NSVOK top banner

Вход
Обновен 14:36 EET, Dec 12, 2018

Зъболекари

 • dete stomatologТри или пет кариеса при едно дете не са основание да се поставя пълна упойка. Това обяви в предаването „Тази сутрин” по bTV доц. д-р Наталия Гатева от катедра „Детска дентална медицина” в Медицинския университет. Въпросът за това адекватно ли е прилагането на анестезия при лечението на деца с кариес или друг дентален проблем изникна след смъртта на 14-годишния Алекс през 2016 г., който почина на зъболекарския стол, след като му беше поставена упойка.
  „Експертното ми мнение е, че удобството, както на родителя, така и на специалиста по дентална медицина, не може да е основание за лечение под обща анестезия“, коментира д-р Гатева.

 • dental justiceПрез юни 2016 г. Алекс има планирана операция, при която трябва да му бъде премахната киста на зъб. За спокойствие на родителите и за да не се притеснява детето лекарят – д-р Валентин Павлов, предлага да му бъде сложена пълна упойка. Той обаче не информира родителите за рисковете от операцията.
  След поставяне на упойката детето умира. Само антидот е могъл да помогне, но с такъв в клиниката не са разполагали.
  Вместо бърза реакция за набавяне на антидот, по думите на родителите лекарите се опитват да подобрят състоянието на момчето 35 минути. Момчето е закарано твърде късно в „Пирогов”, без жизнени функции.

 • Daritkova BNTПредседателят на парламентарна комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова коментира за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ задълбочаващия се конфликт между вицепремиера Валери Симеонов и майките на деца с увреждания.
  „От политическа партия ГЕРБ винаги сме готови да носим отговорност. Отговорност се носи по два начина - с оставки и на избори, от всяка политическа сила. Все пак оставката е личен акт. Вярвам в разумния изход от ситуацията, защото ескалирането на напрежението не е от полза за никой", каза тя.

 • stomatolog96% от българите имат поне един кариес, а положението се влошава още в ранна детска възраст. Всяко дете до 7 години има поне 4 кариеса.
  "Проблемът е комплексен - големият страх от зъболекари и по-слабата култура на българина в здравно отношение. Родителите забавят първото посещение на детето в зъболекарския кабинет", обясни стоматологът д-р Амелия Ченгелска в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR и уточни, че кариесът е инфекциозно и поведенческо заболяване.

  При загуба на млечен зъб има проблем при подреждането на постоянните зъби. Д-р Ченгелска настоя да се обърне сериозно внимание върху тяхното лечение и превенция.

 • amalgamaМЗ е публикувало а своята страница проект на наредба, с която всички зъболекарски кабинети се задължават да се оборудват с амалгамни сепаратори с цел задържане и събиране на частиците амалгама, включително и на тези, които се съдържат в използваната вода, с оглед третирането им като опасни отпадъци.
  С промяната се въвеждат изискванията на Регламент (ЕС) 2017/852 на Европейския парламент и на Съвета. Регламента освен това предвижда:
  Считано от 1 януари 2019 г., денталната амалгама се използва само в предварително дозирана капсулирана форма. Забранена е употребата на живак в насипно състояние от практикуващите специалисти по дентална медицина.
  Считано от 1 юли 2018 г., не се използва дентална амалгама за дентално лечение на пациенти с млечни зъби, на деца под 15 години и на бременни или кърмещи жени, освен когато това се счита за абсолютно необходимо от страна на практикуващия специалист по дентална медицина въз основа на специфичните медицински нужди на пациента.

 • medical errorМинистерският съвет публикува за обществено обсъждане наредба, с която определят минимални нива на задължителните застраховки на медиците. Законът за здравето изисква всички лечебни заведения да застраховат лицата, които упражняват медицинска професия в лечебното заведение, за вредите, които могат да настъпят вследствие на виновно неизпълнение на професионалните им задължения.
  Според Кодекса за застраховането, минималната застрахователна сума при задължително застраховане на „Гражданска отговорност“ е в размер на 500 000 лв. на застрахователно събитие и 2 000 000 лв. за всички застрахователни събития за срок една година.
  Законът за здравето дава възможност с наредба на Министерският съвет да се определи лимит на застраховане, различен от определения с Кодекса.

