NSVOK top banner

Вход
Обновен 14:36 EEST, Oct 19, 2018

БЛС

 • mladi lekariСлед решение на Столичната лекарска колегия да заделя допълнително средства във фонд "Лекарска взаимопомощ", стана възможно наши млади медици да бъдат обучавани безплатно във водещи клиники в Европейския съюз. За целта е разкрита програма за изпращане на лекари за допълнителна квалификация.
  "Проведохме работна среща с ръководителите на лечебни заведения, на която бе изразена пълната подкрепа да създадем този фонд", коментира пред вестник "Труд" д-р Асен Меджидиев, председател на Столичната колегия на Българския лекарски съюз и шеф на отделението "Уши, нос и гърло" към УМБАЛСМ "Н.Й.Пирогов".

 • BTAС отличието "Лекар на годината 2018" ще бъде награден акад. Дамян Дамянов. Това съобщи в националния пресклуб на БТА председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Награждаването ще бъде тази вечер на официална церемония в хотел "Балкан". Отличието е златен знак, изработен в Монетния двор. Акад. Дамян Дамянов е лекар-хирург, началник на Клиниката по хирургия при УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, ръководител на Клиничния център по гастроентерология в Медицински университет - София. От 1998 до май 2015 г. е председател на Съюза на учените в България, от 2012 г. е академик на Българската академия на науките и заместник-председател на Академията от 2013 г. Областите на професионален интерес на акад. Дамянов са висцерална хирургия и хирургично лечение на заболяванията на стомашно-чревния тракт, жлъчна система, черен дроб, панкреас, далак, коремна стена и други. Той е автор и съавтор на над 30 учебника и научни монографии и над 250 публикации в български и чуждестранни списания. Автор е на 2 изобретения, 1 полезен модел и 14 рационализации.

 • pismoМинистърът на здравеопазването Кирил Ананиев поздрави българските лекари по повод Деня на българския лекар, който се отбелязва на 19 октомври. Публикуваме неговото писмо, адресирано до Българския лекарски съюз и до българските лекари:
  „УВАЖАЕМИ ДОКТОР МАДЖАРОВ,
  УВАЖАЕМИ ЛЕКАРИ,
  За мен е чест да ви поздравя по случай Деня на българския лекар. През 1994 година Българският лекарски съюз избира за професионален празник на своите членове 19 октомври, Деня на Св. Иван Рилски – Чудотворец.

 • MadjarovBLSПредседателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров заяви, че здравната система функционира макар и въпреки толкова много критики. Той обясни, че хората са по работните си места и работят макар и със затруднения.
  „В някои периферни райони има липса на кадри, а в други райони има пренасищане“, очерта един от проблемите в здравеопазването председателят на БЛС.
  „Желанието на всички нас, желанието на тези, които отговарят за здравеопазването, е да се оптимизира системата“, коментира той.

 • MadjarovПриветстиве до всички лекари по повод деня на българския лекар изпрати председателят на Българския лекарски съюз Д-р Иван Маджаров. В него се казва:
  Уважаеми колеги,
  За мен е огромна чест да Ви поздравя по повод нашия професионален празник – 19 октомври, Деня на българския лекар.
  Днес почитаме паметта на Св. Йоан Рилски – Чудотворец, посветил себе си на хората, изцелявал ги от физически и духовни недъзи и по тази причина наречен небесен закрилник на народа ни, избран за покровител на българските лекари.
  Да помагаш на нуждаещия се, да си съпричастен към страданието му, да прогонваш болката и да утвърждаваш живота - това е мисия, за която са нужни не само добро образование и достатъчен опит. Тази мисия е невъзможна без усещане  за  професионален  и човешки дълг. Тя налага отдаденост, изисква призвание. И аз вярвам, че ние, които  сме се заклели да се грижим за  здравето на хората и  занапред ще виждаме в очите им благодарността, радостта и  неподправената, истинска почит за стореното добро. Убеден съм, че такива, особени мигове на среща с излекувания пациент са най-голямото наше удовлетворение като лекари, оправдаващо безсънните нощи, тревогите и трудностите, с които се сблъскваме, даващо висока морална цена на саможертвите, които правим.

