NSVOK top banner

Вход
Обновен 9:37 EEST, Aug 14, 2018

ТЕЛК

 • Manolov PodkrepaКТ „Подкрепа“ са поискали от НОИ и Агенцията за социално подпомагане данни за издадените решения за инвалидни пенсии. Това съобщи президентът на синдиката Димитър Манолов. Целта е да се установи кои са населените места с подозрително голям брой хора с еднакви диагнози в експертните решения. Анализът на базата данни ще позволи да се види къде стават измами с фалшиви решения.
  „Изненадваме се, че такива проверки не са извършвани до сега. Вместо това се правят промени в начина на освидетелстване. С промените искат да намалят плащанията на тези, които имат право, вместо да гоним тези, които са измамници и имат фалшиви решения.”

 • kapka panРегистърът на хората с увреждания трябва да дава информация за това какви конкретно са потребностите на всеки един човек. Тази информация в момента съществува на много места, но данните за конкретен човек не могат да останат статични, защото състоянието на всеки един може да се промени, каза в предаването „Преди всички“ Капка Панайотова от "Център за независим живот".
  „Този регистър, както е направен, той не обслужва по никакъв начин правенето на политики. Той просто пое 2 милиона лева“.
  Според Панайотова големият проблем е, че разбирането за увреждания в България не се е променило изобщо спрямо последните 50 години.
  „България е една от много малкото страни в Европа, в която няма академична специалност, наречена „Социология на уврежданията“.

 • polizai NSМайките на деца с увреждания, които протестират пред Народното събрание от началото на юни, подаряват днес пояси и други плажни принадлежности на депутатите, които от утре са в дълга лятна ваканция. Те успяха да наредят част от поясите, топките и играчки за плаж пред служебния вход на парламента, съобщават от bTV. После обаче кордон от полицаи ги обгради и не ги допускаше до влизащите народни представители.

 • Manolova zakonОмбудсманът Мая Манолова заяви, че поема ролята на посредник в противоречията между двата палаткови лагера пред Народното събрание. Тя се срещна и с майките на деца с увреждания, и с организациите на хората с увреждания.
  "И двете палатки имат притеснения от реформата, която предстои да се случи, и по-точно от факта, че не е ясно дали наистина социалното министерство ще прави реформа, както е обещало. Аз също споделям техните притеснения, а иначе това, в което се убедих, е, че проблемите са им еднакви. Те нямат противоречиви интереси. Всъщност техният проблем е с политиките по отношение на хората с увреждания. Те са еднакво неглижирани", каза омбудсманът.

 • Petkov NSНа фона на разрастването на протестите на хората с увреждания, социалният министър Бисер Петков беше изслушан от депутатите. Той обяви пред народните представители, че ще търси консенсус между двете страни, а от опозицията му препоръчаха да намери официален ресурс.
  "В последните седмици и месеци сме свидетели на ескалиране и ултимативност на исканията на хората с увреждания, граничещи с анархизъм", заяви Петков пред народните представители.

 • BPetkovДнес в Народното събрание социалният министър Бисер Петков заяви, че не е реалистично да има безлимитно използване на лична помощ, защото това е скъпа услуга и когато бъде предоставено това универсално право, трябва да има сигурност, че ще бъде финансирано устойчиво. Той беше изслушан в парламента за хода на работата по законопроектите за хората с увреждания.
  „В последните седмици хората с увреждания се настроиха един срещу друг, това прави задачата по постигане на взаимно приемливо решение много трудна”, каза още Петков.

 • malki horaДнес правителството прие решение, с което Сдружение „Национална организация малки български хора“ е признато за представителна организация на национално равнище в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания за срок от три години, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Сдружението работи активно в обществена полза по проблемите на малките хора в България, обединява, защитава правата и интересите на своите членове и техните семейства, осигурява условия за социална интеграция и равностойно участие в обществения живот на хората с нисък ръст в България.

 • nov protestNSМайките на деца с увреждания се опасяват, че новият палатков лагер на хора с увреждания пред Народното събрание е провокация. Пред bTV Вера Иванова заяви, че палатките на съседния лагер се разпъват всеки ден специално за медиите.
  „Това, което много ме притеснява е, че тяхното съгласувателно писмо не е тук”, коментира Иванова.
  Тя призова законите да се спазват и категорично заяви, че не може да приеме демонстрацията за легитимна.

 • 2palatkaNSПродължава разнобоят в редиците на хората с увреждания. Втори палатков лагер изникна преди часове пред парламента. От национално представителните организации протестират на метри от лагера на майките на деца с увреждания. При двете протестиращи групи отиде социалният министър Бисер Петков. Той призова протестиращите майки на деца с увреждания да се върнат в работната група за Закона за хората с увреждания. По думите му крайният срок за разработване на закона наближава, а от министерството искат всички групи хора с увреждания да бъдат удовлетворени. Според министъра е реалистично законът да бъде гледан в началото на октомври от Народното събрание, ако майките се върнат в работната група. 

 • BaliМайките на деца с увреждания „отидоха“ на Бали. Те сложиха няколко бали сено пред палатковия лагер срещу входа на парламента.
  „Ето ги и нашите Бали, а вие си почивайте на остров Бали“, пише на плакат. По този начин майките се обръщат към народните представители, които до този момент се правят на „ударени“ за исканията на родителите на страдащите деца, които са свързани с приемането на три закона, които да гарантират нормален и достоен живот на хората с увреждания.

