NSVOK top banner

Вход
Обновен 12:40 EEST, Aug 17, 2018

Медицински сестри

 • nursingЗа съмнителен сайт, предлагащ медицински услуги по домовете, сигнализират пациентски организации. В него може да се регистрира всеки, а диплома, доказваща медицинската квалификация, не се изисква.
  След като пациент, решил да използва услугите, които съмнителният сайт "Медицински услуги.ком" предлага, пациентска организация "Заедно с теб" сигнализира пред БТВ, че в него регистрация може да си направи всеки.

 • medical errorМинистерският съвет публикува за обществено обсъждане наредба, с която определят минимални нива на задължителните застраховки на медиците. Законът за здравето изисква всички лечебни заведения да застраховат лицата, които упражняват медицинска професия в лечебното заведение, за вредите, които могат да настъпят вследствие на виновно неизпълнение на професионалните им задължения.
  Според Кодекса за застраховането, минималната застрахователна сума при задължително застраховане на „Гражданска отговорност“ е в размер на 500 000 лв. на застрахователно събитие и 2 000 000 лв. за всички застрахователни събития за срок една година.
  Законът за здравето дава възможност с наредба на Министерският съвет да се определи лимит на застраховане, различен от определения с Кодекса.

 • nonconventionalПоправка в Закона за здравето, предложена от министерството на здравеопазването предвижда да се забрани на лица без медицинско образование да практикуват неконвенционални методи на лечение.
  Промяната включва отпадане на наредбата, според която се дава възможност на лица, които притежават диплома за завършено средно образование и свидетелство за успешно проведено обучение не по-малко от 4 семестъра във висше медицинско училище да практикуват неконвенционални методи за благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве, с изключение на хомеопатия. До настоящия момент такава наредба не е издавана и не е осъществявано обучение на лица, които да извършват неконвенционални методи за благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве.

 • medik umoraВисока степен на емоционално изтощение е засегнало около 20% от медицинските сестри. Това сочат данни от проучвания на Националния център по обществено здраве и анализи, информират от вестник Монитор. Изследванията у нас през последните 15 г. показват, че ранните и средните стадии на бърнаут са широко разпространени сред медицинския персонал. При 15% от санитарите пък се наблюдава най-тежкият стадий - дехуманизацията. Висока степен на дехуманизация е установена и при сестрите, които работят в хирургични и интензивни отделения. Отчуждение на персонала от пациентите се наблюдавал най-малко в клиниките, където пациентите имат възможност за по-дълъг престой.

 • MF ShumenБлизо 800 кандидати от цялата страна се явиха на 18 юли на теста по биология за специалностите “Медицинска сестра” и “Акушерка” към Факултета по обществено здраве на Медицински университет “Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна и филиалите на висшето учебно заведение в Сливен, Шумен и Велико Търново, съобщиха от МУ - Варна. Желаещите да изучават специалностите “Помощник-фармацевт”, “Рентгенов лаборант”, “Медицински лаборант”, “Рехабилитатор”, “Медицински козметик” и “Инспектор по обществено здраве” към Медицинския колеж също решаваха 30-те въпроса от теста – 25 от затворен тип, с един верен отговор и 5 отворени въпроса.

 • podpisПредседателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева е изпратила писмо до директора на Центъра за спешна медицинска помощ във Велико Търново д-р Валентина Хаджирадева във връзка с проявена агресия срещу медицинската сестра Нела Радева, която работи във филиала в Горна Оряховица. Миналата седмица опитната медицинска сестра е била ругана и ударена в гърба от близки на пациентка по време на нощно дежурство. По случая е образувано бързо производство.

 • lekari chujbinaВсяка година близо 450 лекари и 1000 медицински сестри напускат България и се отправят на Запад. Не само ниското заплащане ги кара да заминат, коментират от dw.com. Резултатът е трагичен. Най-вече за пациентите в провинцията.
  Флорина Венера e от румънското село Бунещи в община Брашов. Тя е само на 11 години, но вече е била диагностицирана с рак - и то още когато била на 4. Момичето е било оперирано навреме и така успяло да пребори коварната болест. Днес обаче майката на Флорина отново е притеснена. Детето напоследък отново се оплаква от болки в коляното.

 • direktor VrДесетки лекари, медицински сестри и санитари от Многопрофилната болница за активно лечение "Хр. Ботев" във Враца протестираха тази сутрин пред лечебното заведение заради забавени заплати. Работещите в болницата не са получили заплатите си за месец май, а предстои да получат аванс от трудовите си възнаграждения за юни. Според медиците продължава да няма яснота за бъдещето на лечебното заведение, което продължава да е със запорирани сметки заради дългове от близо 20 милиона лева.

 • MVasilevaМасова практика и в Европа е лечебни заведения да привличат медицински сестри с предложения за финансова помощ по време на тяхното обучение. Това коментира пред Право&Здраве Милка Василева – председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. С нея разговаряме по темата след отпускането на 20 стипендии от УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив за студенти от специалността „Медицинска сестра”, които обаче се задължават да сключат трудов договор с болницата след завършване на обучението си.

 • sestri PlovdivУниверситетската болница „Свети Георги” в Пловдив е първото лечебно заведение в страната, което отпуска стипендии за студенти от специалността „Медицинска сестра”, съобщават от БНТ. Всички, които спечелят стипендия се задължават да сключат трудов договор с болницата след завършване на обучението си. Студентите, които кандидатстват, ще се борят за 20 стипендии. Ще могат да участват завършилите втори и трети курс с успех над 4,50 от обучението.