 • lekari chujbinaПрез последните 20 години районната колегия на БЛС в област Шумен е намаляла с около 300 души и в момента членовете ѝ са 528. Средната възраст на лекарите в областта е 56 години. Това стана ясно в навечерието на Деня на българския лекар -19 октомври, съобщават от БНР. Председателят на Районната лекарска колегия д-р Красимир Симеонов заяви, че в областта има дефицит на лекари от всички специалности.

 • MadjarovПо предложение на Българския лекарски съюз днес се състоя среща в Народното събрание между представители на съсловната организация и ПГ на ГЕРБ.
  „Би могъл да изкристализира и трети модел, който да заеме положителните неща от единия и другия. При всички положения трябва да има солидарност, защото у нас не може без солидарен модел, който да бъде надграден с една или друга форма на задължително или доброволно осигуряване“, обясни председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.
  Той подчерта, че е важно предложенията за оптимизация да не водят до сътресения в системата. Според него БЛС разглежда вариантите на министъра на здравеопазването като работен процес, в който участва активно.

 • pregovoriБСП проведе последната от поредицата срещи преди внасянето на вота на недоверие към правителството за здравеопазването с Управителния съвет на Българския лекарски съюз. Левицата предлага алтернатива, включително и в здравния модел, заяви лидерът на партията Корнелия Нинова. предава БТА.
  „Не предлагаме палиативни мерки тук-там да се запълнят дупки, а предлагаме на масата сериозен разговор за друг модел в здравеопазването“, каза Нинова и отбеляза, че са чули такава оценка и от БЛС.
  Тя посочи, че на срещата са обсъдили проблемите в здравеопазването - финансиране на системата, кадри, ценообразуване на клинични пътеки, на лекарски труд, монопола на здравната каса и варианти за демонополизация.

 • d rGeorgievСтолична лекарска колегия на БЛС връчи за първи път награди „Лекар на годината“ на лекари от София. На официалната церемония във Военния клуб присъстваха официални гости, сред които председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, нейният заместник Явор Нотев, председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова, заместник -министъра на здравеопазването Бойко Пенков, информират от БНР. Бяха връчени девет награди в различни категории, а отличените са проф. Данаил Петров, проф. Илия Салтиров, доц. Маргарита Кътева, д-р Димитър Пенчев, д-р Асен Цеков, д-р Стоян Борисов, проф. Тодор Лисичков. Голямата награда „Лекар на годината 2018“ отиде при д-р Цвeтко Георгиев, завеждащ Отделението по хирургия на новороденото и вродените аномалии в „Пирогов“. С името му се свързват стотици уникални операции и хирургични техники, спасили много деца.

 • pregovoriМиналата седмица Българският лекарски съюз и Министерството на здравеопазването са провели заседание във връзка с НРД 2019, съобщават от съсловната организация. На срещата се е взело решение преговорите да стартират с разглеждане на предложения и корекции по Наредба № 3 за определяне на пакета здравни дейности гарантиран от бюджета на НЗОК. Разгледани са всички предложения за промени в Наредба №3, които са внесени в БЛС от национални консултанти, дружества по специалности, лекари от цялата страна и др. Създадена е и организация, успоредно с преговорите за Наредба №3, да се работи по изготвяне на проекти за Наредбата за профилактичните прегледи и за диспансеризацията.

 • KorneliaКорнелия Нинова заяви, че преди БСП да внесе вота на недоверие срещу правителството, ще се срещне с БЛС и пациентските организации, съобщават от dariknews.bg. Социалистите коментираха, че са готови с мотивите по вота на недоверие.
  „Взехме решение да приложим нов подход - не да го внесем в парламента и да започнат парламентарни консултации с другите партии и всички да смятаме гласове "за" и "против" и да се съсредоточаваме около математическия сбор дали ще мине или не, а да започнем от извънпарламeнтарни консултации“, обясни Нинова.

