NSVOK top banner

Вход
Обновен 14:36 EEST, Oct 19, 2018

Болници

 • leglaВ Европа няма задължително здравно осигуряване, което да изключва от покритие най-скъпите и социално значими заболявания като онкологичните, кардиохирургични операции и да ги поверява на застрахователни компании. Това заяви в интервю за БГНЕС Валентина Градинарска, изпълнителен директор на „Животозастрахователен институт” АД в разговор по темата за здравното осигуряване и реформи в системата. Тя има повече от 20-годишен опит в застраховането и активно участва като експерт в работните групи към здравното ведомство по темата за здравната реформа:

 • limits noАпелативният съд в Пловдив потвърди решение на Окръжния съд Пазарджик, с което по иск на МБАЛ Пазарджик АД (бившата окръжна болница) НЗОК е осъдена да заплати на болницата сумата от 113 735 лв., ведно със законната лихва и съдебни разноски в размер на 8499, 40  лева за първа инстанция и 3800 лева за въззивна инстанция.
  В мотивите на Пловдивския апелативен съд се казва, че предвиденото в чл. 52 от КРБ право може да бъде упражнено в рамките на бюджетът на НЗОК за съответната година при условие, че с предвидените разходи за медицинска помощ в този бюджет следва да са съобразени НРД за годината, договорът определящ обемите и цените на медицинската помощ, а и самите индивидуални договори с изпълнителите на такава. Именно за да се създадат условия за спазване на съответната бюджетна рамка е предвидено и споменатото по- горе изискване на чл. 4 от ЗБНЗОК .

 • skenerОчаква се скенерът в МБАЛ - Добрич да заработи отново до месец. За ремонта му са необходими около 200 000 лева, които лечебното заведение е готово да осигури, информират от БНР. В момента пациентите, които имат нужда от скенер, ползват този в Балчик. Втори месец скенерът в добричката болница е повреден и пациентите, нуждаещи се от подобно изследване, биват транспортирани до Балчик.
  „Стабилното финансово състояние на болницата позволява със собствени средства скенерът да бъде ремонтиран“, заяви заместник-директорът ѝ д-р Бисер Ботев, който обясни, че в момента закупуват тръбата, необходима за скенера.

 • operazia55-килограмов тумор на яйчника е бил изваден от пациентка след няколкочасова операция в специализираната болница "Майчин дом", информират от БГНЕС. Жената е изписана в стабилно състояние след постоперативно лечение. В медицинските издания се споменава само за още два подобни случая в света. Случаят е толкова рядък, че може да се определи като исторически. 65-годишна жена е доведена от близките ѝ за преглед в „Майчин дом“ без болки, но със силно подут корем, който затруднява свободното ѝ придвижване.

 • BiserBotevЗаместник-директорът на МБАЛ - Добричд-р Бисер Ботев съобщи за остър недостиг на кадри в добричката болница. Според него навсякъде има дефицит на хора, но най-голям е при медицинските сестри, информират от novini.bg. Лечебното заведение е обявило 60 свободни места за медицински сестри, клинични и рентгенови лаборанти.
  „Най-тежко е състоянието в трите вътрешни отделения, където има и най-много работа“, посочи д-р Ботев.
  Всяко от тях се нуждае от поне 5 медицински сестри. Завършващите тази специалност обаче предпочитат да работят в чужбина.

 • Yoan PavelЗдравното министерство разпореди всички пациенти на хематологичната болница „Йоан Павел” в София да бъдат изведени от лечебното заведение и настанени в други болници. Причината за това е, че Изпълнителната агенция по лекарствата е затворила болничната аптека в петък. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е дал срок за изпълнение на нареждането му до края на работния ден вчера. Въпреки това от лечебното заведение не е изведен нито един пациент, защото не били получили разпореждането на министъра. Според информация, с която bTV разполага, в "Йоан Павел" в момента има четирима пациенти, трима от които в тежко състояние.

 • inv kard SmolqnСкоро открития център за инвазивна кардиология в МБАЛ - Смолян беше посетен от председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той беше посрещнат от изпълнителния директор на областната болница д-р Марин Даракчиев, председателя на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова и д-р Красимир Събев – депутат и работещ в отделението за интензивно лечение, информират от вестник 24 часа. Цветанов подчерта, че за Смолян е голямо богатство да имат двама депутати, които са действащи лекари.

