NSVOK top banner

Вход

Лекарства

 • drugs limitОт следващата година Здравната каса налага лимити и на лекарствата, които се заплащат изцяло или частично от нейния бюджет. Правно основание за това, дават приетите с преходните разпоредби на Закон за бюджета на НЗОК за 2019г., промени в Закона за здравното осигуряване. Целта на новите лимити е да се „гарантира предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК”.
  Механизмът на лимитиране ще се прилага спрямо всички Притежатели на разрешения за употреба и спрямо всички лекарствени продукти, заплащани напълно или частично от НЗОК.
  Той ще се прилага в случаи на надвишаване на предвидените бюджетни разходи за всяка една от основни групи лекарства:
  1. Лекарства за домашно лечение, назначавани с протокол, за които се извършва експертиза (основна група А);

 • artritОстеоартритът, заболяване, което причинява тежка ставна болка, засяга повече от 20 милиона души в Съединените щати. Някои лекарства могат да помогнат за облекчаване на болката, но няма лечение, което може да обърне или забави разрушаването на хрущялите, свързано с болестта.
  За едно откритие, което може да подобри възможностите за лечение на остеоартрит, инженерите на МИТ са проектирали нов материал, който може да прилага лекарства директно към хрущяла. Материалът може да проникне дълбоко в хрущяла, като доставя лекарства, които потенциално могат да лекуват увредена тъкан.

 • dnk okРепликацията на ДНК е от жизненоважно значение за всички форми на живот, но в някои организми може да бъде предотвратена чрез обрати в ДНК последователността, наречена "supercoils". Ако се позволи да се натрупат прекалено много супервивки, клетките, които са жизненоважни за поддържането на живота, ще умрат.

  Молекулярната машина, наречена ДНК гираза, намираща се в бактериалните клетки, но не и в човешките клетки, отпуска обратите, за да позволи репликацията на ДНК да продължи нормално, но досега имаше ограничено разбиране за това как се прави това в реално време в действителните живи клетки ,
  Процесът е от особен интерес за разработчиците на лекарства, защото ако ДНК гиразата може успешно да бъде прекъсната, тъй като тя работи за спиране на обрати в бактериални ДНК клетки, бактериите ще умрат и заплахата от инфекция на гостоприемника ще бъде предотвратена.
  Екипът от Университета в Йорк в сътрудничество с Центъра Джон Иннес, Оксфорд и Университета Адам Мицкевич, Полша, използва специален лазерен микроскоп, за да излъчи светлина върху флуоресцентен протеин, което прави ДНК гиразата пожълтяла. Това позволи на учените да видят вътре в бактериална клетка и за първи път да наблюдават как молекулярната техника предотвратява обрати в ДНК.
  Професор Марк Лийк от Департамента по биология и физика в Университета в Йорк заяви: "Използвайки модифицирани флуоресцентни протеини, ДНК гиразата може да стане жълто, докато клетъчните машини, които се използват за репликиране на ДНК, могат да бъдат етикетирани с различни червеникаво-блестящ протеин.

 • IAL 19 11 18Продължава инициативата на Изпълнителната агенция по лекарствата - Седмица на осведомеността от 19 до 23 ноември 2018 г. Знаете ли, че при бебетата и децата лекарствата действат по различен начин в сравнение с възрастните? Лекарствата, които приемате по време на бременност или кърмене, могат да достигнат до бебето Ви. Винаги се консултирайте с лекар. Съобщаването на нежелани реакции спомага за безопасната употреба на лекарствата при бебета, деца и бременни жени.

 • reumaНа 15 октомври тази година, НЗОК за пръв път въведе термина разходна ефектиност на лекарствена терапия в Указания за лечение на някои болести, като серопозитивен ревматоиден артрит, системен лупус, болест на Бехтерев, болест на Крон и др. На пръв поглед се създава впечатление, че целта на промяната е да се използват най-евтините лекарства на пазара, което основателно предизвиква опасенията на много пациенти, че вече ще бъдат лекувани с най-евтиното, а не с най-доброто лекарство.
  Разходната ефективност при медикаментозното лечение на различни заболявания не е нещо непременно лошо. Прилагането на методи за изчисляване на този показател може значително да снижи разходите за лечение, както на отделният пациент, така и общите разходи за лекарства. Това ще позволи спестените средства да бъдат използвани за включване на нови групи заболявания и медикаменти в реимбурсните списъци. Стига методите да се прилагат коректно.
  С измененията на закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, внесени заедно с бюджета на НЗОК, се дава легална дефиниция на понятието:

