Обновен 12:00 EET, Feb 24, 2018

болници

 • Бивш директор е новият прокурист на УМБАЛ „Пловдив“

  АргировОт днес заместник-директорът на РЗИ в Пловдив д-р Аргир Аргиров се връща в УМБАЛ „Пловдив” като прокурист. Той е завършил медицина през 1988 г. в Пловдив. Специалист е по вътрешни болести и магистър по здравен мениджмънт. Д-р Аргиров е бил изпълнителен директор на лечебното заведение от 2009 г. до 2014 г. В момента е общински съветник от ГЕРБ и председател на общинската комисия по здравеопазване и социални дейности, но заради новия пост д-р Аргиров ще трябва да напусне Общинския съвет. Новият прокурист ще състави оздравителен план на втората по големина болница в Пловдив, която е в огромен финансов дефицит.

 • Проф. Плочев е приет спешно в болница

  КПНа извънредното заседание на Надзорния съвет на НЗОК стана ясно, че към края на януари тази година задълженията на здравната каса към фондове в чужбина са на стойност над 270 милиона лева с лихвите. На заседанието се обсъжда има ли разминаване между информацията за просрочените задължения на касата, подадена от нейния управител, както и данните, съобщени от председателя на Надзорния съвет Жени Начева, информират от БНР. Заради разминаване в сумата "Просрочени задължения", съобщена от проф. Плочев пред парламентарната здравна комисия, в размер на 133 милиона лева към чуждите болници и сумата само от 7,6 милиона лева, посочена на парламентарната здравна комисия от председателя на надзора Жени Начева, днес Надзорният съвет се събра спешно на заседание.

 • НЗОК потвърди: Дълговете към Европейски болници са 271 200 000 лева

  nhifПресцентърът на НЗОК разпространи съобщение до медиите, придружено с конкретна справка за размера на задълженията на НЗОК към фондове и болници от Европейския съюз. В съобщението се казва следното:
  Предвид ръста на сумите по постъпващите от другите държави искове, възникнали при прилагане на Регламентите вследствие на присъединяването на Република България към Европейския съюз, задълженията на България по Регламентите значително надвишават финансовите възможности на НЗОК, формирани от здравноосигурителни вноски.

 • Въведоха електронно управление на лекарствените терапии в УМБАЛ "Пълмед"

  б-цаВ УМБАЛ "Пълмед" в Пловдив от началото на 2018 г. се реализира успешно проект за Електронно управление на лекарствената терапия чрез болничната информационна система. Новата услуга е част от цялостното е-управление на болничното заведение. Тя позволява в реално време да се проследява процесът по назначаване на лекарствата на пациентите, електронните заявки към болничната аптека на база направените назначения от лекуващия лекар, приготвяне на индивидуална доза за всеки пациент, както и контрол върху медикаментозната терапия. Електронното проследяване на лекарствената терапия ще предотврати грешки при назначаване или неизпълнение на предписаното на пациента лечение, пропускането на прием или предозирането на лекарства. Всеки лекар и медицинска сестра в "Пълмед" разполагат с електронни карти, посредством които се идентифицират в болничната система. Така по всяко време е ясно в колко часа и от кого е приложен даден медикамент.

 • И в МБАЛ - Средец без заплати

  общинаОбщинският съвет на Средец не прие докладната за спасяване на местната МБАЛ и Медицинския център. В двете здравни заведения не са получавали заплати с месеци, за което били глобени от Инспекцията по труда с 19 000 лв. за последните 2 г., съобщават от вестник 24 часа. От НФСБ и СЕК предложиха общината да задели от резервите си пари за изплащане на заплатите, за да се избегнат нови санкции и дела в съда, но ГЕРБ и земеделците отхвърлиха предложението им. "За" гласуваха от БСП, но гласовете им се оказаха недостатъчни. Според опозицията вина за лошото състояние на двете здравни заведения имала кметската администрация. Не обръщала внимание на проблема и бавела субсидиите, което пречело на МБАЛ и МЦ да си стъпят на крака.

