МЗ връща и Наредбата за критериите за подбор на болници

k.ananievСлед здравната карта, министерството на здравеопазването публикува за обществено обсъждане и Наредбата за критериите и реда за избор на лечебни заведения за болнична помощ, с които Националната здравноосигурителна каса сключва договори. Същата наредба беше приета от Министерския съвет по инициатива на предишния министър Петър Москов. Тя беше част от плана му за налагане на тотален административен контрол на болничното здравеопазване. В последствие наредбата беше отменена от съда.

Публикуваният проект на наредба дословно преповтаря отменените от съда текстове на старата наредба. Като критерий за подбор се сочи дори наредбата за удовлетвореността на пациентите, която също бе отменена от съда и понастоящем не съществува в правния мир.
Крайната цел на тази политика е, министърът и администрацията му да определят с кои болници и за какви медицински дейности да сключи договор НЗОК. Пациентите ще бъдат принудени да се лекуват в тях или ако искат да се лекуват в друга избрана от тях болница, ще да си платят за лечението.
Националната здравна карта и Наредбата за критериите за подбор на болници на практика връщат районирането на медицинската помощ, познато ни от времената на комунистическата диктатура преди 1989 година. Това е така, защото броят на болниците, леглата и дейностите се изчисляват на база на аселението на съответния район, последица от което е, че трябва да се лекуваш в същия район. Ако искаш да се лекуваш в друг район, различен от този в който живееш, ще трябва да си платиш, защото дейностите и леглата са разчетени за живеещите там.
Преди месец, при изслушване в Народното събрание, министър Ананиев обеща да въведе нов модел на здравеопазване. Връщането на националната здравна карта, наредбата за критериите, отменените медицински стандарти и чекирането с лични карти, обаче не са нов модел. Те са елементи на един стар и провален модел.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»