МБАЛ Силистра ще съди Здравната каса за неизплатени средства

hospitalФинансовото състояние на Многопрофилната болница в Силистра e нестабилно. Тя приключва годината с 600 хиляди лева просрочени задължения, макар и със сто хиляди по-малко от миналата, съобщава БНТ 2. Ръководството и е решило да си търси правата в съда заради неплатени близо 60 000 лева надлимитна дейност по клинични пътеки.
Според решение на здравната каса на болниците ще бъдат платени разходите над лимита само за месеците от април до ноември миналата година, а Силистренската остава извън този период.
Началникът на хирургичното отделение, д-р Здравко Горанов коментира пред телевизията, че надлимитната дейност, която е изработена, са консумирани разходи, които са за сметка изцяло на болницата, което влияе върху възнагражденията на персонала и върху средствата, които се отделят за консумативи.
Друга причина за нестабилното финансово състояние на лечебното заведение е въвеждането на месечен бюджет. Директорите на областните болници са настоявали в сила да останат действащите до миналата година тримесечни бюджети.
Мнението на д-р Даниела Костадинова, директор МБАЛ – Силистра: „Защото единия месец може да има повече пациенти, т. нар. надлимитна дейност да бъде заработена, следващия – по-малко, и да останат неусвоени средства – в рамките на три месеца ние управлявахме тези средства, което ни правеше малко по-спокойни.”
Сега, ако пациентите са по-малко през месеца, болницата губи парите. В същото време цените на клиничните пътеки не са променяни от близо 8 години. От доста време не е имало и средства за капиталови разходи и инвестиции.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»