NSVOK top banner

Вход
Обновен 9:37 EEST, Aug 14, 2018

Болници

 • konpiКомисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество публикува ежегодните декларации за имущество и интереси по чл. 35, ал. 1, т. 1. и по т. 4 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. Сред задължените по закон лица бяха и директорите и управители на лечебните заведения за болнична помощ.
  Противно на очакванията, най-богати се оказаха шефовете на държаните болници.

 • nhifВ материал на Интернет сайта Redmedia се изнася получена от НЗОК информация за откази да се сключат договори с различни болници. Най-честата причина за отказите е, че дейностите били нови. Друга причина била, че липсват като бройка специалисти, според изискванията на медицинските стандарти.
  Особено фрапиращ е примера с УМБАЛ "Св.Иван Рилски", на която е отказан договор за оказване на болнична помощ по клинична пътека „Роботизирана радиохирургия на онкологични и неонкологични заболявания“, защото е нова дейност. Тази дейност няма как да не е нова по простата причина, че до сега в страната нямаше кибер нож и която и болница да поиска договор, когато и да било ще и откажат, защото е нова дейност. Въпросният кибер нож е закупен с бюджетни пари и струва повече от 10 милиона лева.

 • dupnicaЗа пръв път от години общинската болница в Дупница отчита печалба от 132 000 лв. за първото шестмесечие на годината. Това обяви прокуристът Мария Иванова, която ръководи здравното заведение от Нова година.
  Задълженията на болницата от 2,3 млн. към 31 декември миналата година вече са под 2 млн. лева. Добрите резултати се дължат на въведената вътрешна финансова дисциплина и намалелите до минимум разходи, каза прокуристът Мария Иванова.
  Направени са съкращения на до 20 души от техническия персонал и администрацията, както и на шестимата шофьори на линейка, двама от които обаче излезли в продължителен отпуск по болест и все още не са освободени. Болницата успяла да разплати около 200 хил. лева стари задължения към доставчици.

 • money nhifС решение на Надзорния съвет на НЗОК 4 държавни болници получиха допълнителни пари за летните месеци юли и август, както следва:
  Увеличават се със 70 000 лв. месечно, стойностите в индивидуалния договор на УМБАЛ - Бургас АД.
  Увеличават се с 200 000 лв. месечно, стойностите в индивидуалния договор на МБАЛ „д-р Братан Шукеров“ АД, гр. Смолян.
  Увеличават се със 150 000 лв. месечно, стойностите в индивидуалния договор на МБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД, гр. София.
  Увеличават се с 68 346 лв. за м. август (месец на дейност юли) 2018 г., стойностите в индивидуалния договор на УМБАЛ „Проф. Стоян Киркович“ АД, гр. Стара Загора.

 • mother babyРодилка почина, а бебето ѝ е в кома след планирана операция секцио в университетската болница УМБАЛ „Д-р Георги Странски” в Плевен, съобщи БТВ. Почернените близки търсят истината и се притесняват случаят да не се покрие.
  Владислав и покойната му съпруга официално стават семейство четири дни преди планираното раждане. „Още при първата консултация това беше условието, поставено от д-р Вася Георгиева – раждането да е във въпросната болница с нейния екип срещу сумата от 900 лв.”, посочва Владислав.
  По думите му на покойната му съпруга е поставена упойка, след което е оставена в операционната зала без надзор. „Когато са се върнали са започнали вече да я спасяват”, казва Владислав.

 • 1AGОбщо инвестициите в Първа АГ болница „Св София“ са за 2,8 млн. лв. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която днес посети болницата.
  „Продължаваме инвестициите в медицинско оборудване и ремонт на общинската Първа АГ болница „Св. София“. Предстои ремонт на родилните зали и отделението по хирургия на млечната жлеза. В момента се ремонтира покрива. Вече са закупени 10 неонатологични легла за новородени деца, които са в ранния адаптационен период и предстои да закупим мамограф, ехограф и лапароскопско оборудване на операционния блок“, обясни Фандъкова.

 • peralniПроектонаредба на МЗ за здравните изисквания към обществените перални предвижда обособяване на самостоятелно помещение с отделен вход за приемане на пране само от инфекциозни и пневмофтизиатрични структури на лечебни заведения с възможност за предварително изпиране и дезинфекция. За това пране пералните трябва да имат отделна и маркирана машина, която след прането да се дезинфекцира.

 • Vratsa bolnizaМедиците от МБАЛ “Христо Ботев” - Враца масово отказват да подпишат скандалната декларация, която беше предоставена на персонала от директора на лечебното заведение Евгени Любенов. Държавата е основният акционер на болницата, която пък се издържа от изработените пътеки от лекарските екипи. От регионалната медия "Зов нюз" припомнят, че държавната болница не е частна структура и реално държавата, чрез директора на лечебното заведение Евгени Любенов, въвежда мракобесни мерки срещу персонала.

 • direktor boln VrРъководството на МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца разпространи сред персонала скандална декларация, която според работещите в лечебното заведение нарушава основни човешки права. За похватите на Държавна сигурност в болницата съобщава регионалната медия Зов нюз. Прочетен внимателно, документът задължава тези, които го подпишат, да си мълчат до живот за случващото се в лечебното заведение. Това лишава работещите там дори от възможността да се оплачат на външни институции, ако работодателят е извършил нарушение спрямо тях.

