Обновен 12:00 EET, Feb 24, 2018

ЦСМП

 • Проверка в Спешна помощ в Пловдив за отказана линейка за дете (видео)

  линейкаСпешна помощ в Пловдив отказват линейка след сигнал, че 2- годишно дете се задушава с мотив, че нямало педиатри и обслужвали само възрастни. Центърът започна проверка има ли отказ с такова оправдание на техен служител, съобщават от bTV. В събота вечерта 2-годишно момиченце вдига висока температура и е закарано в болница.

 • Спешна помощ в Кюстендил търси 10 лекари, но желаещи няма (видео)

  спешнаВ центъра за спешна помощ в Кюстендил получават между 50 и 60 сигнала на ден, а около 30 - 40 души идват на преглед. От там предупреждават за хронична липса на лекари и медицински сестри, информират от bTV. Не достигат 10 души, за да работи спешната помощ нормално. Д-р Ерик Русецки допълни, че бройката липсващи медици е дори 11.
  „Но няма желаещи. Не е и толкова финансов проблем, но явно работата ни не е така атрактивна. В отделенията е друго. При нас трябва да се взимат адекватни решения за кратко време”, каза той.

 • Заключиха спешни медици в дома на пациент (видео)

  15Лекарският екип от Спешна помощ е останал заключен в апартамента на пациент за повече от половин час. Това е пореден случай на вербална и физическа агресия към служители на центъра за спешна медицинска помощ в София, съобщават от Nova TV. Д-р Надежда Ангелова е лекар в Центъра за спешна помощ повече от 30 години. Вчера по обед е извикана на адрес за 88-годишна жена с хронични заболявания. Дъщерята на възрастната жена била много агресивна. Бутала лекарката, обвинявала я, че „нищо не правят” и наричала лекарите „боклуци”.

 • Отново агресия в спешно отделение

  агресияПореден случай на агресия срещу медицински лица в Стара Загора. Този път 29-годишна жена, която била пияна и дрогирана, е постъпила в спешното отделение с охлузни рани и заявила, че е бита от приятеля си. По време на прегледа обаче станала агресивна, ритнала е съд с медицински инструменти, а след това се опитала да удари началничката на спешния център. Наложила се и намесата и на полицейски екип.

 • Депутатите да се замислят на кого са дали лампа и сирена и на кого не

  ambulanceЗа осъществяване на ежедневната си лечебна дейност болниците използват линейки, които са регистрирани, като „Специални автомобили“. През последните седмици лечебните заведения алармират за сериозен проблем, свързан с транспорта на пациенти в тежко и/или животозастрашаващо състояние. Въпреки, че линейките на болниците са регистрирани като Специални автомобили, същите биват спирани от движение и им се съставят актове, когато с цел да пристигнат по – бързо до нуждаещите се пациенти или да ги транспортират до съответното лечебно заведение и да защитят техните здраве и живот, линейките използват звукова и светлинна сигнализация при движение по пътищата.

 • Болни колабират от чакане в спешното на най-голямата ни болница

  спешно отд.От дълго чакане пред кабинетите в спешното отделение на пловдивската университетска болница "Св. Георги" някои пациенти дори припадат. Лечебното заведение изнемогва от болни, предупреждават от вестник 24 часа. Хора в тежко състояние са принудени да чакат дълго в коридора, докато бъдат приети.
  "Имам 39 градуса температура. Рентегенът показа, че съм с пневмония. Вече 5 часа чакам", обяснява 60-годишна пред кабинета по вътрешни болести.
  До нея млада жена със силно сърцебиене колабира и паникьосаните ѝ близки започват да чукат на вратата. Сестрата излиза и заявява, че лекарят е само един и не може да се разкъса. Тя влиза вътре, но придружителите на жената продължават да тропат и вдигат скандал. Едва след това я вкарват за преглед.

 • От Спешна помощ съветват пострадал да вземе такси вместо линейка (видео)

  2111553950Eкип на Спешна помощ посъветва мъж със счупен крак да си хване такси до болницата, вместо да изпратят линейка. От bTV разказват за Йордан Стоянов, който чупи крак при игра на футбол с приятели във вторник вечерта. Един от първите, който му помага е Димитър Лазаров. Заедно със съотборниците му го превързват и звънят на телефон 112.
  „Имаше така известни спорове дали да предприемем действия да го закараме до „Пирогов” сами или да изчакаме линейката”, спомня си Димитър.
  След като състоянието на Йордан се влошава, звънят отново на Спешна помощ. Оказва се обаче, че няма свободна линейка.