 • pavlovСофийски градски съд даде 3 години условна присъда на бившия депутат и зъболекар д-р Валентин Павлов за смъртта на дете в клиниката му „ЕО Дент”. Съдът забранява на д-р Павлов да упражнява професията си 5 години. Същата присъда са получили съпругата му Венета Павлова и д-р Йоанна Филипова.
  Трагедията с 14-годишния Алекс се случи на 14 юни 2016 г. Той бил приет за операция на киста на долната челюст, която била направена под пълна упойка от д-р Павлов. Състоянието на детето обаче рязко се влошило. Детето било преместено в „Пирогов”, но починало, припомня „Труд”, цитиран от Дарик.

 • stomatologОт Българската асоциация по естетична стоматология предлагат на здравната каса и министерството на здравеопазването ако една година пациентът не е ползвал средствата си, осигурени по НЗОК за стоматологична услуга, те да се прехвърлят за следващата година. Според стоматолозите, Националната здравноосигурителна каса си спестява годишно 41 милиона лева от напълно обеззъбените пациенти, които не могат да ползват нищо по здравна каса, защото протезирането не се поема. 750 000 са напълно обеззъбените българи у нас. Още толкова са частично обеззъбени, сочат данните. Диференциран и гъвкав стоматологичен пакет, който да позволява на пациента да ползва стоматологичната услуга, от която се нуждае на момента, предлагат от асоциацията. Според статистиката хората без зъби умират по-рано и имат по-голям риск от деменция.

 • d0bcd0b5d0b4d0b8d186d0b8d0bdd181d0bad0b8 d181d0b5d181d182d180d0b8 d0b1d0bed0bbd0bdd0bed0b3d0bbd0b5d0b4d0b0d187d0b8 d0b7d0b0 d0b3d0b5Доклад на Националния център за обществено здраве и анализи и НСИ показва, че броят на лекарите и зъболекарите в страната нараства през последните години. От 2012 до 2016 година броят на лекарите се е увеличил от 28600 на 29600. През 2012 е имало един лекар на 254 души население, докато през 2016 вече има един лекар на 240 души. Броят на зъболекарите бележи още по-голям ръст от 6700 през 2012 на 8000 през 2016. През 2016 година има един зъболекар на 887 души население, докато през 2012 един зъболекар е обслужвал 1086 души.

 • UtitledВ България има завишен брой зъболекари на глава от населението. Това заяви председателят на Българския зъболекарски съюз Николай Шарков, съобщават от Телевизия Европа. В момента в страната те са 9000. Така на един зъболекар отговарят 800 пациенти, което е доста под критичния минимум за Европейския съюз – 1200. Въпреки големия брой специалисти в денталния сектор обаче тяхната основна концентрация е в големите градове. Липсват зъболекари в Североизточна България.

 • каб.От изготвената здравна карта в Кюстендилско става ясно, че в над 30 села от областта няма никакво здравно обслужване. Има села, които са без лекар и без зъболекар от години, съобщават от БНР. Джипита отказват да заемат практики и по села, които не са отдалечени много от града, имат оборудвани кабинети, осигурен транспорт, каквито са дупнишките села Дяково, Делян и Тополница на главен път Е-79 и автомагистрала "Струма", на 10-15 километра от Дупница. Там няма лекар повече от 10 години, а лекарските кабинети мухлясват и не се използват. Въпреки че здравната каса осигурява допълнителна субсидия за такива практики от 700 до 900 лева месечно, желяещи да ги наемат няма.

 • НРДСлед официалното подписване на Националния рамков договор за 2018 г. здравният министър Кирил Ананиев заяви, че новият рамков договор може и да не е най-добрият, но ще гарантира сигурност в системата, информират от Агенция „Фокус“. Подписите под документите сложиха председателите на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев и на Бъгларския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков, както и членовете на управителните съвети на двете съсловни организации. От страна на НЗОК договорът беше подписан от подуправителката д-р Йорданка Пенкова, тъй като упавителят проф. Камен Плочев все още е в болнични. Последен подписа си сложи здравният министър Кирил Ананиев.