 • Sv.MinaПоредната финансова помощ за спасяването на общинската болница „Свети Мина“ гласува общинският съвет в Пловдив. 1 милион и 320 000 лева от общинския бюджет ще бъдат преведени за погасяване на задълженията към кредитори, съобщава БНТ. С 620 000 лева ще се платят натрупаните задължения към доставчици на лекарства, а 126 000 лева ще бъдат дадени на персонала за стари неизплатени заплати. Част от средствата ще отидат за натрупани дългове към Агенцията по приходите и към банки.
  Планът на общината е болницата да се слее с друга общинска „Свети Пантелеймон“.
  Розалин Петков – заместник-кмет на община Пловдив казва, че към момента се правят структурните промени, които трябва обаче да се съгласуват с Министерството на здравеопазването.

 • BSPВ кратка презентация, БСП представи своите идеи за здравната система в страната. Социалистите застават зад монопола и искат НЗОК да плаща само на държавните болници. Червената партия се обявява за премахване на свободния избор на пациента и регионализация на медицинската помощ. Лекарите се задължават да работят 5 години след дипломиране и вземане на специалност. Работните заплати ще се определят с наредба.
  Ето и основните моменти, заложени във „визията”:
  За болниците

 • sanitarНарушителите на пътя да полагат общественополезен труд в болници, където се лекуват деца, пострадали при катастрофи. Това е една от препоръките в последния доклад на Пътна полиция, съобщават от вестник 24 часа. Идеята джигитите да стават санитари и да помагат в лечебни заведения и рехабилитационни центрове се предлага за първи път от институция на държавната власт. За да стане това, тя трябва да бъде подкрепена от Министерския съвет, след което депутатите да променят Закона за движение по пътищата и Наказателния кодекс.

 • pediatar VrДетското отделение е поредната структура в МБАЛ „Хр. Ботев“ във Враца, което изпадна в тежка криза. Заради липсата на лекари, от половин година насам не може да се направи график за 24-часово дежурство, което застрашава отделението със закриване. Капацитетът на детското отделение във врачанската болница е 20 легла, информират от БНТ. Обикновено има по 8 - 10 пациенти, но по време на епидемия броят им се удвоява. Тук постъпват най-тежките и сложни случаи и затова майките са категорични, че не бива да се стига до закриване на отделението, както стана с още пет отделения в болницата.

 • plod zelВ отговор на твърдения на търновския депутат от БСП Валентин Ламбев, че се закриват отделения в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов", защото лечебното заведение е във финансов колапс, директорът на болницата д-р Стефан Филев заяви, че няма закриване на болнични структури, а болницата е в стабилно финансово състояние. Ламбев и депутати от опозицията са отправили официално питане до министъра на здравеопазването по повод факта, че от 1 май болницата не лекува пациенти с ревматологични заболявания, информират от 24 часа. На брифинг д-р Филев опроверга внушенията на депутата.

 • Galabova BNTРазкриването на малки психиатрични стационари извън лечебните заведения е стъпка в правилната посока за грижа за психиатрично болните у нас. Това каза пред "Хоризонт" д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Държавната психиатрична болница "Свети Иван Рилски". На посещение в България е Европейската психиатрична асоциация, която в края на октомври ще изготви доклад за състоянието и необходимите реформи в сектора.

 • Katsarov 19.06Петчленен състав на ВАС върна делото за служебния рамков договор от 2016 г. в съдебната зала. Очаква се той да бъде отменен съвсем скоро. Това ще е поредният нормативен акт, който регламентира лимитите на болниците и който пада в съда. Д-р Стойчо Кацаров, председател на ЦЗПЗ, коментира пред clinica.bg какво означава това за лечебните заведения и касата.

 • boln koridorПедиатри не достигат в МБАЛ „Хр. Ботев“ във Враца. Както вчера информирахме, само двама лекари се грижат за малките пациенти. Те не успяват да покрият дежурствата, които обхващат 24 часа в денонощието. Приетите деца не могат да се изведат към друго лечебно заведение, защото няма заповед, а и родителите не искат да ги местят в друга болница.

 • TaushanovБългарска асоциация за закрила на пациентите е в драстичен конфликт на интереси. Председателят ѝ Пламен Таушанов по едно и също време е имал договор за адвокатски услуги с частна болница и като член на Надзорния съвет на здравната каса е подкрепил сключването на договор на същата болница с касата, информират от вестник „Сега“. Това сочи разследване на журналиста Мария Чернева. Наскоро тя заяви, че ще напусне БНТ след жалба до ръководството на телевизията от същия адвокат. В нея Таушанов искаше Чернева да бъде отстранена от обществения съвет на фонда за лечение на деца, тъй като е гласувала против финансирането на определено лечение. В отговор от БНТ оттеглиха Чернева от обществения съвет и ѝ взеха здравния ресор, който отразява от дълги години.

 • pediatar VratsaЕдинствените останали лекари в отделението по "Педиатрия" в МБАЛ „Хр. Ботев“ във Враца д-р Бисер Тодоров и д-р Камелия Гетова са изпратили днес сигнал до Регионалната здравна инспекция. В писмото си те уведомяват директора на РЗИ д-р Орлин Димитров, че липсата на официална заповед за организиране на дейността на отделението поставя лекарите в невъзможност да напуснат работното си място, тъй като в момента има деца със заболявания, които изискват 24-часово присъствие на педиатър. Така двамата лекари са принудени да изкарат дежурства от повече от 24 часа.

 • Ruse protestДнес лекари и медицински сестри от УМБАЛ „Канев“ в Русе се събраха на символична стачка, за да поискат неизплатените пари по клинични пътеки за месец май. В някои отделения вече три месеца вземат с около 30% по-малко. Много хора са напуснали заради ниското заплащане. А останалите трябва да дават извънредни дежурства, информират от Nova TV. Протестиращите се тревожат, че болницата им ще последва съдбата на тези в Ловеч и Враца.