NSVOK top banner

Вход
Обновен 9:37 EEST, Aug 14, 2018

НЗОК

 • marieta rajkovaЦентър фонд за лечение на деца пак е без директор. Д-р Мариета Райкова е подала оставка. както е обичайно в такива случаи се казва, че мотивите са лични. Най-дълго наело на фонда се задържа Павел Александров. Накрая той бе задържан заедно с всички служители на фонда от маскирани служители на ГДБОП. Три години след задържането на Павел Александров, прокуратурата все още не е внесла в съда обвинение.
  От тогава фондът смени няколко директори, без да стане ясно кой за какво си отива. Владимир Пилософ бе сменен с мотив, че е отказал лечение на дете в чужбина.
  Тинка Троева пък бе сменена с аргумент, че е разрешила лечение на същото дете.
  Преди няколко месеца, по искане на Председателя на Асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов, БНТ реши да извади от състава на Обществения съвет на фонда журналиста Мария Чернева. Тя разкри пък, че Таушанов, който е адвокат и неговата представителка във фонда, също адвокат- Анна Илиева, са се възползвали от позициите си, за своя адвокатски бизнес.

 • nhifВ материал на Интернет сайта Redmedia се изнася получена от НЗОК информация за откази да се сключат договори с различни болници. Най-честата причина за отказите е, че дейностите били нови. Друга причина била, че липсват като бройка специалисти, според изискванията на медицинските стандарти.
  Особено фрапиращ е примера с УМБАЛ "Св.Иван Рилски", на която е отказан договор за оказване на болнична помощ по клинична пътека „Роботизирана радиохирургия на онкологични и неонкологични заболявания“, защото е нова дейност. Тази дейност няма как да не е нова по простата причина, че до сега в страната нямаше кибер нож и която и болница да поиска договор, когато и да било ще и откажат, защото е нова дейност. Въпросният кибер нож е закупен с бюджетни пари и струва повече от 10 милиона лева.

 • РЗОК в Плевен отчита увеличение на плащанията през първото шестмесечие с близо 26 процента. Общата сума за платените дейности възлиза на 87 милиона лева.
  Най-голямо е увеличението на средствата, изплатени за лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания в болниците. Те са повече с над 45% за същия период на миналата година. Анализът сочи, че формираното нарастване се дължи основно на по-високите цени на прилаганите медикаменти, а не толкова на промяна броя на обхванатите пациенти.
  Увеличение се наблюдава и в размера на платените средства за медицински изделия с над един милион лева, което е повече с над 70 на сто. Ръстът се дължи основно на заплащането на някои изделия, като сърдечна клапна протеза, постоянен кардиостимулатор, съдов стенд, нараснал брой на платени ставни протези.
  Тенденция за увеличаване на разходите се наблюдава и в болничната помощ.Източник: БНР

  Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
  Благодарим за подкрепата!

  Подобни статии

 • money nhifС решение на Надзорния съвет на НЗОК 4 държавни болници получиха допълнителни пари за летните месеци юли и август, както следва:
  Увеличават се със 70 000 лв. месечно, стойностите в индивидуалния договор на УМБАЛ - Бургас АД.
  Увеличават се с 200 000 лв. месечно, стойностите в индивидуалния договор на МБАЛ „д-р Братан Шукеров“ АД, гр. Смолян.
  Увеличават се със 150 000 лв. месечно, стойностите в индивидуалния договор на МБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД, гр. София.
  Увеличават се с 68 346 лв. за м. август (месец на дейност юли) 2018 г., стойностите в индивидуалния договор на УМБАЛ „Проф. Стоян Киркович“ АД, гр. Стара Загора.

 • spina bifidaСдружение с нестопанска цел „Спина бифида и Хидроцефалия – България“ подe жалба в Комисията за защита от дискриминация срещу Министерския съвет, НЗОК и министерството на здравеопазването.
  Повод за жалбата е липсата на реимбурсиране от НЗОК на интермитентни катетри. Въпросът пе поставен за пръв път на обсъждане през 2012 година. Въпреки положителното лекарите, в това число и национални консултанти, както и периодично давани обещания, въпросните катетри и до сега не са включени в списъка на НЗОК. Всяко семейство с дете или лице с подобен проблем заплаща самостоятелно разходите за ИК и консумативите за тях, равняващи се на близо 250 лв. за месец. Ако не бъде закупен и поставен такъв консуматив, обаче, има много висок риск от инфекции, повтарящо се антибиотично лечение, увреждане на бъбреците, диализа. Не на последно място подобни неблагоприятни състояния, насложени върху здравето на децата ни още повече затрудняват социалното им включване в детски градини, училища и обществен живот.