 • Проф. Мутафчийски вече е бригаден генерал и шеф на ВМА

  лекарПрезидентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев удостои с висше офицерско звание "бригаден генерал" проф. Венцислав Мутафчийски и го назначи на длъжността началник на ВМА и главен лекар на Въоръжените сили на България. Той каза, че очаква, че под негово ръководство ВМА ще бъде образец за качествени медицински услуги, прозрачност на решенията и финансова ефикасност, съобщават от БНТ. При връчването на пагоните на церемонията днес на "Дондуков" 2 Радев поздрави бригаден генерал Мутафчийски с новото звание и новата длъжност, пожела му здраве, сили и упоритост, за да може да реализира визията си за по-нататъшно развитие на ВМА, която да продължи да бъде и средище за развитие на наука и за подготовка на млади кадри на световно ниво.

 • Врачанските медици отново на протест

  протестПерсоналът на областната многопрофилна болница „Христо Ботев"отново се готви за протест. Той е насрочен за 28 февруари от 13.30 ч. пред сградата на здравното заведение, съобщават от БНТ. Причината за недоволството е, че лекари, сестри и санитари продължават да получават само частични възнаграждения. Последната справка сочи, че към момента персоналът има неизплатени 3 аванса и две заплати. За около 300 сестри и над 100 санитари тези пари са основен доход. Затова протестът им е отново на дневен ред. Ако до края на месеца бъдат осигурени необходимите пари персоналът на лечебното заведение няма да протестира.

 • Болницата в Силистра също осъди НЗОК за неплатена надлимитна дейност

  judge231МБАЛ Силистра АД е осъдила НЗОК за неплатена надлимитна дейност за 2016 година. Окръжният съд осъжда НЗОК да заплати на МБАЛ Силистра АД сумата от 38 615 лева – представляваща стойността на извършено лечение на пациенти по клинични пътеки за месец март 2016г. , заедно със законната лихва, считано от датата на предявяване на иска до окончателното изплащане на задължението.

 • Хирурзите от болницата в Добрич напускат (видео)

  лекарВ МБАЛ – Добрич петима лекари от хирургичното отделение подадоха заявления за напускане. Сред тях е и завеждащият д-р Мирослав Попов. Основното им искане е за достойно заплащане и не е свързано с отстраняването на изпълнителния директор на болницата д-р Трифон Йорданов, информират от БНТ. Д-р Мирослав Попов работи в добричката хирургия от 32 години, а от 18 я оглавява. До Нова година заплатата му е 805 лв., а с увеличението от 1 януари – 910 лв.

 • Болница Вита официално откри База 2

  vitaДнес българската Многопрофилна болница за активно лечение ВИТА официално откри своята нова сграда. ВИТА База 2 се намира на ул. Филип Кутев №10, район Лозенец. На стилна церемония в просторното фоайе на новата болница управителят на лечебното заведение д-р Тихомир Савчев поздрави гостите и екипа.
  Д-р Савчев направи кратка ретроспекция на развитието на ВИТА: "През 1992 г. започнахме с три кабинета и огромен ентусиазъм.

 • Омбудсманът иска подкрепа за Университетската болница в Стара Загора (аудио)

  болницаНационалният омбудсман Мая Манолова съобщи, че ще настоява за лична среща с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за подкрепа на Университетската болница в Стара Загора, която е във финансов колапс. След срещата с представители на лечебното заведение, участници в две подписки до нея, Манолова определи като недопустимо изплащането само на 60% от декемврийските заплати на лекари и медицински сестри. Тя ще предложи промяна в Кодекса на труда, който позволява това на работодателите.

 • Договорните отношения между държавна и частна болница във Враца на съд

  съдМБАЛ "Христо Ботев" във Враца е подала искова молба до Окръжния съд за обявяване за нищожен сключения анекс към договора за наем с частната болница МБАЛ "Вива Медика", съобщиха от държавната болница. Договорът за наем на сградата, собственост на държавното лечебно заведение, е от 18 март 2009 г. и въпреки забраната според Закона за лечебните заведения, през 2014 г. е подписан анекс за удължаване на договорните отношения до 18 март 2023 г. От врачанската болница припомнят, че на територията на държавна или общинска болница може да работи друго лечебно заведение само при условие, че извършва различни медицински дейности, а двете лечебни заведения осъществяват идентични дейности в няколко отделения.

