МЗ постави на обществено обсъждане промени в Наредбата за имунизациите

На Интернет страницата на МЗ е публикувано предложение за изменение на Наредбата за имунизациите. Промените предвиждат:
injectПремахват се задължителните реимунизации за туберкулоза на 17 годишна възраст.  Така се прилагат съвременните препоръки за избягване на излишни вредности и ще се извърши осъвременяване на имунизационния календар.  
Променят се кодовете за отчитане на имунизациите срещу ротавирусни гастроентерити (РГЕ) и респективно общественият достъп до ваксини срещу РГЕ, осигурявани с публични средства. Липсата на кодове пречи на НЗОК да обработва информацията и да заплаща на лекарите за извършените имунизации.
Друга основна промяна е сключването на договори за доставка на биопродукти за период до 3 години за да се избегнат в бъдещи кризи с осигуряването на ваксини за децата, като тази през миналите две години.
С промени в наредбата се създава унифицирана система за съобщаване на нежелани реакции след ваксинация, за да се улеснят медицинските специалисти при докладване на регистрираните от тях НРВ, с което адекватно да се следи за безопасността на прилаганите ваксини в страната.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»