NSVOK top banner

Вход
Обновен 13:41 EET, Dec 12, 2018

Здравна карта

 • sad200От Сдружението на общинските болници съобщават, че лечебни заведения и неправителствени организации ще атакуват новата националната здравна карта в съда. Документът беше въведен първоначално от бившия здравен министър Петър Москов, след което свален в съда, а повторното му влизане в сила бе инициирано от настоящия ресорен министър Кирил Ананиев. Според новата здравна карта 6000 болнични легла са излишни, което значи, че здравната каса вече няма да заплаща за тях, припомнят от dariknews.bg. Оказва се също така, че в областите Стара Загора, Ямбол и Пазарджик няма да има нито едно легло за лечение на хора с урологични проблеми, а цяла Силистренска област пък е оставена без легло за ортопедични и травматологични заболявания.

 • dechoЗдравната карта като регулатор е задължителен елемент в едно планово бюджетно здравеопазване. Това заяви в интервю за предаването "Хоризонт за вас" д-р Дечо Дечев, изпълнителен директор на Университетска многопрофилна болница за активно лечение "Св. Иван Рилски“:
  "Знаете, че моделът, по който се развиваме в сектор "Здравеопазване“, няма нищо общо с плановете за здравеопазване. Той е базиран на база пазар, тоест всеки един потребител на тази система има право на избор да се лекува, в който град на България иска. Тази здравна карта се планира на база местоживеене, а в същото време му се дава право да ходи, където пожелае.

 • katsarov3Още през януари беше ясно, че Плочев ще бъде сменен. Оставката му поиска министъра, а той беше подкрепен и от премиера, коментира за предаването „Нещо повече по „Хоризонт“ д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.
  „Не разбрахме защо беше сменен предишния управител на НЗОК с проф. Плочев, не разбираме и сега защо се сменя професор Плочев. Нали всички сме наясно, че заболяването не е истинската причина да бъде сменен. Когато не знаеш защо се сменя един човек, поставяш в риск и институцията, която управлява и цялото общество, защото рискуваш същите грешки да бъдат повторени. Затова е важно да се каже защо се сменя един човек“.

 • Системата на здравеопазване има много проблеми и различни решения, но в основата на всичко е монополът на НЗОК каза Председателят на ЦЗПЗ д-р Стойчо Кацаров в предаването “Плюс – Минус“ на телевизия Европа. Гостът даде пример с лимитите на болниците, които бяха въведени през 2015 година. Тогава НЗОК започна да разпределя предварително парите между болниците. по този начин от заплащане за извършена дейност на практика се премина към издръжка на структури. Когато, обаче в този случай се появи нова структура или дадена болници разкрие нови легла, бюджетарите на касата изпадат в ужас. За а се справят с това, вместо да премахнат лимитите, те забраняват разкриването на нови болници и измислят здравна карта, с която да намалят леглата на болниците.
  katsarov За здравната карта д-р Кацаров каза, че е сгрешена не като изпълнение, а като концепция и за това е най-добре да бъде отменена.
  Основните аргументи за приемане на Национална здравна карта в сегашния и вид са два:
  1. Да се направи „снимка” на лечебните заведения в страната. Това не е действително основание, защото информацията за вида и разположението на лечебните заведения е налична в регистрите на МЗ и РЗИ и не е нужно да се създават Областни и Национална комисия за може тази информация да бъде събрана.

 • madjarovБългарският лекарски съюз няма да атакува Националната здравна карта в съда, а ще се опита да я използва за планиране при искане за разкриване на нови лечебни заведения. Това каза за предаването „Преди всички“ по "Хоризонт " новият председател на съсловната организация д-р Иван Маджаров.
  „Директорите са притеснени с основание, защото ако с новата здравна карта и с новите анекси подпишат по-малък брой легла, няма да могат да усвоят бюджетите, които им се дават. В същото време имаме уверението от министерството, че определените лимити няма да бъдат намалявани. Ще направя всичко възможно картата да се използва за планиране. Там, където е възможно, ще настоявам тя да остане като един инструмент за бъдещето планиране, но не би трябвало да се използва за съществуващи лечебни заведения и рестрикции срещу тях“, посочи още той.

 • Daritkova BNTПредседателят на комисията по здравеопазване в парламента д-р Даниела Дариткова заяви в "Още от деня" по БНТ, че на брифинг в Народното събрание са изяснили позицията по диалога с майките на деца с увреждания. Според нея на срещите с тях са възприели много от идеите им.
  „Наистина не разбрах ескалацията на напрежението, по пътя на диалога е добре да търсим решенията”, коментира тя.
  Националната здравна карта вече е публикувана в "Държавен вестник". Тя е в изпълнение на Закона за лечебните заведения. Извървя се цялата процедура, която е законово регламентирана. Това коментира още председателят на Комисията по здравеопазване в Народното събрание.

