NSVOK top banner

Вход
Обновен 9:37 EEST, Aug 14, 2018

Спешна помощ

 • agressia medic dobrichТелевизия БТВ съобщава в репортаж за ново насилие над лекар. Жертва на агресията този път е д-р Мариана Москова – специалист по детски болести в болницата в Добрич. Около 23 ч. в неделя вечерта д-р Москова преглежда 6-годишно дете, изпратено от Спешното отделение за консултация. Тя предлага на родителите да му постави инжекция, за да спре повръщането и да изпише лекарства за лечение вкъщи.
  Родителите настояли то да бъде прието и лекарката позвънила на дежурния инфекционист.
  "Тъй като детето плачеше много силно и не чувах какво си говорим, помолих ги да излязат във фоайето. Това вече предизвика агресия на родителите, на майката, особено на бащата. Започна да заплашва отново, че ще ме убие, че ние сме некадърни, че не можем да работим, посегна към мен да ме удари", допълни лекарката.

 • bebeРепортаж на Нова тв разказва за екип от двама фелдшери и санитарка, които помогнали на бебе, родено в шестия месец в Генерал Тошево. Момиченцето тежи едва 850 грама. Единият от фелдшерите, Димитър Алексиев разказва:
  „То беше легнало само на лявата ми длан. Ноздрите му бяха големи колкото пълнител на химикал. Аз трябваше да проникна през устната кухина”, разказва д-р Алексиев.
  "Детето отвори устичка, сърцето му туптеше много бързо. То изплака и тогава почувствах най-голямата радост", продължава лекарят.

 • ambulanceПоредната  жалба срещу обществената поръчка на Здравното министерство за 400 нови линейки няма да спре проекта, заяви заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.
  "До 10 август очакваме събиране на оферти за потенциални кандидати за участие в търга, след което започваме разглеждането им. Надявам се да има достатъчно кандидати, така че ние да изберем най-добрия изпълнител в срок до 1 месец. Надяваме се до края на годината да бъдат заплатени и доставени определен брой линейки. Не всички, разбира се, но по степен на готовност", каза Начева.

 • lineikiНа 24 юли в Комисията за защита на конкуренцията е постъпила жалба от фирма "АМБУЛАНС ИЛК ИАРДИМ ВЕ ХАСТАХАНЕ ЧИХАЗЛАРЪ ВЕ ТИСИСЛЕРЪ САНАЙ ТИК" срещу Решение за одобряване на обявление на възложителя по обществена поръчка с предмет „Доставка на 400 броя медицински превозни средства (линейки) с необходимото оборудване“. Обществената поръчка е във връзка с големия инвестиционен проект за модернизация на спешната медицинска помощ в страната.

 • lineika RuseЕкип на Спешна помощ в Русе изостави 8-годишно дете само на улицата, след като качили в линейката само баба му след инцидент. Родителите вече са подали жалба до районната прокуратура. 68-годишната Корнелия Стефанова се разхождала с 8-годишния си внук Борис в центъра на Русе, разказват от bTV. Жената се спъва в дупка и си чупи крака. Случайни минувачи звънят на Спешна помощ. Линейката идва за 5 минути.

 • Ananiev NovaСлед отказа на здравния министър Кирил Ананиев да се открие филиал на Спешен център в Белица, хората от общината са готови да излязат на протест и да затворят пътищата в района.
  "Едва спрях бунта на местните хора, които имат пълното право да протестират. Ще се опитам още веднъж да убедя това правителство от нуждата от Спешен център тук. Решението на министър Ананиев е нескопосано и необмислено, то въобще не кореспондира с реалната ситуация и аз няма да се примиря с него", коментира кметът на Белица Радослав Ревански.

 • nagradi 17.07Пациентски организации “Заедно с теб” връчиха грамоти на спешни медици от цялата страна в знак на признателност и благодарност за тяхната отлична работа. Инициативата “Спешните медици, с които се гордеем” се проведе по повод отбелязването за първи път на Световния ден на спешната медицина, определен от Европейската асоциация по спешна медицина. Официалната церемония по награждаването се състоя вчера в Медицински университет “Проф. д-р Параскев Стоянов” във Варна. Бяха връчени грамоти на лекари, професионалисти по здравни грижи, парамедици и шофьори на линейки.

