Отбелязваме световния ден на борбата с рака

cancerday4 февруари е обявен за Световен ден на рака. Решението за отбелязването му е записано в Парижката харта срещу рака. Тя е приета на днешната дата през 2000 година във френската столица по време на Първата световна среща за борба с рака в новото хилядолетие.

Темата на тазгодишното отбелязване на Световния ден за борба рака е „Нека направим нещо заедно” – като апел към всички, а целта е намаляване на преждевременната смърт причинена от рак под 25% до 2025 година.


Според Световната здравна организация (СЗО):

Ракът е основна причина за смъртността, която е причинила смъртта на 7.6 милиона души през 2008 година. СЗО отбелязва, че една трета от тях биха могли да бъдат предотвратени с по-добра превенция, ранна диагноза и лечение. На всеки 100 души, които се разболяват от рак, 30 биха могли да се спасят от смъртта с гореизброените превантивни мерки и лечение. Ако заболяването продължава да се развива със същите темпове, то през 2030 година общият брой на хората, които ще умрат от рак е 12 милиoна. В Европа при един от трима души е открито коварното заболяване, а един от четирима умира. Ракът на гърдата при жените и ракът на белите дробове при мъжете са най-разпространените видове рак.

В България годишно се регистрират над 30 000 нови случая на злокачественоно заболяване.

Около една трета от смъртните случаи от рак се дължат на 5 водещи поведенчески и хранителни риска: индекс на висока телесна маса, нисък прием на плодове и зеленчуци, липса на физическа активност, тютюнопушене, употреба на алкохол.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»