NSVOK top banner

Вход
Обновен 15:05 EET, Dec 12, 2018

Медицински сестри

 • absolventi445 възпитаници на Факултета по обществено здраве на Медицински университет – София се дипломираха на 20.11.2018 г. Тържествената церемония по традиция се състоя в киносалона на Военномедицинска академия – София. Празникът започна с Химна на МУ-София: “Тайнството наречено живот искаме да разберем, нашата наука е любов към човека всеки ден…”
  Поздравителни думи към абсолвентите отправи проф. д-р Цекомир Воденичаров – създател и декан на Факултета по обществено здраве на Медицински университет – София.
  “Вие имахте шанса да се учите при най-добрите, следователно имате и отговорността да станете най-добрите. Най-добри в професията, най-добри в своето професионално развитие, най-добри в своята професионална реализация. И това е само началото… Иска ми се да виждам в тази зала десетки бъдещи вдъхновени предприемачи с усет към иновациите в здравната сфера. Искам да Ви пожелая едно единствено нещо и то е успех. Нека Великото Ви ръководи в живота!”, пожела той.

 • med sestraЖурналистическо разследване установило, че румънски специализирани училища издават фалшиви дипломи за медицински сестри. Няколко десетки медицински сестри в болници в Швеция показват дипломи от Румъния и Полша, придобити чрез редовно обучение, докато по същото време са работили на пълен работен ден в Швеция, съобщи "Романия инсайдър", цитирани от вестник Сега. Разследване на шведския тв канал SVT открило 27 медицински сестри, които са успели да си намерят работа в шведското здравеопазване, твърдейки, че са обучени в чужбина, или кандидатствайки с фалшиви дипломи. Някои от тях са разследвани от шведската полиция, други вече са осъдени за измама, но има и такива, които все още работят в болници в Швеция.

 • TotevПредседателят на Националното сдружение на общинските болници д-р Неделчо Тотев коментира пред clinica.bg, че новият Колективен трудов договор няма да донесе увеличаване на заплатите на лекарите и медицинските сестри. Според него това е една поредна акция на синдикатите, насочена срещу работниците, които са техни членове.

 • ktdМинистърът на здравеопазването Кирил Ананиев и представители на национално представени работодателски и синдикални организации подписаха Колективния трудов договор, регламентиращ трудовите и осигурителни отношения на работещите в отрасъл „ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ”.
  „Надявам се, че показателите за начална работна заплата в сектор „Здравеопазване“ по категории персонал, които са залегнали в Колективния трудов договор,  ще бъдат постигнати и ще бъдат база за надграждане в следващите години, с оглед важността на труда на работещите в българското здравеопазване. Нека този договор да послужи за база да постигнем удовлетвореност както от страна на пациентите за качеството на медицинските грижи, така и на заетите в системата, които дават своя труд за това лечение“. Това посочи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

 • med sestraС 200 лв. да бъдат увеличени минималните заплати на лекарите и медицинските сестри. Това предложение на синдикатите в здравеопазването е заложено в новия Колективен трудов договор. Според него възнаграждението на сестрите трябва да бъде 900 лв. вместо 700, както е сега. Такава заплата е предвидена за служителите в Спешна помощ, психиатричните болници, центровете по трансфузионна хематология, както и в училищата и детските градини. В университетските и областните болници сестринската заплата трябва да достигне 950 лв. Заплащането на лекарите със специалност пък да не пада под 1100 лв., предвижда се още в КТД. Повишават се и минималните възнаграждения на шефовете на клиники. При тях е заложен праг от 1500 лв.

 • nagrada PlОбластният управител на Пловдив връчи почетен знак на 27-годишния д-р Тодор Горанов. Младият лекар гаси пожар, който избухна на 3 срещу 4 октомври в УМБАЛ "Св. Георги". Същото отличие получи и 25-годишната медицинската сестра Варта Шопова, която е била на дежурство. Областният управител отбеляза, че отличието се дава за проявен героизъм и саможертва при спасяването на 52-ма пациенти в клиниката по урология, съобщават от вестник 24 часа. Губернаторът поздрави медицинския екип за проявена смелост и доблест в критични ситуации.

 • forum sestriБлизо 500 специалисти от цялата страна взеха участие в XIV Национален форум на професионалистите по здравни грижи, който се проведе в Шумен. Форумът мина под надслов “Вдъхновението от историята – мост към бъдещето” и бе посветен на 25-годишнината от организираното сестринство у нас и 15 години от основаването на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Традиционната среща на медицински специалисти от цялата страна бе организирана от Регионална колегия на БАПЗГ – Шумен и Филиал Шумен на Медицински университет “Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна.
  “Първият национален форум на професионалисти по здравни грижи се състоя в Шумен през 2002 г. по идея на Мария Чипишева – по това време главна сестра в МБАЛ Шумен”, припомни при откриването на форума председателят на Регионална колегия на БАПЗГ – гр. Шумен Веска Райчева.

