NSVOK top banner

Вход
Обновен 9:37 EEST, Aug 14, 2018

Реформа

 • protest desabledЗа днес от 17 часа е насрочен националния протест на майките на деца с увреждания, който се провежда под мотото „Системата ни убива”. Протестното шествие ще започне от Народното събрание и ще завърши пред Министерския съвет.
  „Даваме срок до 1 октомври за изпълнение на исканията ни. Ако това не се случи, ще има нов голям протест на майките на деца с увреждания.” Това заяви в интервю за предаването „Преди всички“ една от протестиращите майки на деца с увреждания Кристина Николаева преди днешния национален протест. Тя посочи, че днес ще има техен представител в работната група на социалното министерство.

 • Tomov PlДа се въведе доброволно допълнително осигуряване, а на по-късен етап да се създадат каси, които да поставят НЗОК в условия на конкурентост. Тези стъпки за развитие на новия здравноосигурителен модел предлага проф. Славчо Томов - АГ специалист в плевенската университетска болница "Св. Марина". Той коментира пред вестник 24 часа изложените от здравния министър Кирил Ананиев идеи пред премиера Борисов в сряда. Те включват частни каси, задължително допълнително осигуряване или доброволни здравни фондове.

 • BB

  Обсъждане на здравната реформа е започнал днес коалиционният съвет на управляващите. Той се провежда при премиера Бойко Борисов, информират от вестник 24 часа. Участват Цветан Цветанов, Менда Стоянова, Даниела Дариткова, Кирил Ананиев, Владислав Горанов, Волен Сидеров, Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

  На заседанието здравният министър Ананиев представя предложенията си за промяна на здравноосигурителния модел и въвеждане на частни каси.

 • BSPВ кратка презентация, БСП представи своите идеи за здравната система в страната. Социалистите застават зад монопола и искат НЗОК да плаща само на държавните болници. Червената партия се обявява за премахване на свободния избор на пациента и регионализация на медицинската помощ. Лекарите се задължават да работят 5 години след дипломиране и вземане на специалност. Работните заплати ще се определят с наредба.
  Ето и основните моменти, заложени във „визията”:
  За болниците

 • kiril ananievПо време на парламентарния контрол на 28 юни, здравният министър Кирил Ананиев обеща пред депутатите, че до края на месец септември ще внесе за обсъждане в Народното събрание два нови алтернативни модела на здравеопазване. Това изявление идва в отговор на недоволството на гражданите и професионалистите и упреците на опозицията, че не се правят реформи.
  Да видим обаче, как този анонс за нов модел на здравеопазване се отнася към политиката на Правителството и парламентарното мнозинство?
  Политическа партия ГЕРБ и коалиционните им партньори от ОП имаха своите предизборни програми, в които дадоха обещания и поеха определени ангажименти пред избирателите си в сферата на здравеопазването. На базата на тези предизборни обещания ГЕРБ и ОП получиха доверието на избирателите. От тях се очаква да изпълнят поетите предизборно ангажименти, защото другото би означавало, че са излъгали избирателите си, а кой ще ти гласува за лъжци на следващите избори.
  На базата на поетите предизборни ангажименти, в началото на август, 2017 година, Правителство прие Програма за управление за периода 2017-20120 година. В раздел здравеопазване на тази програма на 8 страници подробно са разписани 4 Приоритета, 16 Цели и 113 Мерки.

 • omb discussМая Манолова: „Аз настоявам за безлимитно здравеопазване, защото лимитите в здравеопазването са всъщност лимити, наложени административно и финансово върху здравето на българската нация. Лимити в здравеопазването може да има само дотолкова, доколкото ги диктува медицината“, каза още омбудсманът и допълни, че Националната здравноосигурителна каса трябва да изплати 150 млн. лв. за безлимитни дейности на болниците за периода 2015-2017 г.

 • BorisovПремиерът Бойко Борисов е наредил на министъра на финансите Владислав Горанов и на здравеопазването (който е бивш министър и заместник министър на финансите) в срок от два дни да намерят механизъм, по който да бъдат изплатени заплатите на медиците от болниците в Ловеч и Враца. Към момента общата сума на дължимите трудови възнаграждения за периода февруари - април в двете болници е в размер на 1 873 113 лева.
  Правителството не може да субсидира болниците, защото това представлява държавна по мощ и е в нарушение, както на Българското, така и на Европейското законодателство. НЗОК също не може да плати нищо повече от определения лимит и то само ако е налице извършена и отчетена медицинска помощ.