 • pravila TELKРеформата в ТЕЛК ще ощети хиляди пациенти със срочни решения. Затова предупреждават неправителствени организации. Степента на увреждане в повечето случаи ще се определя само от водещото заболяване. От bTV разказват за Снежана Шопова, която още от ученическите си години се бори с тежко очно заболяване. Зрението на едното око почти е загубено, на другото – силно намалено. Има проблеми с движението, прекарала е и микроинсулт. ТЕЛК-ът ѝ е за 93% увреждане.

 • MS200Министерският съвет прие на днешното си заседание промени в Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи. Целта е правилникът да бъде синхронизиран с последните промени на Закона за здравето, съобщават от БГНЕС. Очаква се също така с направените изменения да се намали административната тежест за освидетелстваните лица чрез въвеждане на организационни промени в работата на ТЕЛК и НЕЛК - по-кратки срокове за освидетелстване, неангажиране с явяване пред ТЕЛК и НЕЛК за извършване на клиничен преглед, когато медицинската документация обективизира здравословното състояние напълно.

 • Nenkov BNTБюджетът харчи към милиард и нещо за хора с увреждания, като част от тях наистина са хора с увреждания, но част от тях работят, работят и то професии, които въобще не са за хора със степен на инвалидност. Една електронна връзка между базата данни на ТЕЛК и който и да е работодател, много лесно може да хване тези. Това коментира бившият здравен министър д-р Мирослав Ненков в студиото на "Денят започва" по БНТ. Той допълни, че начинът за получаване на решение от ТЕЛК, тоест един човек да бъде нетрудоспособен с някакъв процент е много прост и лесен, а системата е разпробита здраво.

 • tristranka2След като отпратиха омбудсмана Мая Манолова от заседанието на тристранния съвет днес, социалните партньори обсъдиха промените в наредбата за ТЕЛК, предложени от здравното министерство. В крайна сметка тристранката въобще не обсъжда законопроекта за социалното осигуряване, заради който Манолова се появи на заседанието, тъй като вносителят не присъстваше, за да го представи. Съветът обаче прие промените, засягащи медицинската експертиза, информират от mediapool.bg. Промените предлагат да отпаднат диапазоните при оценяването на конкретно заболяване. Целта е да се преодолее субективната оценка при определяне вида и степента на увреждане. Така процентът нетрудоспособност за дадено заболяване ще е еднакъв за всички. Съпътстващи болести ще могат да носят до 20% към процента нетрудоспособност от основното заболяване или увреждане.

 • BPetkovПоследните предложения на социалното министерство за хората с увреждания са толкова неадекватни, че успяха да обединят срещу себе си всички спорещи организации и те се заканиха да отговорят с "брутален протест". От ведомството за пореден път показаха, че идея няма как да реша проблемите на хората с увреждания. Вместо да се концентрират върху адекватното определяне на необходимите средства за всеки болен - което е и поводът за няколкомесечните демонстрации, социалното министерство предлага данъчни облекчения за фирмите и кооперациите, в които работят хора с увреждания. Така, вместо да се затворят вратичките, през които изтичат парите за хората с увреждания, се отварят нови пробойни. Представителите на майките на деца с увреждания напуснаха възмутено заседанието на работната група, която обсъждаше предложенията.

 • tristranka17Омбудсманът Мая Манолова беше изгонена от заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, който трябва да обсъди промени в телковете и пенсионирането на миньорите. Манолова се появи в началото на тристранката в Министерския съвет, съобщават от 24 часа. Вицепремиерът Валери Симеонов я попита какво прави на съвета, след което поиска мнението на социалните партньори дали тя да остане. Бизнесът бе съгласен, ако някой признае Манолова за член на своята делегация. Синдикатите обаче бяха категорично против. Въпреки това Манолова настоя, че има право по Закона за омбудсмана да присъства.

 • Holevich200Ако Наредбата за медицинската експертиза бъде приета в този ѝ вид, 200 000 души ще изпаднат извън системата, а всички други ще минат в по-долна група, с изключение на хората с най-тежки множествени увреждания. Това заяви в предаването „Преди всички“ по БНР д-р Боряна Холевич от ТЕЛК-София. Днес НСТС ще заседава, като основна тема ще е проектът за промени в Наредбата за медицинската експертиза. Д-р Холевич обаче подчерта, че това е същият проект за промени, който беше внесен преди време и разбуни духовете, а хората с увреждания заявиха готовност за протест. Тя е категорична, че проектът беше оттеглен и върнат същият.

 • Днес Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди промени в  наредбата за медицинската  експертиза, за да се преодолее субективната оценка при определяне TELKвида и степента на увреждане, съобщи БНР. В работата на съвета участват представители на Правителството на работодателските и синдикалните организации, които са признати за национално – представителни. Предлага се да отпаднат диапазоните при оценяването на конкретно заболяване и всяко да е с фиксиран процент, за да се избегне субективизма при определянето на крайната оценка. Предвижда се лекарите да дават проценти на неработоспособност само за основно, но не и за съпътстващи заболявания, кооито само ще се вписват в решението.

 • protest invalidiМайки на деца с увреждания излизат на ефективен и „брутален“, по думите им, протест на 30 юли. Мярката е в знак на несъгласие срещу поправките в Закона за личната помощ, съобщават от Nova TV. Днес омбудсманът Мая Манолова упрекна социалното министерство в това, че прави псевдореформа.

 • glasuvane parlamentНародните представители гласуваха окончателно промените в Закона за интеграцията на хората с увреждания. Месечната добавка за социална интеграция ще се предоставя в зависимост от степента на намалена работоспособност или вида и степента на увреждането. До спешната промяна в закона се стигна, след като ВАС отмени уеднаквяването на размера на добавките на хората с увреждания в Правилника за прилагане на закона, припомнят от БНР. Поправките в закона касаят близо половин милион души в страната.