Прокуратурата проверява сделките за пръстовите отпечатъци

Системата за пръстови отпечатъци за прием на болни стана обект на проверка от прокуратурата. Извършва се проверка на документацията за избор на prosecutorизпълнител на поръчката за софтуера, наличието на връзка между изграждането на софтуера и продажбите на устройства за болниците, разпитват се свидетели.
През миналата година Надзорния съвет на НЗОК взе решение да се въведе система за пръстови отпечатъци. В процедурата имаше двама участника: Консорциум „Стемо”- „Гама консулт” с цена за изграждане 477 600 лева и „Контракс” с цена 105 000 лева. Касата избра по-скъпата оферта.
За работа в системата, лечебните заведения закупуват специални устройства, чиято брутна  цена без да се борят разходи за труд и допълнителни компютри възлиза на приблизително 400 лева на устройство. Предварителните разчети сочат, че за цялата здравна система трябва да бъдат закупени около 30 000 устройства, за които ще бъда платени от лечебните заведения и аптеките приблизително 12 милиона лева.
В петък Управителят на НЗОК съобщи, че касата няма нито финансова, нито технологична готовност да въведе системата в извънболничната помощ и аптеките.
Самата система генерира огромно количество грешки в болниците. Ежемесечно се регистрират по 15 000 грешки при чекиране на пациенти. В дните от седмицата с най-голямо натоварване, системата редовно блокира.
Маркирана като пръстови отпечатъци НЗОК

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»