Не е справедливо

compДа си смениш Личният лекар е вече само на няколко клика с мишката. Можеш да го направиш уникален код за достъп (УКД) по електронен път. Това улеснение за пациентите, оказа се създава проблеми за общопрактикуващите лекари, специалистите и медико-диагностичните лаборатории.
Ако пациентът е получил направление за консултация или изследване от своя общопрактикуващ лекар, а след това е упражнил правото си да избере друг общопрактикуващ лекар по електронен път, то издаденото направлние става невалидно от гледна точка на информационната система на НЗОК.

Тази система веднага свързва ЕГН на пациента с новия личен лекар и отхвърля заплашането на контролния преглед или изследването, защото направлението не е издадено от личния лекар на пациента, с който вече е свързано името му., въпреки, че всички правила са спазени:
Направлението е издадено от общопрактикуващ лекар на пациенти, който в този момент е в неговата листа, изследването или консултацията са направени в 30 дневния срок.
При представяне на отчета обаче, РЗОК отхвърля плащането, защото в Персонализираната информационна система на НЗОК „пациентът не е намерен в листата на лекаря, издал направлението”.
Крайният резултат е извършена, но неплатена дейност, въпреки, че дейността е извършена, включена е в пакета услуги, гарантиран с бюджета на НЗОК и всеки от участниците ОПЛ – пациент – Специалист (лаборатория) е спазил стриктно всички изисквания и правила.
През цялото това време единият общопрактикуващ лекар не знае, че негов пациент е напуснал листата му, другият не знае, че в листата му има нов пациент, а специалистът (лабораторията) нямат никаква представа, нито тогава нито след това в чия листа е изследваният от тях болен. С други думи не само никой няма вина за ситуацията, но дори да иска не би могъл да я предотврати.
Може да я предотврати НЗОК, ако бъде така добра да коригира информационната си система. Иначе не е справедливо. Ако някой лекар отчете дейност без да я е извършил ще бъде наказан. За НЗОК обаче, ако не плати извършена дейност няма наказание.
Д-р Г. Тодоров

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»