 • JNacheva60 милиона лева е преразходът в бюджета на НЗОК за лекарства до момента. Това каза след заседание на Надзорния съвет на здравната каса заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева, съобщиха от БНР. Надзорният съвет на НЗОК днес прие отчет за шестмесечието и анализ на контролната дейност.

  „На този етап дефицит се очертава в едно направление – това е разходите за лекарства. Ние планирахме още в началото на годината дефицит по отношение на разходите за лекарства, но сме набелязали необходимите мерки, без да има напрежение заради тези темпове на ръст“, обясни Начева.

 • Tomov PlДа се въведе доброволно допълнително осигуряване, а на по-късен етап да се създадат каси, които да поставят НЗОК в условия на конкурентост. Тези стъпки за развитие на новия здравноосигурителен модел предлага проф. Славчо Томов - АГ специалист в плевенската университетска болница "Св. Марина". Той коментира пред вестник 24 часа изложените от здравния министър Кирил Ананиев идеи пред премиера Борисов в сряда. Те включват частни каси, задължително допълнително осигуряване или доброволни здравни фондове.

 • VitkovaНеобмислени предложения за здравната система съдържа документът "Визия за България" на БСП. С текста опозицията можеше да представи наистина своите различни виждания за секторите в страната, но това не се случи. Оттам лъха на политическа несъстоятелност. Едни добри намерения не бяха облечени в подходяща форма. Така бившият здравен министър д-р Мими Виткова коментира в "Денят ON AIR" документът на партия БСП "Визия за България", който бе представен от лидера на социалистите и представлява виждането на "червените" за бъдещето на България и решението на проблемите в различните сектори.

 • Ananiev200През февруари здравният министър Кирил Ананиев обяви, че ще представи изцяло нов модел на финансиране и управление на здравната система, защото настоящият е напълно изчерпан. Оттогава той уверява, че се работи, дори по два или цели три варианта, които ще се представят за широко обсъждане, за да се избере най-подходящият. До ден днешен Ананиев не е представил официално нищо, макар че вече текат сбирки по въпроса сред управляващите.
  Изненадващо обаче вместо него се изказа шефът на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова от ГЕРБ и сподели, че според нея вариантите за развитие са два - стимулиране на допълнително здравно застраховане, което да покрива услуги, които здравната каса не плаща, или демонополизация на НЗОК, т.е. повече каси да могат да предоставят основния пакет, а гражданите (вероятно) да могат да избират между тях. Самата Дариткова даде да се разбере, че предпочита варианта с т.нар. надграждане - задължителна вноска в НЗОК и доброволна допълнителна в частен фонд.

 • AniB 200Скъпоструващото лечение Не Се осъществява с евтини лекарства и консумативи! Скъпоструващото лечение в повечето случаи е с внос на скъпи лекарства и консумативи! Нали затова е скъпоструващо за тежки и социално-значими заболявания! Аман от евтини, неаргументирани и неадекватни изцепки на властта през годините! Как ще ги замениш, когато пък нямаш аналог, както е в повечето случаи? Ще чакаш ли или ще откриваш топлата вода!?

 • RZOKРайонните здравноосигурителни каси от 28 да бъдат редуцирани на шест. Това предвижда проект за повишаване ефективността на НЗОК. В момента в тази здравна структура са се окопали близо 2500 държавни служители, като 340 от тях работят в централната каса в София.
  "Проект за редуциране броя на здравните каси има още от 2005 г. Убеден съм, че ако това се случи ще се постигне по-висока ефективност и по-добър контрол", коментира пред "Труд" новият шеф на НЗОК д-р Дечо Дечев.

 • BSPВ кратка презентация, БСП представи своите идеи за здравната система в страната. Социалистите застават зад монопола и искат НЗОК да плаща само на държавните болници. Червената партия се обявява за премахване на свободния избор на пациента и регионализация на медицинската помощ. Лекарите се задължават да работят 5 години след дипломиране и вземане на специалност. Работните заплати ще се определят с наредба.
  Ето и основните моменти, заложени във „визията”:
  За болниците

 • Penkov2Заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков окачестви като "много добра" идеята на новия управител на НЗОК д-р Дечев да има единен орган, изпращащ българите за лечение в чужбина. В момента с документите и одобряването за лечение в чужбина са ангажирани три институции, уточняват от БТА. Д-р Пенков обясни, че трябва предварително да се анализира и дали терапията на редките болести би могла да се финансира от държавата, а не от НЗОК, както предлага управителят на НЗОК.

