NSVOK top banner

Вход
Обновен 14:38 EET, Dec 12, 2018

БЛС

 • patients videoЕдно съобщение във връзка с преговорите за Анекс към НРД 2018, публикувано на сайта на БЛС предизвика редица коментари на заинтересовани страни. Съобщението гласи следното:
  „Във връзка с въвеждането от страна на НЗОК на видеоконтрол в ангиографските зали беше договорено: обхватът на наблюдението да бъде само на входа на залата, като идеята е да се установи дали в операционната са влизали лекар и пациент за извършване на съответната процедура. Камерите ще бъдат разположени вътре в залите, но изрично беше упоменато, че под наблюдение ще бъде само входът. Записите ще се представят, само ако бъдат изискани при проверка и ще се съхраняват в срок до 30 дни, както е разписано по закон.”
  Основен принцип, заложен в Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета е лични данни да се събират само ако са необходими и без тях не може да се осъществи дейността/предостави услугата.

 • blsПреговорите за анекс към НРД 2018 приключиха тази седмица с последните заседания на работните групи. Предстои ръководствата на двете организации официално да подпишат анекса към договора. Измененията ще засегнат главно цените и обемите на медицинската помощ. Още преди старта на преговорите, УС на БЛС предупреди, че голяма част от получените от лекари и структури на БЛС искания за промени в НРД са фиксирани в Наредба № 3 за определяне на пакета от здравни дейности, гарантирани от бюджета на НЗОК. Предвид краткия срок за подписване на Анекс към НРД 2018 – 31 декември, тези предложения няма бъдат приети и нормативно отразени в Наредба № 3 и съответно в НРД.
  В съобщение от миналата седмица, УС на БЛС обобщи постигнатото по време на преговорите:

 • absolventi445 възпитаници на Факултета по обществено здраве на Медицински университет – София се дипломираха на 20.11.2018 г. Тържествената церемония по традиция се състоя в киносалона на Военномедицинска академия – София. Празникът започна с Химна на МУ-София: “Тайнството наречено живот искаме да разберем, нашата наука е любов към човека всеки ден…”
  Поздравителни думи към абсолвентите отправи проф. д-р Цекомир Воденичаров – създател и декан на Факултета по обществено здраве на Медицински университет – София.
  “Вие имахте шанса да се учите при най-добрите, следователно имате и отговорността да станете най-добрите. Най-добри в професията, най-добри в своето професионално развитие, най-добри в своята професионална реализация. И това е само началото… Иска ми се да виждам в тази зала десетки бъдещи вдъхновени предприемачи с усет към иновациите в здравната сфера. Искам да Ви пожелая едно единствено нещо и то е успех. Нека Великото Ви ръководи в живота!”, пожела той.

 • d rMadjarovЗащо Българският лекарски съюз е недоволен от проекта на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса и какво ще отстояват лекарите за бъдещия бюджет, който касае пациентите - темата коментира в Сутрешния блок на БНТ председателят на Български лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Според него фундамент в бюджета е прехвърлянето на средства в различните сектори на здравеопазването, като по този начин ощетени могат да бъдат пациентите.

 • d rKatsarovЗабрана за прехвърляне на средства от едно перо в друго с цел увеличаване на парите за болнична и извънболнична помощ няма да решат проблема. Това коментира в предаването "Нещо повече" по БНР д-р Стойчо Кацаров – председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването. Поводът са исканията, поставени от Българския лекарски съюз.

 • BLS BTAПредседателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров съобщи на пресконференция в БТА, че всяка година в бюджета на НЗОК най-малко 20 - 30 млн. лв. се пренасочват от перо в перо. По думите му и тази година в първичната извънболнична помощ ще останат близо 7 млн. лв. неусвоени. Според него средствата остават неизползвани заради различни административни изисквания, които се променят ежегодно. Както вече информирахме, от съсловната организация настояват през 2019 г. категорично да не се дава възможност за прехвърляне на средства от перо в перо и това да бъде записано в Закона за бюджета на НЗОК.

 • blsУправителният съвет на Българския лекарски съюз изпрати декларация относно Законопроекта за бюджета на НЗОК за 2019 година до председателя на Народното събрание, председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси, председателя на комисията по здравеопазване в парламента, премиера, министъра на здравеопазването и председателя на Надзорния съвет на здравната каса. В нея се казва:

 • MadjarovАко работим заедно и се съсредоточим върху общите неща, които са в интерес на всички лекари и пациенти, не би трябвало да очакваме протести. Това заяви в предаването „Преди всички“ д-р Иван Маджаров – председател на БЛС. Днес лекарският съюз и НЗОК започват преговори за сключване на нов рамков договор за догодина. От БЛС са категорични, че какъвто и здравноосигурителен модел да се приеме, за в бъдеще лекарите трябва да участват в договарянето на националната рамка.

