Касата готвела поръчка за тест ленти за диабетици за венозна кръв

НЗОК е подготвила поръчка за тест ленти за диабетици, които могат да се използват както за капилярна, така и за венозна кръв.
DiabetНе е ясно как пациент с диабет ще използва тест лента с венозна кръв. Колко от тях могат да си направят венепункция и какъв е медицинския смисъл за това?  
Ако се погледнат парите, обаче може би има смисъл. Тест лентите, които могат да изследват венозна кръв струват два пъти повече от тези, които изследват само капилярна.
Комисията, назначена да подготви документацията първоначално отхвърлила предложението,  но  в последствие била принудена да смени протокола с друг, който одобрява скъпите тест ленти. Самото предложение да се купят такива ленти дошло от фирмата вносител. Нито един от консултантите на касата или представители на пацеинтски организации не са подкрепили предложението.
Поръчката е спряна от новия подуправител на НЗОК. Името на подуправителя разпоредил смяната на протокола за сега не е известно, но следите водят към МЗ.        
Тест-ленти се отпускат при лечение с инсулин - 150 бр. за една година, а при деца до 18 години и бременни - 1100 бр за една година, респективно за периода на бременността. Тест лентите се използват с глюкомери, чрез накапване на капилярна кръв след убождане на пръста.
Разликата в цената на поръчка с едните и другите тест ленти за една година е няколко милиона лева.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»