 • Столични болници отказаха да приемат пострадал при падане младеж с увреждания

  болницаМомче е с опасност за живота след падане от третия етаж на Центъра за настаняване в Роман, а две болници в София са отказали да го приемат. Причините били различни – липса на готовност за приемане на пострадал с политравма, липса на свободни легла и липса на конкретен специалист. Това е принудило медиците да го транспортират до Плевен, съобщават от БНР. Младежът с увреждания от Центъра за настаняване в Роман вече е приет в плевенската болница "Д-р Георги Странски".

 • Лоши условия и липса на медикаменти в АГ-отделение на университетска болница (видео)

  2111568215От лоши условия в акушеро-гинекологичното отделение на УМБАЛ “Проф. д-р Ст. Киркович” в Стара Загора се оплака млада майка, която подаде сигнал, че по време на престоя в родилното се е наложило да си купува всичко – конци, превръзки, антибиотици. Боряна Христова е здравноосигурена майка на три деца, информират от bTV. Втората ѝ бременност с близнаци е тежка и от частна болница я препращат в акушеро-гинекологичното отделение на държавната университетска болница.

 • Ние също сме европейски лекари и работим в европейски болници

  лекариОт Националното сдружение на частните болници, Сдружението на общинските болници и Българската болнична асоциация изпратиха декларация до президента Румен Радев, парламента, премиера Бойко Борисов, Министерството на здравеопазването, омбудсмана Мая Манолова и Българския лекарски съюз относно започналата дискусия за неизплатените от НЗОК средства към болници в други страни-членки на Европейския съюз за извършено лечение на български граждани. Публикуваме текста на декларацията без редакторска намеса:

 • НЗОК дължи 123 млн. лв. и на български болници, които също са европейски болници (аудио)

  1508412140 sk nbПоискаха оставката на шефа на Здравната каса, той отказа. Интригата се завъртя и отново става дума за пари. По темата в студиото на „Кой говори“ по Дарик говорят Десислава Николова, журналист от "Капитал", д-р Николай Болтаджиев, собственик на частна болница и председател на Сдружението на частните болници, и д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

 • Може ли да бъде подреден бюджетният хаос в НЗОК?

  Untitled20Д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването, коментира скандалите в здравеопазването в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria. Той заяви, че фактът, че има задължения към чуждестранни фондове не е новина и се е знаел и когато се е приемал бюджетът на здравната каса.
  "В края на 2017 официалната информация бе за 260 млн. лв. задължения, сега са 270 млн. лв., а в бюджета за 2018 по това перо са предвидени 73 млн. лв. Очевидно е, че 200 млн. лв. не достигат. Не е нещо, което се е случило през януари, било е известно и есента. Големият въпрос е защо не са предвидени такива средства в бюджета", посочи той.

 • Освободиха от такса смет разложката болница

  болницаСлед искане на управителя на "МБАЛ - Разлог" ЕООД д-р Божидар Велев здравното заведение ще бъде освободено от дължимата на общинската хазна такса за битови отпадъци за 2018 година. Решението е взето от общинския съвет по предложение на кмета, информират от вестник Стандарт.
  "По-добре дължимата сума за такса битови отпадъци да се използва за покриване на други належащи разходи, които касаят дейността и функционирането на лечебницата“, коментираха общински съветници.

 • Общинската болница в Дупница вече има управител

  СтоиловДимитър Стоилов е спечелил конкурса за управител на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Дупница. Той беше единствен кандидат в поредния конкурс за управител на лечебното заведение. Стоилов работи като контрольор в РЗОК, има две дипломи за висше икономическо образование и документ за здравен мениджмънт, а освен това е и футболен съдия в Първа лига. Единственият кандидат е получил от комисията оценка 4.70 за концепцията за развитие на болницата през следващите три години и 4.50 на събеседването.

 • Осъдиха бивш болничен шеф да върне пари от неизгодна сделка

  mc nws supreme court drug money forfeiture 20171219Д-р Любомир Маринов - бивш директор на МБАЛ "Св. Пантелеймон"в Ямбол, е виновен за неизгодна сделка, която ощетила лечебното заведение с 46 800 лв. Това е окончателното решение на Върховния касационен съд, който потвърди и условната присъда от 1 година и 4 месеца с 3-годишен изпитателен срок. Д-р Маринов е осъден още да върне парите заедно с лихвите на лечебното заведение. Той твърди, че вината не е негова, а на тогавашния финансов директор на МБАЛ "Св. Пантелеймон".