 • pregovori

  Преговорите по параметрите на НРД за 2019 г. стартират с вече утвърден график за болнична медицинска помощ. Заседанията на експертно ниво между договорните партньори БЛС и НЗОК ще започнат с първо заседание на 19 ноември ( понеделник) с бордовете по специалности и ще приключат на 29 ноември (четвъртък), съобщават от съсловната организация. На срещите приоритетно ще бъдат обсъждани общите текстове на НРД за болнична помощ - цените и обемите на медицинските дейности за 2019 г., методиките за остойностяване и закупуване, контролът, санкциите и арбитражът и др. Срещите ще се провеждат в централата на НЗОК.

   

 • blsБългарският лекарски съюз, заедно с болнични сдружения са изготвили съвместна декларация, адресирана до Бойко Борисов, Цвета Караянчева, Кирил Ананиев, Менда Стоянова и Даниела Дариткова, с която настояват за промени във внесените за обсъждане в Парламента пакет от закони. Текстът е съгласуван с всички официално регистрирани болнични сдружения – държавни, общински и частни.
  Предлага се да се премахне възможността за прехвърляне на суми от параграф в параграф, така че гласуваните веднъж средства по пера, да бъдат използвани само и единствено за обезпечаване дейността по направление. По този начин се цели да се избегне възможността пари първоначално планиране за медицински дейности в последствие да се насочват за лекарства или други разходи, където обичайно има преразход спрямо планираното.

 • blsБългарският лекарски съюз разпространи становище по предложения законопроект за бюджета на НЗОК за 2019 година. От съсловната организация приемат позитивно увеличените средства в бюджета, но не са съгласни с повечето от другите предложения. Пълният текст на становището:
  Във връзка с предложения проект на ЗБНЗОК, БЛС изразява своята принципна удовлетвореност от увеличението на средствата в сектора, което ще даде възможност за повишаване цените и обемите на подценени клинични пътеки в болнична помощ, повече регулативни стандарти и оптимизация на процесите в извънболнична помощ.
  Въпреки цялостния позитив от увеличението на бюджета за 2019 година, БЛС не може да остане равнодушен към тазгодишния подход за промяна на ключови законови актове, касаещи цялостната правна регламентация на здравния сектор, през Закона за бюджета на НЗОК. Промени в основните закони, следва да минат на обществено обсъждане, така че да се даде време за анализ на възможните резултати от евентуалните промени в законовата уредба.

 • 1noemvriБългарският лекарски съюз поздравява всички медици по случай 1 ноември - ден на народните будители – светли личности в историята, отваряли очите на българите за духовност и родолюбие, разпалвали искрите на любознанието, завещали ни своята дързост, честност и неподправена любов към отечеството.
  „Животът и делото им са наистина светъл пример за нас“, посочва в поздравителния адрес председателят на съсловната организация д-р Иван Маджаров.
  „По повод на големия празник пожелавам на всички колеги здраве и смелост, за да се справим с предизвикателствата на днешното време. Нека нашата благородна дейност продължава и занапред с още повече осъществени цели, идеи и мечти“, пише в заключение той.

 • BLS SmolqnНа пресконференция в Смолян председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров заяви, че от съсловната организация ще участват активно в работните групи за промяна на модела на здравеопазването в България и ще дадат своите предложения.
  „Категорични сме, че е необходима промяна – трябва да се затегне контролът и да се повишат средствата, защото няма логика да работи системата с 8 млрд, а само половината да са гарантирани от обществения фонд, явно има нещо гнило. Съгласни сме с министъра, че са необходими допълнителни средства и мерки за контрол. Но като отговорна институция смятаме, че разговорите по моделите дори и да се проточат, не застрашават сигурността на здравната система, защото тя и в момента функционира със всичките си недостатъци“, отбеляза той.

 • mladi lekariСлед решение на Столичната лекарска колегия да заделя допълнително средства във фонд "Лекарска взаимопомощ", стана възможно наши млади медици да бъдат обучавани безплатно във водещи клиники в Европейския съюз. За целта е разкрита програма за изпращане на лекари за допълнителна квалификация.
  "Проведохме работна среща с ръководителите на лечебни заведения, на която бе изразена пълната подкрепа да създадем този фонд", коментира пред вестник "Труд" д-р Асен Меджидиев, председател на Столичната колегия на Българския лекарски съюз и шеф на отделението "Уши, нос и гърло" към УМБАЛСМ "Н.Й.Пирогов".

