NSVOK top banner

Вход
Обновен 14:36 EEST, Oct 19, 2018

Реформа

 • Boneva BNRВносителите на един вот на недоверие злоупотребяват с правото си, когато не са подготвени и когато са виновни за голяма част от проблемите в здравеопазването. Това каза в интервю за предаването „Хоризонт за вас“ по БНР Ангелина Бонева, член на Управителния съвет на Центъра за защита на правата в здравеопазването.
  „Дори нямат капчица срам в това да заявят проблемите в здравеопазването, които всички знаем и за които са виновни те, защото те участват и в здравни комисии и те са в политическия живот вече две поредни поколения, т.е. извинението, че не са се научили по-скоро трябва да преминава в наказание – щом не знаят как да се държат, трябва да сдадат поста. Това, което се случи, беше махленски сбор. Ние ако плащаме заплатите на едни хора, за да проявяват подобен тип неуважение към хората, значи наистина системата е бъгната“, каза още Бонева.

 • Ananiev NSДебати по време на вот няма как да се водят. Нека да забравим това, което се случи днес и да продължим заедно, след втората кръгла маса, която ще органзирам по темата за реформа в здравеопазването. Когато получа крайното решение на всички страни, ще дойда при вас, във вашите кабинети. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев по време на разискванията за вота на недоверие на БСП по сектор "Здравеопазване".

 • parlimanetМалко повече от два часа продължиха дебатите по внесения от БСП вот на недоверие към Правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти.
  Всички изказващи се посочиха, че здравната система има много проблеми. Голяма част от времето премина във взаимни нападки и обвинения, искане на лични обяснения. Решения на проблемите не бяха посочени.
  Министърът на здравеопазването заяви, че няма окончателно решение за реформа и е готов да свика нова кръгла маса. Единствените несъгласни с реформата били БСП, пациентските организации и синдикатите. След обсъжданията можело да се приеме и трети модел. Той обвини Корнелия Нинова, че е злоупотребила с мнението на организациите, с които се е срещала. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветанов пък обвини проф. Михайлов от БСП, че като директор на болница е лекувал пациентите с лекарства с изминал срок на годност.

 • MadjarovBLSПредседателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров заяви, че здравната система функционира макар и въпреки толкова много критики. Той обясни, че хората са по работните си места и работят макар и със затруднения.
  „В някои периферни райони има липса на кадри, а в други райони има пренасищане“, очерта един от проблемите в здравеопазването председателят на БЛС.
  „Желанието на всички нас, желанието на тези, които отговарят за здравеопазването, е да се оптимизира системата“, коментира той.

 • leglaВ Европа няма задължително здравно осигуряване, което да изключва от покритие най-скъпите и социално значими заболявания като онкологичните, кардиохирургични операции и да ги поверява на застрахователни компании. Това заяви в интервю за БГНЕС Валентина Градинарска, изпълнителен директор на „Животозастрахователен институт” АД в разговор по темата за здравното осигуряване и реформи в системата. Тя има повече от 20-годишен опит в застраховането и активно участва като експерт в работните групи към здравното ведомство по темата за здравната реформа:

 • MareshkiЗаместник-председателят на Народното събрание и лидер на партия „Воля“ Веселин Марешки заяви в предаването „Преди всички“ по БНР, че няма да участват в „безсмислен дебат“ за внесения от БСП вот на недоверие към правителството с тема „Здравеопазване“.
  „Смисленият разговор не може да се проведе в процедура на вот на недоверие. За нас тя е напълно безсмислена. Няма да участваме в този безсмислен дебат, в губене на време. Тук говорим за имитация на дейност. Нинова се опитва чрез прехвърляне на темите от вътрешните си проблеми да използва тази парламентарна процедура, за да отклони вниманието от проблемите в БСП. Проблемите на здравеопазването са много по-кардинални и няма как провалила се партия и по тема здравеопазване, и по всички теми, сега да излиза и да се прави на алтернатива“, каза той.

 • MadjarovПо предложение на Българския лекарски съюз днес се състоя среща в Народното събрание между представители на съсловната организация и ПГ на ГЕРБ.
  „Би могъл да изкристализира и трети модел, който да заеме положителните неща от единия и другия. При всички положения трябва да има солидарност, защото у нас не може без солидарен модел, който да бъде надграден с една или друга форма на задължително или доброволно осигуряване“, обясни председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.
  Той подчерта, че е важно предложенията за оптимизация да не водят до сътресения в системата. Според него БЛС разглежда вариантите на министъра на здравеопазването като работен процес, в който участва активно.

 • insurance nesterovaЦелите на здравната реформа са да се повиши качеството на медицинските услуги, да се подобри контрола и да има по-голяма прозрачност в сектора. Асоциацията на българските застрахователи смята, че това е правилната посока. Това каза Светла Несторова, председател на УС на Асоциацията на българските застрахователи, в предаването "В развитие" с водещ Светозар Димитров.
  Целта да се повиши удовлетвореността на пациентите трябва да бъде всеобща цел, отбеляза Несторова.
  "И двата модела на здравна реформа имат своите положителни аспекти. Моделът за пълната демонополизация изглежда логичен и се използва на много места в Европа и по света. При сериозна държавна политика и добър контрол този модел ще се опре на здрави икономически механизми и здрава финансова логика".
  Тя коментира, че има сериозни проблеми в сектора, които трябва да се разрешат.

