В пресата: 12 общински болници са пред фалит, болниците се отчитат на пациента с фактура при изписване

pechat24 часа - Болниците се отчитат на пациента с фактура при изписване
Персонален финансов документ, който да се прилага към експертизата при изписване от болница, предлага Националната здравноосигурителна каса. С него пациентът ще получава отчет за стойността на извършените му манипулации, а касата ще може да изчислява реалната цена на клиничните пътеки, обясни шефът на касата Глинка Комитов.
Предложенията са част от проекта на НЗОК за новия Национален рамков договор, преговорите за който започнаха официално във вторник на среща в здравното министерство между представители на касата и лекарския съюз.
Документът по всяка вероятност ще бъде включен в рамковия договор за 2017 г., но текстовете по него ще се дискутират в четвъртък.
На срещата вчера бе обсъдена само финансовата част на договора. В нея лекарският съюз настоява за преразпределяне на бюджета на НЗОК.
Очакванията им са с новия рамков договор парите в извънболничната помощ да се увеличат с 8 млн. лв., а в болничната - със 188 млн. лв., каза след срещата д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС.
"Предстои нормално финансиране с една гъвкавост на около 4 месеца, която до голяма степен ще осигури спокойствие в системата на болничната помощ", коментира той проблема с лимитите на болниците.
Преговорите по рамковия договор ще продължат най-късно до 25 февруари, като се очаква да бъде подписан в края на месеца.
24 часа -  12 общински болници са пред фалит
12 общински болници са пред фалит, а дълговете на всичките 24 са 17 млн. лв., обяви шефът на сдружението им д-р Неделчо Тотев на здравен форум, финансирането не стигало дори да се покрият заплатите. Стойността на клиничните пътеки не е увеличавана с години и е изчислена при 180 лв. минимална заплата, а тя вече е 460 лв. За преминаване към пряко заплащане на онкологичните лекарства към дистрибуторите пък съобщи зам.-управителят на НЗОК д-р Димитър Петров. Целта е да се засили контролът над разходите за онколекарства.
Дума - БЛС очаква "гъвкавост на лимитите"
Възможно е въвеждането на болнични лимити за период от четири месеца, коментира председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев след срещата на съсловната организация с представителите на НЗОК при служебния министър Илко Семерджиев. Има разбиране и смятам, че до голяма степен можем да постигнем това, което сме дали като предложения, каза д-р Грозев.
По време на срещата е постигнато съгласие да се добавят 74 млн. лв. от резерва на НЗОК за нуждите на болничната помощ и още 8 милиона лева за специализираната извънболнична помощ. С остатъка от резерва ще се покриват другите дефицити. Договорена е нова мярка за контрол от страна на пациента - персонифициран аналитичен финансов документ, издаван с епикризата, който да го информира за извършените манипулации и техните цени в болниците. Национален рамков договор (НРД) в здравеопазването за 2017 г. ще има, стана ясно след срещата НЗОК и БЛС. М.г. нямаше такъв, тъй като на Националния си събор лекарите единодушно отказаха да го подпишат заради нормативен хаос и упорството на тогавашния министър Петър Москов да бъде въведен пръстовият отпечатък. Тогава влезе в сила т. нар. служебен рамков договор. Според д-р Грозев финансовите параметри, които се очертали като модел за преговорите, не били много по-различни от това, което БЛС представил като предложения за рамковото споразумение, но окончателният вариант ще стане ясен в началото на идната седмица. Очаква се НРД да бъде подписан в края на месеца, след като на 25 февруари се проведе Националният събор на БЛС.
Дума - НЗОК: ПЛАЩАНЕТО НА ОНКОЛЕКАРСТВАТА ДИРЕКТНО НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ БИ СПЕСТИЛО 2 МЛН. ЛВ.
НЗОК проучва плащането на онколекарства директно към производителите, което би спестило 2 млн. лв., обяви пред журналисти подуправителят на касата д-р Димитър Петров. Той коментира, че това е било практика в извънболничната помощ, когато скъпите лекарства се плащали не на аптеките, а на търговеца на едро. "До това не знам дали ще можем да се върнем. В онкологията НЗОК плаща по отделна партида по заявки на болниците. За мен е безсмислено те да минават през болниците, т.е. да плащаме на болниците, а те на производителните. По този начин най-вероятно ще спестим от допълнителни отстъпки около 2 млн. лв. месечно", коментира Петров. По думите му в момента проучват дали могат да го въведат без законова промяна, а на базата на Националния рамков договор, договори с болниците или наредби на министерството. "Ако това стане, предполагам, че срокът е около 3-4 месеца. Ако се наложи законова промяна, ще чакаме парламента", обясни Петров.
Телеграф - 80% недостиг в парите за зъболекар
Бюджетът за дентално лечение, който е 147 милиона лева, стига само за 20% от здравноосигурените пациенти. Това обяви вчера д-р Стоимен Узунов, член на управителния съвет на Сдружението на българските зъболекари. Денталното здраве на целия български народ струва колкото 10 км магистрала. Д-р Узунов обясни още, че прегледът при зъболекар у нас струва малко под 6,50 лв., като пациентът доплаща още 1,80 лв. За сравнение прегледът при ветеринарен лекар на домашен любимец е 15 лв., посочи той.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»