Из пресата: Здравната каса въвежда непрекъснат търг за лекарства за хепатит С

544c7ba2a4807bcb094e936d4d5f2f5dКапитал Daily   - Здравната каса въвежда непрекъснат търг за лекарства за хепатит С
Дори с цената на нарушения на лекарствения закон Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е решила да бъде упорита в желанието си пациентите да се лекуват не с назначените от лекарите медикаменти, а с икономически най-изгодните. Това става ясно от обявената за

четвъртък публична процедура по отварянето на офертите на три фармацевтични компании - MSD, AbbVie и Gilead, които предлагат лекарства за лечение на хепатит С. Става дума за много особена и непозната за закона процедура - своеобразен отворен търг, според чиито правила избраната компания ще може да бъде веднага сменяна в момента, в който друга компания предложи по-ниска цена.
Проблемите в случая са няколко. Възможността касата да избира икономически най-изгоден медикамент не съществува в нито един норматив. Освен това, избирайки от лекарства, които нямат еднакво действие, лишава пациентите и лекарите от избор между три продукта. Междувременно тя лиши пациентите от лечение, докато тече незаконната процедура, и след това се поправи, като допусна 150 от тях до терапия.
Самата институция "непрекъснат търг" може да изглежда добре за бюджета на здравната каса, но не създава никаква сигурност у лекарите, пациентите и компаниите.
Асоциацията на научноизследователските компании, която обединява оригиналните компании, работещи в България, изпрати писмо до НЗОК и здравния министър д-р Илко Семерджиев, в което настоява процедурата да бъде спряна, защото е незаконна, защото не е в интерес на пациентите и не дава правна сигурност на никого.
От друга страна, прецедентът може да отвори възможността НЗОК да процедира по неписани никъде правила с всички останали лекарства.
Преди по-малко от месец стана ясно, че здравната каса вече е избрала продукта на една от фирмите - MSD. Заради протеста на лекари и пациенти, че са лишени от другите два медикамента, както и заради протестни писма на фармацевтичните фирми, че не са били третирани при равни условия, НЗОК реши да се поправи и да направи нова процедура.
Междувременно заради обществения натиск спешно бяха разгледани документите и на 150 забавени пациенти и им беше отпуснато лечение.
С предстоящите преговори обаче здравната каса още по-рязко затъва в нарушение на нормативната уредба. След предишния непрозрачен избор пациентите заведоха дело срещу антихуманните и немедицински критерии за избор на терапия, а фармацевтичните компании обявиха, че ще си търсят правата в съда и в КЗК.
В сегашния случай е ясно, че процедурата е незаконна, но фармацевтичните компании смятат да се явят. Интересен момент е, че досега медии никога не са били допускани до преговори на НЗОК за отстъпки, тъй като цените и условията са конфиденциални. Явно в случая ще направи изключение.

Стандарт - Ракът покосява по 12 млн. на година
Избягваме да споменаваме думата "рак" или чукаме на дърво от суеверие да не ни се случи. За съжаление обаче много хора са чули страшната диагноза или имат близки, които са преживели подобен ад. По данни на Световната здравна организация всяка година в света над 12 млн. души се разболяват от рак, а около 7,6 млн. умират от болестта. Коварното заболяване е на второ място в ЕС по смъртност след сърдечно-съдовите заболявания и честотата му тревожно нараства. Всяка година две от десет жени и трима от десет мъже в Европа умират от рак. Приблизително 3,2 млн. европейци пък получават тази диагноза. С най-голяма честота са злокачествените заболявания на гърдата - засягат всяка 8-ма жена, както и ракът на простатната жлеза и на белите дробове при мъжете. Според статистиката над 4100 българи са диагностицирани с рак на белия дроб през 2013 г., като от тях 81% са мъже. Близо 3000 са новите случаи от рак на простата годишно, като смъртността от него расте. През 2013 година от онкологичното заболяване са починали 3000 души, показва черната статистика.
Добрата новина е, че около 40% от онкологичните заболявания могат да бъдат излекувани, стига да бъдат диагностицирани навреме. Затова е много важна профилактиката.
Телеграф - 25 лв. такса татко в Майчин дом
Столичната "Майчин дом" цака бащите на новородени с нерегламентирана такса.
Най-голямата АГ болница у нас иска по 25 лв. на татковците за бележка, на която е посочена датата на изписване на тяхното бебе. Документът е необходим, за да може да бъде предоставен пред работодател и бащата да се възползва от 15-дневен отпуск, който му се полага.
Според закона при условие че майката и бащата се намират в брак или живеят в едно домакинство, бащата има право на отпуск при раждане на дете от датата на изписване на детето от лечебното заведение. За това време му се полага и обезщетение от държавното обществено осигуряване (ДОО), когато са изпълнени законовите условия. А те са таткото да има 12 месеца осигурителен стаж за "Общо заболяване и майчинство". Необходимите документи са писмено заявление, акт за сключен граждански брак и документ от лечебното заведение, удостоверяващ датата на изписване на детето. Именно издаването на тази бележка струва 25 лв., съобщава gudelnews.com.
Телеграф -   Здравето част от учебната програма
Здравното образование вече ще бъде част от учебната програма. От Световната здравна организация обещаха, че ще дадат на просветното министерство ноу-хау, с което да бъдат обогатени учебниците по детско здраве. "Уроците трябва да бъдат интересни, защото иначе децата ще ги приемат като поредната скучна лекция,,, казва Михаил Околийски, представител на Световната здравна организация у нас. Според организаторите на изследването съществена за развитието на децата е и средата от приятели, в която дори непушачите решават да пропушат, ако това ще се отрази положително на имиджа им.
Сега - И общинска болница ще става университетска
След като за последната година цели 7 болници придобиха статут на университетски, за пръв път и общинска болница ще кандидатства за такъв. "Правим опити това да е Първа градска болница, тя е най-доброто ни лечебно заведение", казва пред clinica.bg Веселин Милев, шеф на здравната комисия в СОС. Идеята е болницата да е обучаваща база към МУ-София. Ако това стане, Първа градска ще е първата общинска болница, в която може да се обучават студенти.
Последно предишният кабинет присъди университетски статут на Раковата болница в София. Такъв вече имат и редица частни клиники - "Каспела", "Пълмед", "Софиямед", "Сити Клиник", "Еврохоспитал", "Дева Мария", а общо университетските болници у нас са 34.
Сега   - Децата с увреждания ще получат по-високи помощи от февруари
Семействата с деца с увреждания ще започнат да получават по-високите суми от държавата за тях от този месец. Причината е, че според закона всички помощи за деца се изплащат на следващия месец след този, за който се отнасят. От тази година децата с увреждания получават една сума, която замества различните добавки, които им се полагаха досега по няколко закона. Дете с увреждане над 90% например получава 930 лв. месечно. За увреждане 70 до 90 на сто помощта е 450 лв., а за 50-70% - 350 лв. От януари се спират всички други помощи за тези деца. Например тези по закона за интеграция на хората с увреждания - за транспорт или обучение - вече няма да се дават, както и досегашните добавки.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»