NSVOK top banner

Вход
Обновен 12:59 EET, Dec 13, 2018

Спешна помощ

 • dogovor MZМинистерството на здравеопазването подписа договор за доставка на нови линейки на спешната помощ. Първите два автомобила трябва да бъдат в спешните центрове до 60 дни. 280 нови линейки трябва да бъдат доставени в следващите три години, припомнят от bTV. Стойността им е над 38 млн. лв. европейско финансиране и е част от изпълнение на проект за модернизация на спешната помощ. Той предвижда осигуряване на общо 400 линейки, както и ремонт и изграждане на филиалите на спешните центрове.
  За останалите 120 високопроходими линейки здравното министерство ще обяви обществена поръчка в началото на следващия месец.

 • lineika Varna

  Кортеж спря движението в центъра на Варна през почивните дни, става ясно от споделено в социалните мрежи видео. Случката се разиграва на кръстовището пред Катедралата. От кадрите става ясно, че сред блокираните автомобили е попаднала и линейка с включени светлини, съобщават от novini.bg. Видеото продължава малко над 3 минути, но не се знае колко преди началото на записа движението е било спряно. Катаджията пропуска линейката едва след като минава кортежът.

 • bebeБебе на 16 дни е починало в отделението за недоносени деца на МБАЛ - Хасково, съобщиха от лечебното заведение. Момченцето е било докарано по спешност в отделението в критично състояние. Сигналът е бил подаден на телефон 112 от бащата на детето, който го е предал на екип с линейка на бензиностанция в Харманли. На път за хасковската болница детето е било реанимирано. Въпреки усилията на лекарите в отделението, бебето е починало. Според медиците детето е починало от лошо гледане. То е било инфектирано, охладено и най-вероятно задавено, съобщава haskovo.info. От полицията и Регионалната дирекция “Социално подпомагане” работят по случая.

 • Miroslav AngelovСистемата на клиничните пътеки е показала своята неефективност. Не е възможно да лекуваме определено заболяване за определени дни. Това мнение изрази в интервю за "Хоризонт" д-р Мирослав Ангелов, отличен от Българския лекарски съюз на традиционните награди "Лекар на годината" в категория "Ти си нашето бъдеще". "Пациентите ни не са болни само от едно заболяване. Не можем да свързваме здравето с клинична пътека, по която някой е решил, че дадено нещо струва еди-колко си и ми се струва, че това трябва да се промени. Защото хем ние като съсловие сме ощетени, хем и пациентите са ощетени", смята младият лекар.

 • bliznaziФелдшер от Филиала на спешна медицинска помощ в Стражица е изродила две близначета в линейка на път за болницата в сряда вечерта, съобщиха от Националната асоциация на спешните медици.
  "Наша колега медицински фелдшер от ФСМП Стражица, ЦСМП В.Търново изроди в линейката близначета. Родилката не е знаела, че има многоплодна бременност и въпреки това един български спешен медик се справи извън болница с нелеката задача да даде живот на две деца. Това е четвъртото израждане на колегата ни за тази година. Браво на екипа, който предпочете да остане анонимен", са написали във фейсбук колегите на фелдшерката.

 • Ananiev dogovorДоговорът за изпълнение на проекта за модернизация на спешната помощ на стойност 163 млн. лв. беше подписан в присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и заместник-регионалния министър и ръководител на Управляващия орган на ОП ”Регионално развитие” Деница Николова. Предвижда се да бъдат купени 400 линейки, оборудвани със съвременна медицинска апаратура, както и да бъдат обновени 27 центъра за спешна медицинска помощ в областните градове с техните 170 филиала и 6 изнесени екипа.

 • pomoshtНай-малко по 200 живота у нас могат да бъдат спасявани всяка година, ако хората наоколо окажат първа помощ на човек в безпомощно състояние. Въпреки, че намесата още преди да пристигне линейката е масова практика в повечето развити страни, у нас е точно обратно. Как да помогнем на изпаднал в безсъзнание пациент със сърдечна недостатъчност? От Bulgaria On Air разказват за малко момиче, което се превръща в герой в Гърция, след като вижда как сестричката ѝ се дави в басейна, но детето не губи време и вади сестра си от водата. След това само оказва първа помощ – сърдечен масаж и дишане уста в уста. Спасява я още преди да пристигне екип на Спешна помощ.

