В пресата: Съдят НЗОК заради неизплатени 51 млн. лв, нов НРД до края на месеца

Pechat24 часа - Лекарският съюз съди здравната каса за неплатени 51 млн. лева
"Ще съдим здравната каса за неразплатени 51 млн. лв. от "надлимитна" дейност в болниците за 2015 г." Това заяви председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Венцеслав Грозев в интервю за "24 часа".
"С изричното настояване на БЛС надзорът на касата реши да се възстановят 18,8 млн. лв. на болниците за периода април-ноември 2016 г. Но на дневен ред стоят и 51 млн. лв. неразплатена "надлимитна" дейност за 2015 г.", обясни Грозев. Така според него ще се прекъсне порочната практика всяка бюджетна година да се стартира с дефицит, които да се прехвърля в следващата.
В четвъртък д-р Грозев участва в среща със служебния вицепремиер и здравен министър д-р Илко Семерджиев, който изслуша и ръководството на здравната каса за старта на преговорите по новия рамков договор. По-късно бе обявено, че договарянето започва идната седмица.
Целта е лекари и каса да подпишат новите правила за работа на здравната система до 1 април.
За петък в МЗ е предвидена среща между 6-те страни по делото срещу пръстовия идентификатор във ВАС.
Той едва ли ще бъде въведен в извънболничната помощ, а в болничната не доведе до икономии, напротив - до по-високи разходи, каза управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов. За ноември, когато бе въведена системата, разходите на касата били с 10 млн. лв. отгоре. В МЗ и БЛС също са против пръстовия отпечатък.
24 часа - 2 години затвор условно за сестра, върнала пациент, а той починал пред вратата
Медицинска сестра от спешното отделение на УМБАЛ - Русе, се призна за виновна и получи условна присъда заради смъртта на възрастен мъж.
Срещу 41-годишната С. Панджарова бе повдигнато обвинение, че на 20 април 2014 г. е нарушила задълженията си и с това причинила смъртта на 71-годишния Ж. С. Мъжът получил сърдечна криза и отишъл с жена си в спешното. Сестрата му казала да изчака или да потърси помощ в кабинет в съседната сграда, после отишла да информира дежурния лекар. Съпрузите се насочили към другия кабинет, но на прага мъжът се строполил и починал от инфаркт.
Според защитата сестрата действала съгласно нарежданията на шефа на отделението, което е заключено и с ограничен достъп. Тя през сълзи се извини на семейството на починалия. Окръжният съд постанови 2 г. затвор с 3 г. изпитателен срок, сестрата ще плаща и разноските по делото. Тя ще продължи да работи.
24 часа - Мая Манолова се захваща с казуса около майките на деца с увреждания
Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне другата седмица със служебния министър на труда и социалната политика Гълъб Донев. Поводът са недомислици в нормативната уредба за родителите на деца с увреждания. "От една страна, държавата им дава по 930 лв., но от друга страна, им забранява да кандидатстват и да работят по програмата личен асистент, по която получаваха социални и здравни осигуровки", заяви в Кърджали Манолова.
Труд - Нов рамков договор до 28.02
 Националният рамков договор (НРД), който се подписва всяка година между Българския лекарски съюз (БЛС) и здравната каса, вероятно ще бъде подписан до 28 февруари. Това съобщиха в четвъртък от Министерството на здравеопазването.
За целта служебният вицепремиер по социалните политики и здравен министър д-р Илко Семер джиев е провел две последователни срещи с НЗОК и БЛС. "Целта ми е да намеря баланса между двете страни в Националния рамков договор за медицинските дейности и да се опитам максимално да сближа позициите им, така че до 28 февруари ключовият за здравната система документ да бъде подписан", заяви министър Семерджиев и припомни, че възстановяването на договорното начало между лекарското съсловие и здравната каса е основен приоритет в мандата му.
Законодателни промени
И двете ръководства представиха проблемите и предложенията си пред служебния здравен министър, който ги призова за гъвкавост в преговорите. "Невъзможно е да направим мащабни промени за 3 месеца, но след подписването на НРД следващият парламент може да използва договореностите като база за законодателни промени", каза министър Семерджиев.
Според председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев Националният рамков договор е крайъгълният камък за установяване на отношенията в здравната система.
И двете страни в преговорите изразиха задоволство, че новият здравен министър ще бъде гарант за сключването на договора. Относно пръстовия автентификатор, който беше основният блокиращ елемент на НРД 2016, и НЗОК, и БЛС изразиха категоричната си позиция за нормативната, контролната и икономическата му несъстоятелност.
Монитор - Върнаха шефове на болници, уволнени от Москов
Директорът на Университетската болница "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев, който беше уволнен от бившия здравен министър Петър Москов, е възстановен на поста си от сряда, съобщиха от лечебното заведение.
Очаква се до началото на следващата седмица да бъде възстановен и д-р Димитър Димитров, който беше директор на Университетската болница "Света Анна" (бивша Окръжна). Там обаче той ще бъде прокурист.
Двамата бяха уволнени от Москов заради здравната политика, която той води, независимо че управляваните от тях лечебни заведения бяха най-добре мениджираните в страната.
Дума - Касата смени изискванията за инсулиново лечение
НЗОК облекчава изискванията за отпускане на инсулин, когато е необходимо да бъде заменен с препарат на друг производител. Това става ясно от публикуваните вчера на сайта на касата изисквания. Досега при подобна замяна бе необходимо експертизата да бъде пратена за одобрение в Централното управление на НЗОК, което отнемаше няколко седмици. Със задна дата от 1 февруари т.г. експертизата трябва да се праща до РЗОК, което би съкратило наполовина времето.
Припомняме, че при кризисни ситуации, когато инсулини на една или друга фирма "изчезват" от аптеките заради паралелен износ, има опасност много диабетици да останат без лечение, докато медикаментите бъдат сменени с подобни на друга фирма. При последната криза заради реекспорт лекари искаха да бъде улеснена процедурата за въпросната замяна.
Преди дни ДУМА съобщи за петицията на Сдружение "Диабет и предиабет", с която се настояваше за временна забрана на реекспорта на жизненоважни медикаменти от България. Под нея се подписаха над 600 души.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»