NSVOK top banner

Вход
Обновен 12:40 EEST, Aug 17, 2018

Министерство на здравеопазването

 • AnanievС предложените от МЗ изменения в Закона за здравето се предлагат нови правомощия на Агенция Медицински одит, която осъществява административен контрол над лечебната дейност.
  Въвежда се правомощие на директора на агенцията да дава задължителни предписания при нарушение на изисквания, на които трябва да отговарят устройството, дейността, вътрешният ред и/или управлението на лечебното заведение.
  Въвеждат се нови административни наказания за лицата, които не са изпълнили задължително предписание. Наказателните постановления да се издават от изпълнителния директор на агенцията и са в размер от 3000 до 6000 лв. за първо нарушение, а при повторно нарушение – от 10 000 до 15 000 лв.
  Предлага се и допълнение на видовете лечебни заведения, за които Изпълнителна агенция „Медицински одит“ може да прави мотивирани предложения до министъра на здравеопазването за отнемане на разрешения за лечебна дейност, когато са нарушени правата на пациента и не са спазени утвърдените медицински стандарти, което се налага предвид измененията в Закона, с които са предвидени нови видове лечебни заведения.

 • mizeryРепортаж на Нова телевизия показа ужасяваща картина на нещо, което се води Инфекциозно отделение на МБАЛ „Рахила Ангелова” в град Перник. На кадрите заснети от майка на болно дете се виждат купчини прокъсани и мръсни дюшеци, паднали мазилки и теракотни плочки, влажни, олющени и мухлясали стени и тавани, на които е трудно да определиш какъв цвят са били боядисани. Входът на „отделението” прилича на изоставена крайпътна барака, с нещо което може да се определи като врата и провиснал навес с ръждясали колони. Това, което не можем да видим в репортажа, а можем само да си представим е каква е миризмата и как се усеща въздуха, който вдишват и болни и персонал в тези приличащи на катакомби болнични стаи.

 • medical errorМинистерският съвет публикува за обществено обсъждане наредба, с която определят минимални нива на задължителните застраховки на медиците. Законът за здравето изисква всички лечебни заведения да застраховат лицата, които упражняват медицинска професия в лечебното заведение, за вредите, които могат да настъпят вследствие на виновно неизпълнение на професионалните им задължения.
  Според Кодекса за застраховането, минималната застрахователна сума при задължително застраховане на „Гражданска отговорност“ е в размер на 500 000 лв. на застрахователно събитие и 2 000 000 лв. за всички застрахователни събития за срок една година.
  Законът за здравето дава възможност с наредба на Министерският съвет да се определи лимит на застраховане, различен от определения с Кодекса.

 • bogdan kirilovДиректорът на Агенцията по лекарствата Асена Стоименова е подала оставка, считано от 17 август. Стоименова е посочила лична причина за оставката си.  Новият Директор ще бъде нейният заместник Богдан Кирилов, който е назначен за такъв през ноември 2017 г.
  Постът на заместник директор бе вакантен в продължение на години. Назначаването на заместник на Стоименова бе в основата на шумен скандал между нея и служебния здравен министър д-р Илко Семерджиев. Стоименова се оплака, че е била заплашвана с уволнение, ако не назначи човек на длъжността, а прокуратурата повдигна обвинение на министъра. Очаквано съдът оправда Семерджиев по всички обвинения. Малко преди скандала с назначението, имаше слух, че Стоименова ще бъде сменена. В нейна защита бе събрана подписка от фармацевтични компании.

 • autopsyВ предложеният за обществено обсъждане законопроект за изменение на Закона за здравето се предлагат промени, свързани с правото да се изиска или откаже аутопсия. Сред лицата, които имат право вече не са само роднини на починалия, но и такива, които са имали с него съвместно съжителство.
  Предлагат се промени в разпоредбата на чл. 98, която регламентира реда и условията за извършване на патологоанатомична аутопсия. Разпоредбата използва думата „близките”, за да се определи кръгът от лицата, които имат право да поискат извършването или освобождаването от аутопсия. Използването на това понятие създава на практика проблеми при прилагането на разпоредбата, тъй като не дава яснота относно това кои лица се включват в него.

 • gipsyПонятието „здравен медиатор“ беше въвежда за първи път с приетата от Министерския съвет Здравна стратегия за лица в неравностойно положение, принадлежащи към етническите малцинства (2005 – 2015 г.). Позицията на здравния медиатор е залегнала и в частта „Здравеопазване“ на Националната стратегия за интегриране на ромите (2012 – 2020), приета от Народното събрание.
  Функциите на здравния медиатор съгласно тези документи са свързани с провеждането на беседи за повишаване на здравната култура, включително семейно планиране, съдействие на общопрактикуващите лекари за повишаване на имунизационния обхват, извършване на патронаж на млади майки, бременни, хора с хронични заболявания и др.
  Сега здравните медиатори в страната са 230 в 113 общини. Повечето от тах са платени длъжности в състава на общинската администрация. Основната им задача е интеграция на ромите, за осигуряване на достъп до навременна и качествена медицинска помощ и профилактика, повишаване на здравната култура, имунизационните кампании и предпазване от нежелана бременност.