 • politol bgonairБСП внесе в парламента вота на недоверие срещу кабинета "Борисов 3" на тема здравеопазване. Червените атакуват готвената здравна реформа, закритите общински болници и ценообразуването при лекарствата. Това ще е трети вот срещу кабинета "Борисов 3".
  Социалистите няма да търсят подкрепа от други партии, но въпреки това допускат, че ДПС ще застане зад тях. От управляващото мнозинство заявиха, че не са притеснени от готвения вот, а коалицията е стабилна.
  Политическият анализатор Георги Киряков коментира предстоящите дебати и гласуване и каза в студиото на "Денят ON AIR", че БСП за пореден път се опитват да трупат политически дивиденти от нещо, което все още в сферата на фантазиите.
  "Има само подхвърлени някакви тези какво е добре да се направи, какво не е добре да се направи. В предишния вот на недоверие нямаше и дебат дори. БСП избягаха от дебат", подчерта Киряков.

 • shishkov“Какво да се направи в здравеопазването. Да, защото здравеопазването е основна част от качеството на живот. Трябва да има радикална реформа, а не половинчати, като тези, които се случват в момента. Това, че ще се вземат 12 лева и, че ще се увеличат таксите за здравеопазване няма да доведе до нищо. Трябва да има  остойностяване на лекарския труд, за да е ясно какви пари отиват за възнаграждение и да е ясно какви пари отиват за лечение на пациентите – все още не е ясно. Затова и лекарите заделят парите от парите за лечение то клиничните пътеки. Няма в света държава, която да има клинична пътека. Ние нямаме реална здравна карта, която да определя точно нуждите в даден регион, от нуждите в здравеопазването. Как така няма пари в здравеопазването, а в същия момент се роят нови болници?

 • bgonair grig katsarovБСП внесе в парламента вота на недоверие срещу кабинета "Борисов 3" на тема здравеопазване. Червените атакуват готвената здравна реформа, закритите общински болници и ценообразуването при лекарствата.
  Председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров каза пред Bulgaria ON AIR, че е съгласен с посочените проблеми във вота на недоверие.
  "Същите проблеми бяха посочени и от здравния министър преди две седмици. Налице е единодушие между управляващи и опозиция за наличие на проблеми в здравната система. В този смисъл искането за вот на недоверие стои странно", коментира д-р Кацаров в "България сутрин".
  Кардиологът Младен Григоров посочи 5 проблема в здравеопазването.

 • mihajlovЗдравеопазването се ръководи от Министерството на финансите. Това заяви народният представител на „БСП за България” проф. Георги Михайлов Днес социалистите внесоха третия вот на недоверие към кабинета на „Борисов”3.
  „Министърът на здравеопазването не ръководи сектора здравеопазване. Според това, което се вижда –НЗОК можем да я определим като част от Министерството на финансите. Вижте ръководния екип на Министерство на здравеопазването – това са опитни служители на министерството на финансите. От целия ръководен екип има само двама лекари – един за.-министър и главния секретар, всички останали не са запознати с проблемите в сектора”, заяви проф. Михайлов в предаването „Лице в лице” по БТВ.
  Депутатът от БСП добави, че вотът на недоверие не е само към здравния министър Кирил Ананиев, а към цялото правителство.
  „Нищо добро не се е случило в здравеопазването през последните девет години. Няма нито информационната система, нито централизирани търгове за медикаменти или за спешна помощ. Нашият вот на недоверие не е към намеренията, а към провалът в здравеопазването. Ние имаме едни от най тежките показатели, които характеризират здравеопазването – демографската криза и смъртността.

 • Ananiev usmivkaПроектът за изменение и допълнение на проектозакона за бюджета на здравната каса за 2019 г. съдържа драстични изменения в здравните закони освен задължението лекарите да изписват най-евтините лекарства. Това става ясно от текстовете, които все още не са публично оповестени, но с които "Капитал" разполага. НЗОК вече няма да плаща клиничната пътека, ако лекарите, които са я извършили, не са на трудов договор в съответната болница. Това на практика спира пътуването на гост-професори и хирурзи по клиники в страната и съсредоточава сложните операции само в големите градове – София, Пловдив, Варна, Бургас и Плевен. Изключение ще има само за дефицитните специалности като патология, неонатология, анестезиология и други.

 • pregovoriБСП проведе последната от поредицата срещи преди внасянето на вота на недоверие към правителството за здравеопазването с Управителния съвет на Българския лекарски съюз. Левицата предлага алтернатива, включително и в здравния модел, заяви лидерът на партията Корнелия Нинова. предава БТА.
  „Не предлагаме палиативни мерки тук-там да се запълнят дупки, а предлагаме на масата сериозен разговор за друг модел в здравеопазването“, каза Нинова и отбеляза, че са чули такава оценка и от БЛС.
  Тя посочи, че на срещата са обсъдили проблемите в здравеопазването - финансиране на системата, кадри, ценообразуване на клинични пътеки, на лекарски труд, монопола на здравната каса и варианти за демонополизация.

