Недобрата информираност е от основните причини за отказ от донорство

hospitalИзключително малко са хората, които не биха станали донори на органи, каза д-р Марина Симеонова от изпълнителната агенция по трансплантация пред БНТ.

Според д-р Симеонова недобрата информираност какво е мозъчна смърт е една от основните причини за отказ за донорство.


"Това е тежка диагноза и решение на лекаря, обаче през последните години имаме откази не повече от 20 %, както и отпаднали доказана мозъчна смърт и отпаднали трансплантации по медицински причини. Трябва да се отбележи, че хората в България са интелигентни и като им бъде обяснено, те разбират и приемат. Времето за размисъл е много малко по физиологични причини", каза още Симеонова.

В България хората реагират по-бързо от румънците при взимане на решение дали техен близък в мозъчна смърт да стане донор, отбеляза д-р Симеонова. " Не сме стигнали тяхното ниво като абсолютен брой на трансплантациите, все пак са по-голяма страна, но се доближихме.", допълни още тя.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»