В пресата: Спрените ваксини са 2000% по-токсични от допустимото

pechatЗемя - Д-р Дечо Дечев: Спрените ваксини са 2000% по-токсични от допустимото
Скандалът със спрените от прокуратурата турски ваксини е чутовен. Бившите здравен министър и премиер щяха да приложат ваксини на десетки български деца, които са 2000% по-токсични от допустимото, каза пред Би Ти Ви директорът на Университетската болница "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев.
Скандалът с ваксините изобщо не е малък и бяха направени героични усилия лично от неговия шеф в правителството (шефа на Петър Москов -Бойко Борисов - бел. ред.) да се покрие този скандал, каза д-р Дечев.
Той коментира скандала с дарените турски ваксини срещу туберкулоза БЦЖ, комбинирана петкомпонентна ваксина за деца Пентаксим и ваксина за хепатит Б -Еувакс. В края на ноември миналата година Петър Москов и заместникът му Персенски се сдобиха с обвинения по този повод. И на двамата им бе наложена мярка .за неотклонение "подписка", а членовете на кабинета, включително и Бойко Борисов, бяха привиквани на разпит в следствието, тъй като решението за ваксините е било взето на подпис. "Там има два вида т. нар. турски ваксини - едната, сто хиляди бройки, която е използвана изцяло от български деца на възраст от 0-1 година. Тя е вече е изконсумирана. Понякога знаете, че изваждането на истината може да доведе много повече вреди, отколкото нейното премълчаване.
Затова за тази ваксина аз няма да приказвам, тъй като тя е използвана", заяви д-р Дечев.
"Тези ваксини са спрени, но това се готвеше да се приложи върху десетки български деца от Петър Москов и лично от премиера, който го покриваше през целия този период", каза още той.
***
Скандалът с ваксините изобщо не е малък и бяха направени героични усилия лично от неговия шеф в правителството (шефа на Петър Москов -Бойко Борисов - бел. ред.) да се покрие този скандал, каза д-р Дечев.
Телеграф - Не са криви аптеките, а пътеките
ДЪРЖАВАТА ПОГВА АПТЕКИТЕ заради износа на плачи. Хиляди български пациенти нямат достъп до животоспасяващи медикаменти, докато страната ни ги продава съвсем легално В ЧУЖБИНА (ВИЖ СТР. 7).
Проблемът с изчезването на лекарства от аптечната мрежа не е от вчера и далеч не засяга само диабетици, епилептици и пациенти с ревматологични заболявания. Държавата няма как да не е забелязала недъзите в системата досега. Все пак тя няма превръзка на очите за разлика от Темида. Може би точно заради това болните имат чувството, че е несправедлива. За пореден път ще бъде направен опит, ще се предприемат мерки, ще се сформират експертни комисии да бъде спрян паралелният износ на животоспасяващи медикаменти. Аптекарите ще бъдат обвинени, че са чудовища. Но това си е пазар като всеки дрContentуг. Един продукт се доставя у нас и заради ниската цена се продава с надценка в чужбина. Защо да обвиняваме аптеките за алъш-вериша? Те не горят лекарствата, продават ги на болни - само че чужденци. Правят този бизнес, защото правилата им го позволяват. А за българските пациенти остава да си забъркат отвара от ракия, орехи и индрише.
Необходим е контрол на пазара, за да не се лекуват болните с треви, а търговците да мислят единствено за своето оцеляване.
Телеграф - Касата натрупа борч от 52 млн.
Здравната каса е натрупала борч от 52 млн. лв. отложени плащания.
Той трябва да се покрие от бюджета за 2017 г., което ще доведе до дефицит. Става дума за неразплатени задължения към болниците за извършената от тях надлимитна дейност през 2015 г. От изминалата година пък има други 19,5 млн. лв., които чакат да бъдат платени. Това обясни шефът на НЗОК д-р Глинка Комитов пред БНТ. По думите му дори и да са ставали средства, касата не е имала възможност да разплати тези задължение, тъй като постановление на МС е забранявало покриването на надлимитна дейност. Комитов заяви също, че преговорите за Националния рамков договор 2017 текат много интензивно и вероятността той да бъде подписан е голяма. През изминалата година такъв документ не бе парафиран, като основната причина за това стана въвеждането на пръстовия отпечатък в болниците. Служебният здравен министър обаче даде заявка да го отмени, като идеята е да се замени с фактура, която всеки пациент ще получава при изписването си от болница.
Телеграф - 80 светофара светят зелено за линейки
Зелена светлина за линейките ще се пусне по софийските кръстовища, за да може колите да достигат до нуждаещите се два пъти по-бързо. Те ще са оборудвани със специални датчици, които ще подават сигнал до 80 светофара при наближаване на линейка.
До края на годината системата трябва да дава предимство на градския транспорт, както и на колите на пожарната, полицията, НСО, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.
Пилотно общината е оборудвала две линейки с устройствата, а за всички 100 автомобили ще са нужни около 400 000 лева. Парите обаче ще трябва да се осигурят от Бърза помощ.
"Спешни" коридори ще се пускат и за закъснелите от графика автобуси. Всяко едно кръстовище се следи непрекъснато, камерите се въртят на 360 градуса и при инцидент ще има обратна връзка и ще може да се вземат мерки. В реално време ще виждаме и къде закъснява градският транспорт, като при необходимост ще се въведат промени, обясни зам.кметът по транспорт Евгени Крусев.
24 часа - Посолството ни в Швейцария праща дарение за БГ болници
Електрически болнични легла и обзавеждане от Швейцария ще получат болниците в Петрич и МБАЛ Пловдив АГ. Изпращането на двете дарения се организира от посолството ни в Швейцария и се предоставя от фондацията "Помощ и подкрепа" към Малтийския орден в Швейцария. В сътрудничество с нея досега посолството ни в Берн реализира вече над 10 хуманитарни акции за редица болници в България.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»