 • BTAС отличието "Лекар на годината 2018" ще бъде награден акад. Дамян Дамянов. Това съобщи в националния пресклуб на БТА председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Награждаването ще бъде тази вечер на официална церемония в хотел "Балкан". Отличието е златен знак, изработен в Монетния двор. Акад. Дамян Дамянов е лекар-хирург, началник на Клиниката по хирургия при УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, ръководител на Клиничния център по гастроентерология в Медицински университет - София. От 1998 до май 2015 г. е председател на Съюза на учените в България, от 2012 г. е академик на Българската академия на науките и заместник-председател на Академията от 2013 г. Областите на професионален интерес на акад. Дамянов са висцерална хирургия и хирургично лечение на заболяванията на стомашно-чревния тракт, жлъчна система, черен дроб, панкреас, далак, коремна стена и други. Той е автор и съавтор на над 30 учебника и научни монографии и над 250 публикации в български и чуждестранни списания. Автор е на 2 изобретения, 1 полезен модел и 14 рационализации.

 • pismoМинистърът на здравеопазването Кирил Ананиев поздрави българските лекари по повод Деня на българския лекар, който се отбелязва на 19 октомври. Публикуваме неговото писмо, адресирано до Българския лекарски съюз и до българските лекари:
  „УВАЖАЕМИ ДОКТОР МАДЖАРОВ,
  УВАЖАЕМИ ЛЕКАРИ,
  За мен е чест да ви поздравя по случай Деня на българския лекар. През 1994 година Българският лекарски съюз избира за професионален празник на своите членове 19 октомври, Деня на Св. Иван Рилски – Чудотворец.

 • MadjarovBLSПредседателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров заяви, че здравната система функционира макар и въпреки толкова много критики. Той обясни, че хората са по работните си места и работят макар и със затруднения.
  „В някои периферни райони има липса на кадри, а в други райони има пренасищане“, очерта един от проблемите в здравеопазването председателят на БЛС.
  „Желанието на всички нас, желанието на тези, които отговарят за здравеопазването, е да се оптимизира системата“, коментира той.

 • MadjarovПриветстиве до всички лекари по повод деня на българския лекар изпрати председателят на Българския лекарски съюз Д-р Иван Маджаров. В него се казва:
  Уважаеми колеги,
  За мен е огромна чест да Ви поздравя по повод нашия професионален празник – 19 октомври, Деня на българския лекар.
  Днес почитаме паметта на Св. Йоан Рилски – Чудотворец, посветил себе си на хората, изцелявал ги от физически и духовни недъзи и по тази причина наречен небесен закрилник на народа ни, избран за покровител на българските лекари.
  Да помагаш на нуждаещия се, да си съпричастен към страданието му, да прогонваш болката и да утвърждаваш живота - това е мисия, за която са нужни не само добро образование и достатъчен опит. Тази мисия е невъзможна без усещане  за  професионален  и човешки дълг. Тя налага отдаденост, изисква призвание. И аз вярвам, че ние, които  сме се заклели да се грижим за  здравето на хората и  занапред ще виждаме в очите им благодарността, радостта и  неподправената, истинска почит за стореното добро. Убеден съм, че такива, особени мигове на среща с излекувания пациент са най-голямото наше удовлетворение като лекари, оправдаващо безсънните нощи, тревогите и трудностите, с които се сблъскваме, даващо висока морална цена на саможертвите, които правим.

 • lekari chujbinaПрез последните 20 години районната колегия на БЛС в област Шумен е намаляла с около 300 души и в момента членовете ѝ са 528. Средната възраст на лекарите в областта е 56 години. Това стана ясно в навечерието на Деня на българския лекар -19 октомври, съобщават от БНР. Председателят на Районната лекарска колегия д-р Красимир Симеонов заяви, че в областта има дефицит на лекари от всички специалности.

 • MadjarovПо предложение на Българския лекарски съюз днес се състоя среща в Народното събрание между представители на съсловната организация и ПГ на ГЕРБ.
  „Би могъл да изкристализира и трети модел, който да заеме положителните неща от единия и другия. При всички положения трябва да има солидарност, защото у нас не може без солидарен модел, който да бъде надграден с една или друга форма на задължително или доброволно осигуряване“, обясни председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.
  Той подчерта, че е важно предложенията за оптимизация да не водят до сътресения в системата. Според него БЛС разглежда вариантите на министъра на здравеопазването като работен процес, в който участва активно.