 • Velev SheinovoДарителска кампания събира пари за закупуване на жизнено важен апарат за диагностициране на кръвозагуба при пациенти с тежки усложнения. Кампанията е в подкрепа на болница "Шейново". Това съобщи в предаването „Преди всички“ по БНР директорът на лечебното заведение д-р Румен Велев.
  „Това е един уникален хематологичен апарат, който ни дава възможност много бързо да поставим много прецизна диагноза по отношение на кръвосъсирващите елементи на кръвта, така че да може много бързо и точно да се намесим и своевременно да можем да коригираме липсите и това да доведе до спасяване на живот. Бременните жени за кратко време могат да загубят голямо количество кръв. Това е една от най-честите причини за смърт на родилка – тежките и големи кръвозагуби. Този апарат ще ни даде възможност в рамките до 7 минути да имаме прецизна диагностика. В момента нямаме такъв апарат“, обясни той.

 • sad VratsaДа бъдат призовани като свидетели пациенти, които са доволни и са спасени от бързото и качествено лечение в отделението по “Съдова хирургия” в знаковото дело срещу двама от бившите директори на болницата във Враца Орлин Цветков и Светозар Луканов и началника на отделението д-р Румен Цветанов. Това поиска адвоката на д-р Цветанов. Свидетелите са Рангел Якимов и Ева Ралчева, информират от Зов нюз. На единия от пациентите, благодарение на бързата и адекватна намеса, е спасен кракът от ампутация.

 • Dechev btvНЗОК ще ограничи от 2019 г. избора на медицински изделия, които болниците купуват, а след това част от средствата се поемат от здравната каса. За някои изделия, сред които стентовете за сърдечно-съдови болести, касата вече ще сключва договор само с един производител или търговец, а болниците ще доставят само от него. Според управителя на НЗОК Дечо Дечев това ще намали цените, съобщават от вестник Сега. В момента касата плаща за дадено изделие до определена цена, а болниците могат да купуват от много производители на един и същ вид изделие. Разликата в цената се поема от пациента.

 • hemodializaЗдравното министерство предоставя на 29 държавни лечебни заведения близо 5 млн. лв. за ремонт и закупуване на хемодиализна техника и оборудване от общо 8 милиона лв., които правителството отпусна. Средствата ще бъдат използвани за ремонт на хемодиализни отделения, закупуване на хемодиализни апарати, легла за хемодиализа и водоочистващи системи, информират от БГНЕС. Обновяването на хемодиализната мрежа в страната е основен приоритет при разпределението на средствата, които здравното министерството получи в края на септември.

 • TotevНа първата от поредицата срещи за обсъждане на състоянието на здравеопазването, проекта на управляващите за реформа и визията на БСП в частта здравеопазване от Сдружението на общинските болници най-остро са поставили въпроса за кадрите, особено в малките и в отдалечените населени места. Корнелия Нинова е отбелязала, че тяхното предложение е държавата да плаща стипендии и след това завършилите медицина да са задължени да работят пет години в България.
  „Идеята е добра, защото по този начин държавата се ангажира с изграждането на кадри“, коментира председателят на Сдружението на общинските болници в България Неделчо Тотев.
  „Когато държавата инвестира в нещо, не е редно да го даде с лека ръка“, добави той.

 • sad VratsaДнес беше дадено начало на разпоредителното заседание по делото за неправомерно плащане на сума над 30 000 лева на лекар, който въобще не е стъпвал във врачанската МБАЛ "Хр. Ботев". Скандалният случай нашумя през февруари тази година, когато Районната прокуратура във Враца повдигна обвинения на трима души – двамата вече бивши шефове на лечебното заведение Светозар Луканов и Орлин Цветков и на началника на отделението по съдова хирургия д-р Румен Цветанов, припомнят от Зов нюз. Магистратите поискаха от тях отговорност за превеждани парични средства като възнаграждение за участие в сложни операции на д-р Халил Мехмед, който никога не е осъществявал медицински дейности в болницата във Враца, не е познат на никого от персонала на здравното заведение, а е работил в други болнични заведения на територията на област Шумен.

 • Ninova TotevПредложената от ГЕРБ реформа не представлява реформа в здравеопазването и здравния модел, а промяна на финансирането и търсене на източници за дофинансиране. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след срещата си с представители на Националното сдружение на общинските болници, съобщават от novini.bg. Социалистите смятат, че това ще натовари най-бедните и затруднени хора, които и сега трудно имат достъп до здравеопазване.
  "Сега всяка болница си прави собствена процедура за лекарства. Но това не е вариант. Предложихме нашия вариант, който е реформа на регионален принцип. Навлязохме в детайли и за заплатите на лекарите. Изводите ни са, че здравеопазването в този вид не може да продължава. Както и това, че предложените реформи не са ориентирани към това всеки гражданин да има достъп до здравни грижи", каза още тя.

