НЗОК не е платила над 52 милиона на болниците през 2017 година

money nhifОтхвърлената от НЗОК за заплащане медицинска дейност на болниците на основание чл. 355 от НРД 2017 е в размер на 52 648 138 лева, научихме след запитване по Закона за достъп до обществена информация.
Тази отхвърлена за плащане дейност е известна още като надлимитна дейност. През 2015 година, с ПМС № 57, а в последствие с Решение на НС на НЗОК бяха въведени лимити за болниците. От тогава до сега, всяка болница получаваше като приложение към договора си лимит на парите, които ще бъдат изплатени за месеца. Ако стойността на оказаната медицинска помощ от болницата надхвърли определения лимит, то частта над лимита се отхвърля от заплащане.

Така през 2015 година касата е отхвърлила плащане на 51 187 000 лева
През 2016 година НЗОК отхвърля плащане на 18 770 711 лева. През януари 2017 година, НС на НЗОК взема решение за изплащане на надлимитната дейност за 2016 година, но това решение не е изпълнено и до сега.
Така общо за последните три години НЗОК не е изплатила на болниците извършена и отчетена медицинска дейност – болнично лечение на задължително - здравноосигурени лица в размер на 122 605 849 лева. Заедно с лихвите за просрочието, размера на дълга на касата към болниците скоро ще надхвърли 150 милиона лева.
Това е една от причините за натрупаните от държавните и общински болници дългове. Другите две причини са медицинските стандарти и лошият мениджмънт.
Пряка последица от неплатените пари, обаче не е само влошеното финансово състояние на болниците. Тези действия на НЗОК са непосредствена причина за увеличеното доплащане от пациентите. Пациентите в България заплащат над 50% от медицинската помощ, като за сравнение в развитите държави доплащането е 15-20%.
Въпреки, че НЗОК няма законово основание да задържа тези плащания, нейни представители многократно заявяват, че ще платят на болниците дължимите суми, само ако бъдат осъдени. Тогава, обаче НЗОК ще трябва да плати и съдебните разноски, които при тези размери на задълженията ще са над 10 милиона лева. Ако към това се добави и лихвата за следващите няколко години, докато траят съдебните процеси, то накрая касата ще трябва да плати над 200 милиона лева.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като болници лимити НЗОК

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»