 • mladi lekariЗа приоритетна цел на Българския лекарски съюз през годините се оформи задържането на младите специалисти в България и връщането им от чужбина, предлагайки им стимули и възможности за адекватно кариерно и академично развитие в страната ни. По данни от различни проучвания, между 300 и 500 лекари годишно напускат страната ни, а между 50 и 70% от младите лекари биха търсили кариера извън пределите на България, съобщават от съсловната организация. Конкретни медицински специалности остават без кадри, което води до риск от влошаване качеството на предлаганата медицинска услуга.

 • best practisesПроект на изменение на Закона за лечебните заведения предвижда медицинските стандарти да бъдат заменени с Правила за добра медицинска практика. Тези правила ще бъдат приети от Българският лекарски съюз, Българският зъболекарски съюз и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и утвърдени от специална комисия. По този начин вместо да бъдат административно налагани, съсловията ще получат възможност сами да изработят правилата за работа и механизмите за постигане на резултат с най-високо качество.
  Медицинските стандарти бяха приемани с наредби, повечето от тях без никакво предварително обсъждане. В тях се залагаха основно количествени изисквания към лечебните заведения, свързани с оборудване и персонал. Много често наредбите бяха използване за прокарване на лобистки интереси на отделни консултанти на МЗ, които прокарваха, като изисквания за всички, структурата на отделенията, в които те самите работят.

 • ZaimovД-р Александър Заимов, член на УС на БЛС заяви в предаването "Бизнес старт" по Вloombergtv, че вариант с конкуриращи се здравноосигурителни структури, а не застрахователни, е удачният за България модел.
  „Но той е труден за въвеждане, защото изисква време. При този модел пациентът във всеки един момент може да смени своя фонд. В момента касата не е фалирала, защото огромният ѝ дълг е прехвърлен на болниците“, каза той.
  "Липсата на конкуриращи се каси води до изкривяване на пазара и липсата на контрол в момента. Ако се въведе и работи моделът с конкуриращи се здравноосигурителни фондове ще е добър за България и ще работи добре. Пример е моделът в Холандия. Здравноосигурителните каси са няколко, те сключват договори с болниците, а пациентът може да избира между тях и във всеки един момент да смени своя фонд, това принуждава фондовете да работят по-качествено", допълни експертът.

 • madjarovНовият Национален рамков договор може да започне действието си от 1-ви януари 2019 година. В интервю за БТВ радио, Председателят на Българския лекарски съюз съобщи, че се обсъжда възможност новият НРД да започне да действа от 1-ви януари, а не от 1-ви април, както беше през последните две години. С изменение на закона, тогавашният министър Петър Москов въведе правило новият НРД да влиза в сила не от 1 януари, а от 1-ви април. Целта на промяната бе по-спокойно да се обсъждат клаузите на договора, достатъчно дълго време след влизане в сила на съответния нов закон за бюджета на здравната каса. Промяна обаче създаде повече проблеми, отколкото да помогне, заради разминаването между бюджетната и договорната години.
  Изглежда БЛС и МЗ са узрели за идеята да се върнат към предишната практика договора да е в сила от 1-ви януари. Вероятно поради липса на време за промяна в закона, се предвижда подписване на анекс към НРД 2018, който да влезе в сила от 1-ви януари, заедно с новия бюджет на здравната каса.

 • AniB 200Хората с тежки хронични заболявания ще бъдат поставени в риск от новия проект за промяна на здравноосигурителния модел, предложен от здравния министър Кирил Ананиев. Причината е, че застрахователните дружества не заплащат за пациенти с трайни увреди. Това информираха пациентски организации, които твърдо се обявиха срещу задължителното допълнително осигуряване, съобщават от Дарик. Миналата седмица стана ясно, че се обсъждат два варианта – или да доплащаме на застрахователи още 2% върху осигурителния ни доход, или фиксирана сума от 12 лева на месечна база. Според самите застрахователи обаче това предложение означава, че държавата признава, че напълно е абдикирала от здравната система.

