Петър Москов се отчете: Променихме философията на системата

moskovЕкипът, работил в Министерството на здравеопазването, си постави за цел връщане на държавността и налагане на ясни правила и контролни механизми.
Това заяви пред журналисти министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов, който направи отчет за двугодишната дейност на ведомството, цитиран от БТА.По думите му екипът на министерството е променил системата от бизнес ориентиран модел към модел, ориентиран към пациента. Москов изброи дейностите в различните сфери - електронно здравеопазване, болнична и извънболнична помощ, спешна помощ, лекарствена политика, развитие на човешките ресурси.
Д-р Москов отчете голям напредък в електронното здравеопазване, като част от това е електронната идентификация, която е напълно безплатна за българските граждани.  Според него резултатите от идентификацията в чисто финансов план са дали изумителен резултат.
В болничната и извънболничната помощ Москов отчете, че са увеличени средствата и дейностите, които се извършват. Увеличени са и средствата за капиталови разходи за държавните болници. Москов каза още, че са наследили нарастващи разходи за болнична помощ, неефективно изразходване на средствата и др. Той припомни, че с приетата миналата година Национална здравна карта със задължителен характер, се е въвел механизъм за планиране на публичните и частните инвестиции. „Опитите за създаване на Национална здравна карта продължават 10 години, а ние я създадохме за две“, добави още той.
Като причинита за натрупването на задълженията на болниците, Москов посочи незаинтересоваността от страна на собственика, както и наличието на частни структури в държавните болници, партийни назначения, лоши процедури по обществени поръчки. По думите му задълженията на държавните болници към момента са 411 млн. лв., като 150 млн. лв. са в просрочие.
Според него държавата трябва да влезе в ролята си и да реши въпроса със задълженията на държавните болници. Той допълни, че държавните болници не трябва да бъдат търговски дружества. Разходите по поддръжка на инфраструктурата трябва да бъдат осигурявани от собственика на лечебното заведение, а средствата от НЗОК да бъдат само за лечение на болните, предаде БТА.
В областта на спешната помощ, както и в други направления, Москов посочи като постижение повишаването на възнагражденията, увеличаване на броя на постъпващите лекари в центровете за спешна помощ, обучението на парамедици, ремонтиране на сградния фонд за центрове за спешна помощ, оборудването им и др.
Министърът в оставка припомни за направените нормативни промени, според които фирмите са задължени да дават на НЗОК отстъпки от цените на лекарствата. Той посочи, че през 2014 г. НЗОК е получавала 2.5 млн. лв. от отстъпки, а през 2017 г. се очаква сумата да бъде над 130 млн. лв. От тази година НЗОК ще плаща напълно и медикамент за лечение на есенциална хипертония, допълни той.
"Намаляха керваните към Турция", каза Москов по повод случаите на българите с онкологично заболяване, които са потърсили лечение в съседната държава поради липса на такава възможност в България.

По думите му някои български болници вече разполагат с пълен набор от необходимата апаратура за лечение на онкологични заболявания.

Петър Москов отчете като несвършена работа остойностяването на медицинските дейности, но увери, че тази методика е в крайна фаза. "Няма държава, в която възнаграждението на лекар да е процент от цената на лечението на пациент", подчерта министърът в оставка.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»