 • Daritkova BNTПредседателят на парламентарна комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова коментира за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ задълбочаващия се конфликт между вицепремиера Валери Симеонов и майките на деца с увреждания.
  „От политическа партия ГЕРБ винаги сме готови да носим отговорност. Отговорност се носи по два начина - с оставки и на избори, от всяка политическа сила. Все пак оставката е личен акт. Вярвам в разумния изход от ситуацията, защото ескалирането на напрежението не е от полза за никой", каза тя.

 • BiserBotevЗаместник-директорът на МБАЛ - Добричд-р Бисер Ботев съобщи за остър недостиг на кадри в добричката болница. Според него навсякъде има дефицит на хора, но най-голям е при медицинските сестри, информират от novini.bg. Лечебното заведение е обявило 60 свободни места за медицински сестри, клинични и рентгенови лаборанти.
  „Най-тежко е състоянието в трите вътрешни отделения, където има и най-много работа“, посочи д-р Ботев.
  Всяко от тях се нуждае от поне 5 медицински сестри. Завършващите тази специалност обаче предпочитат да работят в чужбина.

 • deza medikДеца с хронични заболявания и увреждания са без грижа в лекарските кабинети в детски градини и училища, а медицински сестри са отказвали да поемат отговорност за деца с диабет в градините. Както ви информирахме, сдружения и неправителствени организации внесоха жалба до здравния министър Кирил Ананиев с искане да се намери начин това положение да бъде променено.
  На 9 октомври заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева е изпратила писмо до началниците на регионалните управления на образованието относно дейностите, които се извършват в здравните кабинети в детските градини и училищата.

 • podpisПредседателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи г-жа Милка Василева е изпратила благодарствен адрес до изпълнителния директор на МБАЛ – Пазарджик д-р Васил Вълчев и началника на Спешното отделение д-р Лидия Гочева във връзка с достойното поведение на д-р Дора Панчева, която е предотвратила саморазправа с медицинска сестра от отделението. В писмото се казва:
  “Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи изразява своята благодарност за защитата и съдействието, което е оказала д-р Дора Панчева на медицинска сестра от Спешното отделение на МБАЛ – Пазарджик при опит на пациентка да прояви физическа агресия към нея по време на дежурство на 7-ми октомври 2018 г.

 • med sestraИдеята на здравния министър Кирил Ананиев за отварянето на програмата за парамедици като една от възможните стъпки за компенсиране на недостига на медицински сестри е абсурдна и пренебрежителна. Това заяви в „Преди всички“ по БНР Петя Недкова от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.
  „Това показва, че министърът няма представа от това какви професии работят в здравеопазването, защото парамедиците в никакъв случай не могат да заменят медицинските сестри“, каза тя и поясни, че часовете на обучение на парамедиците, които се обучават за спешна медицинска помощ, е два пъти по-малък от тези на медицинските сестри, акушерките и лекарските асистенти, които учат във висшите учебни заведения четири години, а обучението е много специализирано.

 • speshno otd

  Психичноболна пациентка нападна медицинска сестра в спешното отделение на многопрофилната болница в Пазарджик. Жената често посещавала отделението след 19.00 часа, тъй като не била здравноосигурена, информират от БНР. Снощи отказала назначените изследвания и се нахвърлила върху сестра Гинка Лютова, като ѝ нанесла удари по лицето.

  Това е второ нападение на жената над медици в отделението само за седмица.

 • BAPZGПредседателят на Управителния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева внесе становище в Министерството на здравеопазване във връзка с предложените от Кирил Ананиев два модела за реформа в здравеопазването.
  “На 12.09.2018 г. проведохме заседание на УС на БАПЗГ и се запознахме подробно с предоставения ни от МЗ материал по посочената тема. Дискусията протече отговорно и с голяма доза критичност. Поздравяваме Ви за отговорното решение да поставите на широко обществено обсъждане новия модел и изцяло заставаме зад неговите цели. Според нас и двата модела имат добри страни, но и много неясноти, които надявам се ще бъдат уточнени след официалното представяне на модела на Националната кръгла маса на 26.09.2018 г.”, пише в становището, адресирано до министър Ананиев.

