Из печата: Половин милиард дългове в здравеопазването

pechatСтандарт - Има половин милиард дългове в здравеопазването
"В края на декември месец под натиска на Петър Москов надзорът на Здравната каса е взел решение да намали лимитите на болниците, за да отчете по-малко разходи. В резултат на това започваме 2017 г. със 72 милиона дефицит - 50 милиона отложени плащания от 2016 г., които през януари вече са изплатени, а още 20 ще бъдат изплатени през февруари. 411 млн. лева са дълговете в здравеопазването към 2016 г. Това разкри служебният здравен министър Илко Семерджиев. И допълни, че е заварил в здравното министерство правен хаос, а в момента в НЗОК има централизирана листа на чакащите с над 3500 души. "По времето на Петър Москов като здравен министър няма реформи", категоричен бе Семерджиев. Според него това е "просто едно гръмко наименование на неудачни решения, които се отразиха на здравето на хората". "Имаме драстичен проблем със здравните индикатори през 2015 и 2016 г., включително увеличаване на общата смъртност", коментира Семерджиев.
Той съобщи още, че ще търси механизъм за отмяната на пръстовия отпечатък за прием и изписване от болница, въведен по времето на Петър Москов. Още тази седмица служебният министър ще се срещне с шестте заинтересовани страни по делото, съобщи той пред bTV. "Отмяната вече е факт след решение на тричленния състав на ВАС, актът на Москов е нищожен. В случая имаме злоупотреба с власт, на практика самоуправство", изтъкна Семерджиев. Министърът заяви, че възнамерява да се върне около концепцията с електронна здравна карта. "Москов твърдеше, че е спестявал по 1 млн. лв. на ден през ноември, когато беше въведен пръстовият отпечатък. Според отчетите на НЗОК обаче през ноември разходите са увеличени със 112 927 лева", посочи служебният министър. И оспори твърдението на Москов, че за въвеждането на пръстовия отпечатък не са похарчени пари на данъкоплатеца. "Болниците бяха принудени да купуват скенери, а НЗОК беше принудена силово да похарчи пари за софтуер. Това са нашите пари", коментира Семерджиев. И отбеляза още, че е затлачен проектът за спешната помощ със средства от ЕС. Опитваме се да го раздвижим. "Предвидени са доста средства, така че ще има инвестиции в линейки, апаратура и обучение на персонала", завърши служебният министър.
Сега - МЗ прати нови хора в ръководството на НЗОК
Двама от служебните зам. здравни министри - Атанас Кундурджиев и Галин Каменов, ще са новите представители на МЗ в надзорния съвет на НЗОК, обяви служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев пред bTV.
И двамата бяха заместници на Семерджиев и докато беше министър в кабинета "Костов". Доскоро Кундурджиев беше началник на нефрологичното отделение в клиниката по нефрология и диализа в УМБАЛ "Св. Иван Рилски", а Каменов - главен секретар на РЗИ - Софийска област. Те ще заемат постовете на бившите вече зам.-министри Ваньо Шарков и Бойко Пенков. Шарков беше и председател на надзорния съвет на НЗОК.
Телеграф - Онкохирург на съд за рушвет
Онкохирург от Комплексния онкологичен център във Велико Търново застава пред съда по обвинение за получаване на рушвет.
Обвинението срещу Иван П. е за това, че в периода от 25 май до 30 юни 2016 г. на три пъти получил от мъж и жена от Габрово сумата от 600 лв. за извършена операция на гърдата на жената и последвалото изследване и лечение. Делото в окръжния съд е образувано по постановление на прокуратурата, с което се предлага обвиняемият да бъде освободен от наказателна отговорност по
повдигнатото му обвинение, което се наказва с лишаване от свобода до две години. А вместо това да му се наложи административно наказание глоба от 1000 до 5000 лв. Според прокуратурата обвиняемият медик отговаря на условията, даващи право на замяна на по-тежкото наказание с по-леко, а именно: извършителят не е осъждан досега за престъпление от общ характер и причинените от него имуществени вреди вече са възстановени.
Телеграф - Две Българии взеха болничен
Болничните у нас удариха рекорд и броят им превиши два пъти населението на България. Те са 13,5 милиона за миналата година, обяви председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев вчера.
24 часа  -  Борисов в Пловдив - оттеглят сделка за терен от белодробна
Подготвяната продажба на 23 дка от двора на белодробната болница в Пловдив е оттеглена. Това стана след визитата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, където в неделя публично упрекна местните първенци, недоволен от начина на управление на града. Ден по-късно от общинския съвет съобщиха, че зам.-кметът Димитър Кацарски е оттеглил предложението си за преотреждане на въпросните декари от имота на бившата лечебница. Към този терен от години има инвестиционни апетити. Той представлява зелена среда и предприемачи смятат, че е идеален за луксозен жилищен комплекс.
Никой от общинския съвет не можа да обясни каква е причината за внезапното оттегляне на точката, за която "24 часа" писа. "Не сме гледали това предложение в комисиите и нямам представа за какво е", каза шефката на съветниците от ГЕРБ Радослава Ташкова

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»