Москов отхвърли твърденията, че пръстовия идентификатор, довел до увеличаване на разходите

Fingerprints 010След като служебният министър на здравеопазването д-р Семерджиев характеризира въведения от Петър Москов пръстов идентификатор в болниците като един от основните конфликтни пунктове в системата и представи данни на НЗОК, според които разплатените средства на болниците я за периода на въвеждането му са по-големи в сравнение със същия период миналата година, бившият здравн министър отхвърли тези твърдения.

 Ето какво коментира Петър Москов пред БНР:
"Сигурно има много различни технологични решения за въвеждане на електронна идентификация. Да кажа, че картово решение за електронна идентификация означава, че всъщност в момента  някой някъде подготвя някоя фирма да спечели около 70 милиона лева за въвеждането на картови идентификати. Можете да си направите справка затова, че електронният идентификатор през пръста беше абсолютно безплатен за българските граждани, струваше на частно от порядъка на  400 хиляди лева."

Д-р Семерджиев заяви от своя страна, че ако се стигне до обща позиция за отмяна на системата на пръстова автентификация, ще започне активна работа по въвеждането на електронната здравна карта. Някои от основните предимства, на електронната здравна карта според Семерджиев са,  достъпът чрез нея е много по-лесен, може да се ползва офлайн, съдържа подробна информация за здравните данни на лицето и би могла да се предоставя при търсена на здравна помощ в чужбина.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»