NSVOK top banner

Вход
Обновен 12:38 EET, Dec 13, 2018

ТЕЛК

 • insultВ Народното събрание ще се проведе кръгла маса на тема: „Пътят на инсулта от инвалидизиращо до предотвратимо заболяване“. В сградата на парламента ще се проведе и инициатива за запознаване на депутатите със социалната значимост на инсулта и важността на превенцията. Темата в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ коментира д-р Иван Вецев - експерт „достъп до лечение“ в Националната пациентска организация.

 • BPetrov zasedanieЗаконопроектът за социалните услуги обсъди Националният тристранен съвет. Той получи подкрепата на 4 от представителните организации. Асоциацията на индустриалния капитал в България и синдикатът КТ "Подкрепа" се въздържаха да подкрепят законопроекта, с който се предвижда децентрализация на услугите, за които ще отговарят общините. Българската стопанска камара е категорично против промените. Днешният съвет беше председателстван от социалния министър Бисер Петков, съобщават от БНР. Законопроектът е третото искане на протестиращите майки на деца с увреждания, наред със Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ.

 • BPetkovНадявам се протестите да приключат, след като се приеме законодателството, насочено към хората с увреждания. Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в предаването „Тази сутрин” по bTV. Той допълни, че не очаква трусове в управлението.
  „То вече е в ход – миналата седмица социалната комисия подкрепи единодушно проекта на Закон за хората с увреждания. Предстои на второ четене разглеждането на законопроекта за Закона за личната помощ. Готов е за разглеждане от правителството и Законът за социалните услуги”, каза Петков.
  Социалният министър коментира, че е приел оставката на вицепремиера Валери Симеонов като морален акт.

 • invalidi5 милиона лева са предвидени по процедурата "Социално включване в общността" на ОП "Развитие на човешките ресурси", която бе открита за кандидатстване преди няколко седмици. Крайният срок за кандидатстване за средствата е до края на януари. Това съобщи във Велико Търново зам.-министърът и ръководител на Управляващия орган на програмата Зорница Русинова.
  "По тази схема даваме възможност на неправителствени организации в партньорство с общини да разработят своите проекти, така че да осигурят качествени и иновативни съвременни социални услуги, свързани основно с възможността да се интегрират хора с увреждания в заетост. Ще подкрепим услуги и дейности, които до момента не се подкрепят от делегираните бюджети на общините", поясни тя.

 • maiki protest WCОставката на Валери Симеонов е само началото и малка спечелена битка от майките на деца с увреждания. Те обаче са готови да протестират, докато оставката на лидера на НФСБ бъде приета в Народното събрание. Това стана ясно от думите на Вера Иванова от инициативата "Системата ни убива" в студиото на Bulgaria ON AIR. Майките очакват и гласуването на предложените промени в Закона за интеграция на хората с увреждания.
  "Толкова пъти сме лъгани, толкова пъти ни е обещавано...", отбеляза Вера Иванова.

 • P PetrovПореден скандал в парламента – депутат от Националния фронт за спасение на България отново с обида към протестиращите майки. Петър Петров заяви вчера, че децата с увреждания трябва да бъдат настанявани в домове, за да могат родителите им да работят, а за тях да се полагат специализирани грижи. Той нарече тези деца „ненормални във всяко едно отношение”, информират от bTV. Днес Петров трябваше да обясни думите си, но така и не го направи. Реагираха обаче всички останали. ВМРО се разграничиха, БСП осъдиха тези думи с декларация от парламентарната трибуна, остри реакции имаше и от ГЕРБ и ДПС.

 • tehn invalidЕкипът на "Асист - помагащи технологии" беше домакин на международна конференция. Деца и възрастни с увреждания могат да се изразяват и да правят самостоятелен избор на цената на жълти стотинки. Как е възможно това показаха д-р Евгения Христова и Надин Гринберг от Фондация "Асист - помагащи технологии", информират от Nova TV . За 4 години методите и инструментите, представени от фондацията, са облекчили живота на стотици семейства. Те се радват на международен интерес и признание както от специалистите в областта на помагащите технологии, така и от УНИЦЕФ.