 • galabovaСлужителите в здравеопазването в България са поставени в унизителни условия. Работи се срещу мизерни заплати за труда, който се полага, заяви пред Bulgaria ON AIR директорът на държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" д-р Цветеслава Гълъбова.
  Преди дни тя написа гневен пост по повод реакцията на премиера Борисов, че медиците протестират под прозорците му. Д-р Гълъбова посочи, че е била провокирана от думите на министър-председателя, че не може всеки да протестира под неговите прозорци. Тя тълкува това като бягане от отговорност.

 • bborisov"Не може след като сме изплатили 450 млн. повече за клинични пътеки и близо 5 млрд. да сме дали за здравеопазване, не може сестри и санитари да излязат и да кажат, че не са си получили заплатите” - казал днес премиерът Борисов на министрите си.
  Кога пък станаха 5 милиарда? Бюджетът на НЗОК за 2018 година е точно 3 662 060 700 лева. Бюджетът на Министерството на здравеопазването е точно 495 244 200 лева. Като съберем двете числа излиза, че общо „са дадени” 4 157 304 900. Както и да го гледаме 4 милиарда и сто и петдесет милиона не са, ама никак не са „близо 5 милиарда”. Бая далече са, ако ме питате. Освен ако „са дадени” още един милиард, за които не знаем.
  Борисов се разпоредил: „Моля те, Ананиев, лично се заеми, оправете двете болници и ги стабилизирайте и след това... си правете реформите".

 • macedonian hospМалко лекари, дълги списъци с чакащи за преглед, напълно западнало държавно здравеопазване: разболееш ли се в Сърбия, Босна или Македония, трябва да се заредиш с много оптимизъм. Или с много пари.
  Така започва коментарът на Дойче велеза здравеопазването в няколко балкански държави. Звучи ли ви познато? У нас всички политици без изключение се стремят да върнат държавното здравеопазване. Разказват се легенди, припомнят се митове. Истината е, че не гражданите, а политиците имат интерес от държавно здравеопазване. Вижте сами.
  "Ще го уредим частно" - много хора в Сърбия, записващи си час за преглед в някоя болница, са чували тези думи. Като Наташа от Нови Сад, която се е лекувала от рак на лимфните възли и не може да си позволи никакво отлагане на прегледа. 30-годишната жена обаче не може да си позволи и прегледи в частна клиника.

 • TELKЗа пълна ревизия на готвените промени в медицинската експертиза се разбраха представителите на организациите на хората с увреждания с вицепремиера Валери Симеонов и социалния министър Бисер Петков. Те се договориха да замразят реформата в ТЕЛК.
  Работни групи ще разгледат всички варианти за промени, с които да се спре изтичането на средства. Утре предстои нова среща в Министерството на здравеопазването. Според вицепремиера Валери Симеонов след реформата ще бъдат спестени много средства на бюджета.

 • sultankaХората с увреждания излязоха на Национален протест под прозорците на Министерския съвет. Премиерът Борисов нареди да се спре реформата. Здравният министър Ананиев оттегли предложените промени в наредбата и правилника за медицинските експертизи. Министерството на труда и социалната политика проведе среща с представителите на организациите на хората с увреждания.
  "Промените не трябва да ощетяват истинските хора с увреждания. Трябва експертизата на работоспособността и медицинската експертиза да се извършват от един контролен орган. За целта е нужно да има електронно досие и електронна здравна карта, електронна обща система и по-силен контрол", подчерта зам. социалният министър д-р Султанка Петрова.

 • borЦелта ни е да останат повече пари за хората с увреждания. Това обяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в МС със здравния и социалния министър, вицепремиерите Дончев и Симеонов. Той заяви, че хората с увреждания са съюзници на правителството. И че държавата ще направи всичко възможно, за да спре изтичането на средства от ТЕЛК комисиите. По думите му, реформата ще продължи, но заедно с организациите на протестиращите. Утре Наредбата за медицинската експертиза и Концепцията за оценка на работоспособността ще бъдат обсъждани и в социалното министерство.

 • protest desabledТова скандират хора с увреждания от цялата страна. Протестният митинг събра 6 500 души, членове на 18 национално представителни организации на хората с увреждания.
  Инициативна група на организациите на и за хората с увреждания връчи в Министерски съвет протестна декларация срещу готвената реформа с искане да бъде оттеглена концепцията за оценка на работоспособността.
  Красимир Коцев, председател на Съюза на хората с увреждания, настоя от трибуната за качествено здравеопазване и медицинска рехабилитация, както и за достъпна архитектурна среда.
  Председателят на Националния съюз на трудовите кооперации поиска също достойнство и достоен труд. "В нашите кооперации се полага труд не по-малко значим от другите хора, работещи в националната икономика."