 • Onkoboln BlКонтролът по доставките, изписването и използването на лекарствените средства в СБАЛО "Св. Мина" в Благоевград ще бъде драстично завишен. Това заяви директорът на здравното заведение д-р Георги Георгиев. От Общината като принципал ще изчакат резултатите от разследването на схемите за злоупотреба със скъпи медикаменти, след което също ще вземат мерки, като не е изключена и смяна на ръководството.

 • dializaЗаради проблем със системата за омекотяване на водата, десетки пациенти от Видин в продължение на седмица се налагаше да пътуват до Лом и Монтана. От МБАЛ „Света Петка“ направиха организация пациентите да бъдат откарани на хемодиализа в Монтана. Гръмналата в четвъртък водоучистваща система вече е подменена. Към момента в сградата се извършва дизенфекция.

 • G NachevПроф. Генчо Начев, директор на болница „Света Екатерина” обяви в предаването „Тази сутрин” по bTV, че последното предложение за реформа в здравеопазването според него е опит да се направи нещо.
  „Не трябва да се мисли как да се спасят болниците, а за пациента. Няма държава с толкова много лечебни заведения на глава от населението”, посочи той.
  По думите му една от стъпките трябва да е реално остойностяване на медицинските услуги.

 • handcaffsКъм момента има задържани осем лица, които са съпричастни със схемите с лекарствата." Това заяви вътрешният министър Младен Маринов за проверката на две онкоболници.
  „От вчера се провеждат процесуално-следствени действия на Специализираната прокуратура и ГДБОП по неутрализиране на организирана престъпна група, която извършва престъпления с лекарства. "Проверката тече вече няколко месеца", поясни министърът. Предстои да се види на колко от тях ще бъде повдигнато обвинение.
  Към момента процесуално-следствените действия продължават и когато всичко е готово, ще бъде дадена пресконференция“, каза Маринов. „Нека да оставим колегите и прокуратурата да си свършат работата. Към момента има задържани осем лица, които са съпричастни, предстои да видим на колко от тях ще бъдат повдигнати обвинения. Финансовият размер на злоупотребите в случая не е толкова важен, колкото да се прекратяват действията с лекарства, защото това засяга човешки животи“.

 • prosecutorСпециализираната прокуратура и ГДБОП са започнали проверки в две специализирани болници за онкологично лечение, съобщиха от прокуратурата.
  Предмет на проверките са данни за извършвани злоупотреби с медикаменти за лечение на раково болни.
  Проверяват се документация, доставки, наличности и приложения на скъпо струващи лекарства за терапия и профилактика.
  От прокуратурата не казват кои са болниците и уточниха, че ще представят информация за резултатите, след като проверката приключи. Според данните от регистъра на болниците, специализираните болници за лечение по онкология са Университетската в кв. Дървеница на София, Бившия Окръжен диспансер в София, онкологичните болници във Варна, Хасково и Благоевград.
  През март тази година след проверката, обявена на 16 март, Върховна касационна прокуратура образуваха досъдебни производства за безстопанственост в 6 болници в страната:
  - "УМБАЛ - Бургас", гр. Бургас АД, "Д-р Ст. Черкезов" АД, гр. Велико Търново, "МБАЛ- Попово" ЕООД гр. Попово, "МБАЛ Д-р Атанас Дафовски" АД гр. Кърджали, "МБАЛ Благоевград"АД гр. Благоевград, - "МБАЛ Русе" АД гр. Русе и УМБАЛСМ Пирогов ЕАД.
  През април, Прокуратурата образува досъдебни производствата след проверки и на следните болници:

 • achibademМалко повече от 2 години след стъпването си в България “Аджибадем” се изтегля от страната, съобщава вестник “24 часа”. Групата била готова да приема оферти за болниците, които притежава у нас. Това са бившата “Токуда” в София и заведенията с марката “Сити Kлиник”, болница за сърдечни заболявания и медицински център в Бургас, още един във Варна и няколко медицински центъра.
  “Аджибадем” е част от инвестиционния фонд IHH. Тя е създадена през 1991 година и притежава 18 многопрофилни болници и 13 медицински центъра в Туция и други страни. Малайзийският държавен инвестиционен фонд държи общо 75% в Acibadem чрез две отделни свои компании. През 2016 година турският здравен холдинг подписа договор за придобиване на 100% от капитала на "Токуда болница София" и една трета от дяловете във веригата "Сити клиник".