 • deza diabetРодители на деца с диабет, които на 16 години се явяват за преосвидетелстване, са сигнализирали БНР, че получават по-нисък процент в ТЕЛК-решенията. Майката на Диян Юруков разказва, че подавайки документите, ги карат да изчакат още 2 седмици и решение на НЕЛК с мотив, че детето минава в графа „Възрастни“.
  „Какво значи това? Той спира да бъде ученик, той изведнъж се е излекувал от диабета?“, пита майката.
  Тя допълни, че Диян вече е получил решение, в което се удостоверява намалена работоспособност 50%, а досега е бил със 71%, като от направените изследвания е видно, че състоянието на детето се влошава.

 • M PopovaС песента "Вървят ли двама" и певицата Мариана Попова подкрепи майките на деца с увреждания, които за поредна вечер вчера се събраха пред стълбите на Партийния дом.
  „Искам да знаете, че не сте сами“, обърна се певицата към събралите се протестиращи, които тази вечер бяха по-малобройни в сравнение с предните вечери, информират от БГНЕС.
  Майката на дете с увреждания Весела Одажиева заяви, че макар и в по-малък числен състав, не означава, че майките са се отказали. Те ще продължат да протестират, докато не получат исканата оставка на Валери Симеонов. На въпрос как гледат на твърденията, че са платени и зад тях стоят различни партийни интереси, Одажиева заяви, че гледат с насмешка и ако бяха платени, щеше да има много по-голяма численост от протестиращи.

 • ShulevaНеобходимо е функцията на личен и социален асистент на хората с увреждания да бъде върната в бюджета. Това каза в предаването „Лице в лице” по bTV бившият вицепремиер и социален министър Лидия Шулева. По думите ѝ неслучайно майките на деца с увреждания излизат на протести на площадите.
  „По мое време, през 2002 г., за първи път създадохме социален асистент за децата, които навършват 18-годишна възраст. Така на практика всички тези разходи за хората с увреждания се изпълняваха изцяло от бюджета. Когато България стана член на ЕС някой реши, че може да се използват средства от европейските фондове и програми, вместо от бюджета. Това е пълен абсурд. Това е изцяло бюджетна функция, която трябва бъде върната както беше през 2002 г.”, изтъкна Шулева.

 • glasuvane parlamentС пълно единодушие днес депутатите приеха Закона за хората с увреждания, а в момента текат обсъжданията на закона за личната помощ. Законът беше приет със 174 гласа "за", без гласове "против" и въздържали се, информират от БНТ. По време на дебата най-големи спорове имаше по текста, който предвижда Националният съвет по интеграция на хората с увреждания да се поеме от вицепремиера, понастоящем Валери Симеонов. Досега тази отговорност се поемаше от министъра на труда и социалната политика.
  „Няма драма... след първо и второ четене ще предложим министъра на труда да продължи да оглавява Националния съвет за хората с увреждания“, заяви Светлана Найденова от ГЕРБ.

 • bashta deteTELKБащата, който заведе своя 18-годишен син за няколко часа при премиера, за да види как се гледат деца с увреждания, коментира в предаването „Преди всички“ по БНР, че вижда пълен разпад, който тече от няколко години в държавата и той е не само за хората с увреждания, а изобщо.
  „Дано да се засрамят. През годините не съм усетил такова нещо. На приказки от време на време има някакъв срам, но в действията – не. За Валери Симеонов – това е кощунство. Ако той оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, не мога да намеря дума за това… Не се обиждам от неговите приказки, а ги усещам като някакво обвинение – все едно моето дете е здраво и право, а аз просто лъжа и се мъча нещо да изкрънкам от институциите и държавата", каза Емил Мавродиев.

 • WC usmОстри реакции в парламента срещу законовия текст, който предвижда вицепремиерът Валери Симеонов да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Текстът мина вчера на първо четене в социалната комисия в парламента, припомнят от БНТ. Спорният текст от Закона за хората с увреждания е съгласуван много преди скандала с вицепремиера Симеонов. След този скандал някои от депутатите смятат, че текстът трябва да се промени в частта, която предвижда Симеонов да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

 • invalid rabotaДава ли се реална възможност за нормален живот на хората с увреждания? Този въпрос е основен във време на протести на майки на деца с увреждания. Заболяването на Тодор Църев е откакто се е родил. Въпреки всичко той е воден от силната воля за нормален живот.
  "Досега 28 години съм паразит на държавата, тя ме е гледала, тя ми е осигурявала всичко. Вече не искам това, искам сам да се издържам, сам да си плащам сметките", каза Тодор.

