НРД 2018. БЛС да си поиска парите за болниците!

stojcho katsarov 191x146Преговорите за нов НРД приключиха. В събота събора на БЛС ще реши дали да даде мандат на ръководството да го подпише или не. Вчера финансовият министър Горанов заяви директно, че иска да се спрат всички процедури по подготовка и подписване на новите рамкови договори, докато не се изясни финансовото състояние на НЗОК. Председателят на здравната комисия в Парламента изрази опасения, че някои „създават скандали, за да блокират подписването на рамковия договор”.

НРД 2018 връща чекирането с лични карти в болниците

check id cardНовият НРД 2018 въвежда отново чекиране с лични карти в болниците. В чл. 273, ал. 6 е записано, че „Лечебното заведение - изпълнител на БМП събира данните от документа за самоличност по ал. 1 и 4, както и информация за датата и часа на постъпване и на напускане на лечебното заведение - изпълнител на БМП, в клиентската част на информационна система на НЗОК „Регистрационна система на събития по хоспитализация и дехоспитализация“. Данните от документите с машинночитаема зона се събират чрез електронен четец, а тези от документите без машинночитаема зона се въвеждат ръчно.”

МЗ ще приема отново наредба за основния пакет

k.ananievМинистерството на здравеопазването е публикувало за обществено обсъждане проект на нова Наредба за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса.
В момента действаща е Наредба № 2 от 2016 г. издадена от Петър Москов със същото наименование. Тя бе прогласена за нищожна от Върховния административен съд, но МЗ обжалва решението пред петчленен състав на съда, който заседава миналата седмица. Макар решението на съда все още да не е обявено, публикуването на новата, стара наредба показва, че от МЗ са наясно какво ще е то и жалбата им, като цинично се изразиха техен представител, е била само „за да се спечели време”. Срокът за обществено обсъждане е съкратен от 30 на 14 дни. Сигурно пак да се спечели време.

А БЪЛГАРСКИТЕ болници?

640 420 semejnite lekari ostavat v stachna gotovnostСвидетели сме на скандал, искане на оставка и заплахи, по повод писмото на Управителя на НЗОК до Народното събрание. Повечето коментари се насочиха към това какво е казал министърът на здравеопазването, какво е отговорил Управителят, какво е мнението на премиера, кой кого трябва да слуша и кой на кого да се подчинява. Причината за скандала, обаче остана някак в страни от центъра на дебата. Да видим фактите.
Факт е, че НЗОК дължи 271 милиона лева на болници от Европейския съюза за проведено лечение на български граждани. Факт е, че в бюджета на НЗОК за 2018 година са предвидени 73 милиона лева по това перо.

Мълчанието е знак за какво?

grozevПисмото на Управителя на НЗОК до Народното събрание, с което поиска актуализация на бюджета на касата за 2018 година, предизвика буря. Министърът на здравеопазването поиска оставката на проф. Плочев. От опозицията го защитиха. Премиерът Борисов се изказа от Мюнхен, а Президентът нареди НСО да охранява Управителя на НЗОК, поради отправени заплахи към него от „висш политик”. Чухме мненията на много политици и експерти. Не чухме едно мнение – това на Българският лекарски съюз. Нима поставените от професор Плочев въпроси не ги засягат?
На челната страница на съюза четем писмо, с което се предлага медицинската бележка, издавана на деца при отсъствие от училище да включи в основния пакет .....

Депутатите да се замислят на кого са дали лампа и сирена и на кого не

ambulanceЗа осъществяване на ежедневната си лечебна дейност болниците използват линейки, които са регистрирани, като „Специални автомобили“. През последните седмици лечебните заведения алармират за сериозен проблем, свързан с транспорта на пациенти в тежко и/или животозастрашаващо състояние. Въпреки, че линейките на болниците са регистрирани като Специални автомобили, същите биват спирани от движение и им се съставят актове, когато с цел да пристигнат по – бързо до нуждаещите се пациенти или да ги транспортират до съответното лечебно заведение и да защитят техните здраве и живот, линейките използват звукова и светлинна сигнализация при движение по пътищата.

Промените в правилата за клинични изпитвания на лекарства противоречат на Европейските практики

pathologyПромените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина противоречат на европейските практики в областта на клиничните проучвания и няма да подобрят условията за провеждането им у нас се казва с Становище на Сдружение Асоциация Хипофиза изпратено до медиите.
Клиничните проучвания са много важни, като участието в тях може да даде шанс за живот и по-добро здраве не само на участника, но и на много други пациенти в последствие. Имаме сигнали обаче, че пациентите не получават адекватна информация за това, какво им се прилага и какви са правата им. Предложените промени в ЗЛПХМ, не решават тези проблеми и противоречат на практиките на Европейският съюз:

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»