Обновен 12:00 EET, Feb 24, 2018

ТЕЛК

 • Експерти: Реформата в ТЕЛК ще задълбочи проблемите на системата

  НСС критики беше посрещната концепцията на социалното министерство за реформа в ТЕЛК и НЕЛК на първото ѝ обсъждане в съвместно заседание на комисиите по социална политика и по здравеопазване в Народното събрание. Промените, които се обещават от години, все още не са оформени в законопроект, информират от вестник Сега. Основната постановка на предложената реформа е експертизата да се раздели на две - здравното министерство да преценява заболяването, а социалното - доколко то пречи на болния да работи. Това налага и създаване на две комисии - здравна, която ще определя степента на увреждане, и комисия за експертиза на работоспособността, която според концепцията трябва да заработи към НОИ през 2019 г., а цялостният модел да тръгне от 2020 г. Предложената реформа е свързана с 18 нормативни акта, които също трябва да претърпят промени. На този етап обаче разгорещените дискусии по концепцията не предвещават бързо постигане на консенсус. Основните дебати са свързани с втората комисия за експертиза на работоспособността и бъдещето на инвалидните пенсии.

 • Министър: Правим усилия в рамките на възможното за хората с увреждания (видео)

  16.0281 млн. и 400 хил. лв. повече за хората с увреждания в сравнение с 2017 г. ще даде Министерството на труда и социалната политика, като от тях 68 млн. 400 хил. лв. ще бъдат за покриване на разходите по услугата „личен асистент“, информират от Телевизия Европа. Останалите 13 млн. лв. са предвидени за интеграционни добавки на хората с увреждания, което се налага заради увеличаването на гарантирания минимален доход.

 • Промени за лекарите от ТЕЛК и НЕЛК

  321551В парламента приеха на второ четене промени в Закона за здравето, според които отпадна забраната членовете на Териториалните експертни лекарски комисии и на Националната експертна лекарска комисия да упражняват дейности, които подлежат на техен контрол, както и да извършват консултативна дейност, свързана с вида и степента на увреждане, временната неработоспособност и трайно намалената работоспособност. Така лекарите от ТЕЛК и от НЕЛК ще могат да работят и на друго място, а в комисиите ще могат да участват и лекари, които извършват лечебна и диагностична дейност.

 • Майка на дете с увреждания: Обидно е, че държавата се държи с нас като с „кухи лейки“ (видео)

  12Валентина Христова, майка на дете със 100% инвалидност, коментира пред Bulgaria ON AIR, че е излишно хабене на енергия и ресурс, за сметка на много по-важни неща, които трябва да се решат, приетите на второ четене поправки в Закона за държавни такси. Тя беше категорична, че докато хората в неравностойно положение живеят в окаяно състояние, дали ще бъдат наричани "инвалид" или не, е без значение.

 • Заличават термина "инвалид" в законодателството ни

  Untitled2Заличиха термина "инвалид" на първо четене на промените в Закона за държавните такси в парламента. Според авторите на предложението така ще бъде улеснена социалната интеграция на хората с увреждания и заличаването на думата "инвалид" от българското законодателство ще допринесе за преодоляването на стереотипното мислене за хората с увреждания като неспособни, невалидни, негодни, предаде БТА. Крум Зарков, един от вносителите, подчерта, че думата "инвалид" трябва да се премахне завинаги от българското законодателство, защото носи негативен заряд. Освен това конституцията борави с термина "лица с увреждания".

 • Лекари от ТЕЛК ощетяват пациенти, за да избегнат актове (видео)

  ХолевичД-р Боряна Холевич, председател на Сдружението на лекарите от ТЕЛК – София, коментира пред Телевизия BiT поредното напрежение между лекари и държава. По информация от НОИ, 56 000 лева ще трябва да платят лекари, издали неверни ТЕЛК решения за степен на инвалидност, на базата на които НОИ е отпускал пенсии. Това решение на НОИ провокира недоволство у лекарите и много от тях заплашиха с оставки. Д-р Холевич поясни, че мярката не е нова и досега НОИ са съдили лекарите, но в 90% от случаите са загубили делата. Според нея НЕЛК никога не спазват 3-месечния срок за освидетелстване, след като е взето ТЕЛК решение.

 • Без такси в детски ясли и градини за деца с увреждания във Варна

  децаОт пресцентъра на Общински съвет – Варна съобщиха, че от 1 януари 2018 г. родителите на деца с увреждания в морския град няма да плащат такси в детските ясли и градини. Решението е взето на заседание на Правната комисия, на което бяха одобрени промените в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и услуги, в частта за таксите за яслите и градините, съобщават от Агенция Фокус. Процентът на инвалидност на децата ще е без значение, необходимо е единствено експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК.
  В момента от такса са освободени родителите на деца с над 70% инвалидност. По молба на Свилена Христова, председател на фондация „Живот със синдрома на Даун“, първоначално беше решено процентът да бъде намален на 50%, като тази промяна щеше да засегне около 167 деца.

