Русия призна хомеопатията за лъженаука

homeopathyРусия създаде прецедент в международната практика в областта на алтернативната медицина и първа в света официално призна хомеопатията за лъженаука. Констатацията е на Комисията за борба с фалшификациите на научните изследвания на Руската академия на науките /РАН/, която излезе с нарочен меморандум. В него споменатият метод на лечение е окачествен като „опасна практика", предаде Газета.ру, цитирана от КРОСС

Меморандумът бе оповестен в понеделник, като той дава практически препоръки как здравните власти, лекарите и пациентите да се борят с „разпространението на невежите представи за хомеопатията". На базата на своите заключения експертите от РАН съветват Министерството на здравеопазването да извади всички хомеопатични препарати от държавните клиники, а Федералната антимонополна служба да обезпечи защита на гражданите от недобросъвестна реклама на техните лечебни свойства.

Освен това учените дават указания на собствениците на аптеки да не излагат на витрините споменатите препарати съвместно с традиционните лекарства и да не ги препоръчват на клиентите си.

NEWSru.com припомня, че въпросната Комисия за борба с фалшификациите на научните изследвания беше сформирана през 1998 г. по инициатива на нобеловия лауреат по физика акад. Виталий Гинзбург. Нейните членове се занимават с разработката на препоръки по спорни научни въпроси и с публичното разоблачаване на псевдонауки.

„Обяснението на механизмите на предполагаемото действие на хомеопатията противоречи на известните химически, физически и биологически закони, а убедителни експериментални потвърждения на нейната ефективност отсъстват", се казва в меморандума, цитиран от в. „Комерсант". Изданието уточнява, че хомеопатия се нарича практиката на лечение на редица заболявания с използването на минимални дози препарати, предизвикващи симптоми, аналогични с тези на болестта. В основата на този метод е залегнала максимата „лечение на подобно с подобно". Вестникът допълва, че „провежданите изпитания на хомеопатични препарати не са установили различия между действията на „лекарството" и ефекта плацебо". Освен това през 2009 г. Световната здравна организация предупреди инфектираните със СПИН, туберкулоза и малария да не прибягват към хомеопатично лечение.

Днес в Русия подобни препарати могат да бъдат купени практически във всяка една аптека или да бъдат поръчани по интернет. Производителите ги рекламират като „натурални и ефективни средства, помагащи при множество заболявания - от хрема до артрит", пише Газета.ру. Авторите на меморандума споделят, че към неговото написване са били подтикнати от няколко събития. „На първо място това са избирането за член-кореспондент на РАН на хомеопат, опитите на хомеопатичните компании да укрепят позициите си в системата на руското здравеопазване, както и недобросъвестната реклама на тези препарати във водещи средства за масова информация", аргументират се учените.

„Научното общество дълги години води неравен бой с този гигант, зад когото стои многомилиардна индустрия. Но дойде моментът, в който трябва да престанем да губим тази битка", споделя членът на споменатата комисия и кандидат на биологическите науки Александр Панчин. Самият меморандум е основан на експериментални заключения и е съставен от работна група учени, в която влизат специалисти от областта на доказателствената, експерименталната и клиничната медицина, психотерапията, психологията, физиката, химията, биохимията, имунологията, молекулярната биология, фармакологията, фармацията. В изработването на документа са участвали повече от 30 научни специалисти, посочват от РАН. Нейните членове са категорични, че „опасността на хомеопатията се изразява в това, че привържениците й често пренебрегват лечението с потвърдена ефективност, а това може да доведе до неблагоприятен изход, дори до смърт".

В тази връзка Панчин припомня практиката в Швейцария, където хомеопатията е включена в системата на държавното здравеопазване, но след провеждане на референдум. Миналата есен властите на САЩ пък задължиха хомеопатите да указват върху опаковките, че техните препарати не се тестират клинически и тяхната ефективност не е потвърдена.

Вносът и оборотът на територията на Русия на редица чужди медицински издалия се оказаха под забрана, пише НВТ. Става дума за вносители, които не са спазили закона и не са успели до 31 декември 2016 г. да подновят регистрационните удостоверения на продукцията си в Росздравнадзор. От недостига на медицинска техника и инструменти може да пострадат пациентите на държавните болници, на които се падат по-голямата част от въпросните доставки, посочва агенцията.

Източник КРОСС

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»