Из пресата: Сделка с ваксини в 12 без 5

pechatСтандарт - Сделка с ваксини в 12 без 5
Обществена поръчка за 27 млн. лева е направило министерството на Петър Москов часове преди да сдаде властта. Става въпрос за търг за ваксини за 2017 година. Документите за него са разписани на пожар на 25 януари, ден преди да застъпи кабинетът "Герджиков", обясни служебният вицепремиер и здравен министър Илко Семерджиев. Подписът е сложен от заместника на Москов - Адам Персенски. И срещу двамата има повдигнато обвинение за вноса на турски ваксини. "Разпоредих да се изучи много внимателно материята и показателите на поръчката, защото ние имаме казуси от минали години, които не бих искал да имаме и занапред", каза Семерджиев. Според него трябва да се подсигурят ваксини за следващите три години.
24 часа - Нова поръчка на ваксини за следващите 3 години
Механизъм да бъде осигурена доставката на ваксини за бебета и малки деца за следващите три години ще търси служебният вицепремиер и здравен министър Илко Семерджиев, обяви в понеделник той.
Поръчка за доставка на ваксини бе обявена в последните дни на предния кабинет от министър Петър Москов.
"Разпоредих да се изучи много внимателно материята по тръжното досие, особено количествата на поръчаните ваксини, защото имаме казуси от минали години, които не бих желал да допускаме занапред", посочи вчера Семерджиев.
"Очевидно ваксините, които предстои да бъдат доставени по този търг, ще бъдат доставени, но ще са за текущата 2017 г. Ние търсим допълнителен механизъм, така че да нямаме недостиг през 2018 г., защото един и същи казус се повтаря вече няколко години", допълни служебният вицепремиер и министър.
"За някои от ваксините сроковете за поръчка варират между 24 и 36 месеца и това е причината да търсим механизъм да ангажираме количества и за бъдещи периоди от време, а не само за текущата година", обясни той. Заради късното обявяване на поръчки и откази на фармацевтични фирми да доставят държавата изпитва от 2013 г. проблеми с редовната ваксинация на децата.
Дума - ЛЕКАР СЕ ЖАЛВА ОТ ЛИМИТИТЕ, БИЛИ ДИСКРИМИНАЦИОННИ
Лимитите за направления за консултации, за високоспециализирани дейности и за медикодиагностична дейност са причина лекар от Монтана да заведе жалба срещу РЗОК в Комисията за защита от дискриминация. И.Й. е специалист и собственик на Амбулатория за индивидуална практика за специализирана медицинска помощ - нервни болести. Жалбоподателят твърди, че лимитът за направление нарушава неговото право на труд, както и правото на здравноосигурените лица да получат необходимата специализирана медицинска помощ. Ответната страна твърди, че не е нарушавала правото на труд на жалбоподателя. Страните са решили да работят за споразумение за помирение помежду си.
Труд - Безработни и пенсионери рекордьори по самоубийства
Безработните хора, както и тези в пенсионна възраст, са рекордьори по опити за самоубийство (суицидни случаи) в България, сочат обобщени данни за 2015 г. от страната на Националния център за обществено здраве и анализи (НЦОЗА). За 2016 г. само една малка част от 28-те области у нас, които изпращат годишни отчети, са подали информация в центъра. Първите обобщени данни за миналата година се очакват към края на това полугодие, посочиха от центъра пред "Труд".
Тенденцията възрастни хора и социално слаби да посягат най-често на живота си важи и в регионален мащаб и към момента.
Монитор - Ревизия на всички търгове
Служебният премиер Огнян Герджиков поиска тотална ревизия на всички обществени поръчки в държавата. Това стана, след като бившият министър председател Бойко Борисов му препоръча при предаването на щафетата на "Дондуков" 1 да се направи проверка във всички министерства, "за да спрат спекулациите".
На първото заседание на служебния кабинет Герджиков поиска от министрите си в рамките на две седмици да предоставят аналитични доклади за състоянието на поверените им ведомства, както и конкретни препоръки. Общо шест са сферите в които премиерът иска конкретни действия.
По думите му много важна тема е тази за обществените поръчки, която била част от препоръките в последния доклад на ЕК. "Затова призовавам към безкомпромисен анализ на обществените поръчки", каза той. В същото време Герджиков препоръча много да се внимава и подчерта, че не е за отмяна на всички търгове. "Призовавам всички министри да бъдат много решителни и безкомпромисни, ако се открият нередности", каза още служебният премиер.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»