NSVOK top banner

Вход
Обновен 14:36 EEST, Oct 19, 2018

НЗОК

 • Ananiev NSДебати по време на вот няма как да се водят. Нека да забравим това, което се случи днес и да продължим заедно, след втората кръгла маса, която ще органзирам по темата за реформа в здравеопазването. Когато получа крайното решение на всички страни, ще дойда при вас, във вашите кабинети. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев по време на разискванията за вота на недоверие на БСП по сектор "Здравеопазване".

 • nhif flagsПричина за настоящият коментар е появилите се в различни медии и социални мрежи пакет от предложения за изменения на здравните закони. Предлагат се промени на общо 16 закона, които са разписани на 42 страници. Предлаганите изменения ще бъдат приети, като преходни и заключителни разпоредби на Закона за бюджет на НЗОК за 2019 година. За понеделник от 8.00 часа е насрочено заседание на НС на НЗОК, на което се очаква да бъдат приети измененията в законите. Косвено това потвърди и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев при провелите се днес дебати по вота на недоверие.
  Според чл. 15 от Закона здравно осигуряване НС НЗОК одобрява проекта на закон за годишния бюджет на НЗОК след становището на министъра на здравеопазването.
  Съгласно чл. 29 от ЗЗО, Управителят на НЗОК внася чрез министъра на здравеопазването в съвет проект на закон за бюджета на НЗОК.
  Съгласно алинея 3 на същия закон със Закона за бюджета на НЗОК задължително се определят и размерът на задължителната здравноосигурителна вноска, приходите и разходите по бюджетна класификация, както и диференцираните разходи по здравноосигурителните плащания за:

 • MadjarovBLSПредседателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров заяви, че здравната система функционира макар и въпреки толкова много критики. Той обясни, че хората са по работните си места и работят макар и със затруднения.
  „В някои периферни райони има липса на кадри, а в други райони има пренасищане“, очерта един от проблемите в здравеопазването председателят на БЛС.
  „Желанието на всички нас, желанието на тези, които отговарят за здравеопазването, е да се оптимизира системата“, коментира той.

 • deputatiДнес депутатите ще дебатират третия вот на недоверие срещу кабинета „Борисов 3”, внесен от БСП заради проблемите в здравеопазването.
  „Внесохме вота, защото е налице неефективна здравна система, има тенденция към задлъжнялост на болниците, сгрешена лекарствена политика и все по-труден достъп на българските граждани до здравеопазване”, каза в „Здравей, България” по Nova TV депутатът от БСП Иван Ибришимов.

 • MareshkiЗаместник-председателят на Народното събрание и лидер на партия „Воля“ Веселин Марешки заяви в предаването „Преди всички“ по БНР, че няма да участват в „безсмислен дебат“ за внесения от БСП вот на недоверие към правителството с тема „Здравеопазване“.
  „Смисленият разговор не може да се проведе в процедура на вот на недоверие. За нас тя е напълно безсмислена. Няма да участваме в този безсмислен дебат, в губене на време. Тук говорим за имитация на дейност. Нинова се опитва чрез прехвърляне на темите от вътрешните си проблеми да използва тази парламентарна процедура, за да отклони вниманието от проблемите в БСП. Проблемите на здравеопазването са много по-кардинални и няма как провалила се партия и по тема здравеопазване, и по всички теми, сега да излиза и да се прави на алтернатива“, каза той.

 • limits noАпелативният съд в Пловдив потвърди решение на Окръжния съд Пазарджик, с което по иск на МБАЛ Пазарджик АД (бившата окръжна болница) НЗОК е осъдена да заплати на болницата сумата от 113 735 лв., ведно със законната лихва и съдебни разноски в размер на 8499, 40  лева за първа инстанция и 3800 лева за въззивна инстанция.
  В мотивите на Пловдивския апелативен съд се казва, че предвиденото в чл. 52 от КРБ право може да бъде упражнено в рамките на бюджетът на НЗОК за съответната година при условие, че с предвидените разходи за медицинска помощ в този бюджет следва да са съобразени НРД за годината, договорът определящ обемите и цените на медицинската помощ, а и самите индивидуални договори с изпълнителите на такава. Именно за да се създадат условия за спазване на съответната бюджетна рамка е предвидено и споменатото по- горе изискване на чл. 4 от ЗБНЗОК .

