НРД 2018 връща чекирането с лични карти в болниците

check id cardНовият НРД 2018 въвежда отново чекиране с лични карти в болниците. В чл. 273, ал. 6 е записано, че „Лечебното заведение - изпълнител на БМП събира данните от документа за самоличност по ал. 1 и 4, както и информация за датата и часа на постъпване и на напускане на лечебното заведение - изпълнител на БМП, в клиентската част на информационна система на НЗОК „Регистрационна система на събития по хоспитализация и дехоспитализация“. Данните от документите с машинночитаема зона се събират чрез електронен четец, а тези от документите без машинночитаема зона се въвеждат ръчно.”

Съгласно чл. 345 Клиничната пътека не се заплаща, ако пациентът не се е чекирал с лична карта на влизане и при изписване от болницата.
Чекирането с лични карти беше въведено през 2015 година с мотива, че така ще се премахнат „фалшивите пациенти”, „кухите пътеки” и ще се намалят разходите на НЗОК за болнична помощ. Лечебните заведения похарчиха няколко милиона лева за закупуване на скенери и устройства. Разходите на НЗОК, обаче продължиха да растат.
През 2016 година, обявиха, че системата за чекиране с лични карти е неефективна, защото те не можели да различат оригиналната пластика от ксерокопие(което беше известно и преди въвеждането им). На тяхно място беше въведено чекиране с пръстови отпечатъци. Болниците похарчиха още няколко милиона лева за новите устройства. Една година по-късно от НЗОК признаха, че фектът е нула. Разходите на касата продължиха да растат. В началото на 2017 година Върховният съд обяви за нищожни текстовете от наредбата, с които бяха въведени пръстовите отпечатъци.
През 2018 новият НРД въвежда повторно обявената за неефективна система за чекиране с лични карти. През 2019 може би пак идва ред на пръстовите отпечатъци.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като БЛС НЗОК НРД

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»