NSVOK top banner

Вход
Обновен 14:36 EEST, Oct 19, 2018

Министерство на здравеопазването

 • Boneva BNRВносителите на един вот на недоверие злоупотребяват с правото си, когато не са подготвени и когато са виновни за голяма част от проблемите в здравеопазването. Това каза в интервю за предаването „Хоризонт за вас“ по БНР Ангелина Бонева, член на Управителния съвет на Центъра за защита на правата в здравеопазването.
  „Дори нямат капчица срам в това да заявят проблемите в здравеопазването, които всички знаем и за които са виновни те, защото те участват и в здравни комисии и те са в политическия живот вече две поредни поколения, т.е. извинението, че не са се научили по-скоро трябва да преминава в наказание – щом не знаят как да се държат, трябва да сдадат поста. Това, което се случи, беше махленски сбор. Ние ако плащаме заплатите на едни хора, за да проявяват подобен тип неуважение към хората, значи наистина системата е бъгната“, каза още Бонева.

 • Ananiev NSДебати по време на вот няма как да се водят. Нека да забравим това, което се случи днес и да продължим заедно, след втората кръгла маса, която ще органзирам по темата за реформа в здравеопазването. Когато получа крайното решение на всички страни, ще дойда при вас, във вашите кабинети. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев по време на разискванията за вота на недоверие на БСП по сектор "Здравеопазване".

 • parlimanetМалко повече от два часа продължиха дебатите по внесения от БСП вот на недоверие към Правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти.
  Всички изказващи се посочиха, че здравната система има много проблеми. Голяма част от времето премина във взаимни нападки и обвинения, искане на лични обяснения. Решения на проблемите не бяха посочени.
  Министърът на здравеопазването заяви, че няма окончателно решение за реформа и е готов да свика нова кръгла маса. Единствените несъгласни с реформата били БСП, пациентските организации и синдикатите. След обсъжданията можело да се приеме и трети модел. Той обвини Корнелия Нинова, че е злоупотребила с мнението на организациите, с които се е срещала. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветанов пък обвини проф. Михайлов от БСП, че като директор на болница е лекувал пациентите с лекарства с изминал срок на годност.

 • pismoМинистърът на здравеопазването Кирил Ананиев поздрави българските лекари по повод Деня на българския лекар, който се отбелязва на 19 октомври. Публикуваме неговото писмо, адресирано до Българския лекарски съюз и до българските лекари:
  „УВАЖАЕМИ ДОКТОР МАДЖАРОВ,
  УВАЖАЕМИ ЛЕКАРИ,
  За мен е чест да ви поздравя по случай Деня на българския лекар. През 1994 година Българският лекарски съюз избира за професионален празник на своите членове 19 октомври, Деня на Св. Иван Рилски – Чудотворец.

 • deputatiДнес депутатите ще дебатират третия вот на недоверие срещу кабинета „Борисов 3”, внесен от БСП заради проблемите в здравеопазването.
  „Внесохме вота, защото е налице неефективна здравна система, има тенденция към задлъжнялост на болниците, сгрешена лекарствена политика и все по-труден достъп на българските граждани до здравеопазване”, каза в „Здравей, България” по Nova TV депутатът от БСП Иван Ибришимов.

 • debats votТрети вот на недоверие към кабинета „Борисов 3”, този път на тема здравеопазване. От БСП твърдят, че целта е не бъде свалено правителството, а да се повдигнат наболели в системата на здравеопазването въпроси.
  Председателят на здравната комисия Даниела Дариткова (ГЕРБ) и заместник-председателят Георги Йорданов (БСП) започнаха дебата в студиото на „Тази сутрин” още преди официалното начало на разискванията по темата в пленарната зала.
  „Българските граждани поставят здравеопазването в тройката на най-тежките проблеми”, посочи Йорданов.
  По думите му проблемите са не само във финансирането, но и в структурирането на здравната система. Той отчете и ситуацията с трансплантациите у нас, както и дефицита на лекари в отдалечените и малко населени места.
  „В рамките на това Народно събрание чакаме да се случи предизборната програма на ПП ГЕРБ. Чакаме вече няколко правителства. В правителство „Борисов 1” 1,5 млрд. бяха взети за други нужди. След това в правителството „Борисов 3” какво стана? Лимит на здравните заведения. С това не можем да се съгласим по никакъв начин”, коментира Йорданов.

 • sistemata ubivaМайките от инициативата "Системата ни убива" планират преместването на палатковия лагер от пространството до парламента пред здравното министерство, където ще настояват за реформа в ТЕЛК. Това ще се случи след като депутатите одобрят законите за хората с увреждания и за личната помощ на второ четене, информират от Bulgaria On Air. Вчера законите бяха одобрени от Министерския съвет, а утре предстои разглеждането и на първо четене от депутатите. Законопроектът за социалните услуги, в работната група по който участваха и майките, е качен за обществено обсъждане. До края на годината и той ще влезе в парламента.

