Пръстовият отпечатък отива в историята

Пръстовият отпечатък само създава проблеми. Това стана ясно на днешната дискусия в министерството на здравеопазването.
fingerprintМинистър Семерджиев изложи становище, че България трябва да следва общоевропейската политика в областта на информационното и технологично осигуряване, където личната карта с чип става единен идентификатор за целия Европейски съюз от началото на 2018 година.
Управителят на НЗОК, Д-р Комитов призна, че финансовият ефект от въвеждането на пръстовите отпечатъци е нулев. Той изрази и опасения за бъдещи искове от болниците срещу НЗОК след отмяната на пръстовите отпечатъци.  
Подоуправителят Д-р Петров допълни, че ежемесечно системата генерира над 15 000 грешки, което коства на администрацията на НЗОК огромен ресурс за установяване и корекции. Стана ясно също, че НЗОК няма абсолютни никаква финансова и технологична готовност да въведе пръстовите отпечатъци в извънболничната помощ.
Всички участници в дискусията се съгласиха, че от управленска гледна точка е най-практично е да се изчака решението на петчленният състав на ВАС, чието заседание е насрочено за 16 март.
Маркирана като пръстови отпечатъци

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»