Нормативен хаос пречи на събирането на информация за онкоболните у нас

registerДържавата не знае колко точно са онкоболните у нас, какво е състоянието им и от какъв вид рак страдат, съобщава bTV. Причината е нормативен лабиринт от противоречащи си разпоредби.

В Националния раков регистър специалистите обобщават данните за цяла България за пациентите, които се разболяват от рак.

Според информацията от 2013 г. новите случаи са 37 600, а от данните от миналата година излиза, че те са се стопили почти наполовина. Това обаче не е защото болните са по-малко.
Мрежата съществува от 70 години и получава информация от 13 центъра. От две години обаче пари се отпускат само на Националния раков регистър. Специалистите в регионалните се разбягали.

„Вече имаме регионални регистри, където работи един човек. И с кого ще работим ние”, пита ръководителят на Националния раков регистър проф. Здравка Валерианова, цитирана от bTV.

По новите правила болниците вече трябва да изпращат информацията само на Националния регистър, но тук нямат ресурс за огромния обем данни. Междувременно миналата година министерството реши да закрие институцията и да разкрие нова в Националния център по обществено здраве. Това обаче не може да се случи - не е предвиден бюджет, нито специалисти или софтуер.
„Ние нямаме никакъв ресурс да го започнем от нулата”, признава доц. Хинко Хинков, директор на Националния център по обществено здраве и анализи.

Специалистите от сега съществуващия регистър настояват да останат в сградата на Университетската онкология в София.

„Средно на година в нашия раков регистър в резултат на съвместната ни работа с патолози ние оправяме диагнози на 600 случая на нови ракови заболявания”, посочи Валерианова.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»