Из печата: износ на лекарства, бременни търсят лекарства в чужбина

pechat24 часа - Не е редно бременни да търсят лекарства в чужбина
През последния месец получих десетки писма от бременни жени, които споделят, че в аптечната мрежа липсват 3 антикоагулантни средства (с антитромботичен ефект) от т.нар. група на нискомолекулните хепарини, които предотвратяват образуването на кръвни съсиреци.

Много пациенти се оплакват, че са принудени да ги купуват от Турция, Гърция, Сърбия. Според тях в нашите аптеки няма налични количества. Само в една аптечна верига мажело да се направи поръчка, която се изпълнявала след 24-48 часа.
Проблемите, пред които са изправени бъдещите майки, са как да се справят с нормалното и редовно снабдяване с лекарства, от които зависят техният живот и здраве, както и на нероденото им все още бебе.
Тези препарати се ползват ежедневно през цялата бременност, за да не се стигне до тежки усложнения.
Неприятно и недопустимо е за една бременна да обикаля 9 месеца по аптеките с цел набавяне на жизненоважни лекарства, които поддържат два живота, както и да пътува в чужбина, за да се снабдява с тях. Голямото предизвикателство пред тези жени е това, че тези медикаменти се съхраняват при определени условия и всяко отклонение от температурния режим може да има нежелани реакции и лоши последствия.
И всичко това се случва на фона на непрекъснато падащата в последните години раждаемост.
Стандарт - Разследват болничен шеф за фалшива диплома
Бившият управител на МБАЛ "Св. Иван Рилски" в  Дупница Росен Тимчев стана клиент на Районната прокуратура в града заради съмнение за представяне на фалшива диплома. Срещу него е образувано досъдебно производство  за упражняване на професия без съответна правоспособност и за съставяне на неистински официален документ. Разследването е по сигнал от Агенция "Медицински одит" и председателя на Общинския съвет  в  Дупница. След назначаването му за временен управител на здравното заведение Росен Тимчев представил в Агенцията по вписванията копие от диплома за завършено висше образование със специалност "Здравен мениджмънт". Проверка чрез Министерство на образованието и науката установила, че документът не е истински. Констатирано е, че текстът "вярно с оригинала", подписът към него и този под снимката на дипломата са изписани от Тимчев. Според справка от  МОН той не притежава съответна правоспособност, за да заема длъжността управител на лечебно заведение. Разследването по случая продължава

Труд -Износ на лекарства удря диабетиците у нас
Паралелен износ е най-вероятната причина за липсата на лекарства за диабет и епилепсия в аптеките. Това заяви подуправителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Иванка Кръстева.
"Наистина има липса на лекарства за диабет и епилепсия, отправени са допитванията до фирмата вносител, а парадоксалното е, че са внесени повече опаковки, което навежда на мисълта, че има паралелен износ", каза Кръстева пред БНТ.
Преди дни от НЗОК констатираха, че недостигът на инсулин и лекарства за епилепсия на българския пазар е заради паралелния износ, а не заради неизпълнени ангажименти от страна на фирмите вносителки. Здравният фонд е направил проверка за конкретни медикаменти на притежател на разрешението за употреба.
Единствено държавата може да участва в регулация на паралелния износ, а касата не го контролира. "Без тези регулации не можем да го спрем, нашата намеса е единствено в това, интензивно да комуникираме с фирмата, с която имаме договор, а тя е гарантирала, че ще има медикаменти на пазара", добави Кръстева
Телеграф - Джипита вече раздават е-рецепти
Лични лекари вече раздават електронни рецепти и направления.
Проектът е пуснат пилотно в няколко практики в София, Пещера, Глоджево, Разград, Хасково и Буковлък. Тестването е в края на юни тази година. След това ще се очакват обобщени данни от проекта и ако те са достатъчно показателни, той ще бъде постепенно внедрен в цялата страна. Това обяви в последния си управленски ден здравният министър в остава д-р Петър Москов.
168 часа - Лъжа е, че хората не хващат птичи грип! 150 човека се заразяват годишно
150 човека се заразяват от птичи грип всяка година, алармират от Световната здравна организация. Експертите регистрират в световен мащаб толкова случая, при които щамът H5N1 се предава и на хората, въпреки твърденията на много лекари, че това е почти невъзможно. Притеснителното е, че според статистическите данни една трета от заразените умират.
Капитал - Кой има право на хеликоптер линейка
Какъв е редът за осъществяване на аеромедицински транспорт
Времето е от особено значение при спешни случаи, за да може да се постигне оптимален клиничен резултат. Когато пациентът се намира в състояние, което не може да бъде овладяно в най-близкото лечебно заведение или в лечебното заведение, където се намира, той трябва да бъде транспортиран възможно най-бързо. За да се прибегне към хеликоптер или самолет, е необходимо да са изпълнени няколко условия. Те не се преценяват от пациента или неговите близки, а от лекарите в болницата или от екип на Центъра за спешна медицинска помощ.
Лекарите преценяват и дали е налице оправдана медицинска нужда при която транспортирането с наземен транспорт поставя под висок риск живота на спешния пациент. Това означава, че общото прогнозно/очаквано транспортно време с наземен транспорт надхвърля с повече от 30 минути очакваното/прогнозното транспортно време при осъществен аеромедицински транспорт и наземният транспорт може да постави под риск живота на спешния пациент. Или пък транспортът не може да бъде осъществен в допустими срокове от наземен спешен екип заради това, че е ограничен или блокиран достъпът до пациента.
Общите критерии за искане и осъществяване на аеромедицински транспорт са тежест и приоритет на спешното състояние, отдалеченост на мястото на инцидента от мобилния спешен екип и приемното лечебно Заведение, възможност за достъп на наземния спешен медицински екип, условия на наземния транспортен трафик, моментни метеорологични условия, ресурсна осигуреност с подходящ за състоянието мобилен наземен спешен екип и санитарно транспортно средство в зависимост от нуждите на спешния пациент.
Кога се налага
Медицинските критерии за аеромедицински транспорт като цяло са наличие на спешно състояние, което изисква незабавно лечение с цел запазване на живота, поддържане на жизненоважните функции или запазване на крайник при спешен пациент в случаите, в които това не може да бъде осъществено в приемното лечебното заведение поради изчерпване или липса на локален болничен ресурс; наличие на спешно състояние, което може да се утежни или усложни при наземен спешен транспорт; спешното състояние изисква приложение на високо ниво на лечебни действия и физиологичен мониторинг, което не може да бъде осигурено с ресурс от наземен транспорт. Друг критерий е нуждата от транспорт на орган/реципиент или донор при осъществяване на трансплантация, за да се спазят трансплантационните времена.
Кой разрешава хеликоптера
Ползването на спешен аеромедицински транспорт се разрешава от Министерството на Здравеопазването по искане на ръководителя на районна координационна централа след заявена нужда от наземен спешен екип или след постъпило искане от лечебно заведение за болнична помощ. T03U транспорт е безплатен за пациентите. Решението и одобряването на тази мярка зависят от тежестта и приоритета на спешното състояние, отдалеченост на мястото на инцидента от мобилния спешен екип и приемното лечебно заведение, възможност за достъп на наземния спешен медицински екип, моментни метеорологични условия и други важни обстоятелства.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»