НРД на глинени крака

todorovПоредица от събития доведоха до уникалния хаос, в който цялата ни здравна система попадна, доведе до недоверие, нападки, лъжи, полуистини и скандали, както между политиците, така и между институциите.
Ръководството на БЛС се държа сякаш не е институция в България, реши че ставащото не го засяга особено. Реагира твърде късно на застрашените средства за лечебно здравеопазване, поради дългове към чужди каси и то в навечерието на Събора за подписването на един НРД-2018, в който може и да има предвидени пари, повече от 2017г с някакви 8%!

Нито дума не изрече, като условие да има НРД-2018, да се включат и парите неизплатени с години за същото, за което претендират чужденците – лечението на българите от българските лекари, в българските болници. Накрая се стигна до там премиерът да урежда нещо, което по принцип не му е работа т.е. всички признаха, че не са си свършили работата. Особено това ръководство на БЛС се бе вторачило в промяна на наредби, я за основният пакет , я за диспансеризацията, я за достъпа. Допусна, и с една малка добавка в закона за бюджета на НЗОК да ни бъде на практика отнет, резултата от договарянето! Частични декларации, и промяна на отношението към управляващите институции, по системата „да видим откъде духа вятъра“ не промениха картината на все по-сепариран и с ниско доверие на членовете си съюз.
Накрая НРД -2018 се подписа с практически поне 134 милиона лева по-малко. Всеки който може да смята цели числа, го е видял. Пътищата да се компенсират по законов ред не са много. Или по-малко обеми, и средства по приложение №2 на всяка болница,(а може и избирателно) по-ниски регулативни стандарти и по-малко направления, или актуализация на бюджета-нещо, за което политиците не искат да чуят. Времето ще покаже, но отново май ще бягаме след събитията , както обикновено.
Подписаният НРД-2018 има и още един изключителен кризисен пункт. В него има навсякъде – НАРЕДБА №2, като основание за пакета гарантиран от Бюджета на НЗОК.
С решение 2735/01.03.2018г на ВАС Наредбата бе окончателно обявена за НИЩОЖНА. Само ден след подписването на НРД-2018. Следователно никога не я е имало. Сега тя не може да се замени с нищо. Нова наредба няма, въпреки че беше публикувана за обсъждане от МЗ и не е част от НРД-2018, старата е нищожна. Обемите и видовете дейност са в НРД-2018, как ще бъдат извъртяни от счетоводителите, ще видим, но никога не можем да очакваме, че с по-малко може да се получи повече. УС на БЛС и неговият председател никога не е питал членовете си искат ли Наредба за гарантираните от бюджета на НЗОК дейности! Може би защото самото ръководство не осъзнава, че ако тази Наредба я няма, тогава идва истинската свобода на колегите ни, да договорят какво могат и какво искат да продадат от знанията си и уменията си на НЗОК. А може би осъзнава, но не може, не иска или няма капацитета да поеме тази отговорност? От 4 месеца насам, на УС на БЛС, спазвайки функциите си и задълженията си е дадено Решение №27 на Контролната комисия на БЛС, там е написано всичко в едно изречение. „Наредба №2 е нестабилен акт, БЛС следва да се съсредоточи върху договарянето на съдържанието на НРД-2018 съгласно регламентираното в ЗЗО.“ Председателят д-р Грозев, с едно леко махване на ръка, в Кърджали, през новември 2017г. обяви , че не приема това решение, на другия официален орган на БЛС. После подписа указания с НЗОК, без Събор, без никаква санкция, на когото и да било и даде възможност , действащ договор да бъде променен от Надзорния съвет на НЗОК с РЕШЕНИЕ. Реакцията на КК на БЛС беше светкавична и доведе до Решение № 30. То доведе и до това да сезирам Върховна административна прокуратура. Действията на прокуратурата са в ход.
Днес имаме най-нестабилният НРД откакто НРД съществува като инструмент. Нестабилност №1: Нямаме променени наредби за диспансеризацията, и за достъпа(които на нас , като лекари не ни трябват особено) за целта дадохме мандат да се подписва Анекс към НРД-2018г. САМО по текстовете, които ще се променят съвсем скоро и то така, както е обещал министърът в хвърчащо писмо до БЛС. Почти празен чек, досега не се беше случвало да подписваме.
Нестабилност №2: Наредба №2 я няма, нищожна е, а шанса което това ни дава е огромен, но върви и с огромна отговорност и национална ангажираност да договорим с НЗОК пакета, по който искаме да ни се заплати.
Нестабилност №3: Ако инструмента на гласуваният мандат от 67-я Събор за подписване на Анекс към НРД-2018 се използва за набутване в НРД-2018г на нова наредба за гарантирания пакет от бюджета на НЗОК, това ще бъде действие превишаващо правата дадени от Събор, и неизменно ще ни постави в позиция на вечно съгласните, с каквото и да ни предложат. А и други нелицеприятни изводи може да се направят.
Нестабилност №4: И не на последно място, по важност. Каква гаранция имаме, че е изпълнено условието за подписването заявено пред Събора, а именно параметрите да не се променят ще е изпълнено при липсващи поне 134 милиона лева, дължими към чуждите каси и болници, просрочени и олихвявани, с наказателни лихви, a вероятно натоварени и от посреднически комисиони!
Нестабилност №5: Възможността да се използват всякакви доводи и промени в НРД с Решение на НС на НЗОК- вече имаме прецедент по този въпрос.
Остава ни да се организираме и по колегии и на професионален признак за да сме готови и да внимаваме за всяка една крачка, по прилагането на НРД-2017 и после на НРД-2018, която е в състояние да ни наруши интересите. Ясно е, че само на ръководството на БЛС не следва да разчитаме, а и не е правилно.
С поздрав до всички колеги: Д-р Георги Тодоров

Маркирана като БЛС НРД

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»