Из пресата: Български студент откри нов вирус, безплатно здравеопазване, спасяват болница

pechat24 часа - Българин, студент във Филаделфия, откри нов вирус
Виктор Евтимов, студент в университета Drexel, Филаделфия, САЩ, стана откривател. Наскоро от неправителствената организация "Макензи" съобщиха, че 21-годишният бургазлия е изолирал нов вирус - бактериофаг.
Откритият от него вирус е наречен Geralt и вече е част от световната база данни, след като бе представен на симпозиум на програмата SEA-PHAGES в Ашбърн, Вирджиния. Там Виктор и негови колеги от университета разказали за откритието. Той и другите участници в проекта изолирали вируси от почвата, като вземали пробите от различни места по своя преценка, обясни пред "24 часа" Виктор Евтимов.
"Бях в първи курс, когато се включих в проекта за тези вируси. Страшно съм доволен от университета и от ръководителите. Предоставят ни възможности - като този проект например.
Интересува ги дали се учим, не идват просто да четат лекции, което много ми харесва", споделя Виктор.
24 часа - До дни спасяват общинска болница с 2 млн. лева
Общинската МБАЛ "Св. Мина" в Пловдив скоро ще получи 2 млн. лв. субсидия от бюджета на градската управа. Това увери и.д. кметът Розалин Петков. Поредният транш за лечебното заведение беше одобрен на последната сесия. "Чакаме областният управител да го утвърди и пристъпваме към превеждане на сумата", поясни Петков. Средствата се дават за просрочени стари задължение към доставчици на медикаменти, консумативи, за ток и вода. Дълъг на болницата е 2,7 млн. Миналата година общината й е превела 1 млн., а през 2015-а - 500 хил. Въпреки финансовата помощ тя продължава да трупа дългове. Успоредно върви процедура за сливане на закъсалото заведение с МБАЛ "Св. Пантелеймон".
Труд - Първенци сме по ранна смъртност в ЕС
България е на водещо място сред страните от ЕС по преждевременната смъртност на хора в работоспособна възраст от т. нар. социално значими заболявания, сред които сърдечносъдови, онкологични, респираторни проблеми, както и диабет. Данните са от доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие основно за периода 2012-2013 г.
Монитор - Прибират по 5 лева за преглед на деца
По 5 лева вземат в дежурен кабинет в Асеновград вместо по 2.90 лв., колко е регламентираната такса за преглед при личен лекар. Тарифата се прилагала дори за преглед на деца. Това съобщи Нова ТВ след сигнал на пациенти. Няма значение дали става дума за здравно осигурени лица, или не, разказаха опарените пациенти. По-скъпото лечение те заплащали в кабинетите за неотложна помощ, които замествали джипитата в почивните им дни
Капитал Daily - Обещанията на левицата: Безплатно здравеопазване и опрощаване на лихви по жилищни кредити
Редом с възраждане на големите енергийни проекти (виж по-горе) левицата обещава напълно безплатно медицинско обслужване за здравноосигурените и ограничаване на всички скрити форми за допълнително заплащане, приспадане на лихвите по кредит за първо и единствено жилище до 100 000 лв. на млади семейства от дължимия данък общ доход, както и създаване на бранд "Българско" и квоти за български продукти в големите вериги. Това са част от обещанията в предизборната платформа на БСП, която предстои да бъде одобрена от конгреса на партията в събота и неделя.
Жълт труд - Продължава безплатната имунизация на момичета на 12 и 13 г.
Със своята Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка България принадлежи към групата от 87 държави, които имат национални програми за имунизация срещу заболяването, финансирани е публични средства. Програмата осигурява безплатна имунизация за момичетата на 12 и 13-годишна възраст.
По данни на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията процентът ваксинирани момичета в Европа варира между 17 и 84%, като програмата в Шотландия води класацията с обхват от над 90%, а в Англия и Португалия той е над 80%.
24 часа - Студът вдига смъртността между 28 и 81%
Зимата увеличава смъртността по цял свят - в западноевропейските държави средно с 10-15%, в Китай - с около 40%.
Правилото е, че тежката зима води до повече фатални случаи в по-бедните държави.
У нас по климатични норми най-студен месец е януари. С малки изключения, когато е бил нетипично по-топъл, това е месецът с най-висока смъртност, показват данните на НСИ за последните 15 г. с окончателно обработени сведения по месеци. За целия период най-малко българи се разделят с живота през септември.
Като се сравнят максимумите и минимумите в траурната статистика след 2000 г., се вижда, че разликата между тях е средно 45 процента. За този период най-малко е било януарското увеличение на смъртността през 2014 г. - 28%. А най-драстично през 2000 г. -81 % (вижте графиките, изготвени върху данни на НСИ), като в абсолютни стойности разликата между починалите през януари и септември е 6255 души в полза на зимния месец (изходните числа са 13 966 и 7711). През конкретната година той е средно с 4 градуса по-мразовит от нормата.
Труд - Болно дете се нуждае от помощ
Областната дирекция на МВР в София започна кампания в помощ на болно момиченце. На шестмесечна възраст на Виктория е поставена диагноза детска церебрална парализа, съпроводена с пареза на дясна ръка и крак и киста в лявото полукълбо на мозъка. През 2014 г. тя е освидетелствана от ТЕЛК с 89% степен на увреждане с чужда помощ.
Вече десет години детето се лекува в рехабилитационен център. В резултат на терапията е налице подобрение на двигателните функции, но за съжаление са възникнали множество странични ефекти и усложнения, налагащи допълнително скъпоструващо лечение и консултации в чужбина. Разходите по лечението са непосилни за родителите, от които само бащата работи, а майката е неотлъчно до детето.
На името на Виктория е открита следната дарителска сметка: UNICREDIT BULBANK IBAN: BG 62 UNCR 7000 1521 9922 95 BIC: UNCRBGSF - Виктория Цветанова Василева

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»