В печата: без пръстови отпечатъци в аптеките, глобяват лекар изнудвал пациент

pechatСтандарт - Новият шеф в НЗОК отмени сканирането за аптеките
В първия си ден на стария пост като подуправител на Националната здравноосигурителна каса д-р Димитър Петров отмени две решения на институцията от последните месеци. Системата за пръстова идентификация вероятно изобщо няма да се въведе в аптеките и кабинетите на личните лекари и извънболничната помощ, както беше планирано в реформата на бившия министър Петър Москов и каквито тестове се правят в момента. И второ - касата няма да се съобразява със собствените си дискриминиращи критерии за отпускане на лекарства за хепатит С, докато не бъдат пренаписани и разширени през март.
Стандарт - Фармацевтичният съюз е държава в държавата
Българският фармацевтичен съюз и решенията на конгресите му не подлежат на съдебен контрол. Това става ясно от определение на Софийски градски съд, който връща жалба на вече бившия член на УС на БФС Аделина Любенова срещу решенията на Петия редовен конгрес на организацията. Според съдиите липсва изрична уредба на възможността за съдебна защита на членовете на БФС срещу решенията на Конгреса. "Това решение изключва въобще наличието на съдебен контрол, включително от административни съдилища с мотива, че е "недопустимо и застрашаващо публичния интерес е възприемането на неограничено индивидуално право на защита на членовете на такива организации по отношение на решения, касаещи организацията и функционирането й", коментира пред "Стандарт" Любенова. Препоръката на съда е, че този спор може да се реши единствено на нов конгрес. "Това означава аз да успея да убедя над 2000 членове, че трябва да се свика нов конгрес", казва Любенова.
Монитор - Наказват с глоба онкохирург, гушнал пари от пациентка
Глоба от 1000 до 5000 лв. грози онкохирург от Комплексния онкологичен център в Търново, обвинен, че е взел 600 лв. от близки на възрастна жена, която лекувал. С постановление Окръжната прокуратура предлага на съда д-р Иван Петров да бъде освободен от наказателна отговорност и да бъде наказан по административен ред. Делото ще се гледа в понеделник.
В хода на разследването е установено, че в периода 25 май-30 юни м.г. 48-годишния онколог е получил на три пъти общо 600 лв. от семейство от Габрово за лечението на тяхна близка. При извършен личен обиск на 30 юни у него били намерени предварително белязаните банкноти на стойност 150 лв. Медикът поискал парите и ги получил за извършен същия ден медицински преглед и изследвания. Лекарят оперирал от рак на гърдата 70-годишна жена от Габрово, но поискал парите за лечението да му се плащат на траншове. Последната сума, която болната трябвало да му даде, била 150 лв. Синът й обаче се разгневил и алармирал полицията във Велико Търново за рекета. В уречения ден минути след като бабата дала парите на д-р Иван Петров, ченгетата нахлули в кабинета му и го отвели. При разпитите хирургът се оправдал, че взел парите от пациентката, защото мислел, че са му дадени като благодарност, за да се почерпи. Тъй като не е осъждан и по повдигнатото обвинение, че е получил имотна облага, която не му се следва, наказанието е до 2 години затвор и глоба от 100 до 300 лв., прокуратурата е поискала само административно наказание по чл.78а от НК.
Оказва се, че съдебният контрол на решенията на която и да е съсловна организация е невъзможен заради липсата на подобен вариант в Закона за съсловните организации. Което може и да не е проблем за функционирането на други съюзи, където членството е доброволно. В случая с БФС обаче това не е
Труд -  Нов договор се чака до края на месеца
Новият рамков договор (НРД) между Българския лекарски съюз и НЗОК трябва да е готов до края на месеца. Това стана ясно от думите на д-р Димитър Петров, който е новият подпуправител на касата на мястото на Иванка Кръстева. Той. ще отговаря за НРД, лекарствената и медийната политика.
24 часа - На първо място по редовно пиене са българските 13-годишни
На първо място по редовно пиене са българските 13-годишни - правят го поне 1 път седмично, показва новото международно изследване сред ученици от САЩ, Канада и още 41 европейски държави. С 20% от момчетата и 13% от момичетата сме твърдо пред седмокласниците от останалите страни.
При 15-годишните с предимство от по-голям процент редовно черпещи се с алкохол момичета (17 срещу 26%) ни изпреварва Малта, но при момчетата процентът е равен - 32.
Страната е шампион и по момчешка сексуална иницативност. 40 процента от 15-годишните у нас казват, че вече имат опит. Като национална специфика това ги доближава най-много до връстниците им в Гърция. Момичетата на същата възраст у нас, които признават за вече минал сексуален дебют, са наполовина по-малко - 21%.
Труд - Лекари протестират заради насилие над тях
Лекари от многопрофилната болница "Св. Пантелеймон" в Ямбол обявиха протест срещу насилието и агресията спрямо работещите в лечебното заведение. Поводът е поредното нападение над техни колеги. Само от началото на годината случаите на агресия са четири. Въпреки това ръководството не подкрепи протеста. Един от нападнатите лекари обяви, че ще заведе дело срещу агресора.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»