В пресата: Далавери с детското здраве, 200% ръст на разходите за лекарства

pechatТруд - Далавери с детското здраве
Милиони левове са отпуснати за лечението на 1375 деца през 2016 г., но за изминалата година десет от тях, изпратени за лечение в чужбина, са починали. Това съобщи проф. Пилософ, шеф на фонда за лечение на деца. Предстоят промени в работата на институцията Опитът за решаване на неразбориите във фонда е административно изнасилване на проблема, което ще доведе след себе си нови проблеми - финансови и социални. Няма как родителите да не изплачат, когато става

въпрос за най-ценното им. Няма как и някой да ги убеди, че е правилно друг да взема решения вместо тях за здравето и живота на собствените им деца. Нищо не е по-страшно от икономии или далавери с детското здраве.
Дума - 200% РЪСТ НА РАЗХОДИТЕ ЗА ЛЕКАРСТВА Е НЕОПРАВДАН
За последните години има 200% ръст на разходите за медикаменти, отчете служебният здравен министър Илко Семерджиев. По думите му този ръст е несъразмерен с ръста на БВП, който е е 30%, и заподозря, че това се дължи на лобизъм и лоши решения. Драстичният ръст в разходите за лекарства "показва, че по някакъв начин движението ни в посока разходване на публични и частни средства е несъразмерно със средството, което служи за ориентир на всички - брутния вътрешен продукт и неговия растеж". Семерджиев е убеден, че "се налага, когато говорим за публичните средства, да си отговорим на първо място на въпроса как ги разходваме. Отговорът не би трябвало да е чрез лобизъм, чрез лоши решения, чрез механизми за придърпване на ползите, а как да върнем на потребителя онова, което той е гарантирал чрез своите осигуровки и данъци".
От НЗОК предлагат две мерки за ограничаване разходите за лекарства. Първата е някои нови медикаменти да бъдат подложени отново на оценка на здравните технологии за ефективност, съобщи подуправителят на НЗОК Димитър Петров. Така лекарства със съмнителен принос и ползи могат да излязат от позитивния лекарствен списък и да не се плащат от НЗОК. Втората мярка предвижда да се засили контролът върху плащането на лекарствата в онкологията, като се обмисля НЗОК да ги плаща директно на дистрибутора, а не на болницата. Така могат да бъдат избегнати договорки под масата между болнични директори и фирми.
Дума - Смениха ръководството на УБАЛСМ "Пирогов"
Проф. Асен Балтов е новият изпълнителен директор на "Пирогов" на мястото на освободения проф. Стоян Миланов. Със заповед на здравния министър д-р Илко Семерджиев от 16 февруари директорският борд на болницата е увеличен и се състои от 5 членове, като новите в състава му са д-р Емил Доросиев, д-р Людмил Джунков, адвокат Илиян Кършев и финансистката Живка Савова.
Дума - Фондът за лечение на деца щял да привлича повече чужди специалисти
В досегашната работа на Фонда за лечение на деца не е имало активност в привличането на чужди специалисти, които да посещават българските клиники и на място да консултират нуждаещи се деца. Досега само две наши болници са използвали трайно тази практика. Предстои подобен обмен на опит и практики да се случи в областта на офталмологията, ортопедията и онкохематологията, съобщи директорът на фонда проф. Владимир Пилософ.
Има много области, в които специалистите в страната се броят на пръстите на едната ръка. Специалистите, които работят с деца, обясни проф. Пилософ. По думите му за специалисти по детска кардиология и детска сърдечна хирургия у нас има и затова не се пращат деца в чужбина. Хирурзите, които се занимават с тази дейност са четирима, подобна е ситуацията в ортопедията.
В коментар на отказите за лечение проф. Пилософ подчерта, че процентът е нормален, а в него влизат различни видове откази, включително когато не е спазена процедурата.

24 часа - Предложение! НЗОК да плаща 100% най-евтиния медикамент във всяка група
"У гражданина се появява илюзия, че цените тук са най-високи, а те са на санитарния минимум. Заради това доста генерични продукти се изтеглиха от пазара. Цените са такива, че чужди търговци могат да си позволят да ги купят евтино и да продават с доста добра печалба в други страни от ЕС", обясни Афенлиев.
Той подчерта, че никъде по света не се регулират цените на лекарствата, които се продават без рецепта, а у нас те са замразени. В същото време хранителните добавки нямат контрол, каза Афенлиев и обясни, че фармацевтичните компании страдат от това.
Като един от основните проблеми пред фармаиндустрията той посочи липсата на предвидимост и дългосрочност в политиката на Министерството на здравеопазването през последните над 20 г. Той е категоричен, че този тип политика трябва да бъде консенсусна и да не се променя без значение кой управлява, за да не се затруднява секторът.
"Говорили сме точно по същия начин за фармацията преди години, когато д-р Илко Семерджиев беше министър на здравеопазването. Изкарахме цяла една кариера, говорейки за лекарства, политика и прогенерична политика", обобщи той.
Афенлиев подчерта, че в България работят 10% от заетите в производството на лекарства в Европа, което значи, че страната ни има добре развита фармацевтична промишленост. Над 50% от опаковките на лекарства на нашия пазар пък са произведени от компаниите "Тева-Актавис" и "Софарма".
Според Афенлиев е наложително да се преодолее дисбалансът между генерични и оригинални медикаменти, като се въведе и отделна политика за иновативните лекарства.
Той е категоричен, че здравната каса трябва да реимбурсира 100% най-евтиния медикамент във всяка от лекарствените групи, предписвани при кардиологични заболявания. Тези лекарства се използват от около 3 млн. души у нас, като се вземат предвид и диабетиците, уточни Афенлиев.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»