 • НОИ са установили 25 случая на неверни ТЕЛК решения за 2016 г. (аудио)

  ИвановИвайло Иванов, управител на Националния осигурителен институт, заяви пред БНР, че лекари от ТЕЛК комисии връщат средства само при доказани случаи на издадени неправомерни решения.
  „Когато лекарите в ТЕЛК са издали актове, които не са правомерни, тоест това е установено чрез решение на НЕЛК или на съответния административен съд, едва тогава и само в този случай на лекарите се налага такава санкция от експертните комисии към НОИ, и те, естествено, трябва да възстановят сумата, която е надвзета или с която е ощетено държавното обществено осигуряване“, обясни той.

 • Д-р Холевич: Лекарите от ТЕЛК отговарят финансово за чуждо бездействие (аудио)

  dz070416 dr.holevich x264 116181 400x219Председателят на Сдружението на лекарите от ТЕЛК - София д-р Боряна Холевич коментира пред БНР, че НЕЛК никога не спазва тримесечния срок при обжалвано решение на ТЕЛК.
  „Гледат се пациентите след година, често пъти и повече от година. В това време пациентът получава социалната пенсия за инвалидност и ако НЕЛК определи процент, по-нисък от определения от ТЕЛК, лекарите от ТЕЛК изплащат от собствения си джоб начислените суми“, обясни тя и допълни, че проблемът е лесен за решаване, но никой няма желание да го реши.

 • Зам.-министър Пенков успокои недоволните лекари от ТЕЛК

  ПенковЗаместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков посети лекарите от пловдивския ТЕЛК, след като те заплашиха с колективна оставка заради ревизионните актове, които плащат за отменени решения за инвалидност.
  "Удовлетворени сме от разговора с Пенков. Той пое ангажимент да инициира тристранна среща между здравното, социалното министерство и НОИ за намиране на решение на проблема. Един от вариантите е да се наложи мораториум върху плащането на актовете", каза шефът на ТЕЛК - Пловдив д-р Райна Ангелова.
  Тя и колегите ѝ остават в готовност да напуснат, ако въпросът остане висящ, информират от 24 часа.

 • Зам.-министър Пенков при лекарите от ТЕЛК - Пловдив

  ПенковДнес, 12 декември, след 15 часа заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков ще се срещне с лекарите от ТЕЛК – Пловдив. От Министерството на здравеопазването информираха, че веднага след срещата, не по-рано от 16 часа, ще има брифинг пред сградата на РЗИ – Пловдив.

 • Лекари от ТЕЛК – Пловдив съдят държавата в Страсбург (видео)

  sudКакто ви информирахме вчера, лекарите от ТЕЛК - Пловдив са готови да подадат групово оставка, защото трябва да плащат от собствения си джоб парите, които пациенти със завишен процент инвалидност са получили. Става въпрос за хиляди левове, а някои от медиците вече са със запорирани заплати и лично имущество.
  „Проблемът е от години. Обжалваните от НОИ и отменени от ТЕЛК пенсии ние трябва да възстановяваме от собствените си средства”, обясни пред NOVA д-р Янчо Лечев.
  Медиците категорично отричат да издават фалшиви решения за процента на инвалидност на някои пациенти. Лекарите обясняват, че работят само на базата на документи, които получават от болниците.

 • Лекари от ТЕЛК заплашват с колективни оставки

  ТЕЛКС колективни оставки заплашиха лекари от ТЕЛК - Пловдив заради неразрешения от здравното министерство проблем с актовете за нарушения, съобщават от mediapool.bg. Много от лекарите плащат от собствения си джоб вече получените от пациентите инвалидни пенсии, които Националната лекарска комисия и НОИ са отменили със задна дата.
  “Това са финансови санкции за пари, които са взети от пациентите, а не от нас“, коментира д-р Янко Лечев, председател на една от четирите комисии в Пловдив.

 • Сигнализираха президента за реформата в ТЕЛК

  РадевНационално представените организации за хора с увреждания внесоха декларация за необходимостта от реформи в системата на ТЕЛК на среща с президента Румен Радев. Националният съвет за интеграция на хората с увреждания е против концепцията за реформа в ТЕЛК, според която немедицински лица, служители от НОИ, ще издават експертиза за трудоспособността на хората с увреждания.
  Адриана Стоименова от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания заяви пред БНР, че организацията не приема служители на НОИ да издават експертизи за трудоспособност по документи. Хората с увреждания имат готовност на 3 декември да организират протест заради решението две комисии да издават ТЕЛК решения – медицинска и за работоспособност.