 • nhif drugsНационалната здравноосигурителна каса публикува на своята Интернет страница списък с лекарства, с които да се лекуват болните с автоимунни заболявания. Не си мислете, че те са случайно избрани или са направили услуга на някой производител или вносител. Нищо подобно.
  НЗОК е определила през последните 6 месеца кои болните от автоимунните заболявания са се чувствали най-добре и с кои лекарства. Едновременно с това касата е изчислила, кои от тези лекарства имат най-добра „разходна ефективност” - за бюджета е било най-евтино.
  Ако един болен се чувства добре с по-евтиното лекарство, няма никаква логическа причина друг болен да не се чувства добре със същата терапия, а да взема по-скъпо лекарство. Изобщо, защо се произвеждат толкова много различни лекарства? Не може ли да се произвежда само едно или две, които са с най-добра разходна ефективност? Защо се пилеят ресурси? Нашата здравна каса, като отговорна институция, не може да си позволи такова нещо. Ето защо тя е определила с кои лекарства да се лекуват всички болни:

 • MadjarovПо предложение на Българския лекарски съюз днес се състоя среща в Народното събрание между представители на съсловната организация и ПГ на ГЕРБ.
  „Би могъл да изкристализира и трети модел, който да заеме положителните неща от единия и другия. При всички положения трябва да има солидарност, защото у нас не може без солидарен модел, който да бъде надграден с една или друга форма на задължително или доброволно осигуряване“, обясни председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.
  Той подчерта, че е важно предложенията за оптимизация да не водят до сътресения в системата. Според него БЛС разглежда вариантите на министъра на здравеопазването като работен процес, в който участва активно.

 • insurance nesterovaЦелите на здравната реформа са да се повиши качеството на медицинските услуги, да се подобри контрола и да има по-голяма прозрачност в сектора. Асоциацията на българските застрахователи смята, че това е правилната посока. Това каза Светла Несторова, председател на УС на Асоциацията на българските застрахователи, в предаването "В развитие" с водещ Светозар Димитров.
  Целта да се повиши удовлетвореността на пациентите трябва да бъде всеобща цел, отбеляза Несторова.
  "И двата модела на здравна реформа имат своите положителни аспекти. Моделът за пълната демонополизация изглежда логичен и се използва на много места в Европа и по света. При сериозна държавна политика и добър контрол този модел ще се опре на здрави икономически механизми и здрава финансова логика".
  Тя коментира, че има сериозни проблеми в сектора, които трябва да се разрешат.

 • mihajlovЗдравеопазването се ръководи от Министерството на финансите. Това заяви народният представител на „БСП за България” проф. Георги Михайлов Днес социалистите внесоха третия вот на недоверие към кабинета на „Борисов”3.
  „Министърът на здравеопазването не ръководи сектора здравеопазване. Според това, което се вижда –НЗОК можем да я определим като част от Министерството на финансите. Вижте ръководния екип на Министерство на здравеопазването – това са опитни служители на министерството на финансите. От целия ръководен екип има само двама лекари – един за.-министър и главния секретар, всички останали не са запознати с проблемите в сектора”, заяви проф. Михайлов в предаването „Лице в лице” по БТВ.
  Депутатът от БСП добави, че вотът на недоверие не е само към здравния министър Кирил Ананиев, а към цялото правителство.
  „Нищо добро не се е случило в здравеопазването през последните девет години. Няма нито информационната система, нито централизирани търгове за медикаменти или за спешна помощ. Нашият вот на недоверие не е към намеренията, а към провалът в здравеопазването. Ние имаме едни от най тежките показатели, които характеризират здравеопазването – демографската криза и смъртността.

