NSVOK top banner

Вход
Обновен 14:36 EEST, Oct 19, 2018

Спешна помощ

 • Lekari zala82-годината Савка е уважаван фотограф от Несебър и живее със съпруга си в Бургас. Повече от 40 години е със сърдечно-съдово заболяване и е на медикаментозна терапия. Има поставен троен байпас, а отпреди няколко месеца и пейсмейкър, който регулира пулса. Веднага след операцията се чувства добре, но в началото на лятото лесно се уморява и задъхва, разказват от вестник 24 часа. Нощта преди инцидента тя получава силни болки в гърдите, а рано сутринта съпругът ѝ позвънява на спешна помощ.

 • speshna pomС над 163 млн. лв. ще се финансира развитието на спешната медицинска помощ в България по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Министерският съвет даде съгласието си ръководителят на Управляващия орган на програмата да подпише договор за безвъзмездна финансова помощ с Министерството на здравеопазването за изпълнението на проект „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“.

 • ear painМиналата събота, , детето ми на 3 години и 10 месеца се събуди и каза,че я боли ухото. Започна да плаче и да се държи за ухото и като майка и човек, който е страдал от болки в ухото я заведох в ЕДИНСТВЕНИЯ спешен кабинет УНГ в София в УМБАЛ Царица Йоанна - ИСУЛ.
  При първото ми отиване на регистратура, бях попитана дали сме с направление. Казах, че не е с направление и след като беше извършен прегледа ме накараха
  да заплатя 30 лв. след което да се върна в кабинета, за да си получа бележката с изписаните лекарства.
  Когато попитах защо се заплаща прегледа, доктора ми показа някаква наредба, залепена на вратата, в която пише, че ако случая не е спешен прегледа се заплаща. На регистратурата обясниха, че спешен  случай е този, който налага хоспитализация.
  Искам да попитам нормално ли е да бъдат взети 30 лв. за преглед на ДЕТЕ в СПЕШЕН КАБИНЕТ. Ако имах направление, дали щях да си заведа детето в спешен кабинет в Събота?! Това става изведнъж и аз трябва да предприема действия, щом е почивен ден и личния й доктор не е на работа.

 • arest jena

  Пияна 36-годишна жена бе арестувана, след като се развихри в Центъра за спешна медицинска помощ в Дългопол. Срещу нея е образувана преписка по указа за борба с хулиганството. Материалите са предадени на Районна прокуратура Провадия. Инцидентът станал вчера около 17 часа, съобщават от 24 часа. По данни на медиците, обилно почерпената дама отишла сама да потърси лекарска помощ. Още с влизането си вдигнала скандал. Продължила да ругае дежурните лекари, обиждала ги, псувала и заплашвала. Наложило се да бъде извикана полиция, за да усмирят буйната жена.
  Пристигналият на място полицейски екип я откарал в районното. Т. Т. е задържана за 24 часа.

   

 • D GeorgievНад 60% от повикванията на телефон 112 не са спешни. Това заяви пред БНТ завеждащият д-р Делян Георгиев от ЦСМП - София.
  „Адресите, които изпълняваме, са за неспешни случаи, викали са ни за гъбички по ноктите и неща, от които няма как да загине човек и това много затруднява работата ни, понеже ако сме на неспешен адрес, някой губи живота си“, добави той.
  Д-р Георгиев отбеляза, че ако я няма тази злоупотреба със Спешна помощ, макар и с намаления ресурс, те ще могат да изпълняват всички спешни адреси.

 • agresiaОт РУ - Мездра информираха за постъпило съобщение от дежурен екип на Филиала за спешна медицинска помощ – Мездра, че при посещение на сигнал за лице, нуждаещо се от медицинска помощ в града, което починало при пристигане на медицинския екип, един от синовете на починалия нанесъл удари с юмруци по реанимобила, в резултат на което го е увредил. Местопроизшествието е посетено от дежурна група, информират от zovnews.com. Установено е, че около 17 ч. във ФСМП – Мездра е постъпил сигнал, че мъж се нуждае от спешна медицинска помощ. Сигналът бил подаден от съпругата на лицето. На адреса медицинският екип констатирал смъртта на 51-годишен мъж. Афектиран от случилото се, синът на починалия нанесъл няколко удара с юмруци и крака по реанимобила на медицинския екип. Образувано е досъдебно производство.

 • mzВъзможни практически решения и по-добро сътрудничество в сферата на спешната помощ бяха обсъдени днес по време на семинар на тема "Спешната медицинска помощ като основа на съвременното здравеопазване". Събитието беше организирано от Министерството на здравеопазването съвместно с JASPERS – мрежа за партньорство между Европейската комисия, Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие за предоставяне на съвместна техническа помощ за подкрепа на проекти в европейските региони. Във фокуса на семинара бяха дискусиите относно добрите практики и новите тенденции в спешната медицинска помощ, инфраструктурата и ресурсите, възможностите за по-добро сътрудничество между спешната медицинска помощ, първичната грижа и болничния сектор.