 • Комисии във всички големи болници ще улесняват системата на ТЕЛК (видео)

  КоралскиИзпълнителният директор на Агенцията на хората с увреждания Минчо Коралски коментира пред БНТ промените, които ще бъдат направени в ТЕЛК. В медицинската експертиза промените ще бъдат свързани с това как хората да бъдат диагностицирани и как да бъдат определяни вида и степента на увреждане. Той допълни, че новото предложение във всички големи болници да има комисии, които на място да дават веднага степен на увреждане без да се ходи на ТЕЛК, ще облекчи сравнително системата. Предвижда се и промяна в статута на лекари, които са в ТЕЛК.
  Според Минчо Коралски методиката ще бъде променена, така че хората да не се разкарват, когато е ясно, че в здравето им не може да настъпи промяна.

 • Министър и депутати се договориха за бюджета на НЗОК и промените в ТЕЛК

  АнаниевСлед среща на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и депутати от "Обединени патриоти" стана ясно, че за здравето на българина за следващата година ще бъдат намерени още 27 милиона лева. Допълнителните средства обаче ще дойдат от резерва на НЗОК, а не от друго перо на държавната хазна, информират от bgnes.com. Ананиев и патриотите обсъдиха проектобюджета на НЗОК, който утре ще бъде разглеждан в ресорната парламентарна комисия.

 • Д-р Холевич: Единствената цел на реформата в ТЕЛК е отнемане на права на хората с увреждания (видео)

  ХолевичД-р Боряна Холевич, председател на Сдружението на лекарите от ТЕЛК – София, коментира пред БНТ концепцията за реформа в медицинската експертиза. Тя прочете писма на хора с увреждания, които помоли да бъдат предадени на властимащите:
  „Дами и господа, вие, които разполагате с чуждата съдба, спите ли спокойно, имате ли апетит, а има ли какво да ядете? Спокойно ли Ви е за утре, че ще имате всичко? На мен не ми е… Знаете ли защо? Защото заболях. Заболях и неволно станах инвалид, трън във вашите очи. Сега освен, че съм болна, съм и гладна…”, цитира тя едно от писмата, а друг човек с увреждане пита: „Господин Красимир Каракачанов, госпожо Султанка Петрова, защо не изпитвате срам от действията си спрямо инвалидите на България?”

 • Министър Петков: На следващ етап ще стане ясно дали работещите хора с увреждания ще получават инвалидна пенсия

  Бисер ПетковМинистърът на труда и социалната политика Бисер Петков заяви, че въвеждането на експертизата на работоспособността е етап от общата реформа в системата на ТЕЛК и предстои да бъдат уредени с осигурителното законодателство правата на хората с увреждания, което не става в тази концепция. Според него на следващ етап ще има отговор и на въпроса дали работещите хора с увреждания ще получават и пълна инвалидна пенсия, информират от investor.bg. Концепцията предвижда обособяване на експертизата на работоспособността, която сега е част от общата медицинска експертиза, и извършването ѝ самостоятелно от отделни органи, които се предлага да бъдат към НОИ - така наречените "комисии за експертиза на работоспособността".

 • Организации на хора с увреждания: Отдавна чакаме реформата в ТЕЛК, но не сме съгласни с предложенията (видео)

  БТВНационално представителните организации на хора с увреждания не са съгласни с новата концепция за реформа на експертизата на работоспособността. Тя беше внесена в парламента от социалния министър на 31 октомври, информират от bTV. Според нея ще има две комисии – едната ще е здравна и ще определя увреждането, а другата ще е към НОИ и ще оценява работоспособността на всеки болен. Така ще се решава кой да получи инвалидна пенсия и кой да бъде насочен да си търси подходяща работа. Решенията на комисиите към НОИ ще важат до пет години. Целта на предложенията е да се засили контролът над отпусканите инвалидни пенсии.

 • „Обединени патриоти“ имат амбиция да се преразгледат всички решения на ТЕЛК за 2 г.

  ТЕЛКНародният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ Калин Поповски заяви след среща с организации на хора с увреждания в парламента, че имат амбицията за около 2 години, по т.нар. гръцки модел, хората с увреждания да преминат през оценка на медицинската работоспособност, съобщават от Агенция „Фокус“.
  „Хората с увреждания са около 1 млн. и се разделят на две големи групи. Около 450 000 са тези между 18 и 60 години, те имат ТЕЛК-ови решения в работоспособна възраст. Още около половин милион имат интеграционни добавки за хора, пенсионирани по възраст“, обясни той.