Съборът на БЛС даде мандат за НРД 2017

С 219 гласа „за”, 34 „против” и 9 „въздържали се”, Съборът на Българският лекарски съюз даде мандат на преговарящите с НЗОК да подпишат НРД 2017. blsУсловията  в новия НРД не са много различни от правилата в служебния НРД, защото голяма част от тях са задължителни по силата на нормативни актове, като Националната здравна карта, наредбите за медицински стандарти, Наредбата за достъпа до медицинска помощ, Закона за бюджет на НЗОК за 2017, Закона за здравното осигуряване и други.
Парите за 2017, формално са с над 200 милиона повече, но реално лекарите няма да получат повече от 2016, защото касата има стари задължения от над 200 милиона на болници в ЕС, над 70 милиона на болници в България, от новия бюджет бяха платени част от стоматологичната помощ и медицински изделия от миналата година.
Общопрактикуващите лекари изразяват справедливо недоволство от въведение глоби за лоши  лабораторни показатели на пациентите им.
Като предимство на подписването на нов НРД се изтъква възстановяването на диалога между лекарите и администрацията. С новия НРД се слага край на конфронтацията, наложена от предишния екип на МЗ. Създават се възможности за преговори и търсене на решения на проблемите на здравноосигурителната система. 
Маркирана като БЛС НРД

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»