 • agresiaЗа проявена агресия към спешен екип са сигнализирали в Шесто РУ - Пловдив вчера към 14 часа от Центъра за спешна медицинска помощ в Пловдив. Линейка била изпратена на адрес на ул. „Шумен“ в кв. „Столипиново“ за оказване на медицинска помощ на болна жена. Още с пристигането им лекарят и шофьорът били посрещнати с обиди и заплахи за убийство от 37-годишния съпруг. Мъжът от ромски произход продължил със застрашителното си поведение към медиците и по време на прегледа, а при тръгването им нанесъл удар по специализирания автомобил.

 • pistoletПолицай от Трето районно полицейско управление е бил прострелян в центъра на София по време на изпълнение на служебните му задължения. Органите на реда са били повикани заради буйстващ мъж. По-късно той е прострелял полицая в главата със самоделно оръжие. Стрелецът е задържан от полицията, предаде репортер на Bulgaria ON AIR.
  "В 11.29 часа сме били повикани от Трето РПУ за психично болен човек. 7 - 8 минути са били нужни на линейката да стигне до мястото. През това време се случва това прострелване на полицая", обясни говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска.

 • Pirogov pazientiДежурните кабинети в над двадесет ДКЦ, които преди работеха, сега са затворени в събота и неделя, както и в ранните сутрешни, във вечерните и нощни часове. Ако не програмирате нараняването или разболяването си в работно време, в София няма кой да ви помогне освен кабинет 108 в УМБАЛСМ „Пирогов“. Същото се отнася за повечето частни медицински центрове. Онези, които работят, поддържат само сестри, а те не смеят да направят дори елементарна превръзка в отсъствието на хирург. Би трябвало да има кабинет във ВМА, но личният ни опит показа, че не работи, както не може да се разчита и на ИСУЛ, където обаче имат друго оправдание, информират от 19min.bg. Алтернативата е частната болница Токуда, където обаче не е за всеки джоб.

 • ambulance17 души са ранени след катастрофа между ТИР и микробус на пътя Разград – Благоево. По информация на МВР инцидентът е станал около 10ч. днес.
  По информация на БНТ, един човек е в кома, а други трима са с различни фрактури и наранявания. В буса, шофиран от 57-годишния П.Ш., пътували пенсионери от силистренското село Срацимир, които отивали на събор в поповското село Садина. Водачът на тира е 48-годишният П.С. от Разград, който е задържан. Всички 18 човека (с водача) са откарани в МБАЛ - Разград.
  Двете превозни средства са се закачили, а микробусът се е преобърнал в канавка. При катастрофата са пострадали 18 души, сред които и шофьорът на буса, всички са откарани в МБАЛ Свети Иван Рилски АД в Разград.
  Общо 34 души са били ранени в станалите 22 катастрофи през изминалото денонощие в страната.

  Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
  Благодарим за подкрепата!

 • Уambulanceправителният съвет на Столична Лекарска Колегия на БЛС предлага да „бъдат фиксирани спешни центрове, които да поемат спешните случаи в София и София област. Тези спешни центрове според ръководството на столичната колегия трябва да са „Пирогов”, ВМА, „Св. Анна” и „Царица Йоанна - ИСУЛ”. В становището се иска още Правителството да изгради  call-центровете в тези болници, чрез които да се постигне „подобряване на комуникацията и координацията с отделните звена – както по между им, така и със 112, МЗ, МРРБ, МВР, пожарна и гражданска защита, армия, ДАНС, БЛС”.
  Освен това, Правителството да закупи за тези болници още апаратура, НЗОК да премахне лимитите им, а линейките на Спешна помощ да карат всички пациенти в тях.
  По този начин, щяло да се постигне „равномерно, точно, ясно разпределение на спешността”.

 • svogeТрима от пострадалите при тежката катастрофа край Своге, настанени в "Пирогов" остават с опасност за живота. Те са с тежки гръдни контузии и травми, с дрениране на гръдните клетки. Поставени са на апаратна вентилация. Това съобщи изпълнителният директор на лечебното заведение проф. д-р Асен Балтов по време на брифинг за състоянието на ранените.
  "Гръдната травма се развива в продължение на седмица. Затова и никой все още не може да даде ясни прогнози. Най-спешното вече е направено, в момента пациентите са на поддържащо лечение, а екипите ни имат готовност да реагират във всеки един момент", допълни още д-р Балтов.

 • svoge doctorБеше една огромна човешка трагедия. Виждал съм какво ли не, но това беше наистина трагедия”, каза д-р Владимир Кръстев от Спешна помощ, участвал в оказването на спешна помощ на пострадалите при катастрофата край Своге..
  „Валеше пороен дъжд, стигнахме за около 20-25 минути”, разказва той. Когато д-р Владимир Кръстев пътува към мястото на инцидента, дори не си представя какво ще види.
  Това, което аз видях, беше един автобус, който не можеше да се разбере каква марка е. Толкова беше смазан. Беше паднал от магистралата в пропастта, някъде около 20-25 метра. Около автобуса имаше човешки тела”, казва още лекарят.
  На място оказали помощ на ранените. Д-р Кръстев и екипът му качват в линейката около 50-годишна жена.
  С множество наранявания и охлузвания, не знаеше къде е и какво е станало. С пълна амнезия за случвалото се”, допълва д-р Кръстев.

