Из пресата: 2/3 от общинските болници режат заплати заради дългове

pechatМонитор - 2/3 от общинските болници режат заплати заради дългове
Две трети от общинските болници режат от заплатите на персонала, за да се вместят в лимитите, спуснати им от Националната здравноосигурителна каса. Това обявиха пред "Монитор" от Сдружението на общинските болници в България. Практиката се прилагала вече от около 60% от директорите на лечебните заведения, за да могат да се справят както с ограничените лимити, така и с влизането в сила от януари на увеличението на минималната работна заплата на 460 лева, уточни председателят на сдружението д-р Неделчо Тотев, който е и шеф на общинската болница в Чирпан. "Лимитите, които ни налага касата, са под фонда за работна заплата", поясни той и допълни, че шефовете засега удържат положението хората да не напускат, като им обясняват, че разликата до пълния размер на възнагражденията им ще бъде изплатена при първа възможност. По думите на д-р Тотев това залага на карта съществуването на редица отделения, дори и на общински лечебни заведения.
Достатъчно е един специалист да напусне, а ние повече от един анестезиолог, кардиолог и педиатър например нямаме. Ще се наложи да се закриват отделения, като може да бъде затворена и съответната болница* тъй като ще изгуби лиценза си за дейност, прогнозира той. Председателят на сдружението д-р Тотев разказа, че на някои места шефовете на болници не могат да увеличат възнагражденията, за да не влизат в борчове към персонала. За пример той посочи чирпанската болница, на която е директор. Там е спряно допълнителното материално стимулиране, което се формира като процент от съответните клинични пътеки, по които са работили медиците.
Наложи се да взимаме пари от високо специализираните за да увеличим възнагражденията на нисшия персонал, като санитари и шофьори.
Според изчисленията на д-р Неделчо Тотев, независимо че НЗОК изплати парите на лечебните заведения за извършена надлимитна дейност до ноември включително, това не решава проблема. Заради високата заболеваемост от грип голяма част от общинските болници не могат да се вместят в спуснатите отгоре лимити, прогнозира д-р Неделчо Тотев.
На близо 460 млн. лв. възлизат задълженията на болниците в страната, заяви пък заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова.
Напълно логично е на този фон да затворят отделения и дори болници, а това поставя под въпрос медицинската помощ за населението на редица райони. Лекарският съюз очаква среща със служебния здравен министър д-р Илко Семерджиев в средата на тази седмица, като по време на разговора БЛС ще настоява касата да плаща без лимити и в пълен обем за извършената работа от лечебните заведения, които са предпочитани от пациентите.
Труд - Пусната е обществена поръчка за ваксини за 27 млн. лв.
Обществена поръчка за ваксини за близо 23 млн. лв. без ДДС (27,3 млн. лв. с ДДС) е обявило Министерството на здравеопазването при Петър Москов на 25 януари, малко преди встъпването в длъжност на Илко Семерджиев като служебен здравен министър.
Ваксините са срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б; ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце, хепатит Б; ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит; ваксина срещу бяс; ваксина срещу коремен тиф; човешки специфичен имуноглобулин срещу Кримска треска; серум противоантраксен; серум противоботулинов.
24 часа   - Махат листите на чакащи за болница
Листите на чакащите за лечение в болница ще бъдат премахнати, макар и не напълно, обяви като свое намерение служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев.
Целта е да се върне принципът, че парите следват пациента, а не да се налагат лимити, обясни той в интервю за БНР.
Без парламент няма как промяната да бъде пълна, но ще бъде направен опит да се смекчи ситуацията.
Стандарт - Семерджиев обръща посоката на Москов
Да обърне посоката на здравната политика на Петър Москов обеща служебният вицепремиер и министър на здравеопазването Илко Семерджиев. Той вече пише пълен анализ на здравната система и на това, което е заварил във ведомството. Още при получаването на поста от предшественика си Семерджиев заяви убедено, че ще открие грешки във водената до момента политика. "Пациентът вече ще бъде в центъра на здравната система", се зарече Семерджиев пред БНР. Той обясни, че работи по въпроса с проверка на състоянието и разполага с повече вътрешна информация. "До петък ще направим пълен анализ на здравната система. Една седмица ще ни бъде достатъчна, за да дадем всички отговори на обществото, включително и за пръстовите отпечатъци", посочи служебният вицепремиер. Той бе и най-отявлен критик на въвеждането на пръстови отпечатъци в болниците, с които се цели прекратяване на източването на Здравната каса. "През следващите няколко месеца, докато съм служебен министър, ще демонстрираме, че изпълнителната власт се подчинява на закона. Ние, като екип в Министерски съвет, се придържаме към това да възстановяваме справедливостта там, където е нарушена", увери Семерджиев.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»