В пресата: дефицит на аптеки, спестявания от идентификатор, помощи за деца с увреждания


544c7ba2a4807bcb094e936d4d5f2f5dТруд - Москов: Идентификаторът е спестил 10 млн. лева
Бившият здравен министър Петър Москов отхвърли твърденията на здравноосигурителната каса, че икономическият ефект от въвеждането на пръстовия идентификатор е бил нулев.
Той показа данни от системата на касата за изисканите от болниците финанси за периода от въвеждането на "отпечатъка" през октомври 2016 г. до януари тази година. Според огласените от него данни има спад и кумулативна разлика от 10 млн. лв.
Труд - Глобяват доктор заради липса на "своевременност"
Глоба от 300 лева трябва да плати лекар от Разград, санкциониран от Медицинския одит след проверка за лечението на пациентка, която издъхнала от мозъчен инсулт по време на болничен престой.
На 14 януари 2016 г. личният й лекар я пратил при кардиолог, след като при преглед на жената, която била с хипертония, установил кръвно 165/110. На следващия ден жената била приета в болница с главоболие. Били назначени изследвания и лечение. Нещата според документите изглеждали наред, докато на 19 януари вечерта пациентите от стаята не повикали дежурния. Нямало данни за съдов мозъчен инцидент. 40 минути по-късно жената изпаднала в кома. Състоянието й продължило да се влошава и издъхнала на 29 януари.
Монитор - Кой ще глътне горчивото хапче?
Въпросът с дефицита на аптеки в България не е от вчера, по-точно с денонощните аптеки. Факт е, че в половината областни центрове те липсват, другаде пък собствениците не изпълняват целия пакет по отпускане на реимбурсираните лекарства по линия на НЗОК. Проблемите обаче се дължат и в липсата на стимулите за дребния бизнес по места, защото в малките градчета те са точно това - малък бизнес, изхранващ най-много едно семейство. От 4000 аптеки към 2008 г. към момента те са 3650. Намаляването на броя им обаче е напълно закономерен. Навсякъде по света дребният бизнес умира за сметка на големите вериги. Това обаче съвсем не означава, че хората в Швеция например са останали без медикаменти, защото там въобще няма нощни аптеки. Въпросът е уреден по друг начин - лекарствата без рецепта се продават в дрогериите, а несъздаващите риск от предозиране дори в хипермаркетите. Останалите при нужда се доставят от центровете за спешна помощ. Така са го измислили шведите. У нас обаче някои искат да има денонощни аптеки в неатрактивни за бизнеса селища. Затова е редно, когато се дават предложения от някои съсловни организации за специален закон за аптеките, да се помисли и върху рентабилността на предлаганото. Иначе всички ще преглъщаме горчивите хапчета -и пациенти, и фармацевти. В чужбина са намерили формулата, не ни е нужно да откриваме топлата вода.
Дума - С новите помощи за децата с увреждания - или без личен асистент, или с по-малко пари
Децата с най-тежки увреждания, които са с ТЕЛК над 90%, от Нова година получават помощ между 534 и 580 лв. по-висока. Заради по-голямата сума обаче децата остават без лични асистенти, назначени по европрограма. Припомняме, че от 1 януари т.г. според Закона за семейните помощи за деца за отглеждане на дете с над 90% увреждане от родители или осиновители помощта е 930 лв., 450 лв. е за дете с увреждане от 70 до 90% и 350 лв. за увреждане от 50 до 70%. На практика обаче помощта за децата с ТЕЛК 50-70% е намалена с 20 лв. Това е и най-голямата група деца с увреждания - над 12 хил. От МТСП твърдят, че намалението на парите е "минимално" и акцентът на промените е насочен към по-тежките случаи, за които сумите са увеличени.
Договорите на асистентите на деца с увреждания над 90% са спрени, защото новият вид социална помощ включвала плащане и на асистент. Служебният социален министър Гълъб Донев потвърди тезата, че договорите с личните асистенти на децата с над 90% ТЕЛК се спират по европейската програма, за да се избегне риск от двойно финансиране.
Родители са готови да излязат на протест.
24 часа - В болница искали от млада жена да подпише, че ще плаща по 600 лв. на ден
В столична болница са поискали от млада жена да подпише документ, че ще плаща по 600 лв. на ден, въпреки че е била здравноосигурена. Това разказа пред bTV премиерът Огнян Герджиков. Преди 2 месеца жената била закарана в болницата в много тежко състояние. "Там, макар да не знае на кой свят е, й дават да подпише документи. И след това се оказва ,че дължи по 600 лева на ден на тази болница за престоя си там", разказа премиерът.
По-късно той звъннал на директора на болницата, който директно му заявил: "Ако от мен зависи, няма да я приема. Но заради теб, защото си ми приятел, ще я взема. На мен тя ще ми струва много скъпо",
"Здравеопазването не бива да е бизнес. Вън търговците от храма, това е престъпление срещу хората!", възмути се Герджиков. Той е категорично против да се търгува със здравето на хората.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»