Вход
Обновен 15:11 EET, Nov 24, 2017

НЗОК

 • Депутатите от бюджетната комисия оставиха мораториумите с малки промени

  НСДепутатите от парламентарната комисия по бюджет и финанси одобриха за второ четене бюджетите на Националната здравноосигурителна каса и на Държавното обществено осигуряване на днешното си заседание.
  Народните представители приеха увеличение на разходите за извънболнична и специализирана помощ с 27 млн. лева, поискани вчера от здравният министър Кирил Ананиев, като тези средства ще се вземат от резерва на фонда и са разпределени за личните лекари – 7 млн. лв., за специалистите – 7 млн. лв., за медицински изследвания – 3 млн. лв., за протези - 10 млн. лв.

 • Министър и депутати се договориха за бюджета на НЗОК и промените в ТЕЛК

  АнаниевСлед среща на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и депутати от "Обединени патриоти" стана ясно, че за здравето на българина за следващата година ще бъдат намерени още 27 милиона лева. Допълнителните средства обаче ще дойдат от резерва на НЗОК, а не от друго перо на държавната хазна, информират от bgnes.com. Ананиев и патриотите обсъдиха проектобюджета на НЗОК, който утре ще бъде разглеждан в ресорната парламентарна комисия.

 • Кой какво предлага за второ четене на бюджета на НЗОК?

  parliamentВижте какво предлагат народните представители за второто четене на закона за бюджет на НЗОК за 2018 година. По реда на внасянето им в Народното събрание:
  ПГ на „БСП за България” предлага разходите на НЗОК за 2018 година да се увеличат със 100 милиона лева. Увеличението трябва да дойде от 200 милиона повече приходи от здравни вноски и 100 милиона по-малко трансфер от Държавния бюджет. Разходите се разпределят така: 15 милиона лева повече за дентална помощ, 65 милиона лева повече за болнична помощ, от които 45 милиона лева за продължително лечение и долекуване, 18 милиона лева повече за изплащане на надлимитната дейност на болниците за 2016 година. От коалицията също предлагат да отпадне забраната за сключване на договори с нови болници или нови дейности на съществуващите болници през 2018 година.

 • Няма нужда от преговори за нов НРД

  dealНЗОК съобщи, че Управителят проф. Плочев е провел среща с експертите на касата, като част от подготовката за преговорите за НРД за 2018 година.
  Съсловните организации съобщават също за готовност за започване на преговори. Има ли обаче какво да се договаря? Пакетът от услуги, който ще влезе в НРД е определен от министъра на здравеопазването. Финансовата рамка и разпределението на парите по пера са определени от министъра на финансите.
  С новият закон за бюджета на НЗОК се забранява сключване на договори за нови дейности в болниците и заплащането на нови лекарства.
  Е, след като всичко през 2018 ще е същото като през 2017 и вече е нормативно заковано, за какво да си преговаря?

 • Шефът на НЗОК: Общинските болници фалират заради некадърен или крадлив мениджмънт

  ПлочевУправителят на Националната здравноосигурителна каса проф. Камен Плочев заяви пред "Дарик радио", че забраната да се финансират нови лекарства от НЗОК в рамките на следващата година ще даде време на системата "да отдъхне".
  „Защото в момента здравеопазването е като развален автомобил, който буташ по баир. Единият вариант е да спрем и да поправим колата – това предлагаме ние", каза проф. Плочев и допълни, че другите варианти са "да продължим да бутаме, но ще издъхнем", или "да си купим нова кола, т.е. да направим нова здравна система, което е много трудно".