 • speshna pomОсновният проблем в Спешната помощ не е заплащането. Това каза днес във Варна националният консултант по тази специалност и председател на Българското дружество по спешна медицина проф. Стоян Миланов, предаде БТА. По думите му има нужда от повече обучение на работещите в тази сфера, популяризиране на професията, за да бъдат привлечени млади хора.

  "Наложително е да се проведе и по-сериозен обществен дебат за отношението към тези специалисти", каза проф.Миланов.

 • sunny beachМогат ли почиващите на Българските Черноморски курорти да получат безплатна медицинска помощ, в съответствие с правата им на здравноосигурени лица?
  Теоретично могат. Според Наредбата за достъп до медицинска помощ, всяко зравноосигурено лице може да потърси инцидентно медицинска помощ по повод на остро състояние при който и да е общопрактикуващ лекар на територията на страната. Според последният Национален рамков договор, НЗОК заплаща на общопрактикуващите лекари по 9 лева за такъв инцидентен преглед на пациенти извън списъка им. За 2018 година са предвидени общо 20 000 такива прегледа. Пациентът се ползва с всички права на здравноосигурено лице – може да получи направление за консултация и изследване, направление за консултация или да му бъде предписано лекарство, частично или напълно платено от НЗОК. За предписване на лекарства, пациентът трябва да носи рецептурната си книжка.

 • GeorgievОтново зачестиха случаите на агресия срещу медици, последният е от филиала на Спешната помощ в Горна Оряховица. Семейство от ромски произход закарало тази сутрин своя възрастна близка, болна от диабет, която припаднала. Една от придружителките обаче поискала да влезе в кабинета, заради което възникнала разпра с медицинската сестра и тя била ударена в гърба. По случая е образувано бързо производство за нанасяне на лека телесна повреда.
  Това ни припомня, че точно месец измина от скандалния случай, в който велосипедист наряза гумите на линейка, спряла на велоалея в центъра на София, за да помогне на момче с тежък диабет. Извършителят все още е неизвестен - не е намерен, нито се е предал.

 • agresiq24-годишен мъж е нападнал медицинско лице от спешното отделение в МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в Сливен, съобщиха от МВР, цитирани от dnes.bg. Нападението е станало в понеделник около 20 часа. Младият мъж е причинил лека телесна повреда на медицинското лице, което изпълнявало служебните си задължения. Побойникът е задържан в ареста. Обстоятелствата и причините са в процес на установяване. По случая е образувано досъдебно производство.

 • galabova1"Нашите пациенти имат нужда от грижа, не от безхаберие", заяви за "Здравей, България" д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски". Повод за интервюто е новината, че в сряда 26-годишен мъж уби баща си, преби майка си и нападна полицаи, отзовали се на сигнала на пострадалата жена.
  Д-р Гълъбова предположи, че младежът вероятно не е пил лекарствата си. Тя коментира изказването на вътрешния министър Валентин Радев, че властите ще търсят начин да озаптяват психично болните хора и ако се наложи, ще се прилага и сила.
  "Скандализирах се, защото говорим за болни хора. Не говорим за престъпници, които да озаптяваме, 21 век е, Европейска държава сме.

 • lineikiНа 06 юли 2018 г. с окончателно определение Върховният административен съд остави без уважение искането за спиране на обществената поръчка за закупуване и доставка на 400 линейки, във връзка с големия инвестиционен проект на МЗ за модернизация на спешната помощ в страната. Веднага след произнасянето на съда Министерството на здравеопазването възобнови обществената поръчка, като сроковете за подаване на оферти бяха удължени в съответствие със Закона за обществените поръчки, съобщават от ведомството. Участниците ще могат да подават оферти до 10.08.2018 г., а планираната дата за отваряне на офертите е 13 август.