 • InvalidПарламентарната комисията по здравеопазване единодушно гласува Законопроекта за хората с увреждания, който беше представен от заместник-министъра на труда и социална политика Султанка Петрова. На срещата присъстваше и представител на омбудсмана, който заяви подкрепа и каза, че това е стъпка напред за решаването на проблемите на хората с увреждания.
  Председателят на комисията д-р Даниела Дариткова обясни, че проектът е добре структуриран, ясен и е съобразен с международните стандарти в тази сфера. Според нея също така е изключително важно регламентирането и приемането на Националната програма за ранна диагностика за генетични заболявания.

 • biznesРаботодателските организации, които се срещнаха днес с вицепремиера Валери Симеонов, заявиха, че трудно ще преглътнат поредна оставка, особено на член на кабинета, който работи добре с бизнеса. И двете страни изразиха единомислие по темата със задължителните квоти за хора с увреждания. Те поискаха това да отпадне. И ги нарекоха "данък инвалид". Става въпрос за това работодатели с 20 до 49 работници да трябва да назначат поне един човек с увреждане, с 50 до 99 – двама служители с увреждане, а със 100 и над 100 – 4% от средносписъчния им състав, припомнят от Bulgaria On Air. Ако не се назначат бройките хора с увреждания, конкретната фирма трябва да внася всеки месец във фонд към Агенция за хора с увреждания такса в размер на 30% от минималната заплата за всеки неназначен човек с увреждане.

 • maiki bTVПротестиращите майки на деца с увреждания определиха като цинични думите на вицепремиера Валери Симеонов и бяха категорични, че няма никакви политически интереси в техните искания. Днес от 12.30 ч. те се събират пред Министерския съвет в София с настояване Симеонов да подаде оставка, информират от bTV. Протести ще има и в редица други градове.
  „Как може да се приеме нещо толкова цинично, при условие че толкова месеци сме вече по улиците и обясняваме, че не става въпрос дори само за нашите деца, а за всички хора с увреждания”, каза Димитрина Русева, майка на дете с увреждане, което е над 18-годишна възраст.

 • WC200Възмущение и призиви за оставка на вицепремиера Валери Симеонов провокира определението му “Кресливи жени с уж болни деца“, отправено към протестиращите майки на деца с увреждания, за което вече ви информирахме. Изказването му пред телевизия СКАТ след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество във вторник предизвика гневни реакции в социалните мрежи. Премиерът Бойко Борисов се извини от името на правителството, но отказа да коментира темата за оставката на Симеонов, съобщават от mediapool.bg. Според вицепремиера Законът за хората с увреждания е заченат в грях и майките на деца с увреждания са оказали натиск, използвайки децата си, за да постигнат материални цели.

 • WC200Майките на деца с увреждания от палатковия лагер пред парламента отправиха призив в социалните мрежи всички последователи в София на движението "Системата ни убива" да се съберат пред Народното събрание. В момента майките са в парламента и отказват да излязат оттам докато вицепремиерът Валери Симеонов не дойде и не се извини за казано от него в телевизионно интервю, в което е използвал думите "кресливи" и "спекулиращи с уж болните си деца".

 • sistemata ubivaМайките от инициативата "Системата ни убива" планират преместването на палатковия лагер от пространството до парламента пред здравното министерство, където ще настояват за реформа в ТЕЛК. Това ще се случи след като депутатите одобрят законите за хората с увреждания и за личната помощ на второ четене, информират от Bulgaria On Air. Вчера законите бяха одобрени от Министерския съвет, а утре предстои разглеждането и на първо четене от депутатите. Законопроектът за социалните услуги, в работната група по който участваха и майките, е качен за обществено обсъждане. До края на годината и той ще влезе в парламента.