 • Stoev politologКачеството на парламентарната работа и качеството на подбор на народните представители е също толкова трагично, колкото и качеството на здравеопазването в последните 20 години. Това заяви в предаването „Преди всички“ по БНР политологът Стойчо Стойчев. Той е категоричен, че всички партии в парламента са отговорни за ситуацията в здравеопазването.

 • commeteeПроект на закона за изменение на закона за лечебните заведения предвижда създаване на нова комисия към министерството на здравеопазването, която ще изземе функциите по регистрация на лечебните заведения, контрол над медицинските дейности и трансплантация. Закриват се Агенция Медицински одит и Агенцията по трансплантациите.
  Министерският съвет по предложение на министъра на здравеопазването ще определя председателя и членовете на Комисията за регулиране и контрол на медицинските дейности и ще приеме устройствения правилник
  Комисията за регулиране и контрол на медицинските дейности (КРКМД) ще извършва всички процедури по регистрация на лечебните заведения. Издадените до момента на влизане на закона в сила разрешения от министъра на здравеопазването, съответно регистрации от регионалните здравни запазват действието си.
  Комисията ще се състои от председател и шестима членове, от които двама са лекари, двама юристи и двама икономисти, всички със стаж по специалността не по-малко от 5 години. Председателят и членовете на комисията ще се избират и освобождават с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на здравеопазването.
  Макар да има скромен състав от едва 7 души, КРМД може да се определи като мегакомисия по функциите, които ѝ се възлагат. Тя ще има право да:

 • zh.nachevaПо инициатива на Министерството на здравеопазването от понеделник започват заседания на работните групи за разработване на всички аспекти на реформите в здравеопазването. Образувани са общо 5 работни групи – за извънболнична помощ, за болнична помощ, за финансиране на здравеопазването, за лекарствата и за общественото здравеопазване. За участие в работните групи са поканени представители на различни работодателски, пациентски, съсловни организации и отделни експерти. Всяка от работните групи ще проведе по 6 заседания, като крайният срок за завършване на работа им е 26 ноември. Цялостното ръководство на работните групи е възложено на заместник министър Жени Начева. Всяка работна група има за задача да разработи модел за реформа в съответната област. Крайната цел е да се изготви съвместно предложение за реформа на здравно осигурителния модел.

 • zdr komisiaПо време на заседание на Комисията по здравеопазване в Народното събрание по повод представянето на новата концепция за развитие на здравното осигуряване, здравният министър Кирил Ананиев коментира, че все още не са стигнали до краен вариант на нов здравен модел. Той отбеляза, че в последните няколко дни е чул няколко некоректни мнения, съобщават от Novini.bg. Според здравния министър новата концепция за развитие на здравеопазването в България ще постигне няколко важни цели. Осигуряване на равен достъп до здравеопазване, да се създадат условия за реално остойностяване на клиничните пътеки, да се създаде възможност за подобряване на материалната база, да се изведе като приоритет профилактиката, да се намали делът на нерегламентираните плащания, да се подобри контролът в системата, увеличението на средствата в извънболничната сфера – това са част от целите, които си поставят от Министерството на здравеопазването.

 • Ninova HasardjievБСП продължава консултациите за обсъждане на състоянието на здравеопазването, проекта на управляващите за реформа и визията им в частта здравеопазване със среща с ръководството на Националната пациентска организация. Лидерът на левицата Корнелия Нинова обясни, че по време на срещата са обсъдени много въпроси, като по част от тях е постигнато съгласие.
  ”С Националната пациентска организация се обединихме около нашето предложение - в здравеопазването да няма търговия, лечебните заведения да не са търговски дружества и ако искат да ползват обществен ресурс, да бъдат пререгистрирани по Закона за лечебните заведения. Тези, които искат да останат търговски дружества, може да се намери частен механизъм за финансиране”, обясни тя.

 • onkolekarstvaПроект за изменение на Закона за здравното осигуряване предвижда лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания и лекарствата за пациенти с вродени коагулопатии да бъдат включени в основния пакет за болничната медицинска помощ.
  До сега тези лекарства се заплащаха от НЗОК отделно от цената на Клиничните пътеки. С приемане на изменението, лекарствените продукти могат да се заплащат като част от стойността на съответната пътека. За тези лекарства, както и за всички лекарствени продукти с ново международно непатентно наименование, за които е подадено заявление за включване в Позитивния лекарствен списък, НЗОК ще провежда ежегодно задължително централизирано договаряне на отстъпки с производителите. Ако при задължително централизирано договаряне на отстъпки, такива не са договорени, тези лекарства няма да се заплащат от НЗОК, независимо от това, че са включени в Позитивния лекарствен списък.