 • Медицинският стандарт по Спешна медицина може да остави без достъп пациентите от цели региони

  ambulanceМинистерството на здравеопазването издаде отново Медицинският стандарт по Спешна медицина, след като Върховния административен съд отмени предишния в частта му а болниците. Макар в новия да са намалени някои от безумните изисквания, като тези за площта на Спешните приемни отделения, то голяма част от тях са останали и ще създадат огромни проблеми на болниците и пациентите след влизането му в сила. Проблемът се вижда съвсем ясно след съпоставка с текстовете на Наредбата за достъпа и Наредба № 49.

 • Преструктуриране и на пациентите

  cash boxПиша ви по повод един случаи от 27.01.2018 година. Към 23:30 часа детето ми което е на седем години вдигна температура 40 градуса. Обадих се на телефон 112 от където казаха че това е спешен случаи и ме свързаха с някакъв телефон в спешното във Враца. От там ми казаха, че това е спешен случаи и да взимам детето да го карат горе при тях имат педиатър и ще направят каквото трябва. Не знам ако нямах кола как щях да закарам детето, но както и да е.

 • "Пирогов" приключи процедура за медицински изделия за лечение на деца през ЦФЛД

  децаУспешно е приключена процедурата по ЗОП за доставка на медицински изделия за нуждите на болницата при лечение на деца през Център „Фонд за лечение на деца”, съобщават от Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Н. И. Пирогов”. Това означава, че занапред в „Пирогов” пациентите до 18-годишна възраст, при които се използват медицински изделия, чиято стойност покрива Център „Фонд за ление на деца”, отново ще получават адекватното, съвременно лечение. В университетската спешна болница това е в следните детски специалности: детска хирургия, детско изгаряне и възстановителна хирургия, детска травматология, детска неврохирургия, детска урология.

 • Взаимни обвинения в агресия между пациент и медик в „Пирогов” (видео)

  articles 63c0b30547b2087c8588fc99368975e8Пациентка в „Пирогов” се оплака, че медицинска сестра ѝ ударила шамари след операция. Сестрата отрича и твърди, че е била нападната по време на работа. От bTV информират, че миналия вторник Вяра Чорлева e в „Пирогов” за спешна операция. След излизане от упойката усетила силна болка. До нея била анестезиологичната сестра.
  „Започнах да викам: „Боли ме, не издържам”. И тя ми вика: „Млъквай ма, тук е болница, ще те боли естествено”. Аз ѝ казах: Ще си правя каквото си искам, да не съм в манастира”. Мина ми от горната страна на главата, започна да ми удря шамари и да ми крещи коя била тя, че била на сестра на не знам си кой си. Започнах да рева, да се треса”, разказа Вяра.

 • Премиерът предложи военни хеликоптери за линейки, но дали идеята е рентабилна?

  КугърПремиерът Бойко Борисов разпореди военни хеликоптери да се преоборудват, за да бъдат използвани за линейки и пожарни.
  "Имаме хеликоптери, които може да станат изцяло за Бърза помощ. Имаме хеликоптери, които може да ги преоборудваме за горски пожари. Ще ги карат военните, така че хем ще натрупват допълнителни летателни часове, хем ще тренират, хем в същото време ще вършат работа и ще спасяваме човешки животи. Имаме я техниката. Не е нужно да се купуват нови хеликоптери", заяви Борисов по време на правителствено заседание.

 • Повече хора викат линейка, без да са в тежко състояние

  линейкаКатя Сунгарска, говорител на "Спешна помощ" алармира, че расте броят на хората, които викат линейка, без да са в тежко състояние. Близо 7000 повиквания са подадени в софийската спешна помощ от началото на месеца, информират от БНР. В последните дни расте броят на обажданията от хора, които не са в тежко състояние, но това създава проблеми на спешните екипи.
  Последният случай на извикана линейка за лек грип е отпреди ден, обясни Катя Сунгарска. Обадилият се е описал изключително тежко състоянието си.
  „Разбира се, незабавно се отзовахме. Отидохме на адреса и се оказа, че просто човекът е с 37,9 температура и би искал да му дадем парацетамол или нещо друго, което да му помогне да се почувства по-добре“, разказа говорителката на „Спешна помощ“.

 • ЦСМП иска да обучи шофьори на линейки за парамедици

  линейкаВарненският Център за спешна медицинска помощ кандидатства с проект пред социалното министерство по ОП "Развитие на човешките ресурси", за да обучи част от шофьорите на линейки за парамедици. Целта е те безплатно да получат базисни знания, които после могат да надградят с курсове в някой от центровете за професионално образование и да получат документ за правоспособност, съобщи за вестник "Труд" директорът на ЦСМП д-р Мая Рашева. Според нея има интерес към идеята.
  "Много от шофьорите ни са с дълъг стаж и реално имат нужните умения, но досега не са получавали шанс да ги прилагат при обслужване на спешни случаи и да придобият нов статут", поясни д-р Рашева.

