Пациенти настояват за временна забрана на реекспорта на жизненоважни медикаменти

insulinРеекспортът на лекарства е причината през изминалите 2 години пациентите, ползващи инсулин, биологични средства, нискомолекулни хепарини и други медикаменти да бъдат в непрекъснат риск от прекратяване на лечението им. Това е и причината за създаването на петиция от сдружение „Диабет и преддиабет“ , публикувана на сайта peticiq.com. Апелът на сдружението е изпратен до министъра на здравеопазването, управителя на НЗОК и омбудсмана. Ето още под какво са се подписали над 530 човека:
 Всеки ден получаваме сигнали и оплаквания за липса на инсулини и други животоподдържащи медикаменти в аптечната мрежа. Първоначално инсулините на НовоНордиск, а в последствие - и тези на Ели Лили и Санофи станаха обект на легален, но лишен от капка морал реекспорт. Пациентите, които са в диабетните фейсбук групи, около 9 000 души, са принудени да се молят за инсулини на другите диабетици. Но на лечение с инсулин са над 75 000 диабетици, които нямат достъп до диабетните групи и животът им е оставен на произвола на съдбата и на случайността. Непрекъснато липсват инсулини в Русе, Дупница, Благоевград, Пирдоп... Само една от фирмите създаде телефон на пациента, където може спешно да се съобщи за липса на медикамент. Другите фирми отказват какъвто и да е контакт с пациентските организации и с пациентите, не отговарят нито на мейли, нито на телефони. Заявките в аптеката не гарантират, че ще има инсулин след ден - два или седмица. В Русе пациентите чакаха един от инсулините със седмици. А човек може да оцелее без инсулин максимум 24 часа.
Жертва на реекспорта са и биологичните средства за лечение на ревматоиден артрит, болест на Бехтерев и други ревматоидни заболявания, които обхващат около 4 500 пациенти. Реекспортират се дори нискомолекулните хепаринови препарати, които са евтини, но са жизненоважни и от тях например зависи животът на бременните с тромбофилия. Понякога отчаяни пациенти купуват медикаментите си от аптеки в Турция, Гърция, Румъния, Сърбия. Купуването и пренасянето на медикаменти обаче поставя пациентите в риск да купят фалшив медикамент или негоден медикамент. Пациентите подаваха сигнали до всички институции. Отговорът е, че това е легално. Отговорът на представителствата вносители пък беше - количествата за задоволяване на потреблението се доставят, но се прави реекспорт. Проблемът с реекспорта не беше решен от предишното ръководство на МЗ, като имахме обещание, че това ще се преодолее чрез системата за биометричен код. Сега е ясно, че тази система няма да бъде въведена в аптеките.
Не знаем как и чрез какъв механизъм, но искаме МЗ, НЗОК, ИАЛ и българското правителство да гарантират на пациентите, че животът им няма да зависи от морала на местната аптека или склад за лекарства. НЕДОПУСТИМО е да има липса на жиизненоважни медикаменти. Държавата трябва да може да се справи с проблем, произтичащ от сблъсъка на правото на бизнеса да печели и правото на пациентите да бъдат живи и да се лекуват.
Искаме да обърнем внимание на факта, че при инсулините, биологичните средства и нискомолекулните хепарини не може лесно и бързо да се заменя един медикамент с друг, а понякога - това е недопустимо и невъзможно поради специфика на заболяването при конкретния пациент.
Ето защо, призоваме институциите да намерят механизъм и да осигурят наличието на жизненоважните медикаменти в българската аптечна мрежа - било като забрани временно реекспорта на тези медикаменти в трети страни, било като се създаде организация за контрол на доставките и реекспорта и се гарантират количествата медикаменти за българските граждани.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»