 • IAL 19 11 18Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) за втора година стартира онлайн кампания за популяризиране на важността на съобщаването на подозирани нежелани реакции на лекарствата.
  Кампанията, която ще се проведе в периода 19-23 ноември 2018 г., е част от "седмица на осведомеността" като включва 32 регулаторни органа по лекарствата в ЕС, Латинска Америка, Австралия, Нова Зеландия и Средния Изток. Регулаторните органи съвместно ще се фокусират върху повишаване на съобщаемостта на подозирани нежелани реакции при кърмачета и деца, както и по време на бременност и кърмене.
  За миналата година съобщенията при деца представляват много малък процент от всички съобщения на подозирани нежелани реакции.

 • signal lekНад 250 сигнала за недостиг на лекарства са подадени на специална интернет платформа. Тя е създадена от неправителствена организация, а целта е да помогне на хората да намерят медикаменти, които липсват в аптеките. Лидия Димова всеки ден пие популярен медикамент за профилактика на сърцето, разказват от БНТ. От края на септември обаче не може да го намери в аптеките. Лидия търси лекарството чрез приятели в чужбина, а нейната дъщеря подава сигнал в платформата за недостиг на лекарства. От там я насочили към аптеки, в които имало остатъчни количества.
  „В аптеките казват, че до края на годината няма да има внос и предлагат заместител някакъв“, обяснява Димова.

 • kradezОт аптеката на Националната хематологична болница откраднаха лекарства за клинични изпитвания, които е използвал бившият директор и настоящ депутат проф. Георги Михайлов. Апашите влезли в нощта срещу четвъртък през външната врата откъм двора. Заглушили са СОТ системата, съобщават от “24 часа”. Насочили се директно към хладилника, където се съхраняват експерименталните лекарства за онкоболни, които били подредени в кашони. Липсват медикаменти от клинични изпитвания, свързани с лечение на хематологични заболявания, както и такива за съпътстваща терапия - болкоуспокояващи, за намаляване на температура и всякакви други странични ефекти, които биха могли да предизвикват изпитателните лекарства.

 • inflammationOKМногодисциплинарен екип от изследователи, водени от Каролинска институт в Швеция, са разработили лекарствена молекула против възпаление с нов механизъм на действие. Чрез инхибиране на определен протеин, изследователите успяват да намалят сигналите, които предизвикват възпаление. Изследването е публикувано в списание „Наука” и е направено в сътрудничество с Медицинския клон на Тексаския университет, Университета в Упсала и Стокхолмския университет.

  "Разработихме нова лекарствена молекула, която възпрепятства възпалението", казва професор Томас Хелдейй в Катедрата по онкология и патология, Каролинска институт, Швеция, която ръководи проучването с д-р Торкил Вишнес и д-р Арман Казарес-Кьорнер. "Той действа върху протеин, който според нас е общ механизъм за възникването на възпаление в клетките."
  Откритието е резултат от многогодишно изследване на групата на Томас Хелейдей за това как ДНК се ремонтира от тялото. Една от целите е борбата с рака чрез насочване на увреждане на ДНК на туморните клетки. Вече бяха съобщени няколко пробиви, които доведоха, наред с другото, до ново лечение на вродения рак на гърдата и яйчниците, използвайки така наречените PARP инхибитори, които са на разположение от няколко години.
  При разработването на нова молекула за инхибиране на ензима, който ремонтира кислородните увреждания на ДНК, изследователите открили за тяхна изненада, че също така потискат възпалението. Оказа се, че ензимът OGG1, освен ремонта на ДНК, също предизвиква възпаление.
  Инхибиторът блокира освобождаването на възпалителни протеини, като TNF алфа. При проучвания върху мишки с остра белодробна болест, изследователите успели да намалят възпалението.
  "Това откритие може да доведе до ново лечение за много сериозни състояния", казва професор Хелейдей. "Сега ще развиваме нашия инхибитор на OGG1 и ще изследваме дали може да доведе до нови лечения за възпалителни заболявания, за да се лекуват или облекчат заболявания като сепсис, ХОББ и тежка астма".

  Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
  Благодарим за подкрепата!

 • artritОтново зачестиха сигналите за липса на лекарствения продукт RoActemra (tocilizumab) в аптечната мрежа. Той се използва за лечение на ревматоиден артрит. Медикаментът се предписва по реда на чл.78 т. 2 от ЗЗО. Протоколите, които пациентите получават след дълга административна процедура, са с валидност 6 месеца, но поради непрестанните проблеми със снабдяването, някои от тях не успяват да получат полагащите им се 6 опаковки за срока на валидността на протокола. По този начин лечението им се компрометира и е неефективно.

 • drugs regulationОблекчава се режимът за производство, внос и търговия с активни лекарствени вещества, като от разрешителен той става регистрационен. Това става възможно с одобрените от правителството промени в Тарифата за таксите, които се събират по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина от фармацевтичните производители, съобщиха от пресслужбата на кабинета, цитирана от investor.bg.
  Като допълнителна мярка се въвежда и регистрацията на посредници в областта на лекарствените продукти.
  Размерът на таксата за вписване в регистрите е 500 лв., таксата за инспекции на вносители и търговци на едро с активни вещества е 1000 лв., за инспекции на производители на активни вещества - 3000 лв., за оценка на информацията, свързана с проследяване на лекарствената безопасност на лекарствен продукт - 200 лв. (за пряко съобщение до медицинските специалисти) и 600 лв. (за обучителни или други материали за минимизиране или предотвратяване на риска).

 • heart okНово проучване на изследователите от Държавния университет на Вашингтон (ДУВ) предполага, че протеин, наречен CDK2, играе ключова роля за сърдечно увреждане, причинено от доксорубицин, често използван за химиотерапия.

  Използвайки модел на гризачи, изследователите показаха, че доксорубицин увеличава активността на CDK2 в сърдечните мускулни клетки, което води до клетъчна смърт. Нещо повече, те демонстрират, че потискането на нивата на CDK2 облекчава увреждането на сърдечните мускулни клетки след лечение с доксорубицин.
  Публикувани в Journal of Biological Chemistry, тяхното откритие може да се използва като основа за бъдещо разработване на стратегии за лечение и лекарства за намаляване на риска от сърдечни заболявания при оцелелите от рак, особено тези, лекувани в детска възраст.

  Сърдечно заболяване след лечение на рак
  Последните подобрения в диагностиката и лечението на рак увеличиха шансовете за оцеляване при пациенти с рак. В САЩ около 16 милиона души - или 5% от населението - са оцелели от рак. След рецидив на рака, сърдечните заболявания са водеща причина за смърт в тази група. Сърдечната токсичност, свързана с употребата на доксорубицин и свързаните с тях химиотерапевтични лекарства, се смята, че е отговорна за повишен риск от преживели рак при развитие на сърдечно заболяване.

 • drugs handПресцентърът на НЗОК разпространи съобщение, че Комисия в Централното управление ще прилага механизми за най-ниска разходи за лекарства само за пациенти, на които за пръв път се предписват биологични лекарства. За пациентите, за които вече са отпуснати такива лекарства няма да се прилага механизма и ще продължат да получават вече предписаните им лекарства. Ето и пълнитя текст на съобщението:
  Във връзка със запитвания от страна на медии и здравноосигурени пациенти за предписване на лекарства, съобразно тяхната разходоефективност, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) информира следното:
  Механизъм за определяне на терапевтичен курс с биологични лекарствени продукти с най-благоприятното съотношение за постигнат терапевтичен резултат и разходване на обществен ресурс при съпоставянето му с други биологични лекарствени продукти, представляващи терапевтични алтернативи и заплащани напълно или частично от НЗОК, се прилага само за ограничен брой биологични лекарствени продукти, като втора терапевтична линия за определени заболявания – ревматоиден артрит, анкилозиращ спондилит, псориатичен артрит и псориазис, болест на Крон и улцерозен колит.

 • DDenevЗдравеопазването не е само бюджети, дефицити, лимити, а и иновации, благодарение на които продължителността на живота в България през годините нараства. Това каза изпълнителният директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България Деян Денев, който присъства на петата годишна конференция „Иновации и добри практики в здравния сектор“.
  „В България средната продължителност на живота започва да се измерва през 1960 г. Тогава тя е 69,1 г. До 1986 г. се повишава бавно с около година и половина и през 1986 г. тя е 71 г. Следва спад. 1997 до 2017 г. средната продължителност на живота нараства с около 5 г. и в момента тя е 74,9 г.", обясни Денев.

 • Dechev NZOKПреразходът за онкологични лекарства в болниците, който е едно от най-проблемните пера в бюджета на НЗОК, от следващата година ще бъде изцяло за сметка на фармацевтичните компании, които са го формирали. Това обяви управителят на касата д-р Дечо Дечев, който представи предстоящите промени в лекарствената политика на фонда на пресконференция в МЗ. Промените са в няколко направления – в начина, по който ще се формира цената на навлизащите нови продукти според тяхната ефективност; в начина, по който ще се предписват скъпо струващи лекарства с протокол в извънболничната помощ и в начина, по който ще се компенсира ръста в разходите при онколекарствата в болниците, съобщават от mediapool.bg. С промени в Закона за бюджета на НЗОК процесът по ценообразуване и оценка на здравните технологии се събира на едно място – в Националния съвет по цени и реимбурсиране. Той ще извършва анализ на ефективността и ефикасността на новите, а и на вече влезли в позитивния списък продукти и ще казва на каква цена могат да се регистрират и съответно да се плащат от обществения фонд.

 • cancer genes okВъв всяка клетка в тялото е включен код за убиване, чиято функция може  да причини самоунищожение на клетките, които стават ракови, съобщава ново проучване на Северозападния медицински институт в САЩ. Веднага щом вътрешните бодигардове на клетката почувстват, че са мутирали в рак, те удрят в кода за убиване, за да деактивират мутиралата клетка.

  Кодът е включен в големи протеино-кодиращи рибонуклеинови киселини (РНК) и в малки РНК, наречени микроРНК, които учените смятат, че са се развили преди повече от 800 милиона години отчасти за защита на организма от рак. Токсичните малки молекули на РНК също се задействат от химиотерапията, съобщават учените.
  Ракът не може да се адаптира или да стане резистентен към токсичните РНК, което го прави потенциално безотказно лечение, ако убийствения код може да бъде синтетично дублиран. Неспособността на раковите клетки да развият резистентност към молекулите е първа, казаха учените.
  "Сега, когато познаваме кода за убиване, можем да задействаме механизма, без да се налага да използваме химиотерапия и без да пречим на генома. Можем да използваме тези малки РНК директно, да ги въведем в клетките и да задействаме ключа за убиване", каза водещият автор Марк Е Питър, Томас Д. Спийс, професор по метаболизма на рака в Северозападния университет "Файнберг".
  Химиотерапията има многобройни странични ефекти, някои от които причиняват вторични ракови заболявания, защото атакуват и променят генома, каза Петър.
  "Намерихме оръжия, които са надолу по течението на химиотерапията", отбеляза Петър, също член на университет "Робърт Х. Лури", който е част Северозападния университет.
  Разработката, описваща кода за убиване и идентифицирането на начина, по който микроорганизмите за борба с раковите заболявания използват кодовете за унищожаване на туморни клетки, са публикувани на 29 октомври в Nature Communications. Статията, описваща протеиновите кодиращи големи РНК може да се превърне в токсични малки РНК, беше публикувана на 16 октомври в eLife.

 • hematoloziВсяка година в България се диагностицират около 1500 нови случая на различни онкохематологични заболявания, като те са в топ 10 по честота при мъжете и жените, а острата лимфобластна левкемия е най-често срещаното злокачествено заболяване при децата. Специалистите отчитат подобрен контрол и значително покачване на петгодишната преживяемост при тези заболявания благодарение на постоянно навлизащите нови терапии, но все още лечението се сблъсква с редица предизвикателства и проблеми. Това стана ясно на кръгла маса "Постиженията в онкохематологията: от обричаща диагноза до нов живот" в парламента, информират от mediapool.bg. Злокачествените заболявания на кръвта са над 140 типа, а основните групи са три - левкемии, лимфоми, миеломи.

 • drugs handПоради административно забавяне много нови лекарствени терапии, които гражданите в повечето европейски държави получават, може да останат недостъпни за българските пациенти през 2019 г. Някои от новите терапии са животоспасяващи, дават повече възможности за лечение за хиляди пациенти, а в някои случаи може дори да са по-изгодни за Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Голяма част от тях от години са утвърдени и широко използвани в повечето европейски държави.
  Тазгодишното закъснение е резултат от поредица от забавяния на административни процедури. През септември 2018 г. Комисията по оценка на здравните технологии (ОЗТ) по различни причини не успява да проведе редица заседания. Комисията по ОЗТ е тази, която на базата на научни доказателства за терапевтичната полза, удължаване на продължителността на живота и подобряване качеството на живот, намаляване на усложненията от основното заболяване, ползи, представени чрез спечелени години живот, наличие или липса на алтернатива за лечение на заболяването, разходи за терапия с лекарствения продукт и сравнение на разходите за терапия с наличните алтернативи, съотношение разход - резултат, икономическа оценка на допълнителните ползи, както и много други критерии, трябва да реши дали да препоръчва заплащането на новите лекарства от НЗОК.

 • pancreasOKРакът на панкреаса дава мрачна прогноза. Обикновено се открива след разпространението на болестта и химиотерапията има тенденция да направи малко, за да забави растежа на рака. Дори при лечение, повечето пациенти живеят само около шест месеца след като са диагностицирани с болестта.

  Изследователи в лабораторията на професор Дейвид Тувесън в "Cold Spring Harbor Laboratory" (CSHL) смятат, че е възможно да се справим по-добре с различен тип лечение. Част от проблема, казват те, е, че раковите клетки в панкреаса са защитени от плътната матрица, която ги заобикаля. Матрицата е смес от екстрацелуларни компоненти и неракови клетки, известни като стромата. Всички солидни тумори съдържат строма. При раковите заболявания на панкреаса, този влакнест материал е особено богат, съставляващ почти 90% от масата на тумора. Тази строма пречи на противораковите лекарства "да стигнат до целите си. Освен това, стромалните клетки отделят фактори, които действително помагат на туморите да растат.
  Преодоляването на защитното влияние на стромата е било предизвикателство, но новият екип на екипа на Тювесън, както се съобщава на 26 октомври 2018 г. в списание “Откриване на Рак” , посочва обещаваща стратегия. Всъщност, новите открития показват, че лекарствата, които са насочени към правилните клетъчни пътища, могат да направят нещо повече от просто да осуетят тумор-поддържащи клетки в стромата. Те могат да ги наберат в противоракетната борба.
  Ключовият елемент на стромата е вид клетка, наречена фибробласт. Фибробластите произвеждат съединителната тъкан на стромата. Те също генерират фактори, които насърчават растежа на раковите клетки и предотвратяват имунната система да атакува раковите клетки. Миналата година екипът на Тювесън откри, че стромата на туморите на панкреаса съдържа най-малко два вида фибробласти. Един вид показват характеристики, за които е известно, че поддържат растежа на тумора, другият вид изглежда има противоположен ефект.

 • diabetМеждународно сътрудничество, ръководено от изследователи в Института Уолтър и Елиза Хол, направи откритие, което би могло да направи терапевтичните инсулини по-ефективни чрез по-добро имитиране на начина, по който инсулинът действа в организма. Констатациите могат да подобрят лечението на диабета, заболяване, което оказва въздействие върху живота на милиони хора по света.

  Публикувано в Nature Communications, проучването разкрива първото окончателно 3D изображение за това как инсулинът успешно взаимодейства с рецептора си - "вратар" за предаване на информация в клетките - в процес, който е от решаващо значение за инструктирането на клетките да намалят нивата на кръвната захар в тялото. Разбирането на точно какъв е този процес може да допринесе за разработването на по-бързи и по-дълготрайни инсулинови терапии.
  Изследването беше ръководено от доцент Майк Лорънс от Института Валтер и Елиза Хол, съвместно с екипи, ръководени от д-р Матиас Драйер от фармацевтичната компания Sanofi-Aventis Deutschland GmbH и д-р Кристоф Мюлер от Европейската лаборатория по молекулярна биология (EMBL) , и двете базирани в Германия.