 • KovachevaАкушерката Емилия Ковачева, която преби новородено бебе в столична болница през април 2015 г., още не е влязла в затвора. Преди осем месеца тя беше осъдена на 18 години лишаване от свобода за опит за убийство. Съдебният състав обаче все още не е написал мотивите по делото, съобщават от Nova TV. Това даде основание на адвоката на Ковачева да поиска мярката ѝ за отклонение да бъде променена от домашен арест в парична гаранция. Съдът е отказал с мотива, че макар и присъдата да не е влязла в сила, тя е 18 години затвор. И обеща да излезе с мотиви до понеделник.

 • noshten trudДискусионeн форум на тема “За достойни условия и заплащане на нощния труд и предотвратяване на последствията от него” организираха Конфедерация на труда “Подкрепа” и Фондация “Фридрих Еберт”.
  “Темата за нощния труд е изключително чувствителна и болезнена тема за професионалистите по здравни грижи. В малка част от лечебните заведения, в които има сключен Колективен трудов договор, се спазва ставката от 1 лев на час за нощен труд”, заяви председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева.

 • medsestri dezaЗаместник-кметът на Добрич Емилия Баева алармира за проблем с медицинските сестри в детските ясли в града, съобщават от 24 часа. В момента има 3 свободни места.
  „Обявяваме конкурси един път, втори път, няма кандидати. Нужни са медицински сестри и в социалните услуги. Назначават се сестри на втори трудов договор“, обясни Баева.
  В детските ясли медицинските сестри получават 700 лева основна заплата, което е максимумът по браншовото споразумение.
  „Медицинските сестри в здравните кабинети в детските градини и училищата бяха с 620 лв. заплата“, каза още заместник-кметът.
  „Като разгледахме изпълнението на бюджета на общината за първото 3-месечие, увеличихме възнагражденията им с 20 лв.“, посочи Баева и добави, че е поет ангажимент заплатите да се увеличават на всеки три месеца.

 • lekari chujbinaКрай Варна се проведе 28-та асамблея на Интернационалната медицинска асоциация "България". Една от обсъжданите теми бяха проблемите на българското здравеопазване и пътищата за тяхното разрешаване. По традиция на форума се събраха близо 300 специалисти от страната и чужбина, предаде БТА. При дебатите като основни проблеми на сектора експертите откроиха намаляването на кадрите и недофинансирането на болниците, особено общинските.

 • SopotenskiЗа първи път у нас спешни медици получиха награди и благодарност. Това се случи точно в деня, обявен от Европейската асоциация за световен ден на Спешната медицина, припомнят от Nova TV. Инициативата за наградите е на Пациентски организации „Заедно с теб” и е под мотото „Спешните медици, с които се гордеем”.
  Сред отличените е доц. д-р Стоян Сопотенски. Ръката му не трепва. Скалпелът е най-добрият му приятел. Наричат го Българският д-р Хаус.
  „Харесва ми нестандартното мислене”, заявява доц. Сопотенски, хирург в болница „Света София”.

 • MF ShumenОтново увеличават приема на студенти в специалността "Медицинска сестра" в шуменския медицински филиал към Медицински университет - Варна. Когато отвори врати преди 3 години учебното заведение имаше прием по 20 места за медицински сестри и акушерки, припомнят от dariknews.bg. Миналата година бройките за специалността „Медицинска сестра“ бяха увеличени с 5, а от тази година ще могат да се запишат 30 първокурсници. Директорът на Филиала проф. Соня Тончева заяви, че според предварителната им информация има голям интерес към специалността и бройката ще се запълни. За специалността "Акушерка" приемът остава 20 места.

 • nurses2В отговор на депутатски въпрос за броя на медицинските сестри у нас министърът на здравеопазването Кирил Ананиев призна, че броят и е много малък и е сред най-ниските в Европейския съюз. Работещите сестри у нас са около 30 000 при необходимост от поне 60 000. Основните причини за това според него са ниското заплащане, недобрата работна среда, свръхнатоварването, недооценяването от другите медицински специалисти, медиите и обществото, неудовлетворение от работата и липса на план за кариерно развитие.

 • zastrahovkaСлужители на Кардиологична клиника в Ямбол събират по 30 лева от пациентите, без да ги информират, че става дума за доброволна застраховка. Това твърдят болни и техните близки, информират от bTV. Парите били искани на регистратурата като такса. От клиниката отричат. Застраховката е за злополука или заболяване по време на лечение, а служители на клиниката действат като застраховател и искат пари без да обяснят, че става дума за доброволна застраховка. Една от медицинските сестри-застрахователи твърди, че така болницата покрива разходите си по решение на ръководството. Намесват се обаче други служители, които отричат казаното.

 • Vraza prМедиците във врачанската болница не са получавали заплати от февруари.
  "Това, че замерих с яйце зам.-министъра на здравеопазването, беше акт на отчаяние. От толкова време нещата нямат никакво развитие. Имам пет деца, за които в момента няма никакво здравеопазване във Враца". Това заяви за "Здравей, България" по Nova TV Полина Комитска - жената, която замери с яйце заместник-министъра на здравеопазването по време на посещението ѝ във врачанската болница в понеделник. Жени Начева отиде там, за да представи новия изпълнителен директор, след като старият подаде оставка.

 • bb sestri„И в събота ли? Милите!” Така премиерът Бойко Борисов коментира днешния протест на медицинските сестри под прозорците на Министерския съвет.
  „С цялото ми уважение към тях, но не може всеки, който иска пари, да дойде под прозорците на Министерския съвет. И хайде на другия ден... Не е правилно така, ще си счупим държавата накрая”, добави премиерът, който взе участие в партийна среща на ГЕРБ в Стара Загора.
  Близо 5 милиарда лева отделя държавата за здравеопазване. Чрез бюджетите на министерството на здравеопазването и на Националната здравноосигурителна каса средствата се разпределят. Справедливото им разпределение зависи от тях, каза Борисов в Стара Загора, където участва на конференция на ГЕРБ.