 • Ananiev usmivkaПроектът за изменение и допълнение на проектозакона за бюджета на здравната каса за 2019 г. съдържа драстични изменения в здравните закони освен задължението лекарите да изписват най-евтините лекарства. Това става ясно от текстовете, които все още не са публично оповестени, но с които "Капитал" разполага. НЗОК вече няма да плаща клиничната пътека, ако лекарите, които са я извършили, не са на трудов договор в съответната болница. Това на практика спира пътуването на гост-професори и хирурзи по клиники в страната и съсредоточава сложните операции само в големите градове – София, Пловдив, Варна, Бургас и Плевен. Изключение ще има само за дефицитните специалности като патология, неонатология, анестезиология и други.

 • kondevaЗдравната каса въвежда лимит за скъпоструващо биологично лечение на пациенти с тежки заболявания. Новите случаи на псориазис, болест на Крон и някои артрити ще се лекуват с „най-разходоефективния” медикамент за фонда. Пациенти заплашват да атакуват промяната в съда.
  Любомир е с псориатичен артрит. От 5 години е на скъпоструваща биологична терапия като е сменил няколко медикамента. И казва, че благодарение на това сега води нормален живот. Новите пациенти няма да имат право на избор, казва Любомир.
  „Няма да има възможност да избираме и няма да има достъп до нови лекарства, които се въвеждат, те ще бъдат по-скъпи”, обяснява пациентът Любомир Иванчев.

 • paz orgДнес в парламента се провежда кръгла маса, организирана от Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност. От организацията настояват кислородолечението за болните с дихателна недостатъчност да се поема на 100% от здравната каса. За близо 20 000 човека тази терапия е животоспасяваща, каза пред "Хоризонт" Стефан Тамбуев, председател на Сдружението.
  "Проблемът при липсата на кислородолечение в домашни условия е, че пациентът много бързо достига до състояние на хипоксия. Това означава задушаване. Това задушаване се развива много бавно във времето. Нивото на кислород пада все повече и повече. Просто ще им се спестят страшно много разходи, а те са в ситуация, когато почти всички са в ситуация на социално здравно подпомагане, което е примерно пенсионер по болест. Това е регламентирано взаимоотношение в цяла Европа. Кислородотерапията в домашни условия не се поема от здравната каса или от здравното министерство, така че това много ще облекчи психологическото и социалното състояние на болните", обясни той.

 • zdr komisiaПо време на заседание на Комисията по здравеопазване в Народното събрание по повод представянето на новата концепция за развитие на здравното осигуряване, здравният министър Кирил Ананиев коментира, че все още не са стигнали до краен вариант на нов здравен модел. Той отбеляза, че в последните няколко дни е чул няколко некоректни мнения, съобщават от Novini.bg. Според здравния министър новата концепция за развитие на здравеопазването в България ще постигне няколко важни цели. Осигуряване на равен достъп до здравеопазване, да се създадат условия за реално остойностяване на клиничните пътеки, да се създаде възможност за подобряване на материалната база, да се изведе като приоритет профилактиката, да се намали делът на нерегламентираните плащания, да се подобри контролът в системата, увеличението на средствата в извънболничната сфера – това са част от целите, които си поставят от Министерството на здравеопазването.

 • onkolekarstvaПроект за изменение на Закона за здравното осигуряване предвижда лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания и лекарствата за пациенти с вродени коагулопатии да бъдат включени в основния пакет за болничната медицинска помощ.
  До сега тези лекарства се заплащаха от НЗОК отделно от цената на Клиничните пътеки. С приемане на изменението, лекарствените продукти могат да се заплащат като част от стойността на съответната пътека. За тези лекарства, както и за всички лекарствени продукти с ново международно непатентно наименование, за които е подадено заявление за включване в Позитивния лекарствен списък, НЗОК ще провежда ежегодно задължително централизирано договаряне на отстъпки с производителите. Ако при задължително централизирано договаряне на отстъпки, такива не са договорени, тези лекарства няма да се заплащат от НЗОК, независимо от това, че са включени в Позитивния лекарствен списък.