 • Обръщение по повод предлаганите промени в закона за Бюджета на НЗОК

  Тодоров                                                                                                             До УС на БЛС
                                                                                                               До Районните колегии на БЛС

     Уважаеми колеги,

  На 15.11.2017 г. д-р Дариткова внася в Народното събрание на Р. България текст за промяна в Закона за Бюджета на НЗОК, това е нейно право като народен представител. Всъщност промяната е между двете четения на закона, като първото е минало както в комисиите, така и в пленарна зала. Промяната обаче не е промяна на същинския внесен законопроект, а чрез преходните разпоредби се внася предложение за добавяне на нов член в друг, устройствен закон - ЗЗО. Тоест прави се предложение за нови текстове, а не промяна на съществуващи и вече гласувани.

 • Мораториумът за нови лекарства остава въпреки протестите

  лекарстваПредложеният от НЗОК и защитен от Министерството на финансите мораториум върху плащането на нови оригинални лекарства от здравната каса за 2018 г. най-вероятно ще стане факт въпреки протестите на пациентски организации, производители и част от опозицията в парламента. Единствено от ДПС са предложили той да отпадне, според предложенията на депутатите за промени в закона за бюджета на касата за догодина, информират от вестник Сега. За момента забраната засяга 17 нови лекарства, предимно в онкологията.
  Предложението на ГЕРБ е подобно на вече заявеното от председателя на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова при гласуването на бюджета на първо четене. Забраната за финансиране на нови лекарства, както и на нови болници и дейности трябва да остане в сила, но да се прави изключение за клинични пътеки, за които досега не е имало договори на територията на съответната районна здравна каса, гласят поправките, предложени от Дариткова.

 • Жени Начева е новият председател на НС на НЗОК

  НЗОКЗа представители на държавата в Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса са определени Жени Начева, д-р Бойко Пенков и Росица Велкова-Желева, а Жени Начева ще бъде председател на този орган, реши правителството. Начева е била начело на касата през 2010 г., като само два месеца по-късно беше отстранена от поста заради обвинения за престъпление по служба, според които на ВМА, „Токуда" и болницата в Смолян са преведени общо 1,6 млн. лева, които не им се полагали, припомнят от offnews.bg. След промени в здравното министерство с напускането на министър Петров, Начева влезе в екипа на новия здравен министър Кирил Ананиев като негов заместник. С решение на правителството от сряда Ананиев, д-р Мирослав Ненков и Лидия Нейчева са освободени от ръководните длъжности в НЗОК поради промяна в служебното им положение.

 • Д-р Галинка Павлова: Ако се увеличат парите за извънболнична помощ, ще има повече направления за специалисти

  ПавловаД-р Галинка Павлова, заместник-председател на Българския лекарски съюз, заяви пред БНР, че съсловната организация има положителни очаквания от министър Ананиев, най-вече да се случи това, което той заяви като приоритет – да стартира електронното здравеопазване.
  „Лекарският съюз настоява да се увеличат парите на общопрактикуващите лекари с 10 милиона лева и с около 12 - 13 милиона да се увеличат парите за извънболничната помощ. Това не е каприз или прищявка. Това е мотивирано и обосновано. Когато парите са повече в извънболничната помощ, това е в унисон с програмата "Здраве 20-20“, където е записано, че трябва да има тежест на извънболничната помощ и съответно тя да бъде финансова осигурена.

 • Москов недоволен от бюджета

  mosk„Бюджетът за здраве за следващата година има 407 милиона лева повече, но този бюджет е реалният разказ на отказ от здравна политика.
  Той противоречи на всеки един стратегически документ за това как трябва се развива и да се финансира българското здравеопазване, за да стане по-сходно на европейските такива”, коментира в студиото на „Здравей, България” бившият здравен министър Петър Москов.

