Из пресата: Десетки нарушения при Закона за здравето, самозван зъболекар правел протези

pechatТруд - Прокуратурата: Десетки нарушения при Закона за здравето
Тридесет и шест нормативни уредби, касаещи закони, свързани със здравето и с лечебните заведения, които е трябвало да бъдат уредени, изобщо не са приемани. Това констатира след проверка Върховната административна прокуратура. Подзаконовите актове са били изисквани съгласно: Закона за лечебните заведения, Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, Закона за здравето - в най-голяма степен, и Закона за защита от вредното въздействие на химическите вещества и смеси.
Отговорност за това имат няколко министри на здравеопазването, при които е следвало актовете да бъдат издадени.
От прокуратурата посочват и примери. На основание чл. 274, ал. 2 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина министърът на здравеопазването е трябвало да издаде Наредба относно условията и реда за унищожаването, преработването или използването за други цели на лекарствени продукти. Това не е свършено.
Считано от 2006 г., министърът е следвало да приеме наредба относно изискванията към устройството и дейността на здравните кабинети, реда за откриването им, както и документацията, която водят - също не е направено.
От 2006г. е било необходимо да се издаде и Наредба за здравните изисквания за обектите с обществено предназначение (например хотели, басейни, водоизточници и др.), продуктите и стоките със значение за здравето на човека и дейностите със значение за здравето на човека, както и максимално допустимите нива на фактори на жизнената среда.
Проверката продължава.
Труд - Лекарство за диабет осакатява
Лекарство за диабет тип 2 увеличавало риска от ампутация на пръсти на краката. Заключението е на Комитета за оценка на риска при проследяване на лекарствената безопасност (PRAC) към Европейската агенция по лекарствата. Става въпрос за медикамента канаглифлозин.
Завишен брой ампутации на долен крайник, най-вече на пръстите, при пациентите, приемали препарата, е бил наблюдаван в две клинични проучвания. Сравнението е с група пациенти, приемащи плацебо. В тези текущи проучвания са включени хора с висок риск от сърдечносъдови проблеми.
Механизмът, по който канаглифлозинът може да увеличи риска от ампутации, все още е неясен, уточняват от Изпълнителната агенция по лекарствата.
Завишен риск засега не е наблюдаван в проучвания с другите лекарства от същия клас - дапаглифлозин и емпаглифлозин. Въпреки това наличните данни са ограничени и рискът може да се отнася и до тях.
Очакват се още данни от текущи проучвания с канаглифлозин, дапаглифлозин и емпаглифлозин.
Монитор - Софийската кръв 3 пъти по-скъпа от врачанската
Цената на кръвта на черния пазар в София е 3 пъти по-висока от тази във Враца й Монтана и 2 пъти по-скъпа от Стара Загора. Бележките за "дарена кръв", които се изискват при планови операции от болниците, са най-евтини в регионите с висок процент безработица и значително по-скъпи в градовете, в които има медицински университети, тъй като в тях се правят тежки операции, установи проверка на "Монитор".
Такива университетски градове освен София са Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора.
Цената на една банка може да достигне 250лв.
ако нуждаещият се е от рядка кръвна група, като АВ отрицателна и В отрицателна. Случаите обаче, които налагат кръв точно от тези групи, са твърде малко и обикновено тогава кръвните центрове обявяват кампании чрез структурите на Българския червен кръст, поясниха хематолози.
Цената на кръвта от групи 0 и А, които са и най-разпространени, е най-ниска. Бележката за дарена кръв от тях в София варира от 120 до 150 лв., в Северозападна България може да се намери и за 40, най-много за 100-120 лв. за редките групи. Във Варна пък тя е в диапазона между 80-100 лева.
Тарифата обаче може да скочи внезапно
в зависимост от това дали близкият показва голямо притеснение, облечен е с маркови дрехи или е с по-скъп автомобил.
Монитор - Самозван зъболекар правел протези
40-годишен мъж от Каолиново е бил осъден да плати 1200 лева глоба за това, че в продължение на три години се е правил на зъболекар в селата от общината, съобщи пресаташето на апелативната прокуратура във Варна Илка Катрева. "Доктор" Нихат Юсмен, без никога да е имал нещо общо с медицината, вадел зъби, вземал зъбни отпечатъци и правел зъбни протези.
Юсмен беше вкаран в съда от районната прокуратура в Нови пазар, след като се оказало, че при условията на продължавано престъпление е упражнявал медицинската професия-лекар по дентална медицина, без диплома за завършено висше образование и професионална квалификация. Районната прокуратура в Нови пазар е установила, че обвиняемият никога не е придобивал и медицинска специалност "зъботехник".
Стандарт - Петър Москов: След реформаторите идват реставраторите
Като "брутални неистини" определи бившият здравен министър в кабинета "Борисов 2" Петър Москов всички критики на наследника си - служебния министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев. Москов отрече категорично твърденията, че е оставил административен хаос, оказвал натиск по телефона и отчитал като спестени похарчени пари.
"След реформаторите идват реставраторите и целта им е да реставрират параметрите на системата такава, каквато я заварихме преди две години - търговска, неориентирана към нуждите на пациента, без никакъв контрол за начина и ефективността на харчене на публични средства. Вярвам, че това усилие няма да е успешно", заяви ексздравният министър пред Би Ти Ви. По думите му не е вярно, че пръстовият идентификатор не е променил нищо - от въвеждането му до средата на януари заявките на болниците към НЗОК за извършената от тях дейност са паднали с 10 млн. лв. общо, увери той и показа графика с цифрите. Москов предупреди от своя страна, че в момента тече системно унищожаване на всеки контролен механизъм на НЗОК - стандартите, националната здравна карта, идентификацията, начина на договаряне на отстъпки с фармацевтичните фирми, с които се опазват публичните пари и се изразходват ефективно.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»