 • onkobolniПоредна промяна в лечението на онкоболните у нас. Редът за изписване на скъпоструващи лекарства по протоколи ще бъде променен. Това обяви новият шеф на здравната каса д-р Дечо Дечев, съобщават от Nova TV. Според него пътят на пациента до лечение ще се съкрати, но лекарите ще трябва да избират по-евтини медикаменти.
  „Тогава, когато има избор между няколко варианта на лечение, които са еднакво ефективни, ще трябва да се избира най-евтиният в момента”, обясни д-р Дечев.

 • Dechev btvПроблемът в Националната здравноосигурителна каса идва от едни хорица, които се въртят на места, които не са видими за обществото, но дърпат конците на касата. Това обяви в предаването „Тази сутрин” на bTV новият управител на касата д-р Дечо Дечев. Той беше избран в петък почти единодушно от парламента за шеф на здравната каса. До избора на нов управител на касата се стигна, след като парламентът освободи предсрочно д-р Камен Плочев от поста. Д-р Дечев ще довърши мандата на Плочев до 12 март 2020 г.

 • Katsarov AndreevaЗдравната система е тежко ранена от честата смяна на министри и управители на НЗОК и се нуждае от цялостно препрограмиране. Това мнение изрази в предаването "Неделя 150" д-р Таня Андреева, бивш министър на здравеопазването. Като сложен момент и предизвикателство тя определи все по-нарастващия ресурс за лекарства, който трябва да бъде „много ясно защитен на базата на ефективност и добри резултати, които тези терапии дават“. Д-р Андреева допълни, че „не може всяко ново нещо да бъде заплащано, само защото е ново.“

 • Ananiev NSМинистърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви днес в парламента, че новият управител на Националната здравноосигурителна каса д-р Дечо Дечев може да разчита на пълната му подкрепа и на подкрепата на екипа му в Министерството на здравеопазването.
  „Болница „Свети Иван Рилски“ е управлявана добре и е с много добри финансови резултати. Познавам професионалните и управленски качества на д-р Дечев. Това ми дава основание да вярвам, че ще успее да се справи с една сложна система в труден момент“, посочи министър Ананиев.

 • Dechev parlamentМедицинският одит да стане държавна агенция на подчинение на премиера, за да има истински контрол над медицинската дейност, предложи д-р Дечо Дечев в първото си интервю по БНР, след като по-рано днес беше избран от парламента за управител на Националната здравноосигурителна каса. В момента Изпълнителна агенция „Медицински одит“ е към Министерството на здравеопазването.
  „Тази агенция трябва да стане със статут на държавна агенция, тоест да е подчинена на премиера на страната или да използваме нейния щаб и бюджет и действително в касата да има ефективен контрол, защото той в момента отсъства“, каза той.

 • lekar pismoПредседателят на СЛК към БЛС д-р Асен Меджидиев изпрати поздравителен адрес на новоизбрания управител на здравната каса д-р Дечо Дечев. В него се посочва, че с днешния избор в пленарна зала д-р Дечев е получил огромно признание и сериозна отговорност.
  „Да заемеш подобен отговорен пост за Вас не е новост. Богатият опит и дългогодишното познаване на системата от всеки ъгъл, Ви дават възможност да я преорганизирате и надградите. Работете за по-здрава здравна система! Сигурен съм, че ще успеете да направите най-доброто, да вземете най-реално приложимите решения и да въведете иновативен, с поглед в бъдещето подход, за да може системата на здравеопазването едновеременно да се ползва с доверието и на пациентите, и на лекарите“, пишат от колегията.

 • judge2Столична болница стана поредното лечебно заведение, което осъжда Националната здравноосигурителна касая за неплатена надлимитна дейност за 2015 година. Искът на болницата е уважен изцяло от Софийски градски съд и касата е осъдена да плати 26 556 лева, дължими по Клинични пътеки и приложени медицински изделия, като и 7036 лева лихви и 2940 лева съдебни разноски.
  Съдът(съдия Владимир Вълков) пише в мотивите към решението, че всяко здравноосигурено лице има право на достъп до медицинска помощ и всички такива лица са равнопоставени в ползването ѝ. Ситуация, в която първите пациенти получават безплатна медицинска помощ, а следващите не, поради изчерпване на лимита е недопустима от Конституционна гледна точка. Разходната част на бюджета на НЗОК не може да определя лимит на отговорността на НЗОК към здравноосигурените лица.