 • Lekari zala82-годината Савка е уважаван фотограф от Несебър и живее със съпруга си в Бургас. Повече от 40 години е със сърдечно-съдово заболяване и е на медикаментозна терапия. Има поставен троен байпас, а отпреди няколко месеца и пейсмейкър, който регулира пулса. Веднага след операцията се чувства добре, но в началото на лятото лесно се уморява и задъхва, разказват от вестник 24 часа. Нощта преди инцидента тя получава силни болки в гърдите, а рано сутринта съпругът ѝ позвънява на спешна помощ.

 • speshna pomС над 163 млн. лв. ще се финансира развитието на спешната медицинска помощ в България по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Министерският съвет даде съгласието си ръководителят на Управляващия орган на програмата да подпише договор за безвъзмездна финансова помощ с Министерството на здравеопазването за изпълнението на проект „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“.

 • ear painМиналата събота, , детето ми на 3 години и 10 месеца се събуди и каза,че я боли ухото. Започна да плаче и да се държи за ухото и като майка и човек, който е страдал от болки в ухото я заведох в ЕДИНСТВЕНИЯ спешен кабинет УНГ в София в УМБАЛ Царица Йоанна - ИСУЛ.
  При първото ми отиване на регистратура, бях попитана дали сме с направление. Казах, че не е с направление и след като беше извършен прегледа ме накараха
  да заплатя 30 лв. след което да се върна в кабинета, за да си получа бележката с изписаните лекарства.
  Когато попитах защо се заплаща прегледа, доктора ми показа някаква наредба, залепена на вратата, в която пише, че ако случая не е спешен прегледа се заплаща. На регистратурата обясниха, че спешен  случай е този, който налага хоспитализация.
  Искам да попитам нормално ли е да бъдат взети 30 лв. за преглед на ДЕТЕ в СПЕШЕН КАБИНЕТ. Ако имах направление, дали щях да си заведа детето в спешен кабинет в Събота?! Това става изведнъж и аз трябва да предприема действия, щом е почивен ден и личния й доктор не е на работа.

 • arest jena

  Пияна 36-годишна жена бе арестувана, след като се развихри в Центъра за спешна медицинска помощ в Дългопол. Срещу нея е образувана преписка по указа за борба с хулиганството. Материалите са предадени на Районна прокуратура Провадия. Инцидентът станал вчера около 17 часа, съобщават от 24 часа. По данни на медиците, обилно почерпената дама отишла сама да потърси лекарска помощ. Още с влизането си вдигнала скандал. Продължила да ругае дежурните лекари, обиждала ги, псувала и заплашвала. Наложило се да бъде извикана полиция, за да усмирят буйната жена.
  Пристигналият на място полицейски екип я откарал в районното. Т. Т. е задържана за 24 часа.

   

 • D GeorgievНад 60% от повикванията на телефон 112 не са спешни. Това заяви пред БНТ завеждащият д-р Делян Георгиев от ЦСМП - София.
  „Адресите, които изпълняваме, са за неспешни случаи, викали са ни за гъбички по ноктите и неща, от които няма как да загине човек и това много затруднява работата ни, понеже ако сме на неспешен адрес, някой губи живота си“, добави той.
  Д-р Георгиев отбеляза, че ако я няма тази злоупотреба със Спешна помощ, макар и с намаления ресурс, те ще могат да изпълняват всички спешни адреси.

 • agresiaОт РУ - Мездра информираха за постъпило съобщение от дежурен екип на Филиала за спешна медицинска помощ – Мездра, че при посещение на сигнал за лице, нуждаещо се от медицинска помощ в града, което починало при пристигане на медицинския екип, един от синовете на починалия нанесъл удари с юмруци по реанимобила, в резултат на което го е увредил. Местопроизшествието е посетено от дежурна група, информират от zovnews.com. Установено е, че около 17 ч. във ФСМП – Мездра е постъпил сигнал, че мъж се нуждае от спешна медицинска помощ. Сигналът бил подаден от съпругата на лицето. На адреса медицинският екип констатирал смъртта на 51-годишен мъж. Афектиран от случилото се, синът на починалия нанесъл няколко удара с юмруци и крака по реанимобила на медицинския екип. Образувано е досъдебно производство.

 • mzВъзможни практически решения и по-добро сътрудничество в сферата на спешната помощ бяха обсъдени днес по време на семинар на тема "Спешната медицинска помощ като основа на съвременното здравеопазване". Събитието беше организирано от Министерството на здравеопазването съвместно с JASPERS – мрежа за партньорство между Европейската комисия, Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие за предоставяне на съвместна техническа помощ за подкрепа на проекти в европейските региони. Във фокуса на семинара бяха дискусиите относно добрите практики и новите тенденции в спешната медицинска помощ, инфраструктурата и ресурсите, възможностите за по-добро сътрудничество между спешната медицинска помощ, първичната грижа и болничния сектор.