 • ivo.p madj„Беше крайно време системата да се промени. Един от най-позитивните моменти, който стана ясен на срещата вчера, е, че министерството открито призна това, което всички знаем – средствата за здравеопазване са недостатъчни”, коментира проф. Иво Петров, национален консултант по кардиология. „С около 10 пъти по-малко пари на глава от населението спрямо средното европейско ниво, постигаме един не лош резултат. Системата има нужда от още малко подкрепа. Трябва да се затворят течовете и трябва да има допълнително пари в здравеопазването, но не хаотично и безпринципно, както е в момента”, коментира още проф. Петров.
  „Има много недоволство от сега съществуващата система и от нерегламентираните плащания. За мен обаче е притеснителна думата „застраховател”. Застраховател е различно от осигурител”, заяви Иван Маджаров, председател на БЛС.

 • bls kanal1Задължителна нова застраховка за здраве и доплащане от пациентите за лечение в болница. Идеите са част от новия здравноосигурителен модел, който готви Здравното министерство. По темата в студиото на сутрешния блок разговаряхме с д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз, и Пламен Таушанов, председател на БАЗП.
  По думите на д-р Маджаров в основата на предлагания модел прозира отмяната на договорното начало, което беше завоевание преди 18 години при създаването на Здравната каса. "Едно от завоеванията беше да въведем здравноосигурителен модел и да премахнем административното здравеопазване, за което си спомняме, че доведе до липса на лекарства, липса на бельо, стара апаратура, незаинтересован персонал." Той обясни, че това е основното притеснение на БЛС, тъй като договорното начало осигурява освен отговор и отговорност от отсрещната страна - лекарите, които изпълняват задълженията си да лекуват пациентите.

 • madjarov 1Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров изрази безпокойство от предлаганата от министър Ананиев реформа. В интервю за предаването "Ден след ден" той каза:
  Това, което ни обезпокоява е, че от целия процес на формиране на правилата и цените липсват съсловните организации - лекарския и стоматологичния съюзи.  Няколко нови играчи - застрахователи влизат в този процес, но от договорния процес отпадаме ние.
  Огорчени сме, че едва ли не върху нас пада отговорността за всички неблагополучия в системата. Това превръща здравеопазването в тотално администрирана система, която във всичките си нива ще се контролира от едно и също място.
  И ние като финаносвия министър се питаме каде отиват парите за здраве, но контролът няма да е по- добър, когато и ножа и вилицата ще са в една и съща ръка. 
  Реагирахме достатъчно ясно на тези предложения и ни  предложиха да направим предложение за мястото на съсловните организации, каза още д-р Маджаров.  Ще го направим и се надяваме разумът да надделее е да останем партньори. Ние изпълняваме реформите и няма да позволим да ни елиминират, в противен случай няма да участваме в тях.

 • mzДнес в МЗ се е провела среща със съсловните организации на лекарите зъболекарите, фармацевтите и асоциираните медицински специалисти. Участие са взели министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, заместник министър Жени Начева и Управителя на здравната каса д-р Дечо Дечев. Министърът е представил пред ръководствата на организациите своя модел за здравно осигуряване, който най-общо включва допълнително задължително здравно осигуряване и пропорционално доплащане от страна на пациентите. Размерът на допълнителната осигуровка не е уточнен. Обсъждат се два варианта – 2% върху дохода или 12 лева за всеки осигурен. Цените на медицинската помощ вече няма да се определят чрез преговори със съсловните организации, а от министъра на здравеопазването. На срещата е станало ясно, че МЗ обмисля държавните и общински болници да се преобразуват по модела на БДЖ.
  Няма информация за реакцията на съсловията. Те са получили уверения, че Правителството няма намерение да ги закрива.