 • svoge(актуално към 10.30 часа)
  По последна информация шестнадесет души са загинали след тежката автобусна катастрофа на 25 август в района на разклона за с.Лесковдол, на пътя София-Своге.
  Транспортирани до лечебните заведения УМБАЛ „Св. Анна София“, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, ВМА, УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“ и  ФСМП Своге са 21 пострадали.
  Състоянието на ранените, по информация на лечебните заведения, към 10 часа днес, 26 август, е както следва:
  ·          УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ – осем пострадали са транспортирани към лечебното заведение. Един е починал по време на транспорт. Втори починал при приема в болницата поради състояние, несъвместимо с живота. 
          Състоянието на хоспитализираните пациенти е, както следва:
  -      64-годишна жена с инициали С.П. – с тежка гръдна гръдна травма, интубирана, на изкуствена белодробна вентилация.
  -      72-годишна жена с инициали М.Г. -  с тежка гръдна травма, тежка фрактура на гръбначен стълб, интубирана, на изкуствена белодробна вентилация.

 • potrosheno speshnoМъж е нанесъл материални щети в един от кабинетите на спешното отделение в МБАЛ д-р Рахила Ангелова АДв Перник, съобщават няколко медии. Пострадали хора от персонала няма. Пациентът е потърсил медицинска помощ, след нанесен му побой. Той е искал освен това да му бъде издаден документ за нанесените наранявания. Недоволен от описанието на вредите, по-късно той се връща в спешния кабинет и иска описаните наранявания да бъдат променени.
  Получава отказ, което предизвиква агресивната му реакция. Първо обръща кушетката, чупи прозореца със стол и няколко шишета с разтвори за вливане.
  В този момент в кабинета са били медицинска сестра и санитарка, които успяват да излязат от кабинета и да позвънят на полицията.

 • scisorsПиян пациент опрял ножица в шията на сестра от спешното приемно отделение МОБАЛ „д-р Стефан Черкезов“ Велико Търново и я взел за заложник. Инцидентът се случва около 5 часа сутринта – няколко часа след като окървавеният пациент е докаран от линейка в Спешното отделение, след сигнал на 112.
  пациентът бил с рана на главата. Мъжът, бил вързан с усмирителни каишки, за да му бъде оказана помощ, но успял да се измъкне. Добрал се до бюрото на лекарския екип и грабнал ножица.
  По това време в съседната стая била медицинската сестра. “След употреба на алкохол, паднал и си ударил главата“, каза д-р Галина Гарева, медицински директор МОБАЛ „д-р Стефан Черкезов“ Велико Търново. Когато я видял, заключил вратата с райбер и опрял ножицата в гърлото й, заплашвайки, че ще я убие.
  Нападателят е обезвреден след намесата на охраната и полицията.

 • agressia medic dobrichТелевизия БТВ съобщава в репортаж за ново насилие над лекар. Жертва на агресията този път е д-р Мариана Москова – специалист по детски болести в болницата в Добрич. Около 23 ч. в неделя вечерта д-р Москова преглежда 6-годишно дете, изпратено от Спешното отделение за консултация. Тя предлага на родителите да му постави инжекция, за да спре повръщането и да изпише лекарства за лечение вкъщи.
  Родителите настояли то да бъде прието и лекарката позвънила на дежурния инфекционист.
  "Тъй като детето плачеше много силно и не чувах какво си говорим, помолих ги да излязат във фоайето. Това вече предизвика агресия на родителите, на майката, особено на бащата. Започна да заплашва отново, че ще ме убие, че ние сме некадърни, че не можем да работим, посегна към мен да ме удари", допълни лекарката.

 • bebeРепортаж на Нова тв разказва за екип от двама фелдшери и санитарка, които помогнали на бебе, родено в шестия месец в Генерал Тошево. Момиченцето тежи едва 850 грама. Единият от фелдшерите, Димитър Алексиев разказва:
  „То беше легнало само на лявата ми длан. Ноздрите му бяха големи колкото пълнител на химикал. Аз трябваше да проникна през устната кухина”, разказва д-р Алексиев.
  "Детето отвори устичка, сърцето му туптеше много бързо. То изплака и тогава почувствах най-голямата радост", продължава лекарят.

 • ambulanceПоредната  жалба срещу обществената поръчка на Здравното министерство за 400 нови линейки няма да спре проекта, заяви заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.
  "До 10 август очакваме събиране на оферти за потенциални кандидати за участие в търга, след което започваме разглеждането им. Надявам се да има достатъчно кандидати, така че ние да изберем най-добрия изпълнител в срок до 1 месец. Надяваме се до края на годината да бъдат заплатени и доставени определен брой линейки. Не всички, разбира се, но по степен на готовност", каза Начева.