 • georgi deyanovД-р Георги Деянов бе назначен за Директор на Фонда за лечение на деца след оставката на предишния д-р Мариета Райкова. Тя бе освободена от здравния министър Кирил Ананиев по взаимно съгласие, след предварителни разговори, че желае да напусне по лични причини, обясниха от МЗ. "Сливането на Фонда за лечение на деца със Здравната каса не е причина да се оттегля от поста директор на Фонда за лечение на деца", каза пред "Хоризонт" д-р Мариета Райкова.
  Д-р Деянов е работил като главен експерт в Център „Фонд за лечение на деца" до май миналата година. Преди това е работил в Агенцията по трансплантация.

 • marieta rajkovaЦентър фонд за лечение на деца пак е без директор. Д-р Мариета Райкова е подала оставка. както е обичайно в такива случаи се казва, че мотивите са лични. Най-дълго наело на фонда се задържа Павел Александров. Накрая той бе задържан заедно с всички служители на фонда от маскирани служители на ГДБОП. Три години след задържането на Павел Александров, прокуратурата все още не е внесла в съда обвинение.
  От тогава фондът смени няколко директори, без да стане ясно кой за какво си отива. Владимир Пилософ бе сменен с мотив, че е отказал лечение на дете в чужбина.
  Тинка Троева пък бе сменена с аргумент, че е разрешила лечение на същото дете.
  Преди няколко месеца, по искане на Председателя на Асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов, БНТ реши да извади от състава на Обществения съвет на фонда журналиста Мария Чернева. Тя разкри пък, че Таушанов, който е адвокат и неговата представителка във фонда, също адвокат- Анна Илиева, са се възползвали от позициите си, за своя адвокатски бизнес.

 • casheПациенти на държавната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация – , намираща се в столичния квартал „Овча купел“, са подали колективна жалба до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, съобщава БГНЕС. Повод за жалбата е нов ценоразпис на допълнителните услуги, които лечебното заведение предлага.
  Пациентите трябва да плащат за подобрени битови условия -телевизор, безжичен Интернет и собствен санитарен възел, такса в размер на 49 лева. Те обаче нямат избор, защото всяка една стая разполага с Интернет, телевизор и собствен санитарен възел.

 • nonconventionalПоправка в Закона за здравето, предложена от министерството на здравеопазването предвижда да се забрани на лица без медицинско образование да практикуват неконвенционални методи на лечение.
  Промяната включва отпадане на наредбата, според която се дава възможност на лица, които притежават диплома за завършено средно образование и свидетелство за успешно проведено обучение не по-малко от 4 семестъра във висше медицинско училище да практикуват неконвенционални методи за благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве, с изключение на хомеопатия. До настоящия момент такава наредба не е издавана и не е осъществявано обучение на лица, които да извършват неконвенционални методи за благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве.

 • psihiatriaВ проект за изменения на Закона за здравето, министерството на здравеопазването прави нов опит да изгради регистър на болните с психични разстройства.
  Старата разпоредба на закона регламентира създаването на регистър, основан на признак боледуване от психично разстройство без да уточнява вида на психичното разстройство. По този начин кръгът на лицата, които са включени в регистъра, се разширява изключително много (по епидемиологични данни у нас всеки пети гражданин е имал някакво психично разстройство в даден период от живота си). На практика този регистър щеше да включва всички, които са потърсили психиатрична помощ в България. Това доведе до сериозни негативни реакции сред обществото. Идеята за регистъра се възприеха като дискриминационни и нарушаващи правата на лицата с психични разстройства.

 • smokingМинистерството на здравеопазването предложи нови мерки срещу тютюнопушенето с проект за изменение на Закона за здравето.
  Разширява се обхватът на забраната за тютюнопушене в закритите обществени места и на някои открити обществени места, като се регламентира наред със забраната за тютюнопушене и забрана за пушене на изделия за водна лула(наргиле), несъдържащи тютюн. Ако измененията бъдат приети, вече няма да може да се пуши не само в закритите помещения, но и в пригодените за зимата тротоарни площи, опаковани с найлони, както и в покрити площи с „широко отворени прозорци.
  Предлага се изменение в разпоредбата на закона и се уточнява отговорността на собствениците на заведението - едноличен търговец, съответно от юридическо лице. Целта е ясно да се дефинира вината на едноличния търговец, съответно на юридическото лице.

 • ambulanceПоредната  жалба срещу обществената поръчка на Здравното министерство за 400 нови линейки няма да спре проекта, заяви заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.
  "До 10 август очакваме събиране на оферти за потенциални кандидати за участие в търга, след което започваме разглеждането им. Надявам се да има достатъчно кандидати, така че ние да изберем най-добрия изпълнител в срок до 1 месец. Надяваме се до края на годината да бъдат заплатени и доставени определен брой линейки. Не всички, разбира се, но по степен на готовност", каза Начева.