 • leglaВ Европа няма задължително здравно осигуряване, което да изключва от покритие най-скъпите и социално значими заболявания като онкологичните, кардиохирургични операции и да ги поверява на застрахователни компании. Това заяви в интервю за БГНЕС Валентина Градинарска, изпълнителен директор на „Животозастрахователен институт” АД в разговор по темата за здравното осигуряване и реформи в системата. Тя има повече от 20-годишен опит в застраховането и активно участва като експерт в работните групи към здравното ведомство по темата за здравната реформа:

 • BBНа днешното правителствено заседание министър-председателят Бойко Борисов разпореди Министерството на здравеопазването да изготви предложения за законодателни промени, които максимално да улеснят донорството в България. След като по-рано днес се срещна с близките на починалия Адриан Петков, премиерът възложи на министър Кирил Ананиев да направи консултации в Народното събрание и да се започне работа по темата.

 • speshna pomС над 163 млн. лв. ще се финансира развитието на спешната медицинска помощ в България по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Министерският съвет даде съгласието си ръководителят на Управляващия орган на програмата да подпише договор за безвъзмездна финансова помощ с Министерството на здравеопазването за изпълнението на проект „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“.

 • vaksНационална програма за елиминация на морбили и рубеола 2019 - 2022 г. беше приета днес от правителството. Основните дейности на програмата са насочени към намаляване възприемчивостта на население към морбиления и рубеолен вирус, осигуряване на допълнителна възможност за имунизация на групи с повишен риск от заразяване чрез целеви ваксинални кампании, укрепване на системата за надзор на морбили и рубеола и постигане на показателите на Световната здравна организация за ефективност на надзора, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

 • sreshta MSЗдравният министър Кирил Ананиев заяви на брифинг след среща с премиера Бойко Борисов, председателя на Комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова и семейството на Адриан Петков, който почина, докато чакаше за белодробна трансплантация, че ще се проведе кампания за насърчаване на донорството, защото без донори няма как да успеем.
  „Свързал съм се с колеги - министри на здравеопазването от няколко европейски държави, които обещават методическа помощ за обучаването на наши екипи и съдействие за създаването на условия за белодробни трансплантации у нас. Без донори България няма как да успее. За да станем пълноправен член на Евротрансплант годишно трябва да имаме 70 донора, а в момента имаме под 10“, каза Кирил Ананиев и уточни, че едва след като страната ни отговори на това условие, българските пациенти могат да бъдат лекувани в европейски трансплантационни центрове, като реалистичният срок това да се случи е две-три години", коментира той и допълни, че е разпоредил да се направи регистър на хората, които имат нужда от трансплантация на бял дроб.

 • insurance nesterovaЦелите на здравната реформа са да се повиши качеството на медицинските услуги, да се подобри контрола и да има по-голяма прозрачност в сектора. Асоциацията на българските застрахователи смята, че това е правилната посока. Това каза Светла Несторова, председател на УС на Асоциацията на българските застрахователи, в предаването "В развитие" с водещ Светозар Димитров.
  Целта да се повиши удовлетвореността на пациентите трябва да бъде всеобща цел, отбеляза Несторова.
  "И двата модела на здравна реформа имат своите положителни аспекти. Моделът за пълната демонополизация изглежда логичен и се използва на много места в Европа и по света. При сериозна държавна политика и добър контрол този модел ще се опре на здрави икономически механизми и здрава финансова логика".
  Тя коментира, че има сериозни проблеми в сектора, които трябва да се разрешат.

 • politol bgonairБСП внесе в парламента вота на недоверие срещу кабинета "Борисов 3" на тема здравеопазване. Червените атакуват готвената здравна реформа, закритите общински болници и ценообразуването при лекарствата. Това ще е трети вот срещу кабинета "Борисов 3".
  Социалистите няма да търсят подкрепа от други партии, но въпреки това допускат, че ДПС ще застане зад тях. От управляващото мнозинство заявиха, че не са притеснени от готвения вот, а коалицията е стабилна.
  Политическият анализатор Георги Киряков коментира предстоящите дебати и гласуване и каза в студиото на "Денят ON AIR", че БСП за пореден път се опитват да трупат политически дивиденти от нещо, което все още в сферата на фантазиите.
  "Има само подхвърлени някакви тези какво е добре да се направи, какво не е добре да се направи. В предишния вот на недоверие нямаше и дебат дори. БСП избягаха от дебат", подчерта Киряков.

 • Yoan PavelЗдравното министерство разпореди всички пациенти на хематологичната болница „Йоан Павел” в София да бъдат изведени от лечебното заведение и настанени в други болници. Причината за това е, че Изпълнителната агенция по лекарствата е затворила болничната аптека в петък. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е дал срок за изпълнение на нареждането му до края на работния ден вчера. Въпреки това от лечебното заведение не е изведен нито един пациент, защото не били получили разпореждането на министъра. Според информация, с която bTV разполага, в "Йоан Павел" в момента има четирима пациенти, трима от които в тежко състояние.