 • Ananiev parliamentСлед като се срещнаха с Бойко Борисов на брифинг в Министерският съвет министрите Ананиев и Петков отмениха реформата в ТЕЛК. Пред журналисти те казаха:
  "Проектите ги качихме на 2 април, като дадохме възможност в рамките на 30 дни да се проведе обществения дебат и ако има предложения, които са добри, да направим съответните промени", каза Ананиев.
  Предложенията са дошли от медицинската гилдия и от националните консултанти по съответните специалности. По думите на Ананиев целта на здравното министерство е не да се ощетяват правата на хората с увреждания, а точно обратното - да се въведе справедливост, да се премахне субективизмът при определяне на медицинската експертиза, да се завиши контролът и да се създадат условия за по-добър и по-бърз достъп на хората до този процес.

 • книгаПълен анализ на актуалното здравно законодателство и съдебната практика дава изследването в книгата „Контролът в здравеопазването“ от Антония Илиева, доктор по право в направление „Административно право и административен процес“ в ПУ „Паисий Хилендарски“, а от 2016 г. главен асистент по същата дисциплина и по „Медицинско право“. Изданието изследва всички относими контролни административни органи в и извън системата на здравеопазването и правомощията им, като авторката прави практическо разграничение между „контрол“ и „надзор“, както и между различните видове отговорност в здравеопазването, съобщават от БНР. Антония Илиева прави анализ на нормативните понятия за диагностична, лечебна, рехабилитационна и профилактична дейност на достъпен език.

 • zaimovД-р Александър Заимов е лекар със специалност по урология и голям опит в областта на андрологията. Работи в Александровска болница. Активен член на Българския лекарски съюз и заместник председател на Столичната колегия. Разговаряме с него във връзка с предстоящото отчетно-изборно събрание на Столичната колегия на БЛС.
  Д-р Заимов, в момента тече „национална кампания” под мотото „лекарите са корумпирани, а в здравната система се краде”. Трябва ли да има реакция на това от БЛС и каква според Вас трябва да е тя?

 • k.ananievВ интервю, дадено тази седмица министърът на здравеопазването се обяви против търговската регистрация на болниците и конкуренцията в здравеопазването. На въпрос за лошите страни на съществуващият модел на здравеопазване, министърът отговаря:
  - Да се върнем към 1999 г. Избраният тогава модел стъпи на необходимостта да се превърнат участниците в този процес в търговци. Така превърнахме болниците в търговци на едро, а извън-болничната помощ - в търговци на дребно. Да, но хуманността на част от хората, които работят в здравната система, като че ли започва да се изчерпва. Икономическият стимул започва да надделява. Оказва се, че дори и да е имало положителни черти в конкуренцията, която беше целта на онзи модел, те сякаш изчезнаха.

 • БНТД-р Стоян Борисов, главен секретар на Българския лекарски съюз, и Аркади Шарков, здравен икономист от ЕКИП, дискутираха по БНТ проблемите на здравеопазването. Д-р Борисов подчерта, че ако не се реформира, здравната система рано или късно ще рухне и ще фалират много болници. Според него, въпреки че от 1991 година се говори за реформа, и до днес все още няма ясна визия каква да бъде тя. Лекарите апелират да се направи програма за близките 10 - 15 години, в която да вземат участие различни политически сили, граждански, съсловни организации. Тази програма да се изпълнява независимо коя партия дойде на власт.

 • corruptionДнес Парламентът ще дебатира вот на недоверие към Правителството, заради корупцията. Това ми дава повод да споделя един анализ и някои констатации, които се надявам да са от полза за тези, които наистина се интересуват.
  Корупцията може да бъде навсякъде - от катаджията на пътя и приемането в детска градина, училище или болница, до най-високите нива на държавното управление.
  Корупцията съществува там, където се разпределя обществен ресурс и където се предоставят административни услуги. При взаимоотношенията между два частни субекта не може да има корупция. Ако един човек харчи своите пари, за да задоволи нуждите си, той не може да бъде подкупен. Може да бъде измамен, но не подкупен, защото трябва да приеме подкуп, увреждайки сам себе си.