Още за ролята на профилактичните прегледи

DoktorЗдравейте,
И друг път съм Ви писал относно здравеопазването. Но според мен, положението става още по неприемливо. През м. юли 2017 г. смених личния лекар. Както вече 30 г. постъпваме, поисках и ми беше направен профилактичен преглед. Изненадата ми беше много голяма, когато кардиолога ми каза, че имам сериозно сърдечно заболяване-Аортна (клапанна) стеноза, застойна сърдечна недостатъчност, неревматична митрална клапанна стеноза и надкамерна тахикардия. Реално нямам никакви симптоми. Въпросът е друг. Как така 30 години редовно правим прегледи, а нищо необезпокоително не бе открито? Вероятно прегледите са повърхностни и не дават никаква информация за здравния статус на човек.

Аз чета много медицинска литература от американски сайтове, основно www.mercola.com и www.lef.org. Последния сайт е на американска научна организация, която всеки месец издава списание със страхотни статии във всички области на превантивната медицина. Дори имам към 50 техни списания. Списанията всеки месец ги има в Интернет. Та много добре съм запознат с това, кое трябва да се тества за да е сигурен човек че е здрав. Но при нас тези неща не се тестват и затова не е чудно че не се откриват заболявания или ако се открият това вече е много късно. Примерно: известно е, че повечето заболявания са свързани със системно възпаление в т.ч. и на артериите. Би трябвало да се тества т.н. С реактивен протеин. Да, ама не се тества. Такъв е не само моя случай, но и при жена ми откриха не само сърдечна недостатъчност, но и преддиабетно състояние. Една от причините за това безобразие е и следното нещо. Преди 30-40 г. всеки човек имаше здравна книжка в която се вписваха всички манипулации, изследвания, заболявания, лекарства, както и ЕКГ. Тогава можеше да се проследи с времето, какъв е бил здравния статус на човек. Такива книжки отдавна няма. Оказва се, че всяко джипи пази в неговия си компютър и в папките на всеки бивш пациент, това което се вписваше някога в здравните книжки и тези документи не отиват при друг новоизбран личен лекар. Т.е. новото джипи започва отначало. Според мен това е недопустимо и дори престъпно да има такъв ред. Сегашната ни лична лекарка ни каза, че бившото ни джипи няма как да ни даде документите, защото като му направели ревизия и те липсват щяло да има последствия. Можело по желание ние да си направим копия.
В Конституцията е записано:
„Чл. 52.
(1) Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон.
Въпросът е достъпна ли е медицинската помощ? В повечето случаи не е. Достъпно ли е за милиони пенсионери лечение с хирургична намеса, което струва от 4000 лв. нагоре Очевидно не е достъпна. Хиляди хора нуждаещи се от лечение търсят дарения да се лекуват.
Всичко това показва, за съжаление, че ни е сбъркана политическата система. Никога аз, нито някой от моето семейство не сме били партийни членове. Но двете ми деца бяха лекувани безплатно преди 30-40 години. Единият го блъсна джипка и му счупи тежко крака. Месец и нещо бе в болница на екстензия без да заплатим нито лев. По малкият ми син беше недоносен и стоя 9 месеца в болницата за да се проследи развитието му. Днес е голям мъж, работещ в ЕК в Брюксел. Отново никакво заплащане.
Извинявам се за това което Ви пиша, но ми трябваше отдушник като онзи от приказката за козите уши.
Димитар Димитров, В.Търново

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като пациенти профилактика

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»