 • corruptionОнкоболни чакат почти два месеца лечение с кибернож в пловдивска болница. Апаратът, за който са похарчени около 12 милиона лева, не работи. За ремонта му отговаря фирма, спечелила търга за доставка през 2015 г.
  Обществената поръчка е за доставката на два апарата за лечение на онкоболни. Обявена е в началото на 2015 година.
  Единият апарат е за Онкологията в София, а другият – въпросният кибернож – за университетската болница "Св. Георги" в Пловдив на обща стойност близо 20 милиона лева с ДДС.
  Явява се един кандидат – „БУЛ МЕД ИНВЕСТМЪНТ”, създаден година и половина преди обявяването на поръчката.

 • pregnant death„Това е престъпление! Искам справедливост, искам наказание, искам да свали бялата престилка, който не е кадърен, и да си стои вкъщи”, заяви Веска Петрова, майката на починалата родилка. 
  „Със сестра ми говорих и тя каза: Правили са ми това, правили са ми това, всичко е наред, всичко е както трябва”, каза и сестрата на Маргарита – Таня Накова. 
  Маргарита е била приета за планирано раждане, но е издъхнала на операционната маса. Новороденото е в кома.
  Съпругът на Маргарита – Владислав Якимов, обяви, че ще съди болницата.
  В началото на септември Маргарита щяла да навърши 40. Тя има и друг син, който вече е пълнолетен.

 • spina bifidaСдружение с нестопанска цел „Спина бифида и Хидроцефалия – България“ подe жалба в Комисията за защита от дискриминация срещу Министерския съвет, НЗОК и министерството на здравеопазването.
  Повод за жалбата е липсата на реимбурсиране от НЗОК на интермитентни катетри. Въпросът пе поставен за пръв път на обсъждане през 2012 година. Въпреки положителното лекарите, в това число и национални консултанти, както и периодично давани обещания, въпросните катетри и до сега не са включени в списъка на НЗОК. Всяко семейство с дете или лице с подобен проблем заплаща самостоятелно разходите за ИК и консумативите за тях, равняващи се на близо 250 лв. за месец. Ако не бъде закупен и поставен такъв консуматив, обаче, има много висок риск от инфекции, повтарящо се антибиотично лечение, увреждане на бъбреците, диализа. Не на последно място подобни неблагоприятни състояния, насложени върху здравето на децата ни още повече затрудняват социалното им включване в детски градини, училища и обществен живот.

 • radiotherapy1В началото на февруари, министерството на здравеопазването прие наредба номер 2 за условията и реда за осигуряване защита на лицата при медицинско облъчване. С аргумента, че се транспонира Директива 2013/59 на Евроатом, в преходните и залючителнни разпоредби на нормативния акт е записано, че занапред за лъчелечение ще се дава разрешение само за фабрично нова апаратура. По смисъла на наредбата, фабрично нова е тази апаратура, при която от датата на производството до дата на пускането в експлоатация са изминали не повече от две години и се поставя за пръв път. Всеки който е имал вземане даване с АЯР и НЦРРЗ знае, че пускането в експлоатация на един линеен ускорител с проектиране, изграждане на бункер и всички разрешителни отнема повече от две години, сиреч като дойде време за пускане и най-новият апарат ще е на повече от две години. Не в това обаче е проблема.

 • VitkovaНеобмислени предложения за здравната система съдържа документът "Визия за България" на БСП. С текста опозицията можеше да представи наистина своите различни виждания за секторите в страната, но това не се случи. Оттам лъха на политическа несъстоятелност. Едни добри намерения не бяха облечени в подходяща форма. Така бившият здравен министър д-р Мими Виткова коментира в "Денят ON AIR" документът на партия БСП "Визия за България", който бе представен от лидера на социалистите и представлява виждането на "червените" за бъдещето на България и решението на проблемите в различните сектори.

 • lineikiНа 24 юли в Комисията за защита на конкуренцията е постъпила жалба от фирма "АМБУЛАНС ИЛК ИАРДИМ ВЕ ХАСТАХАНЕ ЧИХАЗЛАРЪ ВЕ ТИСИСЛЕРЪ САНАЙ ТИК" срещу Решение за одобряване на обявление на възложителя по обществена поръчка с предмет „Доставка на 400 броя медицински превозни средства (линейки) с необходимото оборудване“. Обществената поръчка е във връзка с големия инвестиционен проект за модернизация на спешната медицинска помощ в страната.

 • Ananiev200През февруари здравният министър Кирил Ананиев обяви, че ще представи изцяло нов модел на финансиране и управление на здравната система, защото настоящият е напълно изчерпан. Оттогава той уверява, че се работи, дори по два или цели три варианта, които ще се представят за широко обсъждане, за да се избере най-подходящият. До ден днешен Ананиев не е представил официално нищо, макар че вече текат сбирки по въпроса сред управляващите.
  Изненадващо обаче вместо него се изказа шефът на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова от ГЕРБ и сподели, че според нея вариантите за развитие са два - стимулиране на допълнително здравно застраховане, което да покрива услуги, които здравната каса не плаща, или демонополизация на НЗОК, т.е. повече каси да могат да предоставят основния пакет, а гражданите (вероятно) да могат да избират между тях. Самата Дариткова даде да се разбере, че предпочита варианта с т.нар. надграждане - задължителна вноска в НЗОК и доброволна допълнителна в частен фонд.