 • proekt RumaniaБългарски медицински експерти бяха на работно посещение в румънския град Петрошани в изпълнение на проект „Трансфер на иновации в здравеопазванетo“, финансиран от ОП ”Развитие на човешките ресурси”, изпълняван от община Банско. Те проведоха поредица от работни семинари с техни колеги от Румъния, съобщават от kmeta.bg. По време на престоя си в румънския град експертите посетиха общинската болница и се запознаха с модела на здравеопазване в северната ни съседка.

 • lineikiВърховният административен съд е възпрепятстван да образува производство и да разгледа частната жалба, подадена на 22.06.2018 г. от "Вайнман Технолоджи" ЕООД срещу определението на Комисията за защита на конкуренцията. С цел да възпрепятства произнасянето на съда, жалбоподателят умишлено не внася дължимата държавна такса, съобщават от здравното ведомство. В момента по съдебен ред следва да се връчи призовка за заплащане на дължимата такса от страна на фирмата. Същата все още не е открита на посочения адрес.

 • lineikiКомисията за защита на конкуренцията остави без уважение направеното искане за спиране на обществената поръчка за закупуване на 400 броя линейки, обявена от Министерството на здравеопазването, с определение от 14.06.2018 г. На 22.06.2018 г. срещу определението на КЗК е подадена частна жалба от "Вайнман Технолоджи" ЕООД до Върховния административен съд. Подадената жалба препятства възобновяването на поръчката за закупуване на нови линейки до произнасянето на ВАС. Очаква се съдът да се произнесе по частната жалба най-късно до средата на месец юли.
  От здравното министерство напомнят, че жалбоподателят "Вайнман Технолоджи" ЕООД е дружество, което е регистрирано на 26.04.2018 г. с капитал 100 лева.

 • lineikiОбществената поръчка за купуването на линейки, която е част мащабния инвестиционен проект за модернизация на системата за спешна медицинска помощ в цялата страна, няма да бъде спряна. Комисията за защита на конкуренцията отхвърли искането на фирма "Вайман Технолоджи“ за спиране на процедурата за възлагане на обществена поръчка за 400 линейки, съобщават от mediapool.bg. Общият бюджет по проекта е над 163 млн. лв., като освен покупката на новите автомобили проектът предвижда модернизация на 237 обекта от системата за спешна медицинска помощ в страната.

 • speshna pomПравителството одобри допълнителни разходи в размер на 19 660 000 лв. с които се предвижда увеличаване на възнагражденията на персонала в центровете за спешна медицинска помощ и осигуряване на финансови средства за спешните отделения в лечебните заведения за болнична помощ, финансирани по реда на Методиката за субсидиране на лечебните заведения за 2018 г. Средствата се отпускат във връзка със заложените цели в Концепцията за развитие на системата за спешна медицинска помощ, съобщават от здравното министерство.

 • WeinmannЛинейките в Спешна помощ са на повече от 10 г. - често се развалят и са в окаяно състояние. За обновяването на автопарка се разчита на обществена поръчка за близо 60 милиона лева европейско финансиране. Процедурата в момента е блокирана от жалбата на българската фирма "Вайнман технолоджи", регистрирана преди месец със 100 лева капитал. Оказва се, че по същия начин се казва и голяма германска компания за медицинско оборудване. Германците са категорични, че нямат нищо общо с българското дружество и има злоупотреба с името им.
  "С нас никога не се е свързвала тази фирма, за да ни иска разрешение да използва името ни. Не бихме искали този случай да има негативен ефект върху имиджа на нашата компания", казват те.

 • gumi lineikaОще не се знае кой е велосипедистът, който наряза гумите на линейка от Спешна помощ в събота на бул. "Дондуков" в София. Случаят се разследва от столичното Пето районно управление, а показания след инцидента са дали шофьорът на колата и медиците. Разпитани са очевидци на скандала, свалени са записи от камери на търговски обекти в района. След разгласяването на случая се очаква велосипедистът сам да се предаде, както това направи колегата му от Южния парк, който прегази дете и избяга.