 • ББПремиерът Бойко Борисов призова лекарите да бъдат партньори в контрола на парите, които се дават за здравеопазване. Той подчерта, че при увеличаващите се средства, при наличието на модерна апаратура и добри специалисти у нас, нарастват и средствата за лечение в чужбина, съобщиха от пресслужбата на кабинета.
  "Искам да направим така, че да сме един отбор в борбата с кражбите в здравеопазването. Не може 407 милиона лева повече тази година да влизат в здравеопазването и още февруари месец да излезе, че с 270 сме назад”, заяви Борисов на срещата в Министерския съвет.

 • ШарковПредседателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков заяви, че ще подпишат Рамковия договор за 2018 година. В документа е договорено и финансово осигурено на всеки човек между 65 и 69 години да бъдат изработени до две зъбни протези в рамките на 4 години, след това хората имат право на подмяна, информират от БНР. Има промени при зъболечението на децата и бременните. 20 милиона лева са заделени за зъбното протезиране, като здравната каса ще заплати зъболекарския труд по подмяната, но пациентите сами заплащат протезата.

 • протезиОт 1 септември хората между 65 и 69-годишна възраст ще имат право на безплатни зъбни протези. За взимането на мярката, изработването им и евентуалните корекции пенсионерите няма да заплащат нито лев. Председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков съобщи за „Монитор“, че до тази придобивка се е стигнало след продължителни преговори между съсловната организация и Националната здравноосигурителна каса, която ще покрива на 100% новата стоматологична услуга.

 • зъбОт Сдружението на българските зъболекари настояха за повече пари за дентално лечение. В момента Здравната каса отпуска 157 милиона лева годишно за дентална помощ, което е крайно недостатъчно за адекватно лечение според зъболекарите. Те настояват държавата да поема и разходите за спешните случаи, информират от bTV. Около 20% от възрастните хора у нас са без зъби заради минималния пакет от услуги, които се поемат от държавата.

 • Председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров и д-р Анатолий Кънев - председател на сдружението на българските зъболекари, коментираха пред Bulgaria ON AIR новото изискване, според което трябва да отчитат всеки касово бон, който са издали на пенсионер на стойност от 1 лев. Лекарите и зъболекарите категорично се обявиха против него.
  Д-р Любомир Киров каза, че това изискване само ще увеличи бумащината и така ще се отнеме от времето за преглед на пациента.
  „Играта на стражари и апаши с лекарите не води до нищо добро”, заяви той.

 • преговориОт НЗОК информираха, че днес са стартирали преговорите за сключване на националните рамкови договори за медицински и за дентални дейности за 2018 г. с Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз. Надзорният съвет на НЗОК на заседание от 19.12.2017 г. е дал мандат на ръководството на институцията за водене на преговори с БЛС за НРД 2018 за медицинските дейности. Постигнато е споразумение по начина, сроковете и графика за водене на преговорите. Съгласуван е съставът на преговарящите екипи от страна на НЗОК и на съсловните организации.

 • париОт пресцентъра на Националната здравноосигурителна каса информират, че на 21 декември 2017 г. на лечебните заведения за болнична медицинска помощ са изплатени 153 511 922 лв. за извършена и отчетена дейност през м. ноември 2017 г., вкл. и още 32 241 969 лв. за лекарства за лечение на онкологично болните.
  На МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Ловеч са преведени 234 480 лв. След преговори на МЗ и лечебното заведение е постигнато споразумение със 7 кредитори за намаляване размера на наложените запори и тяхното разсрочване. С получените от болницата средства ще бъде изплатена работната заплата на персонала за октомври 2017 г. Д-р Анка Георгиева, изпълнителен директор на МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Ловеч, декларира, че няма да има оставки на медицинския персонал.

 • errorВносителите на законопроекта за бюджета на НЗОК за 2018 година са допуснали грешка в чл. 3 и чл. 4. В проекта е записано, че когато не е приет Национален рамков договор за медицинските дейности за 2018 г., се прилага служебно НРД, прието от НС на НЗОК. В Закона за здравното осигуряване, обаче пише друго. Когато Националният рамков договор за медицинските и съответно за денталните дейности не бъдат приети при условията и в сроковете, определени в този закон, се прилагат действащите до момента НРД.
  Дали е случайна тази грешка? Едва ли. Законопроектът е изготвен от министерството на финансите, одобрен от НЗОК, одобрен от министерството на здравеопазването и гласуван от Министерския съвет. Все някой щеше да забележи несъответствието.