Из печата: Борисов ще маха монопола на НЗОК, поредна болница пред фалит, 260 млн. лв. недостиг в НЗОК

pechat24 часа -  Борисов ще маха монопола на здравната каса
Националната здравноосигурителна каса да загуби монопола си и да бъдат създадени няколко частни здравноосигурителни дружества, които да я конкурират. Това обяви като управленски намерения на ГЕРБ в здравеопазването лидерът на партията и доскорошен премиер Бойко Борисов. В неделя той отиде на среща с активисти на ГЕРБ в Пловдив.
"В края на всяка година между 200 и 400 млн. лв. са давани на касата за дофинансиране. Или тя е харчила неразумно, или се е източвала", мотивира Борисов предлаганата демонополизация.
Труд - Поредна болница пред фалит
Поредна болница в страната е пред фалит. От три години Многопрофилната болница за активно лечение в Силистра не е получавала средства за покриване на надлимитната си дейност.
Лечебното заведение е на прага на фалита и няма пари за капиталови разходи, а увеличението на минималната работна заплата допълнително усложнява обстановката.
НЗОК реши да отпусне на болниците в страната допълнителни 92 млн. лева за покриване на надлимитната им дейност за периода април-ноември 2016 година. Силистренската болница обаче няма да получи средства
Дума - Очакват се 260 млн. лв. недостиг в НЗОК
МФ очаква през т.г. дефицитът в бюджета на НЗОК да е 260 млн. лв., съобщи служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев.
Справка на ДУМА показва, че през 2016 г. касата е платила на 380 болници за дейност по клинични пътеки, високоспециализирани медицински дейности, клинични и по амбулаторни процедури 1 613 555 569 лв. Това е с 89 675 177 лв. повече, отколкото НЗОК е платила през 2015 г. за 365 болници. Въпреки хвалбите на предишния екип на МЗ, че с пръстовия отпечатък дневно се спестяват по 1 млн. лв., оказва се, че през ноември 2016 са платени над 1,8 млн. повече от 2015 г., през декември с над 5,9 млн. повече от предходната година. Освен това висят около 52 млн. лв. неплатени за надлимитна дейност от 2015 г. Въпреки лимитите и рестрикциите, наложени от Москов, касата е платила на болниците 205% повече за лъчелечение, 121% повече за хемодиализа, 115% повече за неонатология.
Зам.-министър Атанас Кундурджиев изтъкна, че не само надлимитната дейност не е платена, но и част от лимитната.
От 2000 г. до 2015 г. средният разход на човек за здраве е нараснал от 50 на 248 лв., но здравните показатели не са подобрени.
За седмица екипът на Семерджиев установил, че през последните 18 месеца са оспорени 31 нормативни акта на МЗ, а неиздадените са 15. По думите на министъра здравеопазването било почти изцяло одържавено от Петър Москов. Семерджиев обяви, че ще работи за децентрализация и конкуренция. Като служебен министър той заяви, че може да смекчи лимитите чрез подписването на националния рамков договор и промени в подзаконови нормативни актове.
24 часа  - Търсят 3-ма свидетели по дело срещу акушерка
Трима свидетели трябва да бъдат открити и призовани на делото срещу акушерката Емилия Ковачева, обвинена за побой над 4-дневно бебе. Разпитът им бе поискан от адвоката на подсъдимата - Владислав Янев. Става въпрос за санитарка, медсестра и още един човек, които са били нощна смяна заедно с Ковачева. За предното заседание свидетелите не бяха открити.
24 часа - 60 души пипнаха сифилис, няма медикаменти за лечение
Сифилисът е във възход, отчетоха от Кожновенерическия диспансер в Пловдив. Според медиците една от причините е безразборният полов живот, като в същото време няма медикаменти за лечение.
60 души от 20 до 50 г. са се заразили м.г., а през януари т.г. са регистрирани нови шестима, което е тревожна тенденция, съобщи шефът на здравното заведение д-р Боян Костов. Според него през последните 2 г. това заболяване е зачестило заради занижен контрол върху него. Не се извършват скрининги, а при постъпване на работа вече не се изисква изследване за сифилис.
Куца и издирването на контактните с болния, за което преди време дори се е търсела намесата на полицията. Профилактика сред учащите също не се прави. По тази причина вече избухвали огнища на сифилис не само сред малцинствата.
Труд - България най-отровна в Европа
България е сред тринадесетте най-токсични държави в света и втората най-замърсена в Европа след Люксембург. Това се посочва в изследването "Най-токсичните държави в света" на британската компания The Eco Ekxperts. Класацията е на база фактори като замърсяване на въздуха, смъртност, причинена вследствие на това, консумация на енергия на глава от населението, изпускани емисии въглероден диоксид.
Изследването обхваща 135 страни, като нашата се нарежда на 13-о място сред наи-замърсените.
Капитал Daily   - България е сред страните с най-висок риск от застаряване
България е в топ 10 на страните с най-висок риск от застаряващо население. На всеки пенсионер се падат 2.6 работещи, което е сред десетте най-ниски стойности в света, посочва Bloomberg Sunset Index. Индикаторът се изчислява на база конкретната пенсионна възраст в 178 страни. Това го прави по-достоверен и води до значителни различия с други класации, които използват стандартен праг за пенсиониране от 65 години.
На челно място в списъка по риск от застаряващо население са Франция и Сингапур. Там всеки пенсионер може да разчита на 2.2 работещи лица.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»