 • Manolova BNTОмбудсманът Мая Манолова се срещна днес със здравния министър Кирил Ананиев, за да му обърне внимание за системните дефекти в здравеопазването. Срещата е по повод плачевното състояние на държавната болница във Враца, където преди няколко дни, Манолова проведе среща с медици, които изпратиха жалба до националния омбудсман. В жалбата, подписана от близо 300 медици се посочва, че повече от година персоналът получава заплатите си нередовно, а лекари и медицински сестри напускат, което поставя под въпрос съществуването на болницата.
  Дълговете на дружеството са 14 млн. лева. Преди месец Правителството отпусна безлихвен заем на болницата в размер на 1 милион лева, но той се оказа недостатъчен да запуши зейналата финансова дупка. Директорът на болницата Евгени Любенов иска да получи от МЗ заем, за да се покрият всички дългове и болницата да заработи нормално."

 • azbukaМинистерството на здравеопазването е публикувало за обществено обсъждане проект за изменение на Наредба No 15 от 2005 г. за установяване на владеенето на български език и професионалната терминология на български език от чужденците за упражняване на медицинска професия.
  До сега съгласно наредбата се извършваше на проверка на познанията по български език на гражданите на държава-членка на Европейския съюз, другите държави от Европейското икономическо пространство и Швейцария, които са придобили професионалната си квалификация по медицинска професия в друга държава-членка или в трета държава. В наредбата нямаше изискване за проверка на познанията по български език, ако кандидатът е придобил квалификацията си в същата държава. С изменението се запълва тази празнина.

 • Vraza protestПротестиращи граждани и медици във Враца блокираха за кратко движението по булеварда пред лечебното заведение. След като не получиха разрешение да преградят пътя, те започнаха да се разхождат по пешеходната пътека. 
  Причина за недоволството е, че работещите в МБАЛ Христо Ботев АД получават нередовно заплатите си. Всеки път те са принудени да правят или шумен скандал, или протест, за да получат парите си.
  Преди днешното недоволство медиците получиха заплата и два аванса. Но хората настояват за радикални мерки, защото лечебното заведение е в това състояние вече близо година.

 • akusherkiРано сутринта две акушерки се скараха в ефира на БТВ за това кои методи на раждане са разрешени и кои не, има или няма Медицински стандарт по АГ. Понеже и двете работят в София и работят добре, приеха по презумпция, че родилната помощ в столицата е по-добра от тази в страната.
  „Трябва да се гарантира, че една родилка ще получи еднакво отношение и еднакво качество на грижата както в София, така и в Сливен и навсякъде другаде у нас. Голям риск представляват опитите да се прилагат определени АГ методи в неподходящи за целта ситуации или по неправилен начин”. Това коментираха Надежда Стаменова.
  Според Йоанна Станчева описваното от хиляди родилки „скачане” е т. нар метод „Кристелер”, който е като цяло бил отречен, а поне във Франция, Испания, Дания и Словакия е бил забранен. „За разлика от употребата на форцепс, този метод няма алгоритъм на прилагане и даже не е изследван в детайли, защото световните организации и съсловните организации го смятат за твърде агресивен.” допълва Станчева. „Именно затова и тази интервенция не се описва в историята на заболяването.”

 • scisorsПиян пациент опрял ножица в шията на сестра от спешното приемно отделение МОБАЛ „д-р Стефан Черкезов“ Велико Търново и я взел за заложник. Инцидентът се случва около 5 часа сутринта – няколко часа след като окървавеният пациент е докаран от линейка в Спешното отделение, след сигнал на 112.
  пациентът бил с рана на главата. Мъжът, бил вързан с усмирителни каишки, за да му бъде оказана помощ, но успял да се измъкне. Добрал се до бюрото на лекарския екип и грабнал ножица.
  По това време в съседната стая била медицинската сестра. “След употреба на алкохол, паднал и си ударил главата“, каза д-р Галина Гарева, медицински директор МОБАЛ „д-р Стефан Черкезов“ Велико Търново. Когато я видял, заключил вратата с райбер и опрял ножицата в гърлото й, заплашвайки, че ще я убие.
  Нападателят е обезвреден след намесата на охраната и полицията.

 • totko.najdНа 15 август граждани в София почетоха паметта на всички лекари, медицински сестри, доброволци и полицаи, които са загинали, докато спасяват човешки живот.
  Денят на спасението се отбелязва за 13-та поредна година и в него се включиха медицински лица от болниците в цяла България.
  Той е честван за първи през 2005 година по инициатива на д-р Тотко Найденов, който е главен редактор на в. "Български лекар".
  "Издирени са имената на около 130 лекари и медицински сестри, които са загинали при изпълнение на служебния си дълг или непосредствено след тежка операция. Половината от тези хора са хирурзи. Оказва се, че хората, които лекуват останалите всъщност подлагат на риск собствения си живот", каза в студиото на "Денят ON AIR" д-р Найденов.