Промените в правилата за клинични изпитвания на лекарства противоречат на Европейските практики

pathologyПромените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина противоречат на европейските практики в областта на клиничните проучвания и няма да подобрят условията за провеждането им у нас се казва с Становище на Сдружение Асоциация Хипофиза изпратено до медиите.
Клиничните проучвания са много важни, като участието в тях може да даде шанс за живот и по-добро здраве не само на участника, но и на много други пациенти в последствие. Имаме сигнали обаче, че пациентите не получават адекватна информация за това, какво им се прилага и какви са правата им. Предложените промени в ЗЛПХМ, не решават тези проблеми и противоречат на практиките на Европейският съюз:

1. Участие на пациент в етичната комисия
В почти всички европейски държави участието на пациент в етичните комисии е задължително. В България пациентите нямат никакво участие, нито в новия вариант, нито в съществуващия вариант на закона. Включването на такъв участник не само ще подобри спазването на правата на пациентите, но ще доведе до по-гладко и успешното им протичане.
2. Централизация на дейността
До сега законът постановяваше да има Етични комисии има във всички лечебни заведения, в които протичат клинични проучвания. Това гарантира, че медиците на място са се запознали с нормативната уредба и носят отговорност за спазването ѝ. В новият вариант на закона се предвижда да има само една Етична комисия в министерство на здравеопазването. На място, в лечебното заведение само изпитателите ще са запознатите с протокола и целите на изследването, условията и реда за провеждането му, което значително ще намали възможностите за контрол, както и възможностите за реакция от страна на пациентите в случай, че смятат че има нарушения. Промяната противоречи и на европейската практика. В над 95 % от страните няма процедурите за провеждане на клиничните проучвания са не са централизирани.
Ваня Добрева, Председател на Сдружение Асоциация Хипофиза
Становището е подкрепено от ЦЗПЗ и Сдружение за развитие на българското здравеопазване.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»