 • Dechev btvНЗОК ще ограничи от 2019 г. избора на медицински изделия, които болниците купуват, а след това част от средствата се поемат от здравната каса. За някои изделия, сред които стентовете за сърдечно-съдови болести, касата вече ще сключва договор само с един производител или търговец, а болниците ще доставят само от него. Според управителя на НЗОК Дечо Дечев това ще намали цените, съобщават от вестник Сега. В момента касата плаща за дадено изделие до определена цена, а болниците могат да купуват от много производители на един и същ вид изделие. Разликата в цената се поема от пациента.

 • D rDechevКогато някой предлага модел, в който ще се влеят повече средства, не трябва да казваме на прима виста „Не”. Обществото трябва да се готви, че разходите за здраве ще се повишават драстично всяка година. И тази част, която ще се покрива солидарно от нас всички, трябва да расте, ако не искаме да расте другата част, която се покрива индивидуално от всеки, до който дойде този проблем. Това каза в предаването „Лице в лице” по bTV шефът на НЗОК д-р Дечо Дечев. По думите му, ако мерките, които ще предложи НЗОК след 10 дни, не бъдат одобрени от политиците, трябва да се готвят в следващите две години за удвояване на разходите.

 • Ninova TotevПредложената от ГЕРБ реформа не представлява реформа в здравеопазването и здравния модел, а промяна на финансирането и търсене на източници за дофинансиране. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след срещата си с представители на Националното сдружение на общинските болници, съобщават от novini.bg. Социалистите смятат, че това ще натовари най-бедните и затруднени хора, които и сега трудно имат достъп до здравеопазване.
  "Сега всяка болница си прави собствена процедура за лекарства. Но това не е вариант. Предложихме нашия вариант, който е реформа на регионален принцип. Навлязохме в детайли и за заплатите на лекарите. Изводите ни са, че здравеопазването в този вид не може да продължава. Както и това, че предложените реформи не са ориентирани към това всеки гражданин да има достъп до здравни грижи", каза още тя.

 • CFLDПроект за изменение на Закона за здравето, който се обсъжда от експертите на министерството на здравеопазването и НЗОК, предвижда Център „Фонд за лечение на деца да бъде закрит, а функциите му да се поемат от НЗОК. Наред с лечението в чужбина, което НЗОК така или иначе е задължена и до сега да осигурява, чрез издаване на формуляр S2, проектът за изменение на закона предвижда касата да заплаща разходите за медицински изделия, необходими за лечението на деца, когато то се извършва в България. Запазва се моделът на привличане на средства, включително и приходите от таксите на политическите партии, съгласно Изборния кодекс.
  Фондът за лечение на деца беше създаден, за да улесни лечението на тежко болни деца в страната и чужбина. За краткия период на функционирането си, той ще се запомни повече със скандалите и обвинения в злоупотреби, включително и арести на служители, отколкото с осигуреното лечение. Очакванията, че фондът ще привлече значителни средства от дарения не се оправдаха. Основната част от финансирането си остана бюджетно, а даренията са пренебрежимо малко. В голяма степен дейността на Фонд „Център за лечение на деца” се припокрива с тази на НЗОК.

 • G NachevПроф. Генчо Начев, директор на болница „Света Екатерина” обяви в предаването „Тази сутрин” по bTV, че последното предложение за реформа в здравеопазването според него е опит да се направи нещо.
  „Не трябва да се мисли как да се спасят болниците, а за пациента. Няма държава с толкова много лечебни заведения на глава от населението”, посочи той.
  По думите му една от стъпките трябва да е реално остойностяване на медицинските услуги.