 • Поповски: Бюджетът на опозицията би бил същия

  popovskРазпределението на държавните средства вътре в сектора показват познаване на проблемите му, уточни д-р Калин Поповски пред Bulgaria ON AIR
  Вчера премина на първо четене законопроектът за бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Опозицията го определи с острите думи "деструктивен", "разочароващ" и "тотален погром". 
  "Ако опозицията управляваше в момента, то проектобюджетът ѝ щеше да изглежда по същия начин. Бюджетът на НЗОК се увеличава безпрецедентно с 12%! Системата е крайно недофинансирана. Една уважаваща се държава, трябва да се стреми за здравеопазване да има 8-10% от БВП. В момента БВП на България надхвърля с малко 100 млрд. лв., а процентът за здравеопазване е едва 4%", категоричен бе депутатът от "Обединени патриоти" д-р Калин Поповски.

 • Троева: Ананиев ще се справи, парите са завишени

  troevaРаботила съм с Кирил Ананиев и мисля, че с тази номинация би следвало здравеопазването да бъде излекувано. Вярвам на този човек и си мисля, че той ще въведе ред, поне във финансирането на системата, защото в тази сфера винаги недостигат пари. Бюджетът на касата е петкратно завишен в момента". Това каза бившият директор на Фонда за лечение на деца д-р Тинка Троева в студиото на "България сутрин".
  Тя подчерта, че номинацията за нов здравен министър е добра стъпка от страна на управляващите и не е верен фактът, че здравеопазването е сферата, от която се краде най-много. Очаква се кандидатурата на новия здравен министър Кирил Ананиев да бъде гласувана на днешното заседание на парламента.

 • Депутат от БСП не харесва бюджета на НЗОК

  mihajlovДепутатът от БСП проф. Георги Михайлов разкритикува политиката в здравеопазването и по-специално гласувания днес на първо четене в НС бюджет на НЗОК. "Бюджетът на НЗОК е сериозен проблем. Той отразява политиките в областта на здравеопазването, които не търпят никаква промяна, независимо от сериозните дискусии, които бяха поставени от БСП", заяви Михайлов пред Bulgaria ON AIR. Той бе категоричен, че няма нищо ново във философията за здравеопазването и по думите му по-голямо количество средства отива в стара философия. "Най-голямата част отива за болнична помощ.

 • Предлагат промени между първо и второ четене на Бюджета на НЗОК

  ДаритковаПредложеният в бюджета мораториум предвижда догодина НЗОК да не финансира никакви нови дейности на болниците, които няма да имат право да работят по нови пътеки и процедури, а ще трябва да извършват същата дейност, каквато и тази година. Целта е увеличението в бюджета да не бъде изядено от нови дейности, а да бъде инвестирано в увеличаване цените на някои силно недофинансирани клинични пътеки. Председателят на здравната комисия д-р Дариткова обаче изрази несъгласие с тази забрана и заяви, че между първото и второто четене на Закона за бюджета на НЗОК ще предложи промени, които да обвържат мораториума с потребностите в Националната здравна карта, информират от mediapool.bg. Така забраната за финансиране ще се отнася само за ненужните нови структури, но не и за места, където има необходимост от разкриване на нови дейности. Тя даде пример със Смолян, откъдето е депутат и знае, че жителите на областта с нетърпение очакват откриването на ново отделение по инвазивна кардиология в областната болница, за което е помогнало и здравното министерство.

 • Приеха бюджета на НЗОК на първо четене

  НСБюджетът на НЗОК за 2018 г. мина на първо четене в парламента. За него гласуваха 125, а против бяха 88 депутати, съобщават от Actualno.com. В бюджета за НЗОК предвидените приходи и трансфери са в размер на 3 859 978 000 лв. Разчетените средства са при допускане на здравноосигурителна вноска в размер на 8%, като в разчетите са отразени ефектът от увеличаване на минималната работна заплата от 1 януари следващата година от 460 лв. на 510 лв. и ефектът върху размера на трансферите за здравно осигуряване от увеличаване на частта от осигурителния доход, върху който държавата внася здравни вноски за лицата, осигурявани за сметка на държавния бюджет от 55% от 2016 г. и 5% годишно от всяка следваща година до достигане на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица.