 • agresiaЗа проявена агресия към спешен екип са сигнализирали в Шесто РУ - Пловдив вчера към 14 часа от Центъра за спешна медицинска помощ в Пловдив. Линейка била изпратена на адрес на ул. „Шумен“ в кв. „Столипиново“ за оказване на медицинска помощ на болна жена. Още с пристигането им лекарят и шофьорът били посрещнати с обиди и заплахи за убийство от 37-годишния съпруг. Мъжът от ромски произход продължил със застрашителното си поведение към медиците и по време на прегледа, а при тръгването им нанесъл удар по специализирания автомобил.

 • pistoletПолицай от Трето районно полицейско управление е бил прострелян в центъра на София по време на изпълнение на служебните му задължения. Органите на реда са били повикани заради буйстващ мъж. По-късно той е прострелял полицая в главата със самоделно оръжие. Стрелецът е задържан от полицията, предаде репортер на Bulgaria ON AIR.
  "В 11.29 часа сме били повикани от Трето РПУ за психично болен човек. 7 - 8 минути са били нужни на линейката да стигне до мястото. През това време се случва това прострелване на полицая", обясни говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска.

 • Pirogov pazientiДежурните кабинети в над двадесет ДКЦ, които преди работеха, сега са затворени в събота и неделя, както и в ранните сутрешни, във вечерните и нощни часове. Ако не програмирате нараняването или разболяването си в работно време, в София няма кой да ви помогне освен кабинет 108 в УМБАЛСМ „Пирогов“. Същото се отнася за повечето частни медицински центрове. Онези, които работят, поддържат само сестри, а те не смеят да направят дори елементарна превръзка в отсъствието на хирург. Би трябвало да има кабинет във ВМА, но личният ни опит показа, че не работи, както не може да се разчита и на ИСУЛ, където обаче имат друго оправдание, информират от 19min.bg. Алтернативата е частната болница Токуда, където обаче не е за всеки джоб.

 • ambulance17 души са ранени след катастрофа между ТИР и микробус на пътя Разград – Благоево. По информация на МВР инцидентът е станал около 10ч. днес.
  По информация на БНТ, един човек е в кома, а други трима са с различни фрактури и наранявания. В буса, шофиран от 57-годишния П.Ш., пътували пенсионери от силистренското село Срацимир, които отивали на събор в поповското село Садина. Водачът на тира е 48-годишният П.С. от Разград, който е задържан. Всички 18 човека (с водача) са откарани в МБАЛ - Разград.
  Двете превозни средства са се закачили, а микробусът се е преобърнал в канавка. При катастрофата са пострадали 18 души, сред които и шофьорът на буса, всички са откарани в МБАЛ Свети Иван Рилски АД в Разград.
  Общо 34 души са били ранени в станалите 22 катастрофи през изминалото денонощие в страната.

  Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
  Благодарим за подкрепата!

 • Уambulanceправителният съвет на Столична Лекарска Колегия на БЛС предлага да „бъдат фиксирани спешни центрове, които да поемат спешните случаи в София и София област. Тези спешни центрове според ръководството на столичната колегия трябва да са „Пирогов”, ВМА, „Св. Анна” и „Царица Йоанна - ИСУЛ”. В становището се иска още Правителството да изгради  call-центровете в тези болници, чрез които да се постигне „подобряване на комуникацията и координацията с отделните звена – както по между им, така и със 112, МЗ, МРРБ, МВР, пожарна и гражданска защита, армия, ДАНС, БЛС”.
  Освен това, Правителството да закупи за тези болници още апаратура, НЗОК да премахне лимитите им, а линейките на Спешна помощ да карат всички пациенти в тях.
  По този начин, щяло да се постигне „равномерно, точно, ясно разпределение на спешността”.

 • svogeТрима от пострадалите при тежката катастрофа край Своге, настанени в "Пирогов" остават с опасност за живота. Те са с тежки гръдни контузии и травми, с дрениране на гръдните клетки. Поставени са на апаратна вентилация. Това съобщи изпълнителният директор на лечебното заведение проф. д-р Асен Балтов по време на брифинг за състоянието на ранените.
  "Гръдната травма се развива в продължение на седмица. Затова и никой все още не може да даде ясни прогнози. Най-спешното вече е направено, в момента пациентите са на поддържащо лечение, а екипите ни имат готовност да реагират във всеки един момент", допълни още д-р Балтов.