 • belodr bTVТодор Мангъров, председател на „Асоциация пулмонална хипертония”, обяви в предаването „Тази сутрин” по bTV, че 15 души у нас са в листата на чакащите за трансплантация на бял дроб, а единственият им шанс е в емиграция. Според него здравните власти нищо не правят по този проблем, а има само говорене.
  „Причината е в това, че тези хора са само в българската листа на чакащите, а не в международна. Проблемът е в затруднената комуникация между Министерството на здравеопазването и чужди клиники”, обясни Мангъров.

 • bgonair grig katsarovБСП внесе в парламента вота на недоверие срещу кабинета "Борисов 3" на тема здравеопазване. Червените атакуват готвената здравна реформа, закритите общински болници и ценообразуването при лекарствата.
  Председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров каза пред Bulgaria ON AIR, че е съгласен с посочените проблеми във вота на недоверие.
  "Същите проблеми бяха посочени и от здравния министър преди две седмици. Налице е единодушие между управляващи и опозиция за наличие на проблеми в здравната система. В този смисъл искането за вот на недоверие стои странно", коментира д-р Кацаров в "България сутрин".
  Кардиологът Младен Григоров посочи 5 проблема в здравеопазването.

 • mihajlovЗдравеопазването се ръководи от Министерството на финансите. Това заяви народният представител на „БСП за България” проф. Георги Михайлов Днес социалистите внесоха третия вот на недоверие към кабинета на „Борисов”3.
  „Министърът на здравеопазването не ръководи сектора здравеопазване. Според това, което се вижда –НЗОК можем да я определим като част от Министерството на финансите. Вижте ръководния екип на Министерство на здравеопазването – това са опитни служители на министерството на финансите. От целия ръководен екип има само двама лекари – един за.-министър и главния секретар, всички останали не са запознати с проблемите в сектора”, заяви проф. Михайлов в предаването „Лице в лице” по БТВ.
  Депутатът от БСП добави, че вотът на недоверие не е само към здравния министър Кирил Ананиев, а към цялото правителство.
  „Нищо добро не се е случило в здравеопазването през последните девет години. Няма нито информационната система, нито централизирани търгове за медикаменти или за спешна помощ. Нашият вот на недоверие не е към намеренията, а към провалът в здравеопазването. Ние имаме едни от най тежките показатели, които характеризират здравеопазването – демографската криза и смъртността.

 • ear painМиналата събота, , детето ми на 3 години и 10 месеца се събуди и каза,че я боли ухото. Започна да плаче и да се държи за ухото и като майка и човек, който е страдал от болки в ухото я заведох в ЕДИНСТВЕНИЯ спешен кабинет УНГ в София в УМБАЛ Царица Йоанна - ИСУЛ.
  При първото ми отиване на регистратура, бях попитана дали сме с направление. Казах, че не е с направление и след като беше извършен прегледа ме накараха
  да заплатя 30 лв. след което да се върна в кабинета, за да си получа бележката с изписаните лекарства.
  Когато попитах защо се заплаща прегледа, доктора ми показа някаква наредба, залепена на вратата, в която пише, че ако случая не е спешен прегледа се заплаща. На регистратурата обясниха, че спешен  случай е този, който налага хоспитализация.
  Искам да попитам нормално ли е да бъдат взети 30 лв. за преглед на ДЕТЕ в СПЕШЕН КАБИНЕТ. Ако имах направление, дали щях да си заведа детето в спешен кабинет в Събота?! Това става изведнъж и аз трябва да предприема действия, щом е почивен ден и личния й доктор не е на работа.

 • tramsplant vma discВ Световния ден на донорството лекари настояха за промяна в закона, която да улесни трансплантациите. Според медици, всеки трябва да може да заявява, че желае да бъде донор. България е на последно място по брой донори на 1 млн. души население в Европа.
  Мотористи от най-голямата мотоорганизация в България "София райдърс" и водещи експерти от Военно-медицинска академия организираха информационна кампания, с която обясниха - какво е да дадеш втори живот някому.
  В България в момента 1140 души имат нужда от животоспасяваща трансплантация. Осъществените интервенции тази година са едва 32, показват данните на Агенцията по трансплантация. Десетки шансове да бъде спасени човешки животи са загубени заради несъвършеното законодателство, според д-р Сибила Маринова. Според българския закон, приживе човек може да заяви само своето несъгласие, тоест да заяви отказ, като презумпцията на закона е, че ако не сте отишли изрично да заявите това несъгласие, то сте съгласен. Но има и друго, което е написано в закона, че решението в крайна сметка взимат близките.