 • Уволниха доц. Сопотенски от "Пирогов" заради протестите срещу ръководството

  СопотенскиЗавеждащият спешното приемно и консултативно отделение в „Пирогов“ доц. Стоян Сопотенски, който е хирург в областта на корема и гръдния кош, е потвърдил информацията за уволнението си от най-голямата ни спешна болница пред вестник "Монитор". Заповедта му е била връчена следобед в четвъртък от директора на лечебното заведение проф. Асен Балтов. Сповед него причината е, че е подкрепил протестите на пироговци в началото на декември.
  "Мотивите са организиране на протестните действия и уронване на престижа на лечебното заведение", поясни той и допълни, че до 9 януари е трябвало да даде обяснение на проф. Балтов за действията си и след като в посочения срок ги е внесъл, е получил заповедта си за освобождаване от работа.

 • Лекари от „Пирогов” и ВМА обединиха усилия и спасиха живота на 4-месечно бебе

  imagesБебе на 4 месеца живее благодарение на усилията на едни от най-добрите лекари у нас – детският хирург д-р Цветко Георгиев от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” и проф. Никола Владов от ВМА. В първите дни на 2018 година специалистите извършиха резекция на черния дроб на малката пациентка по повод голяма туморна формация, която обхваща едната половина на дроба и изпълва цялата коремна кухина. Образуванието, с размер на детска главичка, е открито случайно. Семейството веднага е насочено към лекар в София, който пък го препраща към д-р Цветко Георгиев от „Пирогов”. В университетската спешна болница веднага са извършени редица изследвания, които показват, че туморът се развива прогресивно, довел е до анемично състояние и трябва да бъде отстранен възможно най-бързо.

 • В „Пирогов” по време на празници - 1000 души за едно денонощие (видео)

  БалтовОколо 1000 души са преминали през спешното отделение на „Пирогов” в първото денонощие на новата 2018 година. Общо за празничните дни са прегледани 4600 пациента, от които 800 са останали за лечение в болницата.
  „В сравнение с предишните празници беше по-спокойно, но броят на тези, които останаха за лечение, беше по-голям процентно в сравнение с другите празнични дни”, поясни д-р Асен Балтов, директор на болницата.

 • В „Пирогов“ спасиха бебета с редки аномалии

  ПироговОт пресцентъра на УМБАЛСМ „Пирогов“ съобщават, че в уникалното за страната ни Отделение на новороденото и вродените аномалии в лечебното заведение, завеждащият звеното д-р Цветко Георгиев и екипът му са извършили успешни операции за спасяване на живота на 2 бебета с вродени редки аномалии. И двете момиченца са родени с аномалия, при която част от червата им некротизират и загиват, което води до оформянето на кистична туморна формация, сраснала с останалите коремни органи. Тя е изпълнена с чревносъдържимо и некротични тъкани. Тази формация не дава възможност на бебетата да се хранят, което пряко застрашава живота им. Сега двете бебета могат да се хранят самостоятелно и имат шанс за пълноценен живот.

 • УМБАЛ - Бургас с денонощен спешен прием през празничните дни

  IMG 1364 optОт УМБАЛ - Бургас информират, че ще осигурят денонощен спешен прием по празниците. Лекарите в отделенията работят на непрекъснат 24-часов график, с изключение на две отделения, в които няма спешност – по ревматология и физиотерапия. Те ще приемат пациенти от първия работен ден на следващата година – 2 януари.
  Спешното отделение на УМБАЛ - Бургас ще приема всички спешни случаи, които потърсят помощ в болницата. Преценката дали случаят е спешен или не, се извършва от медиците в Спешно отделение. Според медицинските критерии спешно е всяко състояние, което пряко застрашава живота на пациента.
  Денонощно в празничните дни ще работи и кабинетът в медицинския център „Св. Николай Чудотворец", който има сключен договор с общопрактикуващи лекари от Бургас и региона.

 • МЗ след проверка: Липсват правила за определяне на заплатите в „Пирогов“

  0883848e841c36ec933f08e946401478Министерството на здравеопазването информира, че данните от проверката на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ показват необходимост от преструктуриране на болницата, каквато е и тенденцията в повечето лечебни заведения с над 50% държавно участие. Ресорното ведомство ще предложи подкрепа за реализацията на цялостната визия за преструктурирането на лечебното заведение, което ще включва оптимизиране структурата на персонала и на дублиращите се дейности и звена.
  Дейността на отделенията по хирургия, анестезиология, интензивно лечение, ортопедия и травматология трябва да се приведе в съответствие с медицинските стандарти при спазване на изискванията за съответните нива на компетентност и по отношение структурата на персонала.