По-бърз достъп до "Спешна помощ" обеща д-р Семерджиев

lineikaНаясно сме с проблема “Спешна помощ” - хората ще имат по-бърз достъп до нея, заяви министърът на здравеопазването д-р Илко Семерджиев. Той потвърди, че са предвидени средства за апаратура и техника, включително и за линейки, за подобряване на условията за работа на лекарите, за по-качествена помощ към болните, за обновяване на сградния фонд.

Пред БГНЕС д-р Семерджиев подчерта, че невралгичният въпрос остава със заплатите на лекарите специалисти, тъй като за бюджета на „Спешната помощ” Министерството на здравеопазването няма думата, защото е приет в края на миналата година.

Не само ние, но и обществото се сблъска с още един проблем, който е извън нас - агресията, която се проявява спрямо лекарите от спешната помощ. В такива гранични състояние, когато човек има нужда от незабавна помощ и внимание, всичко опира до култура и възпитание. Не е нужно да се казва буквално, но май се налага - лекарите отиват на повиквания, за да помагат, а не за да бъдат унижавани, обиждани или бити. Особено, ако самите те не са дали повод за такова отношение, подчерта Семерджиев.

Според здравния министър друго задължително нещо, което трябва да се направи е да се възстанови договорното начало между НЗОК и Българския лекарски съюз. "За да може още тази година, за разлика от миналата, да имаме Национален рамков договор, напомня служебният министър. А не - едностранен административен акт. Срокът ни е 1 април т.г. и вярвам, че ще се справим, заяви д-р Семерджиев. Лекарите вече са заявили своята подкрепа за това. През април следва подписване на индивидуалните договори, а през май очакваме да се появят резултатите", потвърди той.

"За да се подобри финансовото състояние на болниците, както в големите градове, така и в малките населени места, на първо място трябва да се върви към възстановяване на класическия принцип за здравното осигуряване, т.е. да се плаща там, където се върши работа, а не просто да се бюджетират структури", смята Семерджиев.

По данни на НЗОК през ноември 2016 г., когато е въведен пръстовия отпечатък, разходите са със 112 хил. повече, отбеляза здравният министър. За да се подобри финансовото състояние на болниците, както в големите градове, така и в малките населени места, на първо място трябва да се върви към възстановяване на класическия принцип за здравното осигуряване, т.е. да се плаща там, където се върши работа, а не просто да се бюджетират структури, смята Семерджиев.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»