме един господин от ромски произход, каза, че е от Ботунец. Предложи да ми води по 30 клиенти на месец, на които да пускам фактури, а след това да си разделим парите", обясни пред "Монитор" Борисова.
Влизайки в схемата, жената трябвало да издава фактури за медицинско изделие, за което клиентът вече имал протокол от лекарска консултативна комисия (ЛКК), без да продава въпросното помощно средство.
В замяна на издадената фактура фирмата получава 60% от стойността на инвалидната количка, слухов апарат или антидекубитален дюшек. За клиента остават останалите 40 на сто. С копие от получената фактура клиентът се отчита пред социалните, за да докаже, че е похарчил парите по предназначение. "Има хора, които правят фирми само заради тези далавери" твърди Борисова. Доставчици алармират, че помощи за купуване на медицински изделия могат да се отпускат дори на мъртъвци. Причината е, че служителите от дирекциите "Социално подпомагане" са длъжни да отпуснат парите на всяка предоставена фактура.
Сега - Поредна болница получи статут на университетска
Кабинетът продължава да произвежда университетски болници. На последното си заседание вчера правителството в оставка даде статут на университетска на специализираната болница за активно лечение по онкология в София.
Това ще е 34-тата университетска болница у нас, а само през миналата година 7 лечебни заведения получиха право да обучават студенти и докторанти в различни специалности. Сред тях бяха и няколко частни болници - "Дева Мария" в Бургас, собственост на депутата от ГЕРБ Семир Абу Мелих, "Пълмед" и "Еврохоспитал Пловдив" в Пловдив.
Университетските болници получават пари от съответните вузове за обучение на студенти и специализанти. Статутът на университетска дава на съответната болница и предимство за сключване на договор със здравната каса. Според влязлата в сила през 2016 г. национална здравна карта в районите, където наличните болнични легла са повече от потребностите на населението, НЗОК.
Земя - Срокът за плащане на дължимите здравни осигуровки за януари е 25 февруари
НАП напомня на гражданите, които внасят за своя сметка здравните си осигуровки, че срокът за плащане на дължимото за януари е 25 февруари. Минималната вноска за трайно безработните и лицата по чл.40, ал.5 от ЗЗО е 18.40 лв.
Здравноосигурителната вноска се запазва 8% и през тази година. Сумата за възстановяване на здравноосигурителните права се изчислява върху 460 лв. Минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, които не са упражнявали дейност през 2015г., както и за започналите дейност през 2016 и 2017 г. е 460 лв.
И през 2017 г. се запазва минималният месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители от 300 лв.
Максималният месечен размер на осигурителния доход за 2017г. е 2600 лв.
Капитал Daily 
Производителят на фармацевтични продукти "Ветпром" ще инвестира 21.5 млн. лв. в ново оборудване в завода си в Радомир. Дружеството подготвя и регистрацията на 30 генерични лекарства, което ще му позволи да предлага възможно най-ниски цени на пазара.
Дума   - За мерки срещу агресорите в болниците зоват ямболски лекари
Медиците от ямболската болница искат да се затегнат мерките срещу агресорите, които извършват нападения в лечебните заведения, както и да се увеличат наказанията срещу тях. Причината е, че в момента служителите в болницата се страхуват за живота си след поредния случай на агресия към лекар. Преди дни мъж нахлул на нощно дежурство в спешното в болницата, размахал нож и заплашил екипа. Причината е, че приятелката му, с навехнат крак, чакала прекалено дълго за рентгенова снимка. През това време се e правела томография на пациент с хематом, който бил в много тежко състояние. Пациентката се ядосала и без да чака, се прибрала. Оплакала се на приятеля си и той тръгнал да търси сметка на лекарите. Счупил вратата на хирургията и нахлул в спешното, размахвайки нож.
Дума - Огнищата на птичи грип продължават да се увеличават
Въпреки всички мерки, които властта в оставка декларира, че взема по отношение на разпространението на птичи грип, огнищата на зараза в страната продължават да се увеличават. Констатираните огнища са в над 10 области на страната, а засегнатите животни са около 500 000.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»