 • Д-р Стоян Борисов: Държавата е най-големият длъжник на Здравната каса (видео)

  д-р БорисовД-р Стоян Борисов, главен секретар на Българския лекарски съюз, заяви по Bloomberg TV Bulgaria, че парите никога не могат да бъдат достатъчни, особено ако се сравняваме със средноевропейските стандарти и трябва да се направи програма за 10 или 15 години, чрез която да се достигнат тези стандарти, а това е 7% от БВП.
  "Решено е да бъдат дадени повече средства за здравеопазване от бюджета тази година - 407 млн. лв. Ние нямаме възражения към макрорамката, предвид състоянието на страната, но не сме доволни от вътрешното преразпределение", обясни той.

 • БЛС: Ако бюджетът мине - ще преговаряме с надзора на здравната каса (видео)

  ПавловаОт Българския лекарски съюз смятат, че бюджетът за здравеопазване трябва да бъде коригиран, защото сумата за доболнична помощ е недостатъчна. В студиото на "Денят започва" по БНТ заместник-председателят на съюза д-р Галинка Павлова каза, че 7-те милиона предвидени за дейността на ДКЦ-та са недостатъчни. Затова лекарският съюз ще преговаря с надзора на здравната каса, ако бюджетът бъде приет в този вид.

 • Мораториумът е пътека към нищета и бедност

  povertyМиналата седмица, Надзорният съвет на НЗОК прие забрана за сключване на договори с нови лечебни заведения и нови дейности в съществуващите в момента и забрана за включване на нови лекарства в реимбурсните списъци. Проектът за закон бе подкрепен от министъра на здравеопазването, одобрен от Министерския съвет и внесен в Народното събрание. Целта на забраните е да се намалят разходите на НЗОК. След като касата практически премина към бюджетно финансиране на болниците и производителите на лекарства, всяка нова болница, нова дейност или нов медикамент се явява непредвиден разход. За това ги и забраняват.
  По принцип, намаляването на публичните разходите е легитимна цел за едно Правителство. Дали, обаче единственият начин е този?

 • С мораториуми и забрани се отказваме от развитието на медицината (видео)

  pres 07.11Пресконференция на тема „Правен хаос = светлина в тунела“ се проведе днес в пресклуба на БТА. Представителите на Националното сдружение на частните болници д-р Николай Болтаджиев, Красимир Грудев, д-р Методи Янков, д-р Цветан Диманов, д-р Венелина Милева и на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров представиха вижданията си за ситуацията в здравеопазването в контекста на отменените нормативни актове, проекта за бюджет на НЗОК и оставката на здравния министър.
  Д-р Кацаров заяви, че това, което изглежда като правен хаос, всъщност създава нови възможности за българското здравеопазване. Отмяната на редица незаконосъобразни нормативни актове от Върховния административен съд фактически създават отлична възможност за намиране на нови по-добри решения за развитие на здравната система. Всички сме свидетели на резултатите от въвеждането на Здравната карта, от медицинските стандарти и това са зачестилите фалити на лечебни заведения в последно време.

 • Становище на НСЧБ за бюджета на НЗОК за 2018 г.

  НСЧБСтановище по бюджета на НЗОК за 2018 година изпратиха от Националното сдружение на частните болници до Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание. В него се казва:

  „Оценяваме позитивно увеличението на приходната част на бюджета, което се надяваме да противодейства на тенденцията за нарастващ размер на доплащане от страна на пациентите. Според нас обаче съществува риск заложеното увеличение на приходите от здравни вноски с над 12% да не може да се реализира през следващата година.
  Оценяваме негативно обстоятелството, че и през 2018 държавата няма да плаща на 100% здравните вноски на подопечните си 9 групи осигурявани.
  Оценяваме позитивно намаляването на резерва на НЗОК на 3%. Това ще ограничи възможностите на Надзорния съвет на НЗОК да взема решения „по целесъобразност” при разпределянето на средствата за здравно осигуряване.