 • blsБългарският лекарски съюз се обяви против рестрикциите и свръхрегулациите, въвеждани от МЗ и НЗОК в декларация, приета на току що завършилия Събор на организацията:

  ДЕКЛАРАЦИЯ
  Българският лекарски съюз настоява Министерство на здравеопазването и Надзорният съвет на НЗОК да спрат неправомерните опити за сключване на анекси към договорите с лечебните заведения за болнична помощ, на базата на редукция на легла, в новоприетата Национална здравна карта.

 • boltadjЩе атакуваме във ВАС Здравната карта, защото тя представлява начин за ограничаване на плащанията на болниците, от което страдат пациентите.
  Новата здравна карта е дори по-лоша от тази на Москов. Със здравната карта се намаляват парите за лечебните заведения. Колкото по-малко са леглата, толкова по-малко пациенти ще бъдат лекувани. Здравната карта ограничава достъпа на пациентите, защото трябва да плащат от джоба си, когато леглата не стигат.

 • Penkov BNRДо края на юни здравният министър Кирил Ананиев ще представи в парламента свой проект на здравноосигурителния модел. Правителството междувременно прие Националната здравна карта, която ще бъде обсъдена в Народното събрание. Заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков обясни в предаването "Неделя 150" по БНР, че здравната карта се изготвя въз основа на медицинска статистика от последните години, базирана върху цялата информация от НЗОК, тоест върху една "снимка" на ситуацията.

 • Pavlova03.06Заместник-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова и д-р Калин Поповски, депутат от Обединени патриоти, коментираха в предаването „Денят с Георги Любенов“ по БНТ проблемите за пациентите и лекарите, които ще породи приетата Национална здравна карта.
  "Българският лекарски съюз определено счита, че трябва да има национална здравна карта, но този вариант на здравната карта, който беше приет, всъщност ще внесе по-скоро напрежение и недоволство, както сред пациентите, така и сред лекарите", каза д-р Павлова.

 • boltadjНационалното сдружение на частните болници (НСЧБ) ще обжалва пред Върхвония административен съд Националната здравна карта веднага, след като бъде обнародвана в "Държавен вестник", съобщи пред вестник Капитал председателят на сдружението д-р Николай Болтаджиев. Тя беше приета в сряда от Министерския съвет и предвижда съкращаване на сегашния брой легла в болниците с 5400.

  Д-р Болтаджиев припомни, че предишната карта е отменена по процедурни причини и не се е стигнало до разглеждането й по същество. "Бихме искали да докажем, че здравните карти нарушават правото на здравеопазване на българските граждани по Конституция, не са съобразени с европейските регламенти за свободно движение на хора и ще доведе до тежки проблеми за гражданите.

 • SvinarovГрупа медици са обобщили проблемите в системата на здравеопазването и са предложили решения в документ, разделен на 10 модула, изпратен на Министерството на здравеопазването преди началото на 2018 г. Това коментираха за предаването „Нещо повече“ по БНР проф. Захари Кръстев - специалист по гастроентерология и ръководител на клиника в болница „Свети Иван Рилски“, и проф. Добрин Свинаров, който ръководи Клиничната лаборатория на Александровска болница.
  „Стараем се да примирим здравеопазването с висококачествената медицина. България никога не е имала по-добра медицина от тази в момента. Не знаем дали другите страни имат по-добра медицина. Нямаме добро здравеопазване, защото са правени десетки корекции, но те не са направени координирано. Ние се постарахме да предложим конкретни решения на част от проблемите“, обясни проф. Кръстев.

 • GorchevBNTНационалната здравна карта беше приета от правителството с корекция от 600 билнични легла повече от първоначално предложените, които пък бяха намалени с около 6000. Проектът беше обявен от Министерството на здравеопазването в средата на април и предвижда от 38 803 легла в болниците в цялата страна, те да бъдат намалени до малко над 33 500. Здравната карта ще бъде критерий, по който НЗОК ще сключва договори с болничните заведения по области.
  Наличието на Национална здравна карта е наложително поради много причини, основната от които е, че тя дава рамката и "снимката" на състоянието на здравната мрежа в Българтия. Това коментира в "Денят започва" по БНТ проф. Григор Горчев, управител на УМБАЛ "Св. Марина" в Плевен.

 • Penkov2Замесник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков и д-р Венцислав Грозев, председател на Българския лекарски съюз, коментираха в предаването „Лице в лице“ по bTV приетата от кабинета Националната здравна карта.
  „Това е един инструмент за реализиране на определен тип здравни политики. Като има две нива на неговото изготвяне – едното ниво е областно. Там се прави една подробна снимка какво имаме в момента, колко общопрактикуващи лекари, колко специалисти, какви болници, отделения, с какво разполагаме. На областно ниво колегите казват – имате една част, която е пожелателна. Тя не е задължителна. Казват – ние пък, виждаме, че нашето развитие би било добре да тръгне в тази посока. И това е нещо, което никой повече няма право да пипа. На национално ниво, идвайки тези 28 областни карти, се оценяват потребностите. Но понеже имаме големи райони за планиране, имаме естествени центрове за здраве – това са София, Варна, Пловдив, Плевен, Русе, които обслужват хората от няколко области едновременно. И те не могат да бъдат предвидени на областно ниво. Това е работа на националната комисия да успее да организира така ресурса, който има, че да може да покрие нуждите на всички хора в страната. Или по този начин се казва – вижте, хора, вижте, уважаеми колеги от НЗОК, ето с тази здравна карта ние сме резервирали, запазили неприкосновено за целите на касата да може тя през този леглови фонд да гарантира лечението на българите, за които плаща така или иначе. Това е“, обобщи д-р Пенков.

 • Grozev2Министерският съвет одобри проекта на новата здравна карта вчера, а малко по-късно здравният министър Ананиев свика брифинг, за да я обясни.
  “Здравната каса няма да прекрати сключените договори с нито една болница в страната. Националната здравна карта е направена така, че в рамките на бюджета на НЗОК да се осигури равен достъп на всички хора до медицинска помощ”, заяви той.
  След корекция в една от най-спорните точки - броя болнични легла, те ще бъдат 33 421 - с 608 повече спрямо предложената първоначално бройка.
  „Това означава поне един престой в болница на 45% от българското население, или всеки трети българин може да премине през лечебно заведение”, уточни Кирил Ананиев.

 • AnanievMSМинистърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви, че няма да се прекратяват договори с лечебни заведения заради новоприетата Национална здравна карта, съобщават от novini.bg. Документът е с едногодишен срок на действие.
  "Нова здравна политика ще се формира с новия здравноосигурителен модел, който ще бъде изработен до края на юни", каза министър Ананиев.
  По думите му следващата година ще се изработи нова здравна карта.
  "В документа, приет днес от Министерския съвет, са добавени нови 608 легла за активно лечение към първоначално предложените 32 873. При 75% използваемост със сигурност се гарантира нивото на хоспитализациите от миналата година", увери здравният министър.

 • PMoskovБившият министър на здравеопазването Петър Москов отбеляза в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт", че здравната карта е инструментът, който формира здравната политика на държавата спрямо здравните нужди на гражданите, а не спрямо бизнес интересите на различните икономически групировки с интерес в здравеопазването.

 • AnanievПравителството одобри проекта за нова Национална здравна карта. Срещу документа, който предвижда съкращаване на около 6 000 легла в болниците, вече се обявиха пациентски организации и лекарското съсловие, припомнят от БНР. Проектът за НЗК отчита близо 6000 излишни легла в болниците, за които здравната каса няма да заплаща. Най-голямото намаление е предвидено за хирургичните легла - с 2500 по-малко от досегашните. С 2000 по-малко ще са терапевтичните, а със 700 - в гинекологията.
  Българският лекарски съюз поиска с писмо до премиера, здравния министър и председателя на ресорната парламентарна комисия документът да бъде преработен, за да се гарантира достъпна болнична помощ във всички областни градове.
  От здравното министерство обясниха, че картата е съставена на база на данните от статистиката за отчетената през миналата година дейност на болниците по специалности, но Лекарският съюз обясни, че тази дейност е била лимитирана от бюджета.

 • ABonevaАнгелина Бонева - член на УС на Центъра за защита правата в здравеопазването коментира в предаването „Преди всички“ по "Хоризонт", че проектът за нова здравна карта освен че не е изпипан, е изключително конфликтен и опасен за пациентите.
  "Тази карта цели просто да генерира поредните икономии. А тук трябва да говорим за качество - за качество на живот и качество на лечение. Не можем да делим нещата", допълни тя.
  От Центъра са категорични, че нито едно от притесненията им, изразени по време на общественото обсъждане, не е било отразено във финалния проект.
  „Новата здравна карта ще ангажира пациентите дори повече с доплащания“, категорична е Бонева.

 • PavlovaД-р Галинка Павлова от БЛС и Пенка Георгиева от Пациентски организации ''Заедно с теб'' коментираха защо проектът за Национална здравна карта се превърна в "ябълка на раздора". Днес здравният министър Кирил Ананиев ще представи на министрите спорния проект на новата здравна карта. Срещу него вече се обявиха от Българския лекарски съюз и редица болнични заведения. Проектът отчита близо 6 000 излишни легла в болниците, за